zore70 je napisao/la:Ovi"fantomski" projekt nije kopija nicega,postoji odobren projekt,brodske linije ,plan laminata,izracuni stabiliteta,trima i sve sta je potriba za dobit atest...
Spuzva...mislis li da bi tribalo i te papire,linije i projekt obisit na forum da bi se nekima nesto dokazalo?
Pokenja si ekspresno neciji rad iz nule,a ne primjecujes mali miljun verzija Istranki,Primorki i sl. pokradenih tudih djela
Kad je Bobi napravija Betinu 700 zli jezici su govorili da je kopira Grasu 20...a brodi nemaju veze jadan sa drugim..
Sta se tice izjava da brod slici na neki postojeci..pa zar nije sve vec odavno poznato u toj klasi...duboki v..podignuta prova,sirok brod....pa kad bi to gledali vecina su slicni,to ne znaci da su kopija..
Na primjer,ja doma iman posebno za sebe narucen projekt aluminijskog broda,glisera od 7m,satima san sidija sa prikom projektantom i on je moje zelje pretvorija u projekt...i opet slici na neke brodove u pokojem detalju..sve je odavno poznato,samo je stvar detalja,zelja,mogucnosti..revolucije na tom polju odavno nema
No dobro,tvoje je pravo sudjelovat u raspravi,neman namjeru nikoga branit ni hvalit,ionako nema koristi od toga..
Zore, tesko mi je povjerovati da je Porer jedini shvatio moj post i sto sam hito rec.
Vjeruj mi ni ja nemam namjeru nikoga ni blatit ni hvalit. Ja sam samo podjelio svoje razmisljanje kao alternativni pogled na situaciju...zasto neki buduci potencijalni kupac nebi imao pravo cut razmisljanja sa dvije strane?
Osobno, ovakav TIP brod je meni savrsensto i brod takvog tipa bi volio imati. O tome da sam pokenjao expresno neciji rad iz nule...neznam zasto si moju reakciju shvatio kao kenjanje i uvredu, pa naravno da je pohvalo sto je krenuo raditi ovakav brod. Ali svaki brod nastaje od 0 pa u tome ne vidim nista posebno ( osim ocitih kopija, prepravki, dorada i raznoranih kozmetickih zahvata koji se prodaju kao nesto sasvim novo sto je svakako
- necu o imenima...tko malo prati malu brodogradnju sve mu je jasno). A o ljubavi, krvi, znoju i suzama...sve jasno.
Kako nebi bilo zabune sto sam htio reci,ajmo ovako...vrlo jasnim jezikom. Da bude jasno, ne lupetam nego govorim o informacijama koje imam iz prve ruke.
Muka mi je od brodogradnje u kojoj se napravi kalup, izlije trup, ide na probnu voznju i moli boga da je sve ok pa se cim prije proizvod proda da se namaknu pare. Eh, onda dodemo do toga da doticni brod u svojoj drugoj izvedbi dobije nekakve izmjene...pa vec u cetvrtoj tih istih vise nema nego su sad dodani neki stabilizatori....onda stabilizatori valjaju do 8og primjerka pa ih vise nema jer je sad priduzena kobilica...itd itd i tako punih 18 puta...i da citiram proizvodaca "sad je to finalna varijanta" - a sta sa onih 17 jadnika prije te finalne varijante koji su platili punu cijenu broda vjerujuci da kupuju ono sto im je u prici prodano?TO JE REALNOST NASE MALE BRODOGRADNJE - TO!
Ja dragi zore, pape...i svi ostali koji na moje komentare gledate kao na "kenjanje" procitajte ovo sto sam napisao i recite da to nije tako.
Tko god kupuje gliser ovakvog tipa zeli kupiti gotov, provjeren proizvod - zbog toga sam reagirao kako sam reagirao na sve pohvale jer je brod zbilja jos uvijek "fantomski", nije mora vidio. pa ajmo se malo svi skupa strpit, dat brodu priliku da se napravi, testira, dovrsi, da se otklone nedostaci pa onda donesimo konacne zakljucke.Ali pod uvijetom da otklanjanje nedostataka ne financiraju buduci kupci nego da brod prvom kupcu bude prodan onakav kakav treba bit. to je onda POSTEN POSAO a ne prodavanje magle sa pricama o gradyu i bostonu.
Pod time mislim da nije dosta samo napraviti duboki V pa da trup bude dobar, vjerujem da znas bolje od mene koliko je tesko poravnati tu vagu izmedu performansi, stabilnosti, maritimnosti i NARAVNO potrosnje!pa nemojmo se lagat, ni onome tko kupi brod sa 150 konja nije bas svejedno koliko trosi! U tome i je tajna dobro projektiranog trupa....za sto manju angaziranu snagu i potrosnju dobiti najbolje rezultate.
Da li je to moguce postici sa "napravit cemo duboki V i obisit 150 konja"?- nema potrebe da si sam odgovaram na pitanje...
I zore jos jedna, na Betini 700 sam plovio nekoliko puta. Daleko od mog idealnog broda, ali napravljena je vrlo korektno, cak i vise od toga!
Ako se osvrnes na sve sto sam napisao, vidit ces da nigdje nisam rekao da Bet 595 nece biti dobar, dapace, nadam se da ce biti fantastican!ali se isto tako nadam da mu kartu za put do zvijezda nece placatiti prvih 5-7-10 kupaca kako bi oni iza toga imali pravi proizvod.