Spoj cilindra i kormila - problem ?

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Spoj cilindra i kormila - problem ?

PostPostao/la ninjutsu » 14. 04. 2012. (19:03)

Evo cijenjeno društvo problem koji me malo muči. Spoj cilindra i kormila je izveden (zatečeno stanje) na dosta čudan način. Problem je što osovina cilindra "udara" ravno na osovinu kormila pa se između postavio ovaj nazovi "U" profil. Problem je što to ne funkcionira dobro, tj. več je pukla osovina cilindra (očito se javljaju neke sile). Mjesta za pomak cilindra nema (možda 15°).

Svaki savjet ili ideja su više nego dobrodošli

slika
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !!
ninjutsu
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Quicksilver 875

Re: Spoj cilindra i kormila - problem ?

PostPostao/la Trogiranin » 14. 04. 2012. (19:34)

Ninjutsu je li ovo slikano iz kokpita ili sa platforme. Ako je iz kokpita onda je to za Donata totalno kriva strana jer je na toj strani livoj gledano brod sa krme dupli prostor da tako kažem duži. Kod njih cilindri pogotovu ako su veći (jači) idu na desnu stranu gledano sa krme koja je kraća. Nosač cilindra se pričvršćuje na vertikalnu pregradu ne vanjsku prema platformi, nego unutrašnju prema kokpitu.

slika

Da bi se iz očitih razloga dobilo što više manevarskog prostora iznutra kokpita se stavi jedna inox ploča sa zavarenim pržunjerama radi ukrute te pregrade koja je dosta tanka. Možeš vidit tu ploču kraj moje live noge u donjem desnom kutu slike. Mi nismo varili pržunjere na ploču nego smo stavili vide sa poluokruglim glavama pa to malo grezije djeluje, ali sve se to da i malo ušminkat i čak i isplastificirat da se ni ne primjeti. Tek neznatno izbočenje od 5-6 mm.

slika

Kad vidim da "MEŠTRI" tako nešto naprave na brodu teškom 3-4 tone sa motorom od 200 i više konja koji ide više od 20 milja popizdim. To nije vidilo ni m od meštra ! :thumbdown:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la Trogiranin » 14. 04. 2012. (19:40)

Mada sad kad sam malo bolje pogleda sliku vidim da i osovina kormila izlazi bliže kokpitu nego u onaj izbačeni dio prostora prema platformi koji je u biti i namijenjen za to da osovina tu izađe, a da cilindar stane u ove bočne prostore i onda je sve u redu. Ovo je radio neko ko očito nije nikad prije vidija Donata i isto tako nije proučio nijednog opremljenog od strane proizvođača. Osovina odnosno kormilo je trebalo bit još cca 12-13 cm nazad prema krmi ako ne i 15 cm. Sad je to malo brljavije za riješit, ali ... :think:

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 14. 04. 2012. (20:46)

ovako ugrubo gledano - nemaš puno manevarskog prostora - sve je to trogiranin lipo objasnija - ali kad bi nam slika sliku iz tlocrta onda bi bilo jasnije koliko zaista manevra imaš - rekao si da cilindar tuče u os kormila --- nije tako jer onda nebi moga ništa napravit--- ti imaš jedan mali dio koji stvara polužni moment dovoljan za okretanje ali sa uporabom velike sile ---- oću reći onako zdravo seljački da nemaš dovoljno kraka da bi ostvarija dovoljan okretni moment - zato tu i jesu nekakvi varovi sprčkani na licu mista i dobivena konstrukcija ajme majko te pukla osovina i sl.
moj savjet : obavezno pokušati dobiti što veći odmak od osi kormila--- izmjeriti, staviti na papir ili slikati --- pa ćemo malo crtati i modelirati da dobiješ ono što bi trebalo :wave:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la ninjutsu » 15. 04. 2012. (02:01)

Ekipa ,

slikano je sa platforme. TROGIRANIN očikavao sam od tebe korektan odgovor, i dobio sam ga!!!!!!!! Ovo je zatečeno sranj..... Ne bi tia mjenjat poziciju kormila a nemam puno manevarskog prostora..... TG - boy. hvala ..... daj još koji detalj.... ako ima????

Zahvaljujem gore navedenim likovima , ako može neko još kakvu besedu??
ninjutsu
Member

PostPostao/la ninjutsu » 15. 04. 2012. (02:19)

slika

Ovo je cilindar ali je problem u kinamitici.

Trogiranin , malo te možda zajeb.... kako je kod tebe situacija? :sick:

Tg- boy ovo ti je slika ... skoro pa tlocrt .. zato i je sr@**e......
Imami ja nekih ideja ali cijenim jako Vaše ideje :thumbup:

Ovo je radio neko ko nema veze sa Donatom .... ali treba riješit situaciju .. ovako ili onako .... Jebiga :sick:
ninjutsu
Member

PostPostao/la peroski » 15. 04. 2012. (06:20)

kolika ti je duljina skroz izvučenog cilindra, odnosno dali po duljini može stat na stjenku prema platformi? Ukoliko bi mogo stat onda bi ti bio dovoljno odmaknut od osi kormila i tad bi dolazilo u obzir koristit Z komad slično kao na vanbrodskim. znaći cilindar fixiran iznadvisine osovine timuna i pomoću z komada ga povezat na krak osovine timuna.
peroski
Member

Tip plovila: Ocqueteau 610

PostPostao/la tg-boy » 15. 04. 2012. (08:13)

peroski je napisao/la:kolika ti je duljina skroz izvučenog cilindra, odnosno dali po duljini može stat na stjenku prema platformi? Ukoliko bi mogo stat onda bi ti bio dovoljno odmaknut od osi kormila i tad bi dolazilo u obzir koristit Z komad slično kao na vanbrodskim. znaći cilindar fixiran iznadvisine osovine timuna i pomoću z komada ga povezat na krak osovine timuna.

točno moraš nači mogučnost povečanja odmaka putanje cilindra od osi kormila na bilo koji način - uljevo - udesno - gore - dolje , samo da dobiješ veći krak ----- makar iskopao plastiku i stavio ga s druge strane pa poslije sredio izvana da se ne vidi --- ponavljam ovako mali krak će ti uvik lomiti osovinu cilindra, e i znam da je slika skoro tlocrt ali nije - jer za pravi tlocrt i bolji prikaz osovina kormila odgore bi izgledala kao krug i u njemu onaj prihvat za ključ -- ili to dobro izmjeri pa javi dimenzije

EVO OVAKO OTPRILIKE
KORMILO.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
tg-boy
Old Senior Member

PostPostao/la Minesweeper » 15. 04. 2012. (15:47)

A da napraviš polužje, ovako nekako?
Isto će sila biti velika ali bar nebi smilo lomiti osovinu, naravno trebalo bi obrniti hidrauliku.
slika
Minesweeper
Member

Tip plovila: Plastični guc 5.50, Torpedo 6ks

PostPostao/la Trogiranin » 15. 04. 2012. (17:29)

Prijedlog od Minsvipera je relativno lako rješiv i po meni prihvatljiv u cijeloj priči. Velikoj sili se lako doskoči prodajom ovog sistema i kupovinom jačeg za veća plovila za recimo 12 metarske brodove.

Trogiranin
Old Senior Member

PostPostao/la peroski » 15. 04. 2012. (18:52)

Mislim da su prekratke poluge i da nebi timun imao dovoljan otklon. Odnos kraka timuna i prenosne poluge do hvatišta je odokativno 2/1, znači da bi zakret lista isto tako bio upola manji. Analogno tome hod cilindra bi bio upola skračen a sila otpora timuna dva puta veća. E sad dali je cilindar dovoljno jak, kolika bi bila osjetljivost timuna... trebalo bi se malo više zagledat i bacit na papir točne podatke kojim se raspolaže pa probat izračunat može li se postojeće modificirat ili treba premicat cilindar....
peroski
Member

PostPostao/la tg-boy » 15. 04. 2012. (18:57)

:( --- jači cilindar je sigurno manjih dimenzija ;) :D
tg-boy
Old Senior Member

PostPostao/la peroski » 15. 04. 2012. (19:09)

:D :D obično jest..... :D
peroski
Member

PostPostao/la Trogiranin » 15. 04. 2012. (20:23)

Baš bih volio shvatiti ova mudrovanja s obzirom na dimenzije cilindra. Cijenio bih i neke konkretne odnosno konstruktivne komentare od stručnjaka koji vjerovatno jako dobro znaju razlike u dimenzijama s obzirom na snage pojedinih modela te da li jači cilindar uopće može stati u za to predviđeni prostor, a da ne spominjem da su vjerovatno ne jednom premjerili isti, a kamo li zavukli svoje ručice unutra, stoga uvaženi kolege forumaši (ne mislim po struci) podijelite te informacije s nama pa će vjerovatno više podataka i informacija uz veći broj prijedloga nadam se uroditi plodom i pomoći kolegi Ninjitsuu u rješavanju konkretnog problema !

Trogiranin
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 15. 04. 2012. (21:58)

Trogiranin je napisao/la:Baš bih volio shvatiti ova mudrovanja s obzirom na dimenzije cilindra. Cijenio bih i neke konkretne odnosno konstruktivne komentare od stručnjaka koji vjerovatno jako dobro znaju razlike u dimenzijama s obzirom na snage pojedinih modela te da li jači cilindar uopće može stati u za to predviđeni prostor, a da ne spominjem da su vjerovatno ne jednom premjerili isti, a kamo li zavukli svoje ručice unutra, stoga uvaženi kolege forumaši (ne mislim po struci) podijelite te informacije s nama pa će vjerovatno više podataka i informacija uz veći broj prijedloga nadam se uroditi plodom i pomoći kolegi Ninjitsuu u rješavanju konkretnog problema !

ma čoviče pročitaj i pogledaj prvi post pa onda daji savjete čoviku da prodaje i minja - nema mista ni za ovi cilindar a kamoli jači i veči --- moj prijedlog je jasan pomakni koliko možeš - ako nemožeš paraj plastiku - ne pomažu tu preinake snage hidraulike--- uvik će biti ili potencijalno biti moguči lomovi a to sa kormilom nije preporučivo :wave:
na kraju reka sam da izmiri i da ćemo lako izračunat nekakvu silu ili prikazati neki polužni mehanizam -
-- ja nikad nebi nešto minja bez da isprobam sve mogučnosti popravka starog .- pogotovo kad neznaš dali će i novo biti dobro...
.... ali to je samo moje mišljenje (sorry trogiranin nisam znao da ga ne smin ovde iznosit :Other19: )
tg-boy
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 29 gostiju.