Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la raptor » 26. 01. 2009. (23:23)

Je Gašo,ali on bi da za mukte leti po moru :lol: on je negdi od nekog čuja da bi bilo bolje stavit 40ks i sad ga jebi,kako objasnit da je za to njegovo navigavanje sasvim dovoljan motor :thumbup:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Žabar » 27. 01. 2009. (00:03)

Ajde,još ću ti ja probati objasniti,pa nek ide sve u pm:
Gledaj,Ovu tvoju yamahu moreš usporediti sa nekim divljim bmw-om od 250 konja na kojeg si zmontirao ćelave trajalke 135-12 od fiće . Pa nabij gas i pusti kuplung.Isto i na fićeku... Fićo će se propeti i krenuti i posrati bmw-a na 100 metara,dok još ovaj pali gume i pokušava krenuti,jel tako?

To je što se tiče njezine propele.Znači,premala je i prebrzo se vrti,a pošto je more u tekučem agregatnom stanju,a ne u krutom ko asfalt,nema dobar grif sa vodom,a ima šta za gurati,pa počinje pjeniti i druge gluposti.

Dome je u pravu da za tvoju pentu ne postoji teretna propela,postoji samo sa manjim korakom ili pitch-om.A to ti mili moj,vrijedi samo za glisere kojima trebaju okretaji da bi mogli glisirati,pa ako im je motor sa snagom na granici,stavlja se propela sa manjim korakom,da imaju nešto veću snagu i da se mogu zavrtiti.

Pošto ti imaš tešku deplasmansku mrcinu,koju bi se u ovim mojim primjerima mogla najsretnije usporediti sa kamionom,trebaš imati dobar grif sa vodom da bi mogao krenuti i da te ne jebu otpori poput kurenta,valova vjetra.
A da bi to postigao,a da propela ne kavitira,moraš ju povečati i smanjiti okretaje.
Znači obadvije propele zagrabe i izbace istu količinu vode,samo što veča ima bolji "grif".
A bez dobrog grifa nemreš niti kočiti,niti manevrirati,pogotovo ako si se odlučio za kobilicu,pa si tako potencijalna opasnost i sebi i drugima.

Ako te još nešto zanima u svezi glede propele pitaj kratko i jasno.Nemoj mi romane pisati.
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la Žabar » 27. 01. 2009. (00:14)

E,sad,pošto si se odlučio ipak za ugradbeni,ovaj svoj moreš popraviti,ili ga dati ciganima.Moreš samo prodati kopču.
Svaki normalan čovijek koji meće motor u barku će rađe kupiti razdrkani brodski torpedo i napraviti generalku,kada već nema love za nešto novo,a treba mu motor pošto-poto.

Bježi od starih yanmara kojima neznaš koliko imaju sati,jer na njemu banalni kvar košta bar soma kuna,o generalki da i ne govorim..

Tebi je torpedo best-buy,jer su dijelovi za čik,a motor pouzdan,i zbilja ga je smijurija održavati.

Kod broda nemoj gledati dali češ zatrajati ti njega ili on tebe. Bitno je da si siguran u njega i da vrši zadaču bez problema za koju je namijenjen.
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la raptor » 27. 01. 2009. (00:15)

Bravo žabar,lipo po seljački napisano da svi razumu :thumbup: (mada sumnjam da će mop ovo skužit) :mrgreen:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Žabar » 27. 01. 2009. (00:19)

Sumnjam i ja,ali kada već nemam pametnijeg posla,da bar probam :mrgreen:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 27. 01. 2009. (00:24)

Žabar je napisao/la:Ajde,još ću ti ja probati objasniti,pa nek ide sve u pm:

Dome je u pravu da za tvoju pentu ne postoji teretna propela,postoji samo sa manjim korakom ili pitch-om.A to ti mili moj,vrijedi samo za glisere kojima trebaju okretaji da bi mogli glisirati,pa ako im je motor sa snagom na granici,stavlja se propela sa manjim korakom,da imaju nešto veću snagu i da se mogu zavrtiti.

Ako te još nešto zanima u svezi glede propele pitaj kratko i jasno.Nemoj mi romane pisati.

Isto ovo vrijedi i za onu dvotaktnu tridesetku za 21000,00 kn.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Žabar » 27. 01. 2009. (00:25)

TAK JE :thumbup:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 27. 01. 2009. (00:27)

raptor je napisao/la: mada sumnjam da će mop ovo skužit :mrgreen:

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la mali od palube » 27. 01. 2009. (06:47)

Znači najbolja je kombinacija stari dotrajali torpedo 18/24 i onda sam na njemu raditi generalku da sam siguran što sam napravio. Okej! Inače, SE-KRA je tu iza moje kuće a vlasnicima i njihovoj već odrasloj djeci smo radili 3-4 kuhinje. Ima i jedan u Dugom Selu nasuprot parka, drži dijelove za traktore. Ne sjećam se više kako se preziva, ali i njemu smo radili dvije kuhinje. Jednu u Dubravi (kod Vrbovca) a jednu u stanu u Dugom Selu kojega je kupio kćeri za studiranje. Ja bih svakako da taj moj budući torpedo ima elektropokretač. Može li se taj elektropokretač ugraditi na svaki Torpedo ili baš u startu trebam kupiti motor sa elektropokretačem?
Danas ću malo podrobnije ispitati kakav to motor imam u brodu i slikati pločicu. Stari vlasnik nema pojma koliko je brod išao s tim motorom jer kaže da nisu imali čime mjeriti. No, veli da je išao sporo. Veli također da je to zrakom hlađen motor kojega je njegov otac izvadio iz nekog motokultivatora. Ako je zrakom hlađen, onda ga vjerojatno ne smijem zatvoriti u kutiju, pa će buka bit za popiz..t. Taj torpedo 18/24 je isti kao i volvo? Ili nije? Odnosno pašu li dijelovi iz SE-KRE i na takvoga volva?
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la Gaso » 27. 01. 2009. (11:08)

Ma kakav zrakom hlađen, :D :D :D
Sa slika se vidi da je vodeno hlađen. Čak mogu kazat da imaš solidno urađen ispušni kolektor od inoxa. Ljepo se vidi i elektropokretač(sa ljeve strane ispod pumpe mora), preko zubatog jermena, povezana je pumpa mora(na slici ljevo) i alternator (na slici desno), ispod imaš čak gumene amortizere, što kod starijih motora nije baš običaj. Koliko izgleda, mislim, da je ovaj traktorič solidno mariniziran. Imaš i prigušivač na ispustu, ona crna kanta, slična vetusovom, to če ti ubit buko na ispuhu. Trebao bi jedino zatvorit motor u kutiju i dobro ga izolirat, pa staviti u motorni prostor cjev za usis zraka. Da sam ja na tvom mjestu, promjenio bi i filtar zraka sa nekim automobilskim. Pošto imaš več tako sređen ispušni sustav, najviše buke če ti stvarat filter zraka, a ostalo sve možeš izolirat nekom izolacijskom pjenom. Kopča ti je JLM Perkovič, najmanja, imam i ja isto na mom starom DMB.
Poslikaj još malo više motor, pa če bit sve jasno. Da najbolje je sam sredit - odnosno da ti motor sredi majstor, pa znaš šta imaš. Mislim, da ti je najbolja opcija sredit ovaj motor koji sad imaš u brodu.

Poslikaj pumpo mora pozadi, kako ide cjev u onaj inox ispušni kolektor, moguče je jedino, da je prijašnji vlastnik spojio samo cjev na ispušni kolektor, da mu more uguši buko, pa možda motor ipak nije hlađen vodom, pošto more ne cirkulira kroz blok motora, ali istina da takve marinizacije još nisam vidjeo. Malo mi je sumljivo, zašto motor nije sa prednje strane - iza stepenica zatvoren i zašto je pumpa mora obojena drogom niansom crvene boje, izgleda ko da je naknadno montirana. Ako je tako ne preostaje ti drugo nego kupiti vodenohlađen torpedo 18/24 i napravit generalku, pa ovaj motor izbaciti. Poslikaj pumpo mora pozadi i cjevi, pa če bit jasnije.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la josip » 27. 01. 2009. (11:57)

Gašo ti je sve pošteno rekao.A ako te ovaj motor ne zadovolji promjeni ga za godinu dvije, bolje sad pare usmjeri na kvalitetu broda. Taj vanbrodski što ga posjeduješ ti je idealan za nekog gumija kojeg možeš vuć za brodom ( za nedaj bože, i za odlazak u plitke vode, i kad ti je gušt ili potreba brza vožnja ). :!:
josip
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 27. 01. 2009. (13:52)

Da, ali ipak neka pogleda, kako ide ona cjev sa pumpe mora, jer sve više sam uvjeren, da je ipak vodom hlađena samo ispušnja cjev, odnosno onaj inox kolektor, a ne da kroz motor procirkulira more, što znači da je motor u stvari zračno hlađen. Ako je tako, onda mislim, da je bolje da se izbaci ovaj, pa ubaci neki vodeno hlađen.
Zadnja izmjena: Gaso; 27. 01. 2009. (14:59); ukupno mijenjano 1 put/a.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la beba » 27. 01. 2009. (14:40)

volvo i torpedo imaju iste djelove
beba
Senior Member

Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la mali od palube » 27. 01. 2009. (17:13)

Danas sam bio samo kratko u radionici, nisam stigao a i nisam imao fotopreparat kod sebe. Na pločici piše TORPEDO, godina 1989, tip 401, još je neko slovo uz 401 ali nisam zapamtio koje. Snaga je 5.7 kw i broj okretaja 3000. I to je sve. Sutra ću podrobnije poslikati sve.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la wildstar » 27. 01. 2009. (17:22)

šta fali zračnom hlađenju imaš lipo liti centralno grijanje ,kako je izet reka za svoju bubu da zimi ladi a liti grije :D
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: makineta i 2 gostiju.