IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la tacek » 12. 03. 2012. (21:13)

Trogiranin je napisao/la:Khm... khm ... šta se mene tiče ...

A evo da se nadovežem, nevezano za ove postove koje "možeš i tribaš" maknit (Marina poznam osobno, a Taceka ne ali mu skidam kapu za sve što je dosad napisa ovde na forumu). Mali trenutak nervoze i ... to je sve. Briši !!

Dakle i mene bi zanimalo isto što i Marina: iz kog razloga se naglašava da je pametnije kupit novu propelu nego korigirat staru. Naime oni koji "prate" forum vjerovatno znaju da sam ja "korigira" propelu u Zadru-Adriatic Prpoeleri prije par godina i postiga sve ono što sam želija i tražija i od broda i od motora. Da pojasnim: brod je na minimumu bija za mene prebrz +3 nm, a motoru je falilo 450 o/min. Potrošnja +1-2 l/h. Sada je brod na min cca 1,5-2 nm/h, motor vrti tvorničkih 3600 o/min i troši 15% manje. Vibracije - nema ih. To je koštalo 1.500,00 kn. Nova propela je 3.400,00 kn mojih dimenzija. U to doba je nova bila 3 000,00 kn, a moja je bila "stara" godinu dana.
Korekcija 1500 = 3400 nova ??? :wave:

Cijene propela ocajnu su pale a rad i korekcije nisu ni toliko jeftine. Moras znati da je korekcija manjih propela jako slozen posao a korekcija vecih moze se lako napraviti. Budzet je veci, pale su vece, mozes koristiti cekic, mozes ju nakriviti a posljie toga staviti na ProScan i ispravljeno korirgirati cak brusenjem u krajnoj liniji. Ima smisla?? Male propele su jeftine, izradjene su na CNC i korekcije su uvjek upine. Da ne govorim o onim mestrima koji su 'skracivali' propele stavljanjem ispod hidraulicke prese. I to se radilo...
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la marin » 12. 03. 2012. (22:36)

ok, ali šta ako ti sad sračunaš propelu, ja je kupim i ispadne 200 okretaja razlike (zbog nepredvidjenih stvari u proračunu ili nešto slično), i ispada da je opet moran korigirat ?
ovako, ja odmah znam kad dodam 400 okretaja na staru da je to to ?
marin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la tacek » 13. 03. 2012. (07:52)

marin je napisao/la:ok, ali šta ako ti sad sračunaš propelu, ja je kupim i ispadne 200 okretaja razlike (zbog nepredvidjenih stvari u proračunu ili nešto slično), i ispada da je opet moran korigirat ?

Ako je propela istog proizvodjaca, isti tip, ista pokrivenost, isti broj pala onda treba ili korigirati ili kupiti sa manjim korakom da bi postigao broj okretaja koji ce omoguciti motoru, da razvije punu snagu. Puna snaga je samo kod punih deklaririanih okretaja. Evo rjesio si problem pa vjerovatno ne trebas vise izracuna.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la madi » 13. 03. 2012. (08:01)

Kaže se da 1col veličine propele nosi ≤ 150okretaja
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la marin » 13. 03. 2012. (08:08)

tacek je napisao/la:
marin je napisao/la:ok, ali šta ako ti sad sračunaš propelu, ja je kupim i ispadne 200 okretaja razlike (zbog nepredvidjenih stvari u proračunu ili nešto slično), i ispada da je opet moran korigirat ?

Ako je propela istog proizvodjaca, isti tip, ista pokrivenost, isti broj pala onda treba ili korigirati ili kupiti sa manjim korakom da bi postigao broj okretaja koji ce omoguciti motoru, da razvije punu snagu. Puna snaga je samo kod punih deklaririanih okretaja. Evo rjesio si problem pa vjerovatno ne trebas vise izracuna.

OK. Da li očekuješ pad maksimalne i putne brzine kad se postigne pun broj okretaja ?
marin
Old Senior Member

PostPostao/la tacek » 18. 03. 2012. (13:55)

marin je napisao/la:
tacek je napisao/la:

OK. Da li očekuješ pad maksimalne i putne brzine kad se postigne pun broj okretaja ?

max broj okretaja - time i postizanje pune snage motora - nosi vecu brzinu - ako je sve u redu sa propelom, ne kavitira, ima 'vode' i ima pravi oblik ,,,,,
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 18. 03. 2012. (13:57)

madi je napisao/la:Kaže se da 1col veličine propele nosi ≤ 150okretaja

Hoda propele - sve zavisi od velicine propele, broja pala. Moze se racunati od 150 do 300 okretaja po coli hoda. Uz napoemnu da je promjer pravi sto se izracunava po obodnjoj brzini propele. Ova zavisi od okretaja, redukcije, broja pala, oblika propele.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tg-boy » 18. 03. 2012. (21:37)

tacek - može li se generalno zaključiti da je bolje za motor imati manju propelu i pri tom dolaziti do i nešto prelaziti maximalnu deklariranu brzinu motora, nego veču koja će motor držati stalno opterečenim i ne dozvoljavati mu dolazak do max broja okretaja---- naravno sve čisto: propela kormilo trup---? :wave:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la tacek » 19. 03. 2012. (08:34)

tg-boy je napisao/la:tacek - može li se generalno zaključiti da je bolje za motor imati manju propelu i pri tom dolaziti do i nešto prelaziti maximalnu deklariranu brzinu motora, nego veču koja će motor držati stalno opterečenim i ne dozvoljavati mu dolazak do max broja okretaja---- naravno sve čisto: propela kormilo trup---? :wave:

U pravu si. Nekad se brod previse optereti, vrijemenom se trup i propeler natalozi algama i .... okretaji padaju. Niski okretaji znaci ... mogu usporediti sa autom ... kao da auto stalno vozi uzbrdo i ne moze postici vecu brzinu a ne i vece okretaje. Motor je stalno pod 'teretom' i mozes si misliti da se ne 'osjeca' najbolje. Zagrijava se, vise se trosi, potrosnja je veca itd... a i pune snage ne moze postici pa je obisno krajnja brzina broda manja nego kod pravog odabira propelera.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la marin » 19. 03. 2012. (14:15)

evo trogiranin je ima slučaj sličan kao moj pa mu je krajnja brzina pala kad je postiga max okretaje korigiranjem propele:

viewtopic.php?f=8&t=110&hilit=betina+600&start=45#p68970
marin
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 19. 03. 2012. (18:26)

Pozdrav Marine !
Oće li više ta propela ili se još vozikaš sa Papom ? :mrgreen:
Ja još uvik virujem da je možda čak za moj tip broda bolji izbor propeler sa tri pale, ali ka šta sam napisa meni nikako cilj nije bila krajnja brzina već minimum, rasterećenje motora uz smanjenje potrošnje što je u konačnici i ostvareno na moje zadovoljstvo. Doduše nakon korekcije je svakim dolaskom na brod donošena po koja stvar, a malo toga je odneseno sa njega. Virujem da se od onda "udeblja" bar 200 kg.

Kad smo već kod propelera zamolija bih Taceka da napravi jedan proračun. Naime rođak iz Slovenije mi je nedavno kupija brod . Neki poludeplasmanac (iskreno neznam kako se zove). Uglavnom brod je težak ukupno 2400 kg. Na vodenoj liniji je dužina 6,50 m a širina je 2,20 m. Dubina gaza je 60 cm. Motor je neispravan i u planu je ugradnja indentičnog motora kao kod mene, dakle Lombardini 60 ks na 3600 o/min. Mehanička kopča prijenosnog omjera 2:1. Unaprijed zahvaljujem !!!
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la marin » 19. 03. 2012. (20:07)

Trogiranin je napisao/la:Oće li više ta propela ili se još vozikaš sa Papom ? :mrgreen:

:thumbup: eee, otkad poskupljuje gorivo, papin brod mi više odgovara, stabilniji je u mirovanju :mrgreen:. Biće biće uskoro...
marin
Old Senior Member

PostPostao/la tacek » 19. 03. 2012. (21:29)

marin je napisao/la:evo trogiranin je ima slučaj sličan kao moj pa mu je krajnja brzina pala kad je postiga max okretaje korigiranjem propele:

viewtopic.php?f=8&t=110&hilit=betina+600&start=45#p68970

upitno bile je korigiranje propele. Zato savjetujem izmjenu UVJEK!
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Trogiranin » 20. 03. 2012. (06:46)

Neznam oće li je Zore tit zaminit nakon korekcije i pet godina i nešto sitno priko 1000 sati upotrebe ... :think: :thumbup: Šala, nadam se da se niko neće naljutit :angel:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la tacek » 20. 03. 2012. (12:28)

Trogiranin je napisao/la:Pozdrav Marine !
Oće li više ta propela ili se još vozikaš sa Papom ? :mrgreen:
Ja još uvik virujem da je možda čak za moj tip broda bolji izbor propeler sa tri pale, ali ka šta sam napisa meni nikako cilj nije bila krajnja brzina već minimum, rasterećenje motora uz smanjenje potrošnje što je u konačnici i ostvareno na moje zadovoljstvo. Doduše nakon korekcije je svakim dolaskom na brod donošena po koja stvar, a malo toga je odneseno sa njega. Virujem da se od onda "udeblja" bar 200 kg.

Kad smo već kod propelera zamolija bih Taceka da napravi jedan proračun. Naime rođak iz Slovenije mi je nedavno kupija brod . Neki poludeplasmanac (iskreno neznam kako se zove). Uglavnom brod je težak ukupno 2400 kg. Na vodenoj liniji je dužina 6,50 m a širina je 2,20 m. Dubina gaza je 60 cm. Motor je neispravan i u planu je ugradnja indentičnog motora kao kod mene, dakle Lombardini 60 ks na 3600 o/min. Mehanička kopča prijenosnog omjera 2:1. Unaprijed zahvaljujem !!!

Predlozio bi ipak kopcu za PD brod npr. TM60A (sa nagibom) za taj motor i redukciju 2,5:1.
Moze ocekivati sa takvim motorom i redukcijom 11 milja brzine sa propelerom 17 x 15'' , pokrice oko 65%, 3 pale. Osovina bi trebala biti 30 mm. Moze biti od bronce .
Pozdrav T
tacek
Meštar od propela

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.