Inače sam napravija parangale više vrsta a 16 god . plaćam po 1000 kn godišnje,koliko sa ribe moga kupit

Moderatori/ce: riberer, Moderatori
dimulius je napisao/la:ne znan tocno cije su, ali cili drvenicki akvatorij je doslovno zatrpan mrizama.
niti mozes panulat, niti mozes lignjat, niti mozes ronit, niti mozes bacit tunju, jerbo se mrize niti ne dizu nego samo pritramakaju i vrate nazad.
Dignen se u 4 ure da bi bija prvi na braku, a tamo se uredno tocaju mrizice koje je neko potopija poza obida, nakon sta je popija par bevandi. I na taj nacin prisvojija taj komad mora. Ma bogati.
Sta se mene tice - odjebakis sa mrizama
Kapo je napisao/la:Evo moje skromno misljenje glede problematike :
1. Mreze kompletno prebaciti u profesionalni ribolov (plati pa lovi)
2. Svakako odrediti minimalnu udaljenost od obale na koju se smiju bacati a da ne smetaju barem u priobalnoj navigaciji kako danju,tako jos vise nocu
3. Na svim ljetnim frekventnim koridorima totalno zabraniti bacanje mriza,barem u 4 ljetna mjeseca
4. Ako treba,Malima iskompezirati povecanim brojem ostalih osnovnih alata (vrse,kancanica...)
5. Price o tradiciji padaju u vodu cim vidis situaciju u svakom manjem lokalnom portu (nazalost i u mom!!). Malih mozda 1 ili 2 a mriza kilometri...
Riba se uredno prodaje na rivi. Nije se jednom dogodilo da je nocu na povratku iz lignjolova propela zaplela o kavical jer je kreten bacio mrize di nikom pametnom to ne bi palo na pamet.
6. Ako ih tako jako brine tradicija, nek se uhvate tunje,eventualno panule.To je takodjer veoma tradicionalni alat na Jadranu, stariji od mrize, a gle zanimljivosti, puno jeftiniji. I njihovi didovi su lovili na tunju,zar ne? Pa kad im je do ocuvanja tradicije...eto dobre prigode...
7. Svi se kunu da hvataju samo za "obid". Zar se za to "samo" isplati ulagati u mrize,hidrauliku,vinc,lomiti kicmu,biti mokar,promrzao,prljav,barka ko svinjac nakon ciscenja....po meni,lakse je ujutro par sati otic na tunju i isto uhvatit za "obid", kad je vec "samo" o tome rijec.
8. Sigurno je da ima i onih postenih,zaista Malih,no velika vecina koja pod krinkom Malog tamani po kanalima dovela je do ovakve situacije,generalno loseg misljenja i prezirnog pogleda svakog tko se imalo razumije u more,ribolov,ocuvanje ribolovnog (ionako jadnog) fonda pa na koncu i u ocuvanje tradicije.Jer tradicionalno se zivilo bez hladnjaka i skrinja,tradicionalno se lovilo ujutro za danas,za "obid",eventualno se nesto osusilo za zimu. I riblji fond je bio TRADICIONALNO sacuvan za buduce generacije. Da i buduci narastaji imaju za "obid"...
Molio bih da se ovim mojim,nadasve osobnim, misljenjem nitko na forumu ne osjeca prozvan,nije mi to bio cilj, svi ste nevini dok se ne dokaze suprotno....
zorica je napisao/la:borro je napisao/la:Ne vidim zašto to!? A što je sa riječnim ribolovom? I njemu treba protekcija.
100 metara mreže svakom rekrreativcu. Divota, ja odmah kupim 4 dozvole, na svakog člana obitelji!
Pa sta kad tvoji clanovi obitelji kupe 4 dozvole. Opet bi moga bacat 100 metara. Nisi mi jasan.
Inace nisam nikako za ukidanje kategorije malog ribolova, ali jesam za STROGO revidiranje ovlaštenika.
Socijalna ( ali stvarna ) i zemljopisna kategorija bile bi jedini uvjet dobivanja dozvole. Takodjer ako se dozvoli upotreba tradicijskih alata u m. Ribolovu, dozvola bi bila vezana u iskljucivo uz plovilo tradicijskog tipa ili nestpriblizno tome.
Ne moze ovlastenik povlastice posjedovat elan 20 cc, sa veradom od 135 ks, i foruno sonderom. Ni slucajno vinc na motorni pogon ne dolazi u obzir. Moze malo kolo cisto da je zgodnije.
Od alata za male ribare potpuno bi po mom misljenju trebale bit zabranjene bilo kakve trostruke stajacice, povlacne mreze i niske mreze velikog oka, jer zna se koja bi to bila skupina ljudi. Dakle umirovljenici, ili tezaci otocani, koji popodne i navecer otidju uvatit koju ribu za svoje potribe, to bi po meni tribali moc uvik, pa i ako muse zaleti umisto kilo girica, tri kila, pa neka i proda dva, ali ciljana prodaja kao sto je dosad slucaj, divljanje po moru, itd.... Bi se po meni trebali kazniti samo jednom. Prvi i zadnji put.
ceko je napisao/la:Bravo Kapojoš si zaboravio dodat da i rekreacijski treba zabraniti jer neka se rekreiraju u šetnjama uz more....
lupis je napisao/la:Evo i mojih prijedloga:
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.