Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la josip » 24. 01. 2009. (09:53)

M od P probaj trampit uz nadoplatu taj svoj manji motor što ti je u brodu za neki malo veći, ili još bolje na njemu napravi generalku pa ga prodaj za solidne pare i kupi si neki odgovarajući nutarnji, ako trenutno nemaš novaca za generalno sređen, a ti kupi neki u solidnom stanju ( ima ih dosta na tržištu ) i taj bi ti mogao trajati nekoliko godina, pa onda za 5-6 godina sam napravi generalku na njemu ( barem ćeš bit siguran šta si sve na njemu uradio i u kakvom je stanju ) ako ti to uopće bude trebalo radit, jer tvoj motor neće imat puno radnih sati godišnje ( u 5 godina će ti radit motor kao nekom u godini ), a pogotvo ako planiraš brod uvjek vozit kući, konzervacija motora ti nije potrebna, samo motor 2-3 puta mjesećno upali da malo proradi. Brodski ti je bolji i radi spuštanja težišta broda, a i zato što već imaš ugrađeni osovinski vod, ako će on uopće valjati za jaći motor.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 24. 01. 2009. (10:21)

mop, da li je negdje spomenuto koji je motor bio ranije u toj jedrilici ?
da izbjegneš ovu svu zajebanciju trebao bi napraviti model jedrilice i dati ga u brodarski da ti naprave izračun. ili da ti ga oni izmjere detaljno. poznam neke ljude gore, ali to ima cijenu...
druga varijanta je, a relativno jednostavna je da povučemo tvoju jedrilicu na moru brzinom od 6 čvorova kamionom i pogledamo na dinamometar koliko pokazuje. to napraviš recimo u splitskoj luci i koristiš onaj veliki carinski mul. tih pola sata zaustavimo promet u luci. ili je teglimo po moru pa isto tako vidimo na dinamometar. ovo će ti dati prilično točno (uz izračun)silu potiska potrebnu da ta jedrilica ide s tom brzinom tj zahtjeve odgovarajućeg motora.
mislim ima tu sijaset načina samo prepusti mašti na volju....
ovo svakako prepusti stručnjacima. to će te koštati zna se. slušati ovdje ove naše neuke i podjebantske komentare ti stvarno ne treba. kako možeš uopće od nas ekonomista, hotelijera, ugostitelja, ribara, strojara, očekivat išta pametno o brodovima. mislim da su ljudi malo i ljubomorni na to što si dobio dobar brod za malo para
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 24. 01. 2009. (11:43)

mali od palube je napisao/la:1. Deplasmanski trup može ići maksimalno onoliko koliko mu je duljina na vodenoj liniji (cca 7.5)
2. Ni za živu glavu vanbrodski motor jer je premala elisa, prebrzo se vrti, kavitira, odnosno raspržuje pijesak ili puding oko sebe
3. S vanbrodskim motorom ta će ti barka ići više od 7 čvorova
4. Uzmi nekakav torpedo ili slično

1. skužio :thumbup: , može it i više, ali to je bacanje goriva, več sam ti to napisao u mom postu.

2. Ne vrijedi za tvoju Yamahu, nadamo se da se je več zaboravio, pa da ti je opcija jedino teretna Yamaha 25, za koju je dome napravio proračun.

3. Tu je bitna snaga, znači radi se o 25KS, a za izbjegavjanje kavitacije što veča propela i sve več prije navedeno, kakav treba bit motor omjer kopče da možeš stavit gore veliku propelu. Ako ti nije to jasno, pročitaj još jednom sve od 1. stranice. Mogu ti kazat da ide drvena gajeta(kabina nadkabina) oko 4t sa volvom od 28KS, 7.2 čvorova. Isto je i na njoj, na moru od 3-4, kontra kurentu povremeno propela kavitirala, pa sad ti zamisli kako bi tek to bilo sa nekim vanbrodskim.

4. Imaš nisko težište, veliki okretni moment, vjerojatno možeš koristiti isti osovniski vod, nabaviš amortizere, vetus lonac i izoliraš prostor, pa če ti ugušit motor, nekako mi se čini to optimalnim izborom. Pod slično mislim, na diesel motor 2 cilindara, može i ovakav:
http://www.youtube.com/watch?v=RLtxTkSkrWI
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la franco » 24. 01. 2009. (11:53)

MOP kupi torpeda 18/24 za 500-600 Eur,napravi generalku,i miran si ,a što se tiče izolacije samo umjesto običnih filterazraka na usisu stavi sportski auto filter i buka ti je u pol manja bez gubitka snage.Onda napraviš kasun za motor,malo si ga dotjeraš da ti služi kao stol(unutra ga izoliraš kao Gaso) i peri-deri.Imaš već osovinski vod i osovinu a možda ti ni motor ne treba ,možda i imaš dobar motor u brodici,potrudi se da vidimo koji je to tip motora pa ćeš znati još jednu više a možda se i ugodno iznenadiš.
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la Gaso » 24. 01. 2009. (13:07)

Pogledaj koliki ti je phi osovine, mislim da je phi 25, neznam dali za torpeda 18/24 več treba phi 30 :?:
Koliko sam skužio on ima sad Torpeda 9ks - jednocilindrični, što je ipak premalo, ali ovaj 18/24 bio bi dobar.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la franco » 24. 01. 2009. (13:12)

Gaso sve šta sad govorimo i pišemo je uzalud jer nemamo nikakvih podataka ali mislim da su se u te brodove ugrađivala dva cilindra radi vibracija.Trebao bi nam MOP poslt slike motora e onda znamo jednu više.
franco
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 24. 01. 2009. (13:20)

mali od palube je napisao/la:... U njoj je jednocilindrični Torpedu za kojega ne znam u kakvoj je stanju i može li upoće upaliti. Promijenio sam nekoliko brodova dosad i svi su bili motornjaci....

Več je u uvodnom postu kazao, MOP šalji slike motora i osovinskog voda.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la niksa » 24. 01. 2009. (13:28)

...malom od palube...
...čitam temu od početka, ali se nisam javljo jer ima ođe i previše pametnijeh glava pa što da i ja još tu pametujem... :lol:
...ali vidio sam slike koje si postavio, one kod ukcaja i skladištenja i želim ti reć da ćeš bez problema napravit motornjak od tog trupa samo trebaš produbit i otežat kolumbu, a što se motora tiče mišljenja sam da ćeš morat empirijski tražit rješenje, jer ti nitko ne može sa sigurnošću rijet kako će se brod ponašat u moru i sa kojim motorom...
...razmisli dobro, unutrašnji ti je dobar i kao teret (balast)... :thumbup:
...ja isto imam jedrilicu i kanim sa kolumbom radit isto što i ti, samo je to kod tebe još jednostavnje jer imaš nešto kolumbe i imaš po čemu radit...
...puno sreče i ako želiš razmjenit mišljenja i iskustva javi se na pp....... :!:
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

PostPostao/la franco » 24. 01. 2009. (13:29)

Sorry nisam ovo vidija propustih ovaj post,ali ako je taj motor onda mu je osovina 20-22mm i propeler bi mu mogao biti čak samo sa dva lista.Tako su nekad na tim motosailorima to ugrađivali i išao bi oko 5N/m sa dva cilindra i 18/24 ks garant ide 6,5-7 n/m.Em će dobit 100 injak kila biše balasta u kokpitu kojeg može oduzet od kobilice em će po krmi kako vidim po slikama dobit stabilnost jer mu neće kopat krmu a da stavi još dva flapa u produžetku vodene linije, evo još milje milje i pol
franco
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 24. 01. 2009. (13:52)

na slici se vidi propela sa tri lista.

mop stavi ti torpeda kojeg ti ljudi preporućuju, pogotovo što u tvom mjestu imaš sve djelove za njega, jer ćesto se desi da za dio koji košta 100 kuna potrošiš još dvaput i više od toga da bi ga dobavio.

i kapetan mikula mali je imao brodski, a šo motor više tuće ekipa na brodu će te manje forsirat da ih voziš na udaljena mjesta.

brzo će ti se svidit zvuk takvog motora, svaki takt jasno ćuješ ĐA-BA ĐA-BA ĐA-BA ĐA-BA . ZABORAVIT ĆEŠ KAD SI GA ZADNJI PUT TOĆIO.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 24. 01. 2009. (14:05)

.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 24. 01. 2009. (14:14)

.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 24. 01. 2009. (14:26)

.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la franco » 24. 01. 2009. (15:14)

Vidio sam i ja nego tek tako da se zna da su znali montirati eliku sa dvije pate
franco
Old Senior Member

PostPostao/la tomi » 24. 01. 2009. (21:03)

mali od palube je napisao/la:
Gaso je napisao/la:Ne brini it če ti više od 7 sigurno, pa i sa torpedom, uzmi topeda ili slično, pogledaj još malo u Burzi Nautike.

E sad mi stvarno ništa nije jasno! Gotovo u istoj rečenici mi znalci (da se razumijemo, stvarno mislim da ste znalci) kažu:
1. Deplasmanski trup može ići maksimalno onoliko koliko mu je duljina na vodenoj liniji (cca 7.5)
2. Ni za živu glavu vanbrodski motor jer je premala elisa, prebrzo se vrti, kavitira, odnosno raspržuje pijesak ili puding oko sebe
3. S vanbrodskim motorom ta će ti barka ići više od 7 čvorova
4. Uzmi nekakav torpedo ili slično

Težinu broda ne znam, jer jučer nisam htio komplicirati još i oko vaganja. Stari gazda kaže da ima 3.5 t s balastom, a da je balast težak cca 1200 kg. U konačnici će vjerojatno biti oko 4 t (ako vratim sav balast). Netko je spominjao brodarski institut koji mi može precizno izračunati brzinu s yamahom 25. Što im sve od podataka treba? Rade li oni to inače kao uslugu ili moram nekoga moljakati? Naime, ne snalazim se ja baš u moljakanjima i traženjima vezica.
Lupis... ne znam je li tebi laaagano....zaje....nje drugih način života, pa po onoj da je čovjek sam sebi mjera svih stvari (onih koje jesu da jesu i onih koje nisu da nisu) misliš da i ja laaaaganoo....
U krivu si. Plovim i plovio sam prilično dugo, ali puno toga ne znam i spreman sam učiti. Inače se bavim programiranjem (nekad je to bilo vrlo aktivno a danas samo za potrobe svoga posla: http://www.kuhinje-saric.hr/program.html), a prvim programerskim koracima učio me, tamo negdje 90-te ili 91 klinac koji je tada imao 13 godina i još k tome bio moj đak. Lupis, poanta je da možda i od mene, neznalice, možeš nešto naučiti i da se toga ne trebaš sramiti. Ja sam (doslovce po onoj uzrečici) bio učitelj koji je učio od svoga učenika. I to ne jednom. I danas, iako sam nekakav gazda u tom svom obrtu, sve što ne znam o kuhinjama pitam svoju tehnologinju ili nekoga od dečki iz radionice.

evo tek sam danas to pročitao i smijem se napisanim bedastoćama.neću dalje da ne ljutim ostale.ali tako nešto napisati može samo lumen,ali pravi lumen
tomi
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 6 gostiju.