Izgubljeno olovo ...

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Izgubljeno olovo ...

PostPostao/la palamida » 06. 04. 2012. (08:03)

Kad razmišljam o moru i o ekologiji pored svih najlonskih vrećica, plutajučeg stiropora, kanti, plastike, nafte,... uvijek pomislim i na olovo, kojeg svi upotrebljavamo. Baš olovo je zbog svoje otrovnosti od svega smeča možda i največi problem. Prošle godine sam naprimer kod panulanja na zubaca zapeo i izgubio pola kile olova. Nema problema stavim novo.. Ali.. pola kile ostaje zauvijek na dnu. Šteta (ne zbog vrijednosti olova,...).
Onda razmišljam, to se može desiti svakome, velika, mala olova, skosavice, ovo ono. Sve ostaje na dnu mora.

Tražio sam po internetu, u nekim zemljama, najviše kod mušičara, puno se govori o tome. Alternativa je tungsten i neki drugi materiali, koji nisu direktno otrovni, puno su skuplji, a na kraju krajeva i oni ne sude u more / rijeke...
Pomislio sam na kamen, a tone tako brzo :)

Možda če nekog dana biti dobar biznis sa metal detektrorom tržiti olovo po dnu mora, šta ja znam..
palamida
New Entry

Lokacija: Ljubljana - Rijeka - Krk - Rab - Cres - Korčula - Žirje - Lavdara - Hvar
Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Quicksilver 380

Re: Izgubljeno olovo

PostPostao/la lvky » 06. 04. 2012. (21:54)

palamida je napisao/la:Pomislio sam na kamen, a tone tako brzo :)

Možda če nekog dana biti dobar biznis sa metal detektrorom tržiti olovo po dnu mora, šta ja znam..

a zamisli kada svatko izgubi pola kg kamena, popločat ćemo dno i više neće biti nikakvog dna ,osim kamenitog :think:
"Najveća draž braka je što bračne partnere prisiljava na -preljub" by Oscar Wilde
lvky
Old Senior Member

Tip plovila: beneteau antares 760, volvo penta 200ks

PostPostao/la Pape » 06. 04. 2012. (22:28)

lvky je napisao/la:
palamida je napisao/la:Pomislio sam na kamen, a tone tako brzo :)

a zamisli kada svatko izgubi pola kg kamena, popločat ćemo dno i više neće biti nikakvog dna ,osim kamenitog :think:

...ili to.... ili ćeš imat najveću Marmontovu na svitu... :lol:
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la sans-ego » 06. 04. 2012. (22:35)

palamida je napisao/la:Možda če nekog dana biti dobar biznis sa metal detektrorom tržiti olovo po dnu mora, šta ja znam..

Sto ti mislis da je Pape onu kameru tek tako bez razloga slozio? ;)
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la Pape » 06. 04. 2012. (22:54)

.. :D
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Thomy » 09. 04. 2012. (09:54)

:D :D
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la steyrzg75 » 16. 04. 2012. (22:52)

Ako malo pogledamo svijet lova - u sve više i više zemalja se zabranjuje lov olovnom sacmom ... U nekim zemljama je i definitivno zabranjen vec godinama ... Nakon nekog vremena - tko zna, mozda takve promjene dodu i do nas ... more to svakako zasluzuje ...
steyrzg75
New Entry

Tip plovila: Antares 680 HB

PostPostao/la Janes » 22. 04. 2012. (09:55)

Olovo Pb je opasno ali u usporedbi sa naftom, benzinom,... koji svaki sekund ulazi u vode, zanemarljivo je.
Pogotova kada se na njemu "uradi" kora, koja sprečava direktan kontakt sa vodom.
Janes
New Entry

PostPostao/la ab ovo » 22. 04. 2012. (10:03)

Janes je napisao/la:Olovo Pb je opasno ali u usporedbi sa naftom, benzinom

A o detergentima nitko ne razmišlja :Angry49: Prestanite se prat, a ne ribe lovit. Ebalo vas olovo. :evil:
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la bananko28 » 22. 04. 2012. (15:08)

ab ovo je napisao/la:
Janes je napisao/la:Olovo Pb je opasno ali u usporedbi sa naftom, benzinom

A o detergentima nitko ne razmišlja :Angry49: Prestanite se prat, a ne ribe lovit. Ebalo vas olovo. :evil:

jedno sekanje barke koja ima dizelski motor pogotovo stariji, zagadi more ko sva olovca koja ostanu na dnu.
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la lemon » 25. 04. 2012. (07:47)

kad nešto drugo s istom cijenom olova izmisle ja kupujem...!
lemon
New Entry

PostPostao/la joso162 » 25. 04. 2012. (10:14)

Olovo je otrovno, ali je zanemarivo, ker ne gubi se dnevno 100kg olova.
Puno veci problem predstavlja, nafta, ulje i ostale otpqdne vode koje se svakodnevno ispumpavaju u more.
joso162
New Entry

Tip plovila: elan 490

PostPostao/la Sesta » 31. 05. 2012. (11:59)

Dobra tema. Nego jednom sam isekavao barku sa unutarnjim dizel motorom, lipo sam skupio sve te kante pune mazuta,masti itd.odnio na obalu i odnio u automehanicara koji to kupi i salje na reciklazu jednom prilikom me vidio jedan kapetan duge plovidbe di se ja cilo jutro mucim s tim pa mi je prisao i rekao mi da sam BUDALA! Da on takvog materijala dnevno dok je na brodu ispumpa stotinulitara a kad pere tankove da ni ne govori a kaze da je to nista sto tek rade kemikalci i da se ostavim corava posla,takoder mi je napomenuo za olovo koje upotrjebljavam za mrize jer sam presao na kamen da je to apsolutna maltretaza koliko oni na brodu tega pobacaju. I eto. A kazu da ako zelis mjenjat svijet treba poceti od sebe pa ja i dan danas pazim i nabavljam deterdzent koji je biorazgradiv itd. Ljudi moji a di su sve mrize po brakovima koje su zapele pa love jos godinama poslje,jahte i pranje tih plovila,plasticne vrecice koje leze na dnu i unistu sve,da je nova ministrica pametna zabranila bi ih jer ako su ameri mogli u nekim saveznim drzavama prec na papirnate onda mozemo i mi. Nisam za zabrane ali ondaneka se sva plastika skuplja a ne samo povratna. Jednom prilikom sam roneci vidio olovo koje je u potpunosti bilo prekriveno nekom vrstom korozije i travama pa mislim da i nije toliko opasan kao naprimjer intonak,antifauling,koper kako ga tko zove a koristimo ga svi.
Sesta
New Entry

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Betina 500, Yamaha 30

PostPostao/la mudroo » 04. 06. 2012. (08:18)

Olovo od tunja panula itd. je zanemarivo u odnosu, sta sve ljudi bacaju u more. Kad imam vrimena nekad se odazovem akcijama ciscenja podmorja, strava je sta svega ima ispod mora, a sta ne pripada tamo i ne bi smjelo biti tamo.
mudroo
New Entry

Tip plovila: gumenjak

PostPostao/la schludo » 04. 06. 2012. (17:04)

Pogledajte dokumentaciju "Plastic Planet" ....... :o

A šta se tiče olova; i ja sam jedan od prvih što mjenja, dok dodje neki pametni substitut ! ;)
schludo
New Entry

Tip plovila: Beneteau Antares 620

Sljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.