Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la primorac » 23. 01. 2009. (08:46)

Za Torpedo 18/24 imaš kupiti gotovu (univerzalnu) propelu po bolje opskrbljenim dućanima nautičke opreme. Uzmi tu propelu u ruke, pa uzmi Yamahinu propelu, vidjet ćeš razliku.

Ugradi torpedo u svoj brod od 8 metara, postići ćeš cca 6 čv, naruči propeler kod "Propelo" Rijeka, gosp. Nenad, možda uhvatiš čvor-dva brže, u idealnim uvjetima.
Bez računice.

Za stručnu pomoć oko izračuna brzine sa Yamahom, obrati se Brodarskom institutu u Zagrebu...
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la Gaso » 23. 01. 2009. (08:51)

E ljudi, ljudi, jedni se trude i pišu da bi neki shvatili a drugi nikako da shvatite.

Evo ti primjer zašto ja na svom brodu trebam korigirati propelu:
Motor imam kakav imam, znači unutanji Lombardini 14KS.
Kod proračuna propele su mi uzeli za max teoretsku brzinu 7NM i masa se pogodila od oka 1100kg, trup deplasmanski, uzeli su za proračun sve podatke od dubine kobilice oblik bokova, itd....., onda ti kod kupnje motora proračunajo u svom modelu i propeler.
Za brod se nije znala točna teoretska brzina ni točna masa pošto se brod renovirao, pa bi trebao na vago da se masa točno izmjeri.
Po proračunu su mi dali nekakav propeler, sa tri lopatica, normalno da velikok promjera, pošto je to deplasmanski trup i velika masa. Googglajte malo šta su propelerovi koeficienti Pitch, Slip, pokrivenost lopatica,......, pa tek onda ovdje pitajte.
Kod mene brod postiže max. teoretsku brzinu od 6NM, pošto mu je vodena linije nekih 4.5m, a masa se i sad nezna, ali ucjenjuje se na nekih 1500kg.
Pošto nemam pravi propeler, imam sad problem, da propeler radi preveliki okretni moment, veči od momenta kojeg može stvarati moj motor.
A sad kad ulazim kod nekih okretaja, da se moment propelera i moment motora izjednačita, onda motor ne može dalje nego do tih okretaja, a za motor to svakako nije pogodno, da ne dostigne max broj okretaja, jer je preoterečen i gorivo u cilindu loše izgorjeva, a to može uzrokovati crnom dimu kod dizela.
Sad ima par mogučnosti, ili mjenjat kopču, da mi napravi veči omjer redukcije, ali opet ima tu samo par varianta omjera. Ili da promjeni propeler.
I opet več kod propelera ima cjela filozofija što zabrati, jer promjer propelera za tu brodicu nesmije bit manji, jer če bit kavitacije, na malo večim valovima, kad idem kontra, treba smanjiti pitch, što u stvati nije ništa drugo nego koliko dužine napravi brod kod max brzine, za jedan okretaj propele, ali svejedno možda neče i to bit dovoljno, pa če možda trebat promjeti i pokrivenost lopatica. Nema druge nega sa podatcima o brodu i trenutnim stanjem sa mojom starom propelom it na nov proraču, pa da napraviju korekciju, ne može se to seljački rješiti.
Znači u svakom slučaju nije to jednostavan posao, več između odabira "teretnih" propelera. A ljudi ovdje misle da ima samo dva tipa teretni i gliserski. Propeler če ti izračunat kdje kupuješ motor, jer imaju modele u koji staviju podatke broda, trupa, kopče, itd...., i ako ti pogode na +-20% možeš bit zadovoljan.
Ajde ljudi pročitajte možda neko literaturo, jer zaista ima gluposti u ovoj temi, pa šta ima smisla stavljat vanbrodski od 50ks, pa vozit malim gasom, svašta :lol: :lol: :lol: :lol:
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la tg-boy » 23. 01. 2009. (09:12)

MOP raspisa san se i ja , ali mi post nije prosa pa mi ga se neda ponavljat, uglavnom poslušaj i procitaj Primorca, Uniju i Gasu ljudi su potpuno u pravu, a ako misliš gurat svoje guraj i ne ocekuj da na tvoje ideje netko pljesce.
Ljudi gore navedeni imaju puno iskustva i nije im u cilju nikoga vuci za ....nos.
Puno puta sam postavio ovdje pitanje i na njega dobio razuman odgovor-ponavljam razuman a ne onaj koji se meni sviđa.
Kad mi se odgovor nije svidio (npr. ugradnja kućnog hladnjaka na brod) pitao sam ljude iz burze nautike, a oni napisali u casopisu isto. E, sad bi stvarno covik triba biti lud da nastavi po svome.
Od mene toliko , a ti vidi, radi covice mozda nesto i otkrijes nova- nakraju svi veliki ljudi su bili za života neshvačeni.
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la mali od palube » 23. 01. 2009. (22:24)

Orville Wright je svom bratu Wilburu u jednoj svađi tvrdio da će za razvoj motora koji bi imao snagu i lakoću da u zrak ponese putnika, čovječanstvu trebati barem 100 godina. Dvije godine kasnije (tisuću devetsto i.... neke...ne znam koje... znam da je bilo pred prvi svjetski rat) letom od 50 metara, koji je trajao 12 sekundi započeli su povijest. Možda jednoga dana i trajekti s Porozine na Brestovu budu pogonjeni vanbrodskim motorom. YAMAHOM 15 ili 25.
Ima na Pagu jedan, prodaje torpeda 18/24 s kopčom i osovinom. Nema elise. Pretpostavljam da bih elisu ionako morao dati raditi posebno za svoj brod. Ovaj za tog torpeda traži 2200 €. Kad je bal, nek je maskembal! Za neki novi skupi ne dam toliko para. Doduše, sad ih i nemam, ali do ljeta će valjda biti. Dok sam tražio brod po oglasima jedan me susjed odveo u Crikvenicu. Ima neki brod za prodati od 7.5 m i u njemu taj torpedo. Bilo je strašno jugo, kiša i zima i jedva smo ušli u brod. Skoro nam je akumulator pao u more. U kaljuži voda do koljena. Doslovce! Pola zamašnjaka od torpeda u vodi. Najprije je spojio kaljužnu pumpu i počeo ipumpavati. Nakon cca 15 min vidjeli smo da od toga nema sreće, jer je voda pala tek nekoliko centimetara. Pumpom bismo se načekali i pitanje je koliko bi struje ostalo u akumulatoru. Potom je gazda našao dvije povelike kante i primili smo se grabljanja. Budući da ceradu nimo smjeli otvarati, jer bi ju vjetar strgao, vodu smo izlijevali u sudoper. To je presporo gutalo. Sve u svemu skoro čitav sat smo grabili vodu i onom općem metežu. Meni i mobitel ispao iz džepa i ravno kroz rupu u podu na dno kaljuže. Odmah sam ga izivadio i iščupao bateriju. Sva sreća nije mu ništa, jer baš i nije jeftin.
Odgrabili mi tako dovoljno da možemo probati upaliti motor. Zamašnjak je, doduše, još 3-4 cm u vodi, ali nema veze. Barem smo tako mislili. Prespoji on neke žice, nema anlaser nego onako... digne dekompresore, alternatorom zaleti zamajac i....
Bili smo mokri od glave do pete. U te tri sekunde.
Nema druge, nego izgrabiti vodu barem da je zamašnjak u zraku.
Grab... grab... još petnaestak minuta.
Ponovno on sfuflja svoje žičice... nešto je potrgano pa automat gura u pod barke. Nešto iskoči i ispadne. Opet on slaže, gura šrafciger unutra i zamajac se konačno pokrene. Bio sam uvjeren da to neće upaliti ni u ludilu. No, ne samo da je upalio... nego je upalio istog časa kad je gazda zatvorio prvi dekompresor. Eto ti ga vraga... ovaj čas smo ga izvadili iz mora u kojaga je bio mjesecima uvaljan do polovine. Osim toga na puno sam mjesta čuo da su ti torpedo 18/24 nepoderivi motori.
Osim cijene, ova bi pričica mogla biti razlog da u brodicu metnem taj torpedo. Bučan je k'o mlazni avion, ali rekoh već, kad je bal nek je maskembal.
Na stranu sve dosadašnje puste teorije i pametovanja. Konkretno pitanje: biste li vi na ovaj brod stavili takav neki torpedo ili novu YAMAHU 25 koja ima teretnu getribu i teretnu elisu, električni trim i garanciju 3 godine. Ovaj majstor s Paga kaže da je na njegovome napravljena generalka i da on daje garanciju 2 godine. Nisam pitao, ali iz razgovora se dalo naslutiti da on ima više takvih motora i da je na svima njima napravljena generalna. Izgleda da to on u fušu za bagatelu nabavlja motore, uređuje ih i preprodaje.
Nemojte mi sad opet napisati da tu treba novi YANMAR od 40 konja, nova kopča... Ja govorim o istom cjenovnom razredu. Taj stari torpedo+elsa+ugradnja=nova vanbrodska YAMAHA 25. Eto, da sad vi uređujete brod i raspolažete s cca tom cifrom, što biste stavili u brod?
Brod je inače u radionici. Slike su loše zato što je već bio sumrak i zato što ja nemam pojma o fotografiranju.

Na utovaru:
slika
Kod mene u budućoj radionici:
slika
Drugi bok:
slika
Krma:
slika
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la raptor » 23. 01. 2009. (22:37)

Mp,do bar je torpedo ako je napravljena generalna ;) ja san kupia volva md2b 24 ks (po njemu je torpedov napravljen)
da san 2500€ ali ni baš bija nešto i napravia u servisu ful generalku i četiri godine ka urica a sati imam ka u priči :!:
Isto pali od prve,nema vrtnje minutu već u sekundi kresne.Ja nikad za ovi brod ča ti oćeš napravit,nikad nebi stavia nikakvi vanbrodski več brodski,i uz redovno minjanje ulja deset let si bez problema ;) I ne triba jači motor za tu jedrlicu,taj torpedo je dovoljan a sve jače je bacanje para a o potrošnji da i ne govorim.Da se lipo ovi brod uredit,eventualno napravit novu lipšu kabinu i nadkabinu :thumbup:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la unije » 23. 01. 2009. (22:41)

mop ovo si slikovito opisa. samo bi doda jedno a to je da za slučaj nužde bilo dobro imati spojen usis mora motora (hlađenje) na usis kaljuže naravno preko nekog filtera/mrežice. uvijek smo imali tako riješeno jednu od opcija ispumpavanja na prijašnjim barkama.
danas to gubi na važnosti jer su pumpe došle jeftine i dostupne, ali opet....
inače ovoj jedrilici baš bi sjeo jedan mali yanmarić od 30-40 konja ili mali volvić od 40.imaš ih ko bomboni 1500 kubika 4 cilindra ma tiši od vanbrodskog... :D
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la mali od palube » 23. 01. 2009. (22:48)

Za ljubitelje nesvakidašnjih ideja još jedna tema: BROD NA RASKLAPANJE.
Naime...
Ovaj dečko koji mi je dovezao brod je fakat umjetnik s tim kranom. Ima daljinski upravljač koji mu visi oko vrata. To još nisam vidio. Ili sjede gore ili imaju komande negdje u dnu krana. Ovaj trčkara okolo, sve nadgleda i upravlja. Super.
Zašto brod na rasklapanje? Zato što bih ja da ga jednoga dana isti prijevoznik odveze i na more. I ponovno doveze kući... i tako nekoliko puta. To je najjednostavnije, a i nije skup. Ima kran iza kabine, metne na svoj sanduk i spusti u Vlašićima. S prikoličarima je to tlaka - organiziraj dizalicu ovjde, organiziraj dizalicu ondje, ako ne može do lučice u Vlašićima spustit će mi brod tko zna gdje. Pa ako more valja ja ne mogu na svoj vez. I tako ne mogu 3-4 dana (recimo). A pouzdanost u dogovorima da i ne spominjem. Jednom smo u Plominskoj luci čekali dizalicu punih 6 sati. Jer je njemu "nešto iskrslo".
Zato bih ja ovaj svoj brod uvijek prevozio ovako - prijevoz i dizalica u komadu. Ali nezgoda je što brod ne bi smio biti ni dulji ni višlji nego što jest! A ja bih krmenu platformu (s nosačem za vanbrodsku YAMAHU ili bez njega), ja bih špirun dug cca 1 m, ja bih natkabinu i tendu koja od kokpita preko noći može napraviti još jednu kabinu za spavanje... svašta bih ja, ali ako to poslažem na brod tako da ne mogu skidati, onda ništa od ovakvog jeftinog i jednostavnog prijevoza.
Platforma i stalak nisu neki problem napraviti na skidanje. Špirun također. Ali nadkabina koju bih mogao relativno brzo i jednostavno odšarafiti i još brže i jednostavnije zašarafiti... To ne znam da negdje već postoji. Treba smišljati. Ni telefon nije postojao prije gospodina Bella.
Naravno, šaljivdžije koji se znaju od svijeta braniti samo ruganjem, nisu dobrodošli u odgovorima. Osim ako su dovljno duhoviti da me nasmiju.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la lupis » 23. 01. 2009. (23:02)

Kako ja još uvjek mislim da ti nas svih zajedno laaagano .....,neću dužit!A reć ću pa makar ispao mona:

Ja sam ti napisao negdi da je brod preko 8 m sasvim druga priča što se tiče prevoza!
Taj Torpedo ti je jedina opcoja u ovom trenutku,jedino mi se čini da 2200 eu i nije prilika!Da ih se nać i za 500 eu manje!

Čestitke Raptoru na milenijskom postu!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la dome » 23. 01. 2009. (23:19)

Proračun brzine,potrošnje i iskoristivosti za yamahu ft25bedl na tvojoj barci.

slika

Budući da je ovo program za proračun propelera on automatski na unos jedrilice nudi kao optimalnu opciju dvokraki propeler što znači da će sa orginal trokrakim rezultati biti samo bolji.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la mali od palube » 23. 01. 2009. (23:55)

Dome, je li on to meni izračunao da bih sa teretnom YAMAHOM 25 išao 8 čvorova?
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la dome » 24. 01. 2009. (00:09)

Da u idealnim uvjetima sa parametrima da brod ima 3 tone i da je na vodenoj liniji 7.5m (pošto ne znamo težinu i dužinu na vodenoj liniji unio sam otprilike prema slikama).Kad bi imali točne parametre faktor pogreške u idealnim uvjetima (bonaca,čisto dno i propela te pravilna inklinacija i raspored težine) je jako malen tj.ispod 10%.S time da je program ponudio pošto je jedrilica unešena kao parametar dvokraki propeler, sa trokrakim koji je standard ići će naravno nešto bolje.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Gaso » 24. 01. 2009. (00:10)

Ne brini it če ti više od 7 sigurno, pa i sa torpedom, uzmi topeda ili slično, pogledaj još malo u Burzi Nautike.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la mali od palube » 24. 01. 2009. (07:36)

Gaso je napisao/la:Ne brini it če ti više od 7 sigurno, pa i sa torpedom, uzmi topeda ili slično, pogledaj još malo u Burzi Nautike.

E sad mi stvarno ništa nije jasno! Gotovo u istoj rečenici mi znalci (da se razumijemo, stvarno mislim da ste znalci) kažu:
1. Deplasmanski trup može ići maksimalno onoliko koliko mu je duljina na vodenoj liniji (cca 7.5)
2. Ni za živu glavu vanbrodski motor jer je premala elisa, prebrzo se vrti, kavitira, odnosno raspržuje pijesak ili puding oko sebe
3. S vanbrodskim motorom ta će ti barka ići više od 7 čvorova
4. Uzmi nekakav torpedo ili slično

Težinu broda ne znam, jer jučer nisam htio komplicirati još i oko vaganja. Stari gazda kaže da ima 3.5 t s balastom, a da je balast težak cca 1200 kg. U konačnici će vjerojatno biti oko 4 t (ako vratim sav balast). Netko je spominjao brodarski institut koji mi može precizno izračunati brzinu s yamahom 25. Što im sve od podataka treba? Rade li oni to inače kao uslugu ili moram nekoga moljakati? Naime, ne snalazim se ja baš u moljakanjima i traženjima vezica.
Lupis... ne znam je li tebi laaagano....zaje....nje drugih način života, pa po onoj da je čovjek sam sebi mjera svih stvari (onih koje jesu da jesu i onih koje nisu da nisu) misliš da i ja laaaaganoo....
U krivu si. Plovim i plovio sam prilično dugo, ali puno toga ne znam i spreman sam učiti. Inače se bavim programiranjem (nekad je to bilo vrlo aktivno a danas samo za potrobe svoga posla: http://www.kuhinje-saric.hr/program.html), a prvim programerskim koracima učio me, tamo negdje 90-te ili 91 klinac koji je tada imao 13 godina i još k tome bio moj đak. Lupis, poanta je da možda i od mene, neznalice, možeš nešto naučiti i da se toga ne trebaš sramiti. Ja sam (doslovce po onoj uzrečici) bio učitelj koji je učio od svoga učenika. I to ne jednom. I danas, iako sam nekakav gazda u tom svom obrtu, sve što ne znam o kuhinjama pitam svoju tehnologinju ili nekoga od dečki iz radionice.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la porer » 24. 01. 2009. (08:27)

Pogledaj samo malo dolje, propelu i osovinsku instalaciju već imaš. Koji qr@c si zapeo za vanbrodski? Kakav je motor unutra sada, u kojem je stanju?
Znam da ćeš sada reći da te ne zanima, ma jebote da si toliko tvrdoglav, ne mogu shvatiti.
Glede Torpeda eko ti računica:
Motor spreman za generalku nabaviš za 500 €. Dijelovi cirka 600 - 800, zavisi od stanja. U to je uračunato i bušenje cilindara, ubacivanje piksne i dovođenje na standardnu dimenziju. Ako imalo znaš oko motora (ne ti, ti ne znaš nego bratić) od specijalnog alata dalje ti treba moment ključ i špijuni, ostalo je standardni alat (ključevi, gedore, kacavide...). U vrh glave za 2000 to sve možeš imati. I nakon toga imaš novi Torpedo. Pazi - NOVI.
Takav će ti durati 100 godina, bit će pouzdan za svaku priliku a za ovaj brod je upravo odgovarajući. Za zimu ne brini - samo primjeni 6. Murpy-ev zakon tehnike. On glasi 'Kad si sve probao a ne ide pročitaj upute'.

E sad gdje kupiti dijelove?

Evo luzeru - u tvom selu. Sekra, Sesvetski Kraljevac: http://www.se-kra.hr/ Najpovoljniji u Hrvatskoj.
Da se raspitaš kod njih ili tamo po bregima ubodeš neki traktorčić Torpedo za parsto ojra (bratićevih, ti nemaš) i eto sreće.

Uzalud ja ovo govorim, znam, ali pokušavam spasiti taj lijepi brod. Za motor se mogu malo boriti a protiv one lamperije nikako. Jebiga.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la lupis » 24. 01. 2009. (09:15)

Za yamahu nisam siguran,ali ako Torpedo 18/24 potira taj brod(pod uvjetom da ima barem 3 tone) brže od 5,5-6 milja putne ja se neću više javljat na forum!Možda bi 6-6,5 dobio ali ful-gas a tako se ne vozi!

I tih 8 Yamahe isto su nemoguća misija,ne vjerujem da je to moguće po gnjiloj bonaci,niz kurenat i gasom do jaja!

Porer je tu ubo ipak jednu istinu,a to je da se Torpedovi motori te snage prodaju u stanju da nije potrebna gemeralka na njima za 1500 do maximalno 2000,i to u tip top stanju,s novo napravljenom generalkom i s 0 ili par sati nakon nje!

Taj ča je obisil cijenu 2200,to ako je motor novo repariran i s malo sati nakon generalke,spusti za 500,uzmi za 1800-2000!

Jebala te Yamaha!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.