MALI RIBOLOV - Sačuvajmo stečeno pravo

Ostalo...

Moderatori/ce: riberer, Moderatori

Re: MALI RIBOLOV - Sačuvajmo stečeno pravo

PostPostao/la wildstar » 29. 02. 2012. (20:39)

Ma veći je problem bar kod nas šta većina baca mriže bez ikakve dozvole i prodaju ribu na peškariji.Dok sam bija profi vidija sam i po braču i hvaru a i kod nas krcato vikendaša šta imaju vikendice i brodove kako bacaju mriže i to popone koje ja ni sa dozvolom malog ribara nemam pravo bacat.Kod nas imaš krcato ribara sa malim ribolovom koji idu lovit i manju ribu koja nije intetesantna gostionama,naprimjer love girice i to po 200 kg po narudžbi za švercere koji im dođu na brod kupit.To je obićno za petak ili subotu,dobiju narudžbe i love koliko im triba.Ima tih solucija krcato ja sam tek lani nakon 16 godina otkad sam zatvorija profi ribolov napravija 200 m mriže.
Inače sam napravija parangale više vrsta a 16 god . plaćam po 1000 kn godišnje,koliko sa ribe moga kupit :D .A kako lažu naši da se nigdi ne bacaju u svitu mriže ako nisi profesionalac na reklami za norveško vitlo piše da je za rekreativni ribolov.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la ceko » 01. 03. 2012. (11:08)

dimulius je napisao/la:ne znan tocno cije su, ali cili drvenicki akvatorij je doslovno zatrpan mrizama.
niti mozes panulat, niti mozes lignjat, niti mozes ronit, niti mozes bacit tunju, jerbo se mrize niti ne dizu nego samo pritramakaju i vrate nazad.

Dignen se u 4 ure da bi bija prvi na braku, a tamo se uredno tocaju mrizice koje je neko potopija poza obida, nakon sta je popija par bevandi. I na taj nacin prisvojija taj komad mora. Ma bogati.

Sta se mene tice - odjebakis sa mrizama :thumbdown:

Šta reći?
Koju
posluku porati? :crazy:
Vidim ja neko se usta na livu nogu.. Nemoj tako prijatelju, to šta si naveo smeta svima i to nema veze s ovim o čemu pričamo.
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la dimulius » 01. 03. 2012. (12:02)

ma snerva san se jucer dok san o tome razmislja.
isprike onima koje san uvridija.
dimulius
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la lupis » 01. 03. 2012. (20:33)

vidin da ovdi nema puno sudionika u raspravi pa me zanima jel treba najprije natuć par tisuća postova da bi se uopće vidjela i otvorila ova tema?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Kapo » 02. 03. 2012. (03:55)

Evo moje skromno misljenje glede problematike :

1. Mreze kompletno prebaciti u profesionalni ribolov (plati pa lovi)
2. Svakako odrediti minimalnu udaljenost od obale na koju se smiju bacati a da ne smetaju barem u priobalnoj navigaciji kako danju,tako jos vise nocu
3. Na svim ljetnim frekventnim koridorima totalno zabraniti bacanje mriza,barem u 4 ljetna mjeseca
4. Ako treba,Malima iskompezirati povecanim brojem ostalih osnovnih alata (vrse,kancanica...)
5. Price o tradiciji padaju u vodu cim vidis situaciju u svakom manjem lokalnom portu (nazalost i u mom!!). Malih mozda 1 ili 2 a mriza kilometri...
Riba se uredno prodaje na rivi. Nije se jednom dogodilo da je nocu na povratku iz lignjolova propela zaplela o kavical jer je kreten bacio mrize di nikom pametnom to ne bi palo na pamet.
6. Ako ih tako jako brine tradicija, nek se uhvate tunje,eventualno panule.To je takodjer veoma tradicionalni alat na Jadranu, stariji od mrize, a gle zanimljivosti, puno jeftiniji. I njihovi didovi su lovili na tunju,zar ne? Pa kad im je do ocuvanja tradicije...eto dobre prigode... :thumbup:
7. Svi se kunu da hvataju samo za "obid". Zar se za to "samo" isplati ulagati u mrize,hidrauliku,vinc,lomiti kicmu,biti mokar,promrzao,prljav,barka ko svinjac nakon ciscenja....po meni,lakse je ujutro par sati otic na tunju i isto uhvatit za "obid", kad je vec "samo" o tome rijec.
8. Sigurno je da ima i onih postenih,zaista Malih,no velika vecina koja pod krinkom Malog tamani po kanalima dovela je do ovakve situacije,generalno loseg misljenja i prezirnog pogleda svakog tko se imalo razumije u more,ribolov,ocuvanje ribolovnog (ionako jadnog) fonda pa na koncu i u ocuvanje tradicije.Jer tradicionalno se zivilo bez hladnjaka i skrinja,tradicionalno se lovilo ujutro za danas,za "obid",eventualno se nesto osusilo za zimu. I riblji fond je bio TRADICIONALNO sacuvan za buduce generacije. Da i buduci narastaji imaju za "obid"...

Molio bih da se ovim mojim,nadasve osobnim, misljenjem nitko na forumu ne osjeca prozvan,nije mi to bio cilj, svi ste nevini dok se ne dokaze suprotno.... :wave:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la ceko » 02. 03. 2012. (09:22)

Bravo Kapo :clap: još si zaboravio dodat da i rekreacijski treba zabraniti jer neka se rekreiraju u šetnjama uz more, a u sportskom treba samo dozvoliti C&R (pušku i parangal i brod se isto ukida, jer je sport jedino skakanje po stinama) i svi lipo neka kupuju ribu na peškariji od profesionalaca.. :crazy:
Dalje, vrtle, loze, kivije doma neka niko nema pravo jer i to se proizvodi od strane profesionalnih proizvođača - imamo tržnice i butige; Doma kada žarulja rikne - treba sjediti u mraku dok ne dođe električar; treba zaplijeniti sve bušilice, brusilice, ubodne, cirkularne, lisne i ine pile, čekiće, nakovnje, čavle i čavliće, karte brusne i turpije, mješalice i sav ostali alat doma po garažama s kojim neko može radit u fušu jer postoje profesionalci i za sve to, a znamo da mnogi rade u fušu.. A sad možemo točku po točku:
Kapo je napisao/la:Evo moje skromno misljenje glede problematike :

1. Mreze kompletno prebaciti u profesionalni ribolov (plati pa lovi)

Može, ali ako nemaš posao? Treba svima dati tu mogućnost i možda urediti kao poljoprivredu - postoje poljoprivredna domaćinstva, osobne potrebe..
2. Svakako odrediti minimalnu udaljenost od obale na koju se smiju bacati a da ne smetaju barem u priobalnoj navigaciji kako danju,tako jos vise nocu

Svi znaju koje su pošte, a svi šta se voze brodima okolo, neka se idu vozit na otvoreno more, neka spavaju u hotelima, a ne mukte po našim valama.. (Ovo ne ne zvuči lipo, a? E ovako ti nikako zvuči meni ovo sve šta si napisa, bez ljutnje i dalje mislim da si OK)
3. Na svim ljetnim frekventnim koridorima totalno zabraniti bacanje mriza,barem u 4 ljetna mjeseca

Ne, nego treba zabranit ljetne misece..
4. Ako treba,Malima iskompezirati povecanim brojem ostalih osnovnih alata (vrse,kancanica...)

I povećanim brojem ruku - zbog povećanja broja kančelica (omjer je 1:2)..
5. Price o tradiciji padaju u vodu cim vidis situaciju u svakom manjem lokalnom portu (nazalost i u mom!!). Malih mozda 1 ili 2 a mriza kilometri...
Riba se uredno prodaje na rivi. Nije se jednom dogodilo da je nocu na povratku iz lignjolova propela zaplela o kavical jer je kreten bacio mrize di nikom pametnom to ne bi palo na pamet.

Kako je ono reka moj rođak barba Ivo - neka rade institucije pravne države..
6. Ako ih tako jako brine tradicija, nek se uhvate tunje,eventualno panule.To je takodjer veoma tradicionalni alat na Jadranu, stariji od mrize, a gle zanimljivosti, puno jeftiniji. I njihovi didovi su lovili na tunju,zar ne? Pa kad im je do ocuvanja tradicije...eto dobre prigode... :thumbup:

E, pa nisu nego su lomili kičmu na škoju i nisu imali vremena za lovit na tunju i eventualno panulu. Ginuli kada su Talijani pucali po njima kada su išli u ribe za nahraniti sela i mista po otoku za vrime rata (slučajno je naša gajeta bila ta koja je hranila Starograjane u drugom Svjetskom ratu i nas u ovom dok smo bili odsječeni od svita i bilo čega). A svi bi mogli malo ploviti na vesla jer se ovako na motor zagađuje naše lipo more, a vesla su starija od motora.
7. Svi se kunu da hvataju samo za "obid". Zar se za to "samo" isplati ulagati u mrize,hidrauliku,vinc,lomiti kicmu,biti mokar,promrzao,prljav,barka ko svinjac nakon ciscenja....po meni,lakse je ujutro par sati otic na tunju i isto uhvatit za "obid", kad je vec "samo" o tome rijec.

Da kad si na godišnjem.
8. Sigurno je da ima i onih postenih,zaista Malih,no velika vecina koja pod krinkom Malog tamani po kanalima dovela je do ovakve situacije,generalno loseg misljenja i prezirnog pogleda svakog tko se imalo razumije u more,ribolov,ocuvanje ribolovnog (ionako jadnog) fonda pa na koncu i u ocuvanje tradicije.Jer tradicionalno se zivilo bez hladnjaka i skrinja,tradicionalno se lovilo ujutro za danas,za "obid",eventualno se nesto osusilo za zimu. I riblji fond je bio TRADICIONALNO sacuvan za buduce generacije. Da i buduci narastaji imaju za "obid"...

Ima poštenih i nepoštenih malih, sportaša, rekreativaca i reprezentativaca i svih drugih pa onda ukinimo sve. TRADICIONALNO se bacila mreža uvečer i dignula ujutro i onda se išlo raditi u polje (a vjerovali ili ne i danas neki tako žive) jer nije bilo vremena za udicu i to se smatralo za dangubu, i još šta se tradicije tiče - treba živit i radit di si se rodija, a kako danas izgleda neki bi i to ukinuli...

Molio bih da se ovim mojim,nadasve osobnim, misljenjem nitko na forumu ne osjeca prozvan,nije mi to bio cilj, svi ste nevini dok se ne dokaze suprotno.... :wave:

Ma svi su nevini! :thumbdown:
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la el passo » 02. 03. 2012. (09:50)

zorica je napisao/la:
borro je napisao/la:Ne vidim zašto to!? A što je sa riječnim ribolovom? I njemu treba protekcija.
100 metara mreže svakom rekrreativcu. Divota, ja odmah kupim 4 dozvole, na svakog člana obitelji!

Pa sta kad tvoji clanovi obitelji kupe 4 dozvole. Opet bi moga bacat 100 metara. Nisi mi jasan.

Inace nisam nikako za ukidanje kategorije malog ribolova, ali jesam za STROGO revidiranje ovlaštenika.
Socijalna ( ali stvarna ) i zemljopisna kategorija bile bi jedini uvjet dobivanja dozvole. Takodjer ako se dozvoli upotreba tradicijskih alata u m. Ribolovu, dozvola bi bila vezana u iskljucivo uz plovilo tradicijskog tipa ili nestpriblizno tome.
Ne moze ovlastenik povlastice posjedovat elan 20 cc, sa veradom od 135 ks, i foruno sonderom. Ni slucajno vinc na motorni pogon ne dolazi u obzir. Moze malo kolo cisto da je zgodnije.
Od alata za male ribare potpuno bi po mom misljenju trebale bit zabranjene bilo kakve trostruke stajacice, povlacne mreze i niske mreze velikog oka, jer zna se koja bi to bila skupina ljudi. Dakle umirovljenici, ili tezaci otocani, koji popodne i navecer otidju uvatit koju ribu za svoje potribe, to bi po meni tribali moc uvik, pa i ako muse zaleti umisto kilo girica, tri kila, pa neka i proda dva, ali ciljana prodaja kao sto je dosad slucaj, divljanje po moru, itd.... Bi se po meni trebali kazniti samo jednom. Prvi i zadnji put.

Slažem se sa svim navedenim :clap: . Da postoji neko pametan i da se tako nešto izglasa bilo bi odlično.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Pape » 02. 03. 2012. (10:32)

...prvo i jedino...ovo tradicija...ko je živija sa ljudima na otocima, ko je bija sa njima, zna kako ti ljudi žive, i kako bacaju mriže danas, tako su i bacali prije 20-30 godina, pa i više. iste mriže su neki naslidili i od očeva, didiova...šta bi ih sad tribali polit benzinom i zapalit? išli su na more, uvatili za jist, i idući put išli opet kad je pofalilo za obid. u međuvremenu bi otišli u poje, oko maslina, trsja, neko je ima i kojeg tovara, neko neko blago...i tribalo je radit i oko toga...a na more se išlo nekad svaki dan, nekad cilu šetimanu se ne bi izašlo...zavisno od toga šta je bilo prioritet, poje ili more. onda su došle 90-te, i ko da je nešto kliklo, odjednom su se počeli nabavljat brodi, kilometri mriža, puretići, kilometri parangala, i pojedinci su se počeli naoružavat do zuba za na more...u moru ribe koliko oćeš, a stranci i novopečeni tajkuni....gladni...ja ni moji doma nismo do 90-tih pa i nešto kasnije nismo znali šta je to restoran!...pojam je bija otić u hotel Issu, ili Biševo na slaju!...onda su počeli izvirat razni likovi, koje do prije par godin niko nije zna da uopće postoji na ovome svitu, naselili se i postali "lokalci" i samo na more, deri i deri po cile dane i noći...kad se sitin koja se riba čupala, i na tone...jer i cina ribe je skočila...traži se dobar bokun na svakom koraku....ovi lokalni šta su oduvik bili tu i lovili, u početku im je bilo zanimljivo to sve gledat, međutim su se brzo osvistili...bilo je svega po moru i portu...međutim za qr@c...bila su i dva-tri lokalca koji su prihvatili novu igru i oni derali...ti su bili najglasniji i "uvaženi" članovi lokalnog "mišljenja". danas imaju po tri kuće i na desetke apartmana. sve izgrađeno na ribi.i tu nije bija kraj...ribe sve manje, restorani "gladni", oprema za fišing sve dostupnija i žešča. svaka pi_d@ nabavlja brod, nabavlja na tone alata, i svaki dan po moru. čupaj i dalje ono šta je preživilo. oko Visa ka poznatoj destinaciji di ima ribe, par godina to je bilo čudo koliko se tu kilometara mriža, parangala, plivarica, koća, sportskih, malih, stranaca vrtilo i čupalo...čupaj, brajo čupaj...slika iz tog razdoblja sa trofejima koliko očeš...ovi lokalni su ostali di i jesu, jer ča će on sad ić kupit pušku, nabavit rokel sa ščapom, varalicu Rapalu...ča je to?!?...ostali su u kajićima sa pentama iz 80-tih i sa svojim mrižama šta su imali i prije. Jugoplastikina pasara 4,60 je bila najmoderniji brod u portu. bilo je i drvenih, ali najviše pasara 5-6 metri. kad bi se neko pojavija sa Gradacen, ko da je doša Abramović sa jahtom! par profija su imali veće drvene i to je bilo to. bija je i koji stari leut 7-8m i taj je bija ka "imučniji" sa brodom i stari mačak po moru, al su brode držali u Paizu, nisu u selu....i prolaze godine, onda riba je već "izumrla" od pustog streljanja, međutim nije tu kraj...sad nastupaju oni koji su vidili da se od mora ka da dobro živit i iako su zakasnili skoro 10-tak godina, nabavljaju brode nemilu i još ubojitiju opremu i sad tari i ono šta je uspilo izmač ovima prije...ni kamen na kamenu ne ostaje...međutizim nisu se obogatili ribom priko noći ko ovi prije, i sad im svaka udica po moru smeta, svaka mriža lokalna milijun puti zakrpana, svaki qr@c šta po moru uopče plovi....sve to triba ukinit...eeee....a da ne kažen da su neki od tih ošli u ilegalu...a tih je najviše...pa sad mriža po moru nesinjanih, parangala nesinjanih...toćaju se dan i noć da se ka jel "preživi"...jer on jadan sad živi od mora u kojem nema ničeg...eeee.... a ovi lokalci, velika većina njih ostadoše di jesu, iste pasare al jedino sad nisu više tomosi, već jamahice, tohatsuji....iste mriže, ide na iste pošte di je iša i prije 20-30 godina prije cile halabuke...i sad triba njega i njegovu mrižu ukinit...ja san protiv!
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la lupis » 02. 03. 2012. (10:46)

Evo i mojih prijedloga:

Mali ribolov ukinuti!(Nek im bude..)

Uvesti novu kategoriju:Tradicionalni ribolov.
Pravo na njega imaju svi koji žive u krajevima gdje prije bez ribarstva ne bi bilo ni života,kao što ga u mnogima ne bi bilo ni danas.

Alati TR:nešto mriža(ne razumim se u mriže),150 udica parangala,5 vrša,osti,tunje klasične(neograničen broj) znači nix šimano i slično,Viška panula,lagana panula opet nix šimano sve na šuvro,sve neograničen broj jer se ionako nemore radit s više od jedne-dvi kad nije štap i rola u upotrebi,razni alat za lignje sve bez upotrebe štapova i makina.

Prodaja ribe izričito zabranjena za sve neprofesionalne ribolove uključujuć i TR ,uz drastične kazne od oduzimanja plovila i višegodišnje zabrane ribolova,pa i doživotne zabrane.
Ukidanje bilokakvog težinskog limita za sve neprofesionalne alate ,pa samim tim i komplikacija oko toga ko je kad s koliko ljudi i dozvala što ulovio i u koliko dana.

Sportski ribolov svesti na upotrebu nekoliko pribora (štap-makina),zna se koji su discipline na takmičenjima,te podvodni ribolov
a puška samo za aktivne članove klubova koji sudjeluju redovito na organiziranim treninzima i takmičenjima,za ostale foto aparat.

Turistički ribolov,jedina opcija ribolova za vrijeme ljetovanja ili boravka izvan svog prebivališta.
Rekreativni ribolov:dva štapa ili kančanice,Jedan komplet opreme za tešku i jedan za laku panulu ,Viška neograničeno.

Lov tuna,igluna i sl.,samo sa pratnjom za to registrirane firme, uz obavezan C&R,posebna dozvola
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la el passo » 02. 03. 2012. (11:18)

nebi se složio s ukidanjem limita za nerpofesionalce, još bi ga spustio na 3kg
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Kapo » 02. 03. 2012. (12:21)

ceko je napisao/la:Bravo Kapo :clap: još si zaboravio dodat da i rekreacijski treba zabraniti jer neka se rekreiraju u šetnjama uz more....

Eto.Lijepo je razmijeniti misljenja... :wave:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la lupis » 02. 03. 2012. (12:51)

šta će ti limit ako loviš za osobne potrebe,pa nisi tuljan!!!

Uostalom,taj limit je besmislen,diskriminira ljude koji žive u kućanstvu s više ljudi a u kojem je samo jedan vlasnik neke dozvole..,što bi trebale cijele familije izać na more i svaki sebi po dva arbuna od 20 deka ulovit?Ono....,stari ulovi dva i odloži alat dok žena ne ulovi još jednog a smotana ćer još nije ni zabacila...??!?!!

Vezano za Mali ribolov,ili Tradicionalni...:
Imaš čovika koji ima dvoje dice OŠ uzrasta i ženu,koliko bi njemu dozvolio lovit?
Imaš mulca od 18-25 godina koji živi s roditeljima u zajedničkom domaćinstvu a i otac mu je sam nekakav ribolovac,koliko bi taj smio lovit?
Imaš čovika koji ima odraslu žensku dicu ,svi žive u jednom kućanstvu,koliko bi njemu dao limita?
Imaš čovika s kojim žive njegovi ili ženini roditelji( :crazy: ),koliko bi njemu dao limita?
Imaš bračni par,on je ribič ona nije.
Ili su oba.Koliko bi njima dao lovit za osobne potrebe???
To su sve nepotrebne komplikacije,tumačenja i zlouporabe.

taj limit je najveća kretenarija kojom se neuspješno pokušava stat na kraj da se višak ribe prodaje.Kad se riješi problem nelegalne prodaje,netreba ti nikakav limit.
Svakom obalnom domaćinstvu gdje na toj i toj adresi je trajno prijavljen taj i taj, se lipo dodjeli jedan TR,tu se upišu imena i prezimena trajno prijavljenih članova domaćinstva i amen!
Pa imaš onda" Dozvola za TR domaćinstva tog i tog na adresi toj i toj,korisnici ti i ti..",alate navedeš koje smiju koristit,izričito zabraniš prodaju,limit neograničen .
Ako se pak dozvoli neka prodaja,tada limit ima smisla,samo mi reci ko će to kontrolirat i kako?
Zadnja izmjena: lupis; 02. 03. 2012. (13:00); ukupno mijenjano 1 put/a.
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la Pape » 02. 03. 2012. (12:55)

lupis je napisao/la:Evo i mojih prijedloga:

Lupis, sve ok, kategorije...ti imaš ovaki prijedlog, ovi ima onaki prijedlog...oni bi ovo, oni bi ono... ali u koju kategoriju svrstat...MEGALOMANIJU!!?? u koju kategoriju svrstat one koji bi se za 50 lipa jebali. kad izvadi vani ribu, odma je zbrojoja koliko je to kuna. danas takvih ima na lopate...ribolov je posta ovde kod nas posal, i kod sportskih, rekreativnih, malih i profesionalnih i to je tragedija...svi se skrivaju iza one dozvole ma koju god imali...i čine svašta da bi ubili kunu. ne branim nijedne, ako ćemo poštemo sve kategorije imaju masla na glavi, a prije san opisa i zašto i kako i šta se desilo... da je Ribolov osta kakav je bija nazad 30godina i u okvirima šta uvatiš pojiš, podiliš, profiji šta uvate i prodaju, sistema priko bande da nema...i dan danas bi imali more puno ribe ko i nekad.....i imali bi samo kategoriju Ribolov..... a ovako koju god kategoriju napraviš i svrstaš..B E Z V E Z E...dok se ne ukine megalomanija i pojam ...samo sebi i nikome drugome sutra...nema tu kruva...možemo mi lomit koplja koliko očemo...
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 02. 03. 2012. (13:01)

pa o čemu ja pišem?
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la Pape » 02. 03. 2012. (13:12)

...da, priteka si me dok san pisa... :wave: :thumbup:
Pape
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.