Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la mali od palube » 22. 01. 2009. (20:06)

Sutra u 2 sastanak s prijevoznikom na benzinskoj pumpi. Idemo po BROOOOOD.... Navečer ću uploadati fotke. Moram od kćeri posuditi aparat, jer u mome su baterije taman da izvuče objektiv i da ga spremi natrag.
Okretni moment.... ah. Ono s ključem je krak, poluga, sila puta krak itd. Dajte mi polugu i čvrsto uporište u svemiru i pomaknut ću svijet. To je jasno. Nije jasno sljedeće i nitko mi to još nije objasio.
Dakle: ista elisa, isti promjer, isti korak, isto more, isti broj okretaja na osovini, ista žena na provi. Sve isto, ali kad to radi getriba koja može napraviti i veći broj okretaja (a i ne mora), to ne valja, a kad to radi getriba koja je teretna i ne može napraviti tako velik broj, onda to valja i ova je getriba teretna za deplasmanske brodove, a ona je brza za glisere.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la tomi » 22. 01. 2009. (20:12)

mali od palube je napisao/la:Sutra u 2 sastanak s prijevoznikom na benzinskoj pumpi. Idemo po BROOOOOD.... Navečer ću uploadati fotke. Moram od kćeri posuditi aparat, jer u mome su baterije taman da izvuče objektiv i da ga spremi natrag.
Okretni moment.... ah. Ono s ključem je krak, poluga, sila puta krak itd. Dajte mi polugu i čvrsto uporište u svemiru i pomaknut ću svijet. To je jasno. Nije jasno sljedeće i nitko mi to još nije objasio.
Dakle: ista elisa, isti promjer, isti korak, isto more, isti broj okretaja na osovini, ista žena na provi. Sve isto, ali kad to radi getriba koja može napraviti i veći broj okretaja (a i ne mora), to ne valja, a kad to radi getriba koja je teretna i ne može napraviti tako velik broj, onda to valja i ova je getriba teretna za deplasmanske brodove, a ona je brza za glisere.

-uploadati fotke-ne razumijem
-getriba-ne razumijem
-jesi ti iz hrvatske?
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 22. 01. 2009. (20:28)

MOP daj napiši tu par brojeva da znamo te momente, snagu, okretaje, pusti ženu na provi i laička objašnjenja vidiš da tu ima ljudi koji će ti pomoći.
Pitaj i sve će ti se objasniti, ugodno se zavali u fotelju i postavi pitanje, odgovor je već za nekoliko trenutaka u tvom PC.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la dome » 22. 01. 2009. (20:51)

mali od palube je napisao/la:Dakle: ista elisa, isti promjer, isti korak, isto more, isti broj okretaja na osovini, ista žena na provi. Sve isto, ali kad to radi getriba koja može napraviti i veći broj okretaja (a i ne mora), to ne valja, a kad to radi getriba koja je teretna i ne može napraviti tako velik broj, onda to valja i ova je getriba teretna za deplasmanske brodove, a ona je brza za glisere.

A zašto bi stavio istu propelu na glisersku i deplasmansku getribu pa to je tek suludo :Other9: :Other9: :Other9: .................ma poštovani stariji gospodine sad već i ja pomalo pomišljam da činite od nas munjele i smijete nan se sa strane. :Angry36:
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la tomi » 22. 01. 2009. (21:01)

:Laughing52: :Laughing52: :Laughing52:
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 22. 01. 2009. (21:54)

a ljudi moji pročita san 19 stranica posta nizašta, nista pametno, bože sačuvaj :crazy:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la tg-boy » 22. 01. 2009. (22:08)

ajde mali da ti ipak odgovorim,
zamisli da propela gura i djeluje u pjesku a ne u moru, tada bi na malim okretajima mogla raditi a na velikima bi ostala bez pijeska....slažeš se? Ono šta je problem u izračunu propele ili elise (j..a, pas mater onima profama na faxu koji su me s tim ispilali) je potisak koji će ona dati pri poznatoj gustoči medija, usponu propele, brzini vrtnje iste i dubini mora(mali uticaj, kao i temperatura) dolazi do procesa kavitacije na propeli i strujnice koje opstrujavaju istu nemaju željenu putanju....blabalalala.....itd...sjeti se pijeska ako hočeš poslati ču ti sve proraćune , a ti mi dođi na repeticije jer ionako odavno nisam ovo računa...
eto .
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la unije » 22. 01. 2009. (22:24)

tg zašto si uzeo kao primjer pijesak ? meni bi više odgovara puding :D od čokolade :lol:
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la dome » 22. 01. 2009. (22:31)

tg-boy je napisao/la:ajde mali da ti ipak odgovorim,
zamisli da propela gura i djeluje u pjesku a ne u moru, tada bi na malim okretajima mogla raditi a na velikima bi ostala bez pijeska....slažeš se? Ono šta je problem u izračunu propele ili elise (j..a, pas mater onima profama na faxu koji su me s tim ispilali) je potisak koji će ona dati pri poznatoj gustoči medija, usponu propele, brzini vrtnje iste i dubini mora(mali uticaj, kao i temperatura) dolazi do procesa kavitacije na propeli i strujnice koje opstrujavaju istu nemaju željenu putanju....blabalalala.....itd...sjeti se pijeska ako hočeš poslati ču ti sve proraćune , a ti mi dođi na repeticije jer ionako odavno nisam ovo računa...
eto .

Uzalud ti trud ..............ja san mu i slika gliserski i deplasmanski motor i postavio slike jednog i drugog di se vide propele koje ne da nisu iste nego nemaju ni sličnosti kao naravno ni motori a, on sada ko mali tutle piše kako mu ni jasno kako iste propele : Surprise 1: ...............................ma dosta je od mene čini tovara :Other12: ........................pari da si sada ti na redu :Muhahaha44:
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la Žabar » 22. 01. 2009. (22:42)

:lol: :lol: :lol:

Ajde da se kladimo da mu i sada neće biti niš jasno!?

:lol: :lol: :lol:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 22. 01. 2009. (22:43)

tg-boy je napisao/la:ajde mali da ti ipak odgovorim,
eto .

Nemam podatke za elisu. Ne znam jesi li čitao cijelu temu, riječ je o razlici između tzv. teretnog i tzv. brzog vanbrodskog motora. Jedni su mi rekli da je ta razlika zamenariva, da je najbitniji promjer i uspon elise, a Dome pak kaže da je najbitniji taj omjer prijenosa. Dakle, kad je riječ o YAMAHI 25 koja je najizgledniji izbor za moj brod, postoje omjeri (getribe) 13/27 i 13/38. Pitao sam već, pa mi nije nitko odgovorio je li se u tome omjeru brojnik odnosi na broj okretaja motora ili elise, odnosno što znači prvi a što drugi broj. Pretpostaljvam da je u brojniku broj okretaja motora, a u nazivniku broj okretaja elise, odnosno da se elisa vrti brže nego radilica na motoru. Ako je tako, onda to znači da u prvom omjeru radilica napravi 13 okretaja, a elisa 27. Odnosno 1:2,07. Dakle, ako se motor vrti na 2000 o/min, elisa radi 4140. E sad drugi omjer. Za jedan okretaj radilice elisa će napraviti 2,92 okrataja. 1:2,923. Dakle ako hoću da mi elisa vrti istih onih 4140 o/min, moram motor držati na 1412 okretaj u minuti. Tvoja priča s pijeskom je razumljiva ako je broj okretaja elise različit. A ja sam u prošlom postu napisao (na čistom hrvatskom, bez ijedne strane riječi) da govorimo o istom broju okretaja na elisi.
Da se razumijemo, jasno je da ono što pišem nije točno. Da je točno, ne bi ni postojale različite getribe. Mani samo nije jasno zašto to nije točno?!? Ponavljam još jednom: različitim projenosom držati elisu na istom broju okretaja nije svejedno, a meni nije jasno zašto.
A što se jezika tiče, moji su postovi najpismeniji, a tuđice su se (nažalost) toliko ukorijenile u hrvatskome jeziku da odgovarajuće prevedenice ne postoje ili su toliko glumpaste i nerazumljive, da pomalo liče na zrakomlat, brzoglas i sl.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la dome » 22. 01. 2009. (22:51)

Obrnuto propela se vrti sporije od radilice............................
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la NOŠTROMO » 22. 01. 2009. (22:55)

Nek netko još jedanput spomene GETRIBU na brodu dobit ću osip na nezgodnom mistu...
Jebate još će počet i sa ABS-om i zračnim jastucima... :wtf:
NOŠTROMO
Member

PostPostao/la unije » 22. 01. 2009. (22:56)

ne može se brodska propela vrtiti na 4000 okretaja / minuti
a da mali ti ponoviš pitanje ? onako kratko i jasno ko za malu dicu ?
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la dome » 22. 01. 2009. (22:59)

NOŠTROMO je napisao/la:Nek netko još jedanput spomene GETRIBU na brodu dobit ću osip na nezgodnom mistu...
Jebate još će počet i sa ABS-om i zračnim jastucima... :wtf:

A kako da je nazovemo radi se o vanbrodskom motoru u servis manualu piše propeler head.
2) koristi “Pretražnik”
dome

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.