Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la unije » 22. 01. 2009. (23:03)

eto vam na pa kad kažu da nam je jezik bogat ;) kad ne znamo reć kako se neka mašina zove onda je mašina za mlit orahe, mašina za robu, mašina za prat pjate, mašina za lovit komarce, mašina za pravit kruh, mašina za pravit led, mašina za polirat kamen...............e a rugamo se zrakomlatu ;)
e i onda kad ne znamo na hrvatski onda bilo koji nema veze njemački, engleski, turski,........ važno da se razumimo. getriba :roll:
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la dome » 22. 01. 2009. (23:13)

ono 13 je broj zubaca na zupčaniku koji je na pogonskoj osovini koja povezuje ...............(e kaku ju sada nazvati da noštromo ne dobije osip) i radilicu a,27 ili 38 je broj zubaca na osovini propele.I nisu isti propeleri na gliserskoj je manji i zakrivljeniji a, na deplasmanskoj je puno veći (i promjer i listovi su veće površine ) i ravniji.Gliserski motor nebi mogao vrtiti deplasmanski propeler jer bi mu bilo preveliko opterećenje a, sa druge strane deplasmanskom motoru bi gliserski bio preslab tj. motor bi išao u prekomjerni broj okretaja a nebi bilo učinaka jer je proprler mali i sporo bi se okretao.Sve je to proračunato zato da bi se veličinom propelera postigla potrebna snaga potiska za gurati brodicu deplasmanskom brzinom sa malom snagom.Dakle sve je bitno i propeler i adekvatni prijenos.Reduciraniji prijenos bez propelera većeg promjera nema smisla jer bi brodica išla još sporije, dok brži prijenos nebi mogao vrtiti veliki propeler.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la NOŠTROMO » 22. 01. 2009. (23:16)

Ma brate kopča, ol se to ne koristi u morskom vokabularu otkad je brodova? Da getriba... :wtf:
NOŠTROMO
Member

PostPostao/la tg-boy » 22. 01. 2009. (23:19)

o tako ti onoga živca,
ostavi se razmišljanja o propeli, ako si takav luđak koji stvarno misli uređivat brod na nacin koji si opisao uradi to i brige te za nas što pišemo.
što se tiće broja okretaja i elise- svojedobno je (mada mi je jedan mehaničar - ovlašteni ?! u Splitu rekao da to prvi put čuje) tomos 10/18 imao tri elise (ako ne viruješ imam dvije) sa tri različita uspona.
stvarno ne znam čemu tolika priča oko ovog motora, to je običan vanbrodski motor koji ja kao poznati ljubitelj istih nikada nebi stavio u tvoj brod jer definitivno neće biti dobar----garantiram-dajem ti diplomu sa FESB-a ako griješim__-------- :oops: e, j...ga sad diploma- da se ispravim nikad to sa vanjskim motorom neće biti ono što treba tvom brodu.
opet slikovito (je..te nisan za nijedan post ovoliko pisa) tebi triba motor kojemu ces moci vidjeti propelu kako se okriće na malom gasu i brojit u sebi okretaje , a sve ovo vanbrodsko na malim okretajima je slabo za tvoj brod, na velikim okretajima neće davat ništa brzine , a upitna je upravljivost pri malo većem moru----ko spominje more 3-4- ka malo veće more neka ga osjeti u nekoj brodici sa motorićem za panulu a težištem u razini mora.
na kraju odluči za što ti je brod jer sve o čemu pričamo je produkt tvojih nesigurnosti u ono šta želiš izvuči od tog broda---sa malo para ne možeš ništa dobro za more napraviti, a pri tome ne mislim na interijer od iverala nego na motor , komande, prokrom i ostalo, samo ovoga zadnjega za tako veliki brod ići će oko 2000e minimalno ako sam znaš variti.
aj bog.
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la tg-boy » 22. 01. 2009. (23:24)

jos nesto, oni omjeri su ti obrnuti i ugrubo laicki 1:2 i 1:3 usporavaju propelu , a ne radilicu i aje molin te ostavi se toga .
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la dome » 22. 01. 2009. (23:26)

NOŠTROMO je napisao/la:Ma brate kopča, ol se to ne koristi u morskom vokabularu otkad je brodova? Da getriba... :wtf:

E, kod vanbrodskog je kopča oni komad(u listama rezervnih dijelova piše "clach") u ..... :shh: ..(getribi).............. koji šeta između zupčanika napri-nazad i ukopčava pogon naprid-nazad.
Eto odsad ćemo to(getribu) zvati stopa....................
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la sasa » 23. 01. 2009. (00:10)

Pozdrav ljudi!Novi sam i predstavil sam se u topiku za to!

Stvarno mi je vec zal Malog o palube, covijek se trudi i interesira, a vi ovakvi...
Da vam pomognem, iako smatram da nemam pravo glasa kraj ovakvih morskih vukova al bar mogu pojednostavit pitanje od malog.
Mislim da je on pital kakva je razlika ako gliserski motor radi na nižim okretajima a brzina okretanja propelera je 'v', a ovaj radni na malo višim okretajaim, a brzina propelera je opet taj isti 'v' dakle v=v, dakle za poriv je ista stvar ako su propeleri jednaki. Jedina stvar je dal će gliserski motor moći postići dovoljne okretaje za brzinu 'v' i dali ce radni motor za brzinu 'v' prekoraciti broj okretaja.
Stvarno sam laik na tom podrucju, buduća struka mi je sasvim nešto drugo al logičnim razmišljanjem zakljucujem da je bitna brzina vrtnje propelera(oba jednaka), ako motor može postići tu brzinu na "zdravom broju okretaja" onda je to ok.
sasa
New Entry

PostPostao/la Žabar » 23. 01. 2009. (00:30)

Krivo misliš.

Mala propela se prebrzo vrti na njegovom motoru,a na 25-ici sporije,ali je večeg promjera.

Ono što M od palube ne želi shvatiti da za njegov brod treba velika propela,jer sa ovom što ima kući more samo jedva krenuti.

I što ne želi shvatiti da su gliseri jedno,a teške mrcine od deplasmanaca drugo.

Čitaj od prve stranice,pa češ shvatiti.
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 23. 01. 2009. (00:42)

Žabar je napisao/la:
I što ne želi shvatiti da su gliseri jedno,a teške mrcine od deplasmanaca drugo.

Čitaj od prve stranice,pa češ shvatiti.

:Claping50: :Claping50: :Claping50:

Poanta čitave teme na 21 stranici u jednoj rečenici :OK 17: :OK 17: :OK 17:
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la sasa » 23. 01. 2009. (00:43)

Ma neda mi se, al ako stavis dovoljno dobar(veliki) properel za njegov brod, na gliserski motor dovoljne snage i okretnog momenta da pod malim gasom okrece taj properel optimalnim brojem(optimalnom brzinom) okretaja u cemu je problem?...svejedno je koji motor okrece optimalni properel optimalnom brzinom vrtnje samo je onda pitanje iskoristivosti motora, jer bi gliserski motor za takv rad trebal biti puno jaci od sporohodnog, nebi radil na optimalnom broju okretaja, a da ne pricam o isplativosti tog pothvata al u teoriji je to moguce. Mali je postavil teoretsko pitanje tak da, ne opravdavam ja njegove ideje s motorom, al nije niti on rekel da bude to napravil vec ga je znimalo dal je to isto u teoriji...
Najlakse je sprdat nekog, pokusati ga shvaiti to je vec malo veci problem...
sasa
New Entry

PostPostao/la Žabar » 23. 01. 2009. (00:51)

Ima smisla,ali takav motor nemre delati na 500 o/min. Zato postoje motori kakvog mu je dome ponudio.
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 23. 01. 2009. (07:19)

E sad nešto počinje pomalo svitati. Samo da na brzinu okrenem računicu (koja mi je već u startu bila sumnjiva). Dakle, 13/27 i 13/38. Da pojednostavnimo neka to bude 1/2 i 1/3. Motor vrti 3000 o/min, a na elisi dobijem 1500 o/min. To je gliserski. Kod omjera 1:3 za istih tih 1500 o/min na elisi motor bi trebao okretati 4500 o/min. Ili obrnuto, ali nema veze. Što je sad "zdravi broj okretaja"? Postoji li nezdravi broj okretaja motora? Što je "iskoristivost motora"? Zašto "takav motor nemre delat na 500 o/min"? O kojem broju okretaja motora upoće pričamo? Od koliko do koliko okretaja se ti motori vrte?
Inače, zahvaljujem Saši. Lako se praviti pametan, ali biti pametan je nešto sasvim drugo. Nazvat ću danas ove u Travnom i saznati sve o elisama. Izvagat ću i brod. Vaga mi je i onako usput. Za premjeravanje trupa mi treba više vremena, ali napravit ću i to. Onda bih molio tg-boya koji djeluje da zna teoriju (iako to bahatošću vješto skriva, kao i mnogi ovdje) da ponešto izračuna. I da napravi usporedbu. Primjerice, stabilni torpedo 18/24. Možda netko zna koliko taj torpedo ima okretnog momenta? Može li tg-boy iz dužine broda, dužine na vodenoj liniji, širine i težine, te omjera prijenosa na kopči izračunati elisu i očekivanu brzinu broda? A onda isto to napraviti za YAMAHU 25 - onu teretnu. Ako već ne može napraviti usporedbe samo zato da ispadne pametan, može li onda za neki honorar? I koliki bi taj honorar bio?
Sve u svemu, spreman sam na puno toga da izbjegnem stabilni dizel u brodu. Najprije zbog cijene, a onda i zbog svega ostaloga o čemu sam već pisao (servisi, zimsko održavanje ako mi je brod daleko 300 km).
Dakako ako me netko tko zna znanje nekim brojkicama uvjeri da to jako nije pametno, onda ide stabilni motor. Ako samo malo nije pametno, onda će ići teretna YAMAHA 25. Oni izlizani argumenti (više troši, more će ga zaliti, nije pouzdan), to nek bude moja briga.
Tg-boy ili netko drugi tko to zna izračunati, je li za tu matematiku dovoljno da znate dujlinu trupa, dujlinu na vodenoj liniji, širinu na vodenoj liniji, težinu broda, nekoliko fotografija trupa, i sve podatke o motoru (snaga, okretni moment, omjer prijenosa, promjer i korak elise za vanbrodski)?
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la primorac » 23. 01. 2009. (08:12)

Evo par riječi, MoP. Višegodišnje (skoro stogodišnje) iskustvo života uz more, izrade brodova sa motornim pogonom, pokazalo je i dokazalo, da je optimalna brzina deplasmanskog broda približno jednaka njegovoj dužini u metrima.
Također je iskustvo pokazalo, da je maksimalni broj okretaja propelere koji pogoni deplasmansku brodicu 1500, sve preko toga je beskorisno jer propeler počinje bućkati i mućkati i miksati more, dakle ne služi osnovnoj svrsi - da pogoni brod.

Ja znam, da je tuđe iskustvo teško prihvatiti, ali ako počinješ postavljati pitanja "zašto, kako, ne razumijem" shvati da ti dva-tri posta nitko ne može prenijeti znanje za koje treba završiti brodograđevni fakultet. Ljudi ti pokušavaju objasniti neke stvari koje odavno znaju, a ako ne možeš ili ne želiš prihvatiti savjet, ti fino napravi kako si naumio, prepravi brod kako si htio, nakači vanbrodski motor i probaj, jer iskustvena spoznaja je najbolja spoznaja.

Primjer, moj jedan prijatelj, inače Dr.sci, doktorirao u Švicarskoj, prije par godina posadio 100 trsova vinove loze, vrste Babić (šibenski), u plodnu zemlju neretvanske doline. Kad mu je agronom rekao: ta vrsta loze primjerena je kamenitom škrtom tlu, ovaj ga je nasrao da je budala, i zar on ne zna da je Babić jedna od najboljih sorti loze. Nakon tri godine, stabljika trsa bila je debela cca 10 centimetara, pa se obratio onom istom agronomu, što ću sad? Ovaj mu reče: eto, uzgojio si lipa drva za gradela...

BTW, svaka kopča i GETRIBA kod brodskih motora svih vrsta reducira broj okretaja propelera u odnosu na broj okretaja radilice (koljenastog vratila).
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la unije » 23. 01. 2009. (08:14)

"zdravi broj okretaja motora" - područje rada gdje je krivulja momenta najveća,
"iskoristivost motora" - označava pojam da imaš motor i da ga iskorištavaš :D
"yamaha 25" ne može raditi na 500 okretaja,
yamaha 25 ks se može koristiti za pogon motornjaka od 4 tone, (kao i svi pomoćni koje imamo).

Nešto što ti želiš napraviti uradili su mađari vikendaši tu kod mene. Oni su na brod od željeza i drva, koji je prilično kavalitetno napravljen, ali dizajn, bože živi kič, dug 8 metara i težak oko 5 tona stavili vanbrodski od 40 konja. Novi Johnson. Brod ima ravne linije, kao veliki sanduk sa puno masivnog drveta na sebi. uglavnom maritimna svojstva su upitna, ali je udobnost smještaja odlična (bio unutra u inspekciji).
Upravo zato što su se htjeli riješiti dizelaša i da imaju cjelogodišnji apartman išli su na vanbrodski kako je i čest slučaj na rijekama i jezerima.
Gazda Janoš plovidbu je sveo na radijus 10 milja od acijeve marine, a i manje. Vidim ga u plovidbi uglavnom ljeti kad je bonaca. Brzina koju on postigne, a vjerojatno ne nateže gas je oko 4 milje. Postigao bi on i 5 čvorova ali onda motor moraš natiravati skoro do kraja. O vožnji tog broda po valovima, a posebno valovima u provu već na stanju mora 2 teško je govoriti. Dok je more mirno taj brod ide. Naravno i potrošnja je tu sada jako visoka i nemože se govoriti o racionalnoj/ekonomičnoj plovidbi.
Evo možda ti je malo opisno jasnije. Ti češ ionako napraviti po svome. Ovo je jedan slučaj blizu tvoga. Na drugu stranu ima i slučajeva gdje vlasnici vade dizelaše iz pasara od 5 ili 5,5 metara i stavljaju vanbrodske od 6-15 ks i to je u puno slučajeva uspjelo jako dobro. Međutim za ovu varijantu od 8 metara, 4 tone i 25 ks dobit češ brod koji će motor s naporom i velikom potrošnjom gurati do oko 4 milje brzine i otežanu plovidbu po valovima. Na valove ne mislim neke od 3 m već one od 0,5 m koji su najčešći kod nas.
Obzirom da ćeš ploviti 2 tjedan godišnje stavi tu yamahu...mala brzina, velika potrošnja, dobra upravljivost, slabo po valovima,...kakvih sve plovi ti si još i dobar sa tim novim motorom. Pazi na prognozu (more 1-2) i to je to...
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la porer » 23. 01. 2009. (08:31)

mali od palube je napisao/la:E Onda bih molio tg-boya koji djeluje da zna teoriju (iako to bahatošću vješto skriva, kao i mnogi ovdje) da ponešto izračuna. I da napravi usporedbu. Primjerice, stabilni torpedo 18/24. Možda netko zna koliko taj torpedo ima okretnog momenta? Može li tg-boy iz dužine broda, dužine na vodenoj liniji, širine i težine, te omjera prijenosa na kopči izračunati elisu i očekivanu brzinu broda? A onda isto to napraviti za YAMAHU 25 - onu teretnu. Ako već ne može napraviti usporedbe samo zato da ispadne pametan, može li onda za neki honorar?

Tg-boy ili netko drugi tko to zna izračunati, je li za tu matematiku dovoljno da znate dujlinu trupa, dujlinu na vodenoj liniji, širinu na vodenoj liniji, težinu broda, nekoliko fotografija trupa, i sve podatke o motoru (snaga, okretni moment, omjer prijenosa, promjer i korak elise za vanbrodski)?

Eko povero, tg-boy je napravio i online obrasce. Ispuni i pošalji pa ćeš vidjeti:

http://www.propelo.hr/upit.html
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: peroLA i 1 gost.