Bazen za živu ješku

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Bazen za živu ješku

PostPostao/la madi » 01. 06. 2011. (07:50)

Rule - 400-tinjak kuna
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
madi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la marinko709 » 09. 06. 2011. (08:08)

ovo je po meni najjednostavnije riješenje :)))

Vidio sam na Lastovu rješenje bazena za ješku izrađenog od nešto duže plastične cijevi za kanalizaciju velikog promjera, vezane za bok čamca.
Kretanje čamca osigurava protok vode kroz bazen preko rupa na cijevi. Otvaranje bazena je riješeno poklopcem s gornje strane.
Zatvaranje i održavanje poklopca zatvorenim riješeno je s gumenom trakom oko cijevi - jednostavno i automatsko zatvaranje!
Barba je objašnjavao da iglica ne smije biti savijene kičme jer ubrzo ugiba.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
marinko709
New Entry

PostPostao/la emils » 09. 06. 2011. (09:39)

Kako riješi protok mora dok je na sidru?
emils
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la slot » 09. 06. 2011. (12:32)

koliko sam ja skužija ,to je samo dok se brod kreče ili nisam dobro skužija
voda je gradu podarila ime
slot
Old Senior Member

Tip plovila: Naval 19 Yamaha 40/60

PostPostao/la marinko709 » 10. 06. 2011. (08:12)

dobro si skužio a kad se ne kreće samo zabiješ kaljužnu pumpu u cijev i spojiš na akumulator.... tako ja imam spojenu kaljužnu ....
marinko709
New Entry

PostPostao/la krkan » 05. 03. 2012. (14:35)

Spojio sam ovaj vikend pumpu za bazen kroz otvor na dnu barke, preko kingstona i ventila. bazen sam napravio u boku od barke, ispod sjedala, dovod mora sam rješio tako da je na vrhu bazena rupa i to je sve u redu, ali kako riješiti odvod, svi kažu da je bolje odvod pri dnu bazena zbog črnila, a ujedno rješim i pražnjenje bazena, ali ča kad ugasim pumpu onda mi se bazen isprazni, kako to riješiti.

Imam skoro identičan sistem kao na ovoj skici, osim njihovog odvoda, koji mi se sviđa, jer nema problema sa začepljenjem, ali nemam rješeno pražnjenje bazena, osim neke male pumpice koju u bacim i ispraznim.

slika
krkan
Senior Member

Tip plovila: Adria M-500 zi Tohatsu 8KS 4T

PostPostao/la madi » 05. 03. 2012. (14:47)

Napraviš još jednu rupu na dnu bazena i spojiš je na odvov ako možeš ako ne onda na cijev dovoda, između prema potrebi se stavi i ventil.

Ja sam kod sebe imao ulaz mora na dnu pa sam je sada digao na pola bazena, tako da ću ovu rupu na dnu iskoristiti za čišćenje (normalno, ta rupa ima čep).
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la riberer » 05. 03. 2012. (16:18)

Ili ovako ... bez ventila, cijevi, bušenja ;)

slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la krkan » 06. 03. 2012. (08:30)

Sviđa mi se tvoje rješenje riberer :thumbup:
krkan
Senior Member

Tip plovila: Adria M-500 zi Tohatsu 8KS 4T

PostPostao/la tomsic davor » 08. 03. 2012. (23:06)

Vidio sam da je bilo price o "prirodnom" bazenu pa me zanima jeli neko to vidio ili napravio sebi i kako to funkcionise...?
Kako imam na navalu tu mogucnost...jer nema unutrasnjeg motora i cjelo zadnje spremiste mi je prazno...htio bih napraviti taj prirodni bazen bez pumpe i potrosnje struje...
Prvo bi naravno plastificirao bazen od recimo 60 70 litara i odozgo napravio ugradbena vrata....originalna....
Naravno najveci problem je dovod i odvod...ja sam razmisljao probusiti 2 kingstona sa ventilima i kada pustis napuni se do vodene linije i to je to...e sad...
Da li bi to cirkulisalo dok sam na sidru...ili kad idem 15 16 cv da li bi pritisak bio prejak...
Pa bih molio ako neko zna nesto o tome da mi malo objasni...inace bazen sa pumpom imam i sve funkcionise ali volio bih kad bi rjesio ovo bez potrosnje struje...
tomsic davor
Old Senior Member

Tip plovila: Merry fisher 635 yanmar

PostPostao/la peroski » 11. 03. 2012. (07:36)

krkan je napisao/la:Spojio sam ovaj vikend pumpu za bazen kroz otvor na dnu barke, preko kingstona i ventila. bazen sam napravio u boku od barke, ispod sjedala, dovod mora sam rješio tako da je na vrhu bazena rupa i to je sve u redu, ali kako riješiti odvod, svi kažu da je bolje odvod pri dnu bazena zbog črnila, a ujedno rješim i pražnjenje bazena, ali ča kad ugasim pumpu onda mi se bazen isprazni, kako to riješiti.

Imam skoro identičan sistem kao na ovoj skici, osim njihovog odvoda, koji mi se sviđa, jer nema problema sa začepljenjem, ali nemam rješeno pražnjenje bazena, osim neke male pumpice koju u bacim i ispraznim.

slika

čini mi se da ovaj sistem ima ''manu''. naime nigdje na pumpi i cjevovodu ne vidim da ima nepovratni ventil, a budući je tlak mora na dnu bazena, pri prekidu napajanja če morati doći do obrnutog toka vode radi gravitacije - zakon spojenih posuda. e sad naravno da se to spriječi sa hitrim zatvaranjem ventila na tlačnoj strani, međutim nema razloga da se ovo ne iskoristi kao sistem za pražnjenje. znači ugradnjom jednog nepovratnog ventila nakon pumpe i jednog ventila koji bi bio poviše vodene linije na T dodan na tlačnoj strani i spojen na odvod imao bi sustav i za pražnjenje. Cjevovod će i tako pri zaustavljanju pumpe ostati pun i samim time spreman za operaciju pražnjenja pri otvaranju ventila za pražnjenje. ;)
peroski
Member

Tip plovila: Ocqueteau 610

PostPostao/la ceko » 11. 03. 2012. (08:07)

To bi funkcioniralo jedino da cijev kroz koju ide voda u bazen nema rupice po sebi..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la peroski » 11. 03. 2012. (08:46)

Jest imaš pravo, nisam primjetio rupice. Možda dijelom radi toga što ja nebi radio sa rupicama nego da ide do dna i da tako bolje cirkulira more. Mislim da bi hladnije freško more trebalo pomalo sa dna se dizat prema gore a toplije more sa vrha bi prelijevom izlazilo van. ako se izvedu rupice onda bi se više mješalo nego cirkuliralo. samo jedno mišljenje... :)
peroski
Member

Tip plovila: Ocqueteau 610

PostPostao/la amiklic1 » 19. 03. 2012. (00:14)

Crnilo od liganja pada na dno, pa bi trebalo (barem sam ja tako napravio, po savjetu kolege Valka, i sve funkcionira 100%) uljev napravit gore a odljev blizu dna.

Inače crnilo padne doli i polako se taloži.

Moj bazen s 12-15 liganja se očisti skroz u najviše 1-2 minute, koliko god crnila da ima u njemu.
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Drago » 19. 03. 2012. (16:18)

riberer je napisao/la:Ili ovako ... bez ventila, cijevi, bušenja ;)

slika

Taj ispust bi trebao bit tako da se cijev Utakne,kod tebe se natice ,pa se ne cisti talog na dnu.
"Un vincente trova sempre una strada, un perdente trova sempre una scusa"
Drago
Member

Tip plovila: Merry Fisher 635-Yanmar

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.