Maestral 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Maestral 700

PostPostao/la lupis » 21. 07. 2008. (12:17)

Za kozle ću ti ja doć ako treba s Krka!
:lol:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la unije » 21. 07. 2008. (12:50)

evo za kozle ja ću baciti svoga u more i doći do vela luke i dotegliti ga u split njam njam :lol:
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 21. 07. 2008. (17:57)

Dogovoreno!

Iman ja i bolju ideju. Da vas dva doletite vamo doli na kozle, a bebe neka spavaju u mandračima.
Morat ćemo nešto organizirat', to svakako.
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la lupis » 21. 07. 2008. (19:37)

Tamo na onoj slici lista su vam moje mjere!

A u prežderavanju nemam mjere!
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 21. 07. 2008. (20:33)

a za suhu kozletinu ču plivat i vuć barku do splita :) :)
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 21. 07. 2008. (20:50)

ja bi te naranio dok ne pukneš ko balun! :lol:

Sad me opt nešto zanima (opet ja). Mora da neman još brod, pa zaj_bajen svit okolo.

Zanima me konzola s instrumentima. Kod Lupisa i kod Unija su skroz drukčije organizirani ti prostori.
Evo dvi slike (naravno, cenzurirane):
Lupis konzola:
slika
Unije konzola (il' ono šta će tek postat konzola):
slika

E, sad :?: . Kod mene će bit ploča od Lombardinija (original, više instrumenata koji zauzimaju manje mjesta) i još par stvari, ali
nikako smislit di kod uređenja "byUnije" stavit, npr. fishfinder ili ploter?
I kako je došlo do ovolike razlike u tim stvarima. Najvjerojatnije zato jer Lupis ti nemaš kužinu desno nego livo, pa se mogla konzola izvuć prema natrag.

Moje rješenje je neki kompromis, nešto ovako:
slika
, s tim da se na konzoli napravi dovoljno prostora za npr. Humminbird uređaj.

Prvotna ideja bila mi je staviti brodsko računalo, jer sam s tom tehnologijom na ti i jer bi me jako malo koštalo. Ali izgleda da je to "naprosto nemoguće" uklopiti, ili bar ne lako zbog kuhinje.

Ipak, pošto je navigacija na brodu važnija od kužine (sad će me neki ubit, znan :oops: ), možda je moguće rješenje monitor (jer jedino je njegov smještaj problematičan) staviti na livu stranu na pregradu (stijenku) ormara, tako da se može otklopit prema lijevo.

A u zahodu se već nalazi hrpa stvari, od hidro i elektro instalacija pa nadalje, sve i svašta.

Unije, kako si ti planirao postaviti elektroniku u brod? Mora da imaš neku ideju?
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 21. 07. 2008. (21:01)

evo ovako ostani na netu pa ću ti pokušati objasniti. ja sam ti ovako planirao postaviti elektroniku; uzmem npr elektroniku desnom rukom i lagano je nosim po brodu do približne pozicije gdje će se ugraditi.
došavši u blizinu mjesta ugradnje usporavam i lagano primičem dotičnu mjestu ugradnje. dotaknuvši elektronikom mjesto ugradnje zadržavam dah i pomno provjeravam sve ergonomskonautičkoupravljačke opcije i završivši sa tijekom misli sjedam na obližnji nezavršeni komad namještaja opet počinjem razmišljati i nekoliko puta primičem elektroniku i udaljavam od mjesta ugradnje. misli koje se pritom stvaraju teško je opisati riječima. predstavljaju iznimno iskustvo i svakom bi ih preporučio. eto ja tako ugrađujem elektroniku...........
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 21. 07. 2008. (21:58)

Savršeno.

Ipak, mislim da je zbog dimenzija elektronskih uređaja na brodu potrebno već prije odrediti mjesto za njih. A kod tebe mi se čini da će to biti teško.

Pitam jer kod mene će kužina isto bit' s desne strane. Tako mi cila liva ostaje za klupe i stol ako triba.

Najvjerojatnije će ić tu jedan Hum, jer su mu dimenzije dobre i može se lako upasat.

Usput, jeb_š ti mene malo, a? :D
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 21. 07. 2008. (21:59)

Da, i ako uređaje ugrađuješ u okomitu stijenku, računaj (a mislim da to znaš bolje od mene) da se ne vide dobro pod velikim kutem gledanja).
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 21. 07. 2008. (22:05)

Amiklić1,polako dolazimo do nečega što sam ja daaaaaavno govorio!
Ja ću ti jedino priznat da ne znam kako je najidealnije organizirat prostor u M700,nikad nisam razbijao glavu oko toga,kupio sam gotovo,što je tu je,a dal može bolje ne znam!Meni za sad paše!

Koliko sam shvatio,Unije ima kuhinju u natkabini desno ,tamo negdje di je meni kolo!Ja sam uskraćen za njegove slike,valjda me ne voli,ne znam ni kako izgleda s novim prozorima!

Meni je kuhinja točno u centru zadnje stijenke natkabine,iznad motora (koji ulazi 10-15 cm u kabinu),tako da ima mjesta za osnovne instrumente (sonder je prastari Marinetek,ima ogroman ekran),a nešto više nemam ali ima mjesta.
Meni je inače ispod table u onom žgabucinu frižider!
Ako imaš staklena vrata preko cijele stijenke onda ti to otpada(zato možeš parkirat Dejvu Tiko u kabinu)!

Ne razumim jedino ča si sve te stvari pobaca u zahod,ovi u Grebenu će popi...,kako mogu delat i laminirat sa tim unutra?

PS Amiklić,moran ti reć da te Unije vara,jer je.e i mene!
Od onoga što sam uspio skužit jednom me natjera mjerit koliko mi brod gazi,treba san mjerit na 10 točaka najviše po boku natkabine di se nemaš di ulovit(koja sam ja budala), a zadnje naki dan u 1 iza pol noći prodao mi je foru da je u Krku i pita di je brod,ja idiot,budala na skuter išao vidit ima li koga na vezu!

Sad će on,nasnifao se kemikalija,sad će nekog razapet!
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 21. 07. 2008. (22:20)

Sad će me Unije ubit jer sam posta komadić slike. Izgleda da nije bila za javnost.
Stoga se prvo ispričavam!

A idealno ne postoji. Svak će za sebe organizirat kako mu paše. Al' možemo si puno pomoć (OK, više vi meni nego ja vama u ovom, jer imate već brod i više iskustva) prijedlozima, savjetima...

Sumnjam da je netko ovdje uredio brod a da nije vidio nijedan primjer unutrašnjeg uređenja broda, usporedio malo sa svojim potrebama, željama, mogućnostima, ukusom...

Ja sam pomalo techno-freak, bavim se tom elektronikom već dugo, pa bi volio složit dobar i pouzdan sustav. Ne mora bit' skup. Može i od polovnih uređaja, nije mi teško odabrat', al' nema garancije tada.

Samo sam pitao kako misli to složit. Pa jasno je da se radi o bezborj pokušaja, pogrešaka, mjerenja... kako bi se došlo do kako-tako prihvatljivog rješenja. Ali, zar nije sve tako? Sve da mi i u milimetar nacrtate svoje brode, mislite da ja neću mirit? O, da. itekako oću. Danima. Noćima. Misecima, možda i godinama :( . A kad će bit gotovo? kad ja kažem da je gotovo. Sigurno će dugo trajat, i ja san na to spreman.

Ti si kupio gotovo, i tu je velika prednost to šta se ti vozaš dok Unije radi i vozit' ćeš se dok ja budem radio. Al' svak za se određuje šta će. Ja iman nešto vrimena, pa mislin da je ovo bolje rješenje. A možda i nije. Vrime će pokazat.

A ti nemaš WC desno isprid skipera?

Moran javit u Greben da mogu slobodno izbacit te stvari iz zahoda, da imaju ljudi mista. :lol: :lol: :lol: :lol:
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 21. 07. 2008. (22:33)

slika

WC je i prvom otvoru (lijevo na slici),a frižider u desnom bliže vratima,iznad njega su žice od table.
Kuhinja vidiš di je,a stol sam maknuojer mi nije potreban ,smeta mi u prolazu!
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 21. 07. 2008. (22:52)

Pa ti imaš hladnjaču na brodu. :D
Da, nema kužine desno pa se moglo tako.
Ako je kužina iza timuna, onda na njen pridnji dio ide sidalo koje se priklopi kad se kuva.

WC je u kabini, a frižider u natkabini. Na taj način klupa u "salonu" je manja. Pretpostavljam da ne može 4-oro ljudi sist za stol, a meni to triba.

Ovaj prolaz prema provenoj kabini je stvarno širok. Možda i priko mire. Da je uži dobilo bi se na dubini ormara ili zahoda (naravno, ako ti to treba).
Ja ću ić' na minimalnu širinu prolaza u kabinu, da mogu druge stvari povećat'.

Ode leć'. danas san puno radio pa san cili zbunjen...

Pozdrav!
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 22. 07. 2008. (07:07)

jucer sam dizao motor u barku sa dizalicom i postavio ga onako perlafinta... i naravno jedno je bilo skidati mire na suho a drugo kad je sada motor unutra. idemo redom: motor, gumena spojka, glavčina osovine, unutrašnja bukula to je sve toliko dugo da se mora ispilati otvor na krmenom dijelu boxa motora i to sve ugurati u onaj međuprostor prema krmenoj statvi. uštedilo bi se par cm gurajući motor naprijed ali je zajeb što je pumpa mora skroz naprid i za mijenjanje impelera treba ostaviti 7-8 cm minimalno.
zvono motora je dosta široko te je ono limitirajući element spuštanja motora dublje u kanal između lungerona. kako sad stoji stvar između dvije bukule će biti povezane mesinganom cijevi duljine cca 22 cm a unutrašnja bukula pričvršćena preko lima od inoxa na novoizgrađenu krmenu stijenku boxa. to će izgledati inkaso jer mora omogučiti i pritezanje vijaka trinele. motor ću staviti na plastične podloške od 50 cm te spustiti na amortizeru maximalno prema dolje da ostane 2,5 cm od kartera do dna boxa. ovako postavljeni motor ima visinu toliku da je 3 cm udaljen od gornjeg ruba poklopca motora ! šta bi se reklo na milimetar. to je naravno ako se prati paralelno lungeron boxa, a ako se motor spusti više u prednjem dijelu stvar se mijenja s tim naravno da se mora malo igrati s plastikom na bukuli krmene statve.
evo zaključak je da veći motor od perkinsa 404 c-22 ne može stati u box bez rezanja istog. sad me nemojte pitati mjere jer sve ima na mreži.
amiklic na pregradu s wcom mislim staviti pumpu hidraulike, upravljački displej solarnog panela, frižidera, zatim pokazivače ulje/tlak i voda/temperatura te brojač okretaja jedno iznad drugoga. te nekoliko origninal prekidača od motomarine i naravno dubinomjer. iznad gore a uz prozor desni stane
vhf i gps negdje u visini štoka vrata wc i to je to. dolje desno ispod desnog prozora skroz naprijed je glavna razvodna tabla i autoradio te nekoliko tastera.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la unije » 22. 07. 2008. (07:23)

lupis poslao sam ti slike na privatni emajl već kad me potežeš tu ni kriva ni dužna...i kroz tvoj kraj dođem, prođem, radim po strogom rasporedu i volio bi da mogu ostati malo kao turist a kad ne mogu :-(
unije
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.