E ljudi, ljudi, jedni se trude i pišu da bi neki shvatili a drugi nikako da shvatite.
Evo ti primjer zašto ja na svom brodu trebam korigirati propelu:
Motor imam kakav imam, znači unutanji Lombardini 14KS.
Kod proračuna propele su mi uzeli za max teoretsku brzinu 7NM i masa se pogodila od oka 1100kg, trup deplasmanski, uzeli su za proračun sve podatke od dubine kobilice oblik bokova, itd....., onda ti kod kupnje motora proračunajo u svom modelu i propeler.
Za brod se nije znala točna teoretska brzina ni točna masa pošto se brod renovirao, pa bi trebao na vago da se masa točno izmjeri.
Po proračunu su mi dali nekakav propeler, sa tri lopatica, normalno da velikok promjera, pošto je to deplasmanski trup i velika masa. Googglajte malo šta su propelerovi koeficienti Pitch, Slip, pokrivenost lopatica,......, pa tek onda ovdje pitajte.
Kod mene brod postiže max. teoretsku brzinu od 6NM, pošto mu je vodena linije nekih 4.5m, a masa se i sad nezna, ali ucjenjuje se na nekih 1500kg.
Pošto nemam pravi propeler, imam sad problem, da propeler radi preveliki okretni moment, veči od momenta kojeg može stvarati moj motor.
A sad kad ulazim kod nekih okretaja, da se moment propelera i moment motora izjednačita, onda motor ne može dalje nego do tih okretaja, a za motor to svakako nije pogodno, da ne dostigne max broj okretaja, jer je preoterečen i gorivo u cilindu loše izgorjeva, a to može uzrokovati crnom dimu kod dizela.
Sad ima par mogučnosti, ili mjenjat kopču, da mi napravi veči omjer redukcije, ali opet ima tu samo par varianta omjera. Ili da promjeni propeler.
I opet več kod propelera ima cjela filozofija što zabrati, jer promjer propelera za tu brodicu nesmije bit manji, jer če bit kavitacije, na malo večim valovima, kad idem kontra, treba smanjiti pitch, što u stvati nije ništa drugo nego koliko dužine napravi brod kod max brzine, za jedan okretaj propele, ali svejedno možda neče i to bit dovoljno, pa če možda trebat promjeti i pokrivenost lopatica. Nema druge nega sa podatcima o brodu i trenutnim stanjem sa mojom starom propelom it na nov proraču, pa da napraviju korekciju, ne može se to seljački rješiti.
Znači u svakom slučaju nije to jednostavan posao, več između odabira "teretnih" propelera. A ljudi ovdje misle da ima samo dva tipa teretni i gliserski. Propeler če ti izračunat kdje kupuješ motor, jer imaju modele u koji staviju podatke broda, trupa, kopče, itd...., i ako ti pogode na +-20% možeš bit zadovoljan.
Ajde ljudi pročitajte možda neko literaturo, jer zaista ima gluposti u ovoj temi, pa šta ima smisla stavljat vanbrodski od 50ks, pa vozit malim gasom, svašta