Optimizacija izrade modela i utjecaj na krajnju cijenu

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

MANIKELA gliser - CNC

PostPostao/la porer » 15. 03. 2012. (10:44)

E moj Pape, i ti odmah na zadnje noge :D

Bobiju i ja želim svako dobro.

A ti si pogodio suštinu mojeg pitanja, samo totalno sa suprotne strane. I ovo na kraju, krv i znoj... Da si spomenuo još kamen i suzu mislio bih da mi je Vinko Coce odgovorio a ne Pape.

Ne da mi se dalje sudjelovati u ovome, to je kao da zidu govorim. Nekom je lakše metar u guz**u utjerat nego milimetar u glavu. Jebiga...
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

Re: MANIKELA Bet 595 gliser

PostPostao/la riberer » 15. 03. 2012. (11:12)

Kakvo pitanje, takav odgovor ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Spužva » 15. 03. 2012. (12:21)

zore70 je napisao/la:Ovi"fantomski" projekt nije kopija nicega,postoji odobren projekt,brodske linije ,plan laminata,izracuni stabiliteta,trima i sve sta je potriba za dobit atest...

Spuzva...mislis li da bi tribalo i te papire,linije i projekt obisit na forum da bi se nekima nesto dokazalo?

Pokenja si ekspresno neciji rad iz nule,a ne primjecujes mali miljun verzija Istranki,Primorki i sl. pokradenih tudih djela

Kad je Bobi napravija Betinu 700 zli jezici su govorili da je kopira Grasu 20...a brodi nemaju veze jadan sa drugim..
Sta se tice izjava da brod slici na neki postojeci..pa zar nije sve vec odavno poznato u toj klasi...duboki v..podignuta prova,sirok brod....pa kad bi to gledali vecina su slicni,to ne znaci da su kopija..
Na primjer,ja doma iman posebno za sebe narucen projekt aluminijskog broda,glisera od 7m,satima san sidija sa prikom projektantom i on je moje zelje pretvorija u projekt...i opet slici na neke brodove u pokojem detalju..sve je odavno poznato,samo je stvar detalja,zelja,mogucnosti..revolucije na tom polju odavno nema

No dobro,tvoje je pravo sudjelovat u raspravi,neman namjeru nikoga branit ni hvalit,ionako nema koristi od toga..

Zore, tesko mi je povjerovati da je Porer jedini shvatio moj post i sto sam hito rec.
Vjeruj mi ni ja nemam namjeru nikoga ni blatit ni hvalit. Ja sam samo podjelio svoje razmisljanje kao alternativni pogled na situaciju...zasto neki buduci potencijalni kupac nebi imao pravo cut razmisljanja sa dvije strane?
Osobno, ovakav TIP brod je meni savrsensto i brod takvog tipa bi volio imati. O tome da sam pokenjao expresno neciji rad iz nule...neznam zasto si moju reakciju shvatio kao kenjanje i uvredu, pa naravno da je pohvalo sto je krenuo raditi ovakav brod. Ali svaki brod nastaje od 0 pa u tome ne vidim nista posebno ( osim ocitih kopija, prepravki, dorada i raznoranih kozmetickih zahvata koji se prodaju kao nesto sasvim novo sto je svakako :thumbdown: - necu o imenima...tko malo prati malu brodogradnju sve mu je jasno). A o ljubavi, krvi, znoju i suzama...sve jasno.
Kako nebi bilo zabune sto sam htio reci,ajmo ovako...vrlo jasnim jezikom. Da bude jasno, ne lupetam nego govorim o informacijama koje imam iz prve ruke.
Muka mi je od brodogradnje u kojoj se napravi kalup, izlije trup, ide na probnu voznju i moli boga da je sve ok pa se cim prije proizvod proda da se namaknu pare. Eh, onda dodemo do toga da doticni brod u svojoj drugoj izvedbi dobije nekakve izmjene...pa vec u cetvrtoj tih istih vise nema nego su sad dodani neki stabilizatori....onda stabilizatori valjaju do 8og primjerka pa ih vise nema jer je sad priduzena kobilica...itd itd i tako punih 18 puta...i da citiram proizvodaca "sad je to finalna varijanta" - a sta sa onih 17 jadnika prije te finalne varijante koji su platili punu cijenu broda vjerujuci da kupuju ono sto im je u prici prodano?TO JE REALNOST NASE MALE BRODOGRADNJE - TO!
Ja dragi zore, pape...i svi ostali koji na moje komentare gledate kao na "kenjanje" procitajte ovo sto sam napisao i recite da to nije tako.
Tko god kupuje gliser ovakvog tipa zeli kupiti gotov, provjeren proizvod - zbog toga sam reagirao kako sam reagirao na sve pohvale jer je brod zbilja jos uvijek "fantomski", nije mora vidio. pa ajmo se malo svi skupa strpit, dat brodu priliku da se napravi, testira, dovrsi, da se otklone nedostaci pa onda donesimo konacne zakljucke.Ali pod uvijetom da otklanjanje nedostataka ne financiraju buduci kupci nego da brod prvom kupcu bude prodan onakav kakav treba bit. to je onda POSTEN POSAO a ne prodavanje magle sa pricama o gradyu i bostonu.
Pod time mislim da nije dosta samo napraviti duboki V pa da trup bude dobar, vjerujem da znas bolje od mene koliko je tesko poravnati tu vagu izmedu performansi, stabilnosti, maritimnosti i NARAVNO potrosnje!pa nemojmo se lagat, ni onome tko kupi brod sa 150 konja nije bas svejedno koliko trosi! U tome i je tajna dobro projektiranog trupa....za sto manju angaziranu snagu i potrosnju dobiti najbolje rezultate.
Da li je to moguce postici sa "napravit cemo duboki V i obisit 150 konja"?- nema potrebe da si sam odgovaram na pitanje...

I zore jos jedna, na Betini 700 sam plovio nekoliko puta. Daleko od mog idealnog broda, ali napravljena je vrlo korektno, cak i vise od toga!
Ako se osvrnes na sve sto sam napisao, vidit ces da nigdje nisam rekao da Bet 595 nece biti dobar, dapace, nadam se da ce biti fantastican!ali se isto tako nadam da mu kartu za put do zvijezda nece placatiti prvih 5-7-10 kupaca kako bi oni iza toga imali pravi proizvod.
Spužva
Member

Tip plovila: Beneteau Ombrine 550WA/Mariner 75

PostPostao/la brodić » 15. 03. 2012. (13:35)

A bogami ti ova zadnja drži vodu!
Po meni je to stvarni problem, al zato triba čekat pa kupit
brodić
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: gliser 4m, Patrol 690 by Antares yamaha 150

PostPostao/la Pape » 15. 03. 2012. (14:00)

porer je napisao/la:E moj Pape, i ti odmah na zadnje noge :D

I ovo na kraju, krv i znoj... Da si spomenuo još kamen i suzu mislio bih da mi je Vinko Coce odgovorio a ne Pape.

...na zadnje, na prednje, bočimice...kako god oćeš...jednostavno ne dam gušta, nek svrbi... 8-)

...za krv i znoj...u tome i je naš prvi i osnovni problem...gledajuč odozdala, odozgara, zguza, od naprid, tatlane, u kvartir....kako god očeš....pričamo o krvi i znoju, ali samo pričamo...čim triba pomaknit gujicu sa birtijske stolice isprid poker ili kladioničarskog aparata...sve pada u vodu...

...@Spužva, nigdi nisan spomenija tebe, nit san igdi povuka paralelu da se može odnosit i na tebe. i to šta si ti napisa, svatija san ja šta ti želiš reć, nego je to sad u nas još uvik nemoguča misija...ono šta Porer kaže da san pogodija bit al doša sa kontra strane...ja bi moga reč da je on doša sa kontra strane i priča o milijunskim strojevima, ljudima na plači programera i sl...dok san ja doša "sa druge strane" za naše pojmove realnije, jer uz današnje materijale i bez vakuma i ostalih bakanalija u koje triba uložit moš napravit dosta lakši brod i sa klasičnim beljanjem plastike. i prvo po meni ja bi počeja ka za početak od tu da se mene pita, a ne odma izgorit pokušavajuči pljunit silne novce za CNC model, pa onda nemat za salit par sto kila plastike da bi izlija tek kalup, a ne još gotov brod. moje je mišljenje da triba počet u početku sa malim stvarima da bi na kraju doša do velikih....ko i sve ostalo u životu... i eto da samo postigne, da Bobi uspije sa manje kila i manjim motorom to čudo da ide u odnosu na ovo dosad kako se radi...taj brod bi u nas bija revolucija!...

nego odma megalomanski...

...a nekakva druga stvar je opet, da bi zapravo u današnje vrime naša mala brodogradnja i tribala tako radit sa CNC i svim novim tehnologijama već odavna, al zašto nije...na kraju mislim da opet smo mi krivi...jel mi ipak volimo kucnit po boku pa nek zvoni...a opet da to čudo od 6-7 metara košta par ijada eura i da troši dva deca na uru...neče iđe momcovi, neče iđe...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Spužva » 15. 03. 2012. (14:05)

Dobro, u principu na kraju kad sve rezimiramo vjerujem da se manje vise svi slazemo oko toga kako bi nesto trebalo biti...a zasto nije, to je druga prica, svako ima svoje objasnjenje, probleme, logiku...
Uglavnom, drago mi je da se ovo ipak razvilo u neku normalnu diskusiju
Spužva
Member

Tip plovila: Beneteau Ombrine 550WA/Mariner 75

PostPostao/la sans-ego » 15. 03. 2012. (14:15)

porer je napisao/la:Moja je logika ako bih ulazio u taj posao takva freza bila bi imperativ. Isplatilo bi mu se kupiti je i zaposliti jednog radnika koji bi njegove skice prebacio na kompjuter (ima ih sasvim dosta koji bi za razumnu plaću to napravili). Rezanje komplet rebara za model traje par sati, oplata također. Nacrtati sve to ionako se mora pa je svejedno radi li se to na papiru ili na kompjuteru.
Sve u svemu koštalo bi u konačnici manje, freza bi se otplatila na jednom projektu.

Upravo tako. Bilo bi dobro znati kako se do takvih projekata kod male brodogradnje u Hrvatskoj uopce dolazi. Valjda se prvo neka skica i razvoj ideje napravi na papiru, pa se to prebaci na PC i u nekom nautickom programu napravi nacrt, sa preciznim proracunom uzgona, otpora etc. Pa se valjda i neki model u nekom omjeru napravi i ispita u bazenu prije nego se odobri od administracije pa se onda ide u proizvodnju kalupa i odlijeva. Ako ne tako, kako onda? Usput ima u Europi i zapadnoj i istocnoj sigurno 30 radionica koje se bave proizvodnjom kalupa i razvojem plovila svih vrsta i dimenzija. Aziju i Ameriku da i ne spominjem.
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la mali od palube » 15. 03. 2012. (14:21)

Mi smo svojevremeno uz pomoć CNC-a radili ovo:
http://www.kuhinje-saric.hr/HTML_refere ... rtl_1.html (tri su fotke - treba stisnuti "Sljedeća")
Konačno je to izgledalo ovako:
http://www.kuhinje-saric.hr/HTML_proizvodi/Ostalo1.html

Istina je da bismo bez CNC-a utrošili znatno više sati rada. Ovako su iz mdf-a izrezani slojevi, ali kosine smo skidali ručnim "ober-frezerom" na improviziranim vodilicama. Kao i kod trupa broda, kut se mijenjao sa svakim centimetrom dužine stola. Sve u svemu, bez obzira na CNC, posla je bilo, što bismo mi ovdje rekli, fanj.

Naravno, moguće je isprogramirati i kosine na svakom layeru, ali takav CNC (robotska ruka s nagibom) ne košta 10 tisuća ili 100 tisuća kuna. Nadalje, u teoriji je moguće i da je ta robotska ruka tako velika da iz bloka mediapana isfreza cijeli trup. Znam da takvi stojići postoje, ali ima li ih baš takvih dimenzija da mogu izrezbariti trup broda dugoga 6 m, to ne znam. Da štos bude veći, programerski to i ne bi bio SF projekt. Čak što više, nije kompliciran algoritam koji bi odredio sve tri koordinate za svaku točku trupa... Postavlja se samo pitanje tko bi sve to platio? Najprije stroj tih dimenzija...
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la porer » 15. 03. 2012. (14:24)

Pape što je tu megalomanski? CNC freza (o njoj govorim cijelo vrijeme) za par sati napravi ono što je Bobi (ili neki njegov pomagač) radio velik dio od onih 1200.
Cijene CNC-a su drastično pale, stroj koji je moja firma platila 250000 eura prije 6 godina sada košta 25000 (na sreću otplatili smo ga a uz to još uvijek ima posla).
Poanta je u tome da bez brze, lake i jeftine izrade modela krajnji proizvod mora koštati papreno, jer tu je uloženo 1200 sati krvarenja i znojenja. Čemu krv i znoj bez potrebe prolivati?
Ne znam što ste oko svega napravili famu, kao CNC je nešto svemirsko što samo Bill Gates i sultan od Bruneja mogu platiti a crtanje linija broda na računalu znaju napraviti dva lika na ovom svijetu, jednog je CIA zatvorila za svoje potrebe a drugi je odlučio ne bavit se tim poslom?!?
Još od prvog mog pitanja zašeto ne koristi CNC tamo na temi o onoj manjoj barci za koju je radio kabinu skočili ste da je to skupo i nemoguće i da je ovo JEDINI način kako se to radi?!? Ludilo jedno. Kolektivno.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 15. 03. 2012. (14:30)

mali od palube je napisao/la:Naravno, moguće je isprogramirati i kosine na svakom layeru, ali takav CNC (robotska ruka s nagibom) ne košta 10 tisuća ili 100 tisuća kuna. .

Upravo montiram četvrtu i petu os na taj stroj koji je plaćen 100000 kuna. Zahvat od 2000 eura i dobija se mogućnost reza ukoso.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 15. 03. 2012. (14:34)

porer je napisao/la:
Upravo montiram četvrtu i petu os na taj stroj koji je plaćen 100000 kuna. Zahvat od 2000 eura i dobija se mogućnost reza ukoso.

Ima robotsku ruku? Ako nema, onda me jako zanima kako to izgleda, odnosno kako je riješeno... ako može koja slika, bio bih zahvalan...
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la porer » 15. 03. 2012. (14:37)

Ok, kad bude gotovo dobit ćeš film.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 15. 03. 2012. (14:45)

porer je napisao/la:Pape što je tu megalomanski? CNC freza (o njoj govorim cijelo vrijeme) za par sati napravi ono što je Bobi (ili neki njegov pomagač) radio velik dio od onih 1200.
Cijene CNC-a su drastično pale, stroj koji je moja firma platila 250000 eura prije 6 godina sada košta 25000 (na sreću otplatili smo ga a uz to još uvijek ima posla).
Poanta je u tome da bez brze, lake i jeftine izrade modela krajnji proizvod mora koštati papreno, jer tu je uloženo 1200 sati krvarenja i znojenja. Čemu krv i znoj bez potrebe prolivati?
Ne znam što ste oko svega napravili famu, kao CNC je nešto svemirsko što samo Bill Gates i sultan od Bruneja mogu platiti a crtanje linija broda na računalu znaju napraviti dva lika na ovom svijetu, jednog je CIA zatvorila za svoje potrebe a drugi je odlučio ne bavit se tim poslom?!?
Još od prvog mog pitanja zašeto ne koristi CNC tamo na temi o onoj manjoj barci za koju je radio kabinu skočili ste da je to skupo i nemoguće i da je ovo JEDINI način kako se to radi?!? Ludilo jedno. Kolektivno.

...pa evo onda ideje...ti bobiju sastavi jedan CNC da može radit modele u 1:1...on tebi izlije kasnije brod...i ljubav na sve strane cvate...jednostavno zar ne... :wave:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

MANIKELA gliser - CNC

PostPostao/la porer » 15. 03. 2012. (15:00)

Lakše je nekom metar....... :wave:
porer
Old Senior Member

PostPostao/la zore70 » 15. 03. 2012. (15:23)

sinitram je napisao/la:ovo sve triba maknit u zasebnu CNC temu!

Muko moja, nes vise vidit slika od Zoreta!
Mene zivo zanima kako ce ispast ovi gliser, Manikela boys :thumbup:

Nece valjat sigurno jer nije model napravljen na CNC-u...a koji je meni k.... c bija da se sa ovin guzin.. :o

Da je od zlata i mukta nebi valjalo...
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.