Postao/la marin » 08. 03. 2012. (11:02)
evo i ja triban prominit ili korigirat propelu, ima znalaca, pa da vidin šta savjetujete, i šta bi moga očekivat
Brod je Merry Fisher 635, poludeplasman, propela 4 pale, ne znam joj promjer ni korak, istisnina cca 1800kg, motor yanmar 4JH3-HTE 100ks TD.
Brod ima tunel oko propele.
Trenutno s očišćenim dnom i kompletnom opremom i punim rezervarima goriva i vode (200l) ja sam u njemu postižem 3400 okretaja od 3800 koliko bi trebalo,
i pri tom postižen brzinu od 17 milja, putna je 12 milja, brzina minimuma je 3,1 milju. Kopča je 2.47:1
Koliko san svatija svakako bi trebalo ić na manji promjer ili korak ili šta već, ne bi li se postiga nazivni broj okretaja. Isto tako san svatija da bi bolje bilo ić
na novu manju propelu nego korigirat staru, ali nova je 4 puta skuplja od korekcije stare, a ne znan šta s novom mogu očekivat, odnosno da li ću dobit toliko
bolje rezultate novon propelom u odnosu na korekciju stare i u čemu ?
Treban li očekivat pad minimuma, maksimalne i putne brzine ili će ostat približno isti kad dobijen nazivni broj okretaja 3800 ?
Ako iden na korekciju, da li korigirat točno za 400 okretaja, ili više ili manje i zašto ?