Trogiranin je napisao/la:Khm... khm ... šta se mene tiče ...
A evo da se nadovežem, nevezano za ove postove koje "možeš i tribaš" maknit (Marina poznam osobno, a Taceka ne ali mu skidam kapu za sve što je dosad napisa ovde na forumu). Mali trenutak nervoze i ... to je sve. Briši !!
Dakle i mene bi zanimalo isto što i Marina: iz kog razloga se naglašava da je pametnije kupit novu propelu nego korigirat staru. Naime oni koji "prate" forum vjerovatno znaju da sam ja "korigira" propelu u Zadru-Adriatic Prpoeleri prije par godina i postiga sve ono što sam želija i tražija i od broda i od motora. Da pojasnim: brod je na minimumu bija za mene prebrz +3 nm, a motoru je falilo 450 o/min. Potrošnja +1-2 l/h. Sada je brod na min cca 1,5-2 nm/h, motor vrti tvorničkih 3600 o/min i troši 15% manje. Vibracije - nema ih. To je koštalo 1.500,00 kn. Nova propela je 3.400,00 kn mojih dimenzija. U to doba je nova bila 3 000,00 kn, a moja je bila "stara" godinu dana.
Korekcija 1500 = 3400 nova ???
Cijene propela ocajnu su pale a rad i korekcije nisu ni toliko jeftine. Moras znati da je korekcija manjih propela jako slozen posao a korekcija vecih moze se lako napraviti. Budzet je veci, pale su vece, mozes koristiti cekic, mozes ju nakriviti a posljie toga staviti na ProScan i ispravljeno korirgirati cak brusenjem u krajnoj liniji. Ima smisla?? Male propele su jeftine, izradjene su na CNC i korekcije su uvjek upine. Da ne govorim o onim mestrima koji su 'skracivali' propele stavljanjem ispod hidraulicke prese. I to se radilo...