Mala škola plastificiranja...??

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Mala škola plastificiranja...??

PostPostao/la nostromo » 20. 03. 2012. (18:23)

Pape je napisao/la:...ima!...evo ova maska 160kn plus 30kn ovaj nosač filtera za prašinu sa strane, 15kn filter prašine koji dođe u tu balotu i 2,5kn/kom predfilter prašine koji ide ispred samog filtera...i minjaš samo te predfiltere...za još 65kn/kom imaju filteri za otrovne pare i isparavanja sa aktivnim ugljenom oznake zaštite A1 i to velika bomba, mala je još nešto jeftinija...ja uzeja bija dvi...druga još uvik u oriđiđi pakiranju, a prva još nije se napunila...i ima zaštitne čepe kad ne radiš sa njom, da se ne puni...tako da sa 300-350kn kuna imaš sve šta ti triba i kompletno si zaštičen, od čunke do očiju...brtvi odlično, stakla se ne magle unutar maske...je da izgleda strašno...ali za te novce i takovu zaštitu pljunija bi puno više + pusti filteri...tako da je za amatersku upotrebu ovo više nego odlično... a da ne kažen da još predfiltera i filtera mi je ostalo da bi moga još jedanput napravit brod...

slika

Pape mislija san na ovu od 3M da nije jeftinija od 380 kn, kako kaže el passo da je u Puli 250 ili koliko već, ne kažen da nema jeftiniji, u da fala Bogu da ima ali ja san naletija na ovu i danas san radija s njon odlična je, milina radit kad ti ništa ne smrdi, kad ti ne nadražuje grlo i nos...ma milina :thumbup:
Graditi se mora korablju iz snova, da nam slavi rod...
nostromo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Kuster 15, Mercury 60 4t

PostPostao/la Pape » 20. 03. 2012. (21:23)

... :thumbup:
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la el passo » 20. 03. 2012. (22:30)

nostromo je napisao/la:
el passo je napisao/la:
Trogiranin je napisao/la:Nostromo po meni 3M ima jedne od boljih maski koje se mogu nać po našim dućanima i mišljenja sam da za dobru masku nikad nije na odmet potrošit lovu. Zdravlje je najbitnije, a kad ga izgubiš onda je ajme, da bi sve pare ovoga svita, ali ... Smole, stireni, nitro razređivači, intonci ... su ajme otrovi. Obavezno vodi računa o ovome šta sugerira M710 i nemoj zaboravit je spakirat. Nadalje bez obzira šta oni pišu na pakiranju kad počneš osjećat miris nitra, smole i sl. obavezno promini filter . Ljudi ne igrajte se sa ovim stvarima !!!

Dakle da napišem nešto vezano za te otrove i maske. Farbao sam par barki bez maske i na otvorenom. Nisam profi tako da nisam bio u tolikoj količini izložen. Silom prilike nevezano za te pare učinjena mi je sinusoskopija ( tankom optikom se kroz nos uđe u sinus i pregleda se kakvo je stanje). Kad je završio doktor me pitao da li radim u kemijskoj industriji. Reko ne zašto? Pa vidi se da je sluznica bila izložena nekim kemijskim parama. Toliko o štetnosti i važnosti dobre maske. I u Puli košta ta od 3m oko 250kn.

Komplet zaštita s filterom za čestice 380 kn (sve se kupuje odvojeno), nema jeftinije prika

Ispravak i isprika. danas sam kupio masku od 3m, ali nije ista. Ova isto ima 2 filtera sa strane i koristi se za istu svrhu ali mislim da se ti filtri ne mijenjaju nego se kupi komplet sve novo. Košta 210kn. Isprobana danas pri plastificiranju i nisam osjetio nikakav miris smole :wave:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la nostromo » 21. 03. 2012. (06:34)

el passo je napisao/la:
nostromo je napisao/la:
el passo je napisao/la:
Trogiranin je napisao/la:Nostromo po meni 3M ima jedne od boljih maski koje se mogu nać po našim dućanima i mišljenja sam da za dobru masku nikad nije na odmet potrošit lovu. Zdravlje je najbitnije, a kad ga izgubiš onda je ajme, da bi sve pare ovoga svita, ali ... Smole, stireni, nitro razređivači, intonci ... su ajme otrovi. Obavezno vodi računa o ovome šta sugerira M710 i nemoj zaboravit je spakirat. Nadalje bez obzira šta oni pišu na pakiranju kad počneš osjećat miris nitra, smole i sl. obavezno promini filter . Ljudi ne igrajte se sa ovim stvarima !!!

Dakle da napišem nešto vezano za te otrove i maske. Farbao sam par barki bez maske i na otvorenom. Nisam profi tako da nisam bio u tolikoj količini izložen. Silom prilike nevezano za te pare učinjena mi je sinusoskopija ( tankom optikom se kroz nos uđe u sinus i pregleda se kakvo je stanje). Kad je završio doktor me pitao da li radim u kemijskoj industriji. Reko ne zašto? Pa vidi se da je sluznica bila izložena nekim kemijskim parama. Toliko o štetnosti i važnosti dobre maske. I u Puli košta ta od 3m oko 250kn.

Komplet zaštita s filterom za čestice 380 kn (sve se kupuje odvojeno), nema jeftinije prika

Ispravak i isprika. danas sam kupio masku od 3m, ali nije ista. Ova isto ima 2 filtera sa strane i koristi se za istu svrhu ali mislim da se ti filtri ne mijenjaju nego se kupi komplet sve novo. Košta 210kn. Isprobana danas pri plastificiranju i nisam osjetio nikakav miris smole :wave:

Nemaš beda kolega :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Graditi se mora korablju iz snova, da nam slavi rod...
nostromo
Old Senior Member

Tip plovila: Kuster 15, Mercury 60 4t

PostPostao/la madi » 21. 03. 2012. (07:02)

Zaštitu na radu smo apsolvirali .... , ajmo dalje učit :)

Kako napraviti zaobljena u kalupu?

Ja radim sa jeftinim silikonima, i rezulatat je polovičan.

Nakon što nanesen silikon prođem vanjskom, zaobljenom stranom žlice i ako nema naknadnih ispravaka ispadne OK.
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la koscoba » 21. 03. 2012. (10:28)

madi je napisao/la:Zaštitu na radu smo apsolvirali .... , ajmo dalje učit :)

Kako napraviti zaobljena u kalupu?

Ja radim sa jeftinim silikonima, i rezulatat je polovičan.

Nakon što nanesen silikon prođem vanjskom, zaobljenom stranom žlice i ako nema naknadnih ispravaka ispadne OK.

Za zaobljenja koristim kit, rezultat vrhunski.
koscoba
Member

Tip plovila: Plasticna pasara.

PostPostao/la roko st » 21. 03. 2012. (11:48)

Pozdrav svim forumašima.

Ima bi jedno pitanje.Kako mi ove godine sljedi pituravanje broda (kao sta se na slici vidi dio je sa starim gelcotom a dio bez) zanima me s cim bi bilo bolje pituravat?
Da li sa primerom (hempel preporucuje 4-6 ruku podvodnog dijela i do 2 ruke nadvodnog dijela) te potom Hempel's poly namel 2-3 ruke na nadvodni dio a na podvodni odma intonak ili sve to skupa "piturat" sa gelcoatom iako djeluje malo zeznuto za kvalitetno odradit.
Unaprijed hvala.

slika
roko st
Member

Tip plovila: onedin 630+,mercedes 300d

PostPostao/la matee » 21. 03. 2012. (12:06)

pituraj topcoatom koji je golcoat sa parafinom, ja sam to radio na način da bi valjkom nanio prvi sloj.
Kad se prvi sloj osuši on izgleda neravno kao narančina kora, sa mikro uzvišenjima i udubljenjima.
Prije nanošenje druge ruke malo se pobrusi vodobrusnim papirom na ravnoj dašćici, ali se skinu samo mali vrhovi neravne površine, a udubljenja ostaju i dalje.
Onda se sve izriba acetonom.
Druga ruka se nanosi valjkom obilnije, i onda se plastičnom savitljivom špatulom povuče pa se cijela površina zaravna i zbog uzvišenja od prve ruke dobija se debljina malo manja od 1 milimetra.
Onda se brusi vodobrusnima 150, 360 600, 800, 1200, pa poliranje.
Ja sam ovako radio i ispalo se dobro.
matee
Member

Tip plovila: Kosanović mm700 aifo 8061, elan 490, drvo 5m

PostPostao/la ivan3 » 21. 03. 2012. (12:28)

Mislin da su mu prevelike površine za sve to brusit/polirat na ruke :/

Za dobit onaj lipi sjaj, ako neće imat 2-3 pomoćnika, tribat će mu jedno 2 miseca...
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la tomsic davor » 21. 03. 2012. (12:54)

Vidim da na forumu niko ne spominje pituravanje sa auto lakom...
Ja sam staru dalmatinku prije 3 goodine tako uradio...gdje je gola plastika(posto sam radio spojler) to sam preso sa prajmerom...dvije ruke prskano...
A ovo ostalo gdje je bilo djelkota direkt boju na to...em sto je lakse...jeftinije a barka se bez poslje poliranja cakli kao auto...
Prijatelj koji mi je to radio je i svoju tako farbo prije 10-ak godina...i barka ima bolji sjaj od nekih koje su stare 3 4 godine....i naravno radjene u kalupu sa djelkotom...
Tako da bi svakom preporucio da to uradi...samo treba uzet neku kvalitetniju boju...ja sam stavio ppg...50-ak eura kilo...cjela barka se moze opiturat sa 2 kg(dalmatinka)...
Kad stignem stavicu slike da vidite kako to ispane...
slika
Evo imam ovu sliku gjde su tako radjena vrata i kutija za satove koju sam sam pravio...
Naval je tada bio potpuno nov pa vidite kako ispada naspram toga...
tomsic davor
Old Senior Member

Tip plovila: Merry fisher 635 yanmar

PostPostao/la el passo » 21. 03. 2012. (13:19)

roko st je napisao/la:Pozdrav svim forumašima.

Ima bi jedno pitanje.Kako mi ove godine sljedi pituravanje broda (kao sta se na slici vidi dio je sa starim gelcotom a dio bez) zanima me s cim bi bilo bolje pituravat?
Da li sa primerom (hempel preporucuje 4-6 ruku podvodnog dijela i do 2 ruke nadvodnog dijela) te potom Hempel's poly namel 2-3 ruke na nadvodni dio a na podvodni odma intonak ili sve to skupa "piturat" sa gelcoatom iako djeluje malo zeznuto za kvalitetno odradit.
Unaprijed hvala.

slika

Akp sve pituraš sa gelcoatom onda i ovako moraš stavljati primer kako si gora napisao. Samo si daješ jedan posao i trošak više. I nemaš zajebancije sa sušenjem gelcoata
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la matee » 21. 03. 2012. (14:00)

ako ideš gelcoatom onda je velik trud i muka, ali rezultat je trajni, kasnije se samo polira i tu i tamo maže voskom,
na gelcoat više ne dolazi ništa,
i izbjegavaj raditi plavi trup, bilo gelcoat ili pitura, sunce toakvu boju uništi.
matee
Member

Tip plovila: Kosanović mm700 aifo 8061, elan 490, drvo 5m

PostPostao/la ivan3 » 21. 03. 2012. (14:11)

matee je napisao/la:i izbjegavaj raditi plavi trup, bilo gelcoat ili pitura, sunce toakvu boju uništi.

: Wink2:
Općenito sve boje (osin bile). Dosta je prošetat po nekoj lučici da vidiš da je svaki piturani trup požmarija, zdravi su sami oni do godinu - dvi stari...
Ovo ostalo sve očajno izgleda. :geek:
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la Pape » 21. 03. 2012. (16:58)

...pitura (recimo ka ona moja plava prije i sad) ne žmari...đelkot...da...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la ceko » 21. 03. 2012. (18:42)

Pape je u pravu..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.