Postao/la mali od palube » 22. 01. 2009. (07:10)
Eto ga na! Pa što se ljutite na mene?! Razumijem ja da 200 konja i 200 konja nije isto, samo ne razumijem zašto. Imam nekog vrlo dobrog (ma što vrlo dobrog, naboljeg) bageristu iz Vrbovca koji mi već godinama radi sve bagerske poslove. Žabar ga možda i poznaje. Štef Crneković,na glavnoj ulici s desne strane na početku kad se odavde ulazi u Vrbovec. Štef ima novi bager, sve se na njemu sjaji a motorčina od - samo 100 KS. Nisam mogao vjerovati kad mi je to rekao. Manji osobni auti imaju više konja od njegovoga bagera.
Jasan mi je i prijenos - više okretaja, manje snage i obrnuto. Kao brzine na biciklu. Svojevremeno je u SAM-u objavljena (prije više od 20 godina) dobra usporedba. Trkaći konj i tegleći konj. Ovaj prvi svakako ne može vući plug, a ovaj drugi ne može sudjelovati na utrkama. A svak ima jednu konsku snagu. Sve je to meni jasno na toj nekoj slikovitoj razini. Ali nedostaje mi onaj konačni klik u glavi koji će reći ahaaa... tako je... pa da!
Nekako predosijećam da tu veliku ulogu igra taj famozni okretni moment. E, to mi, vidiš, fali. O tome okretnom momentu znam ono osnovno: to nije nešto što se jede i sigurno nije žute boje. E, sad dalje... nemam pojma.
Inače, Dome, nova 15-tica košta neke 24.000 kn. Nova 25-tica, takva teretna kakvu ti spominješ, cca 10.000 kn više. Ako od te razlike oduzmem još i cca 3.000 kn za dvije nove elise, pa cca 1.000 kn za dodatnu sajlu... pa još poneku kunicu za razliku u potrošnji, iako mi je potrošnja zadnja briga, onda je jasno da je tvoj savjet (i onih trgovaca u dućanu) najbolji. Nova 25-tica ima električni trim, što je jako korisno za prilaženje plažama. Taj tvoj što ima kod tebe motor... čim čovjek živi na moru, nije od njega pametno kupovati motor. Ako do toga dođe, volio bih da kod tebe izmjerimo kompresiju jednog i drugog, pa da budemo pametniji. Naravno, svoj ćeš trud i stučno mišljenje (objektivno i stručno) naplatiti. Ako do trgovine ipak ne dođe, 15-ticu bih prodao preko oglasa, ali nemam ni približnu predodžbu o cijeni. Jasno mi je da mogu tražiti nešto više nego, recimo, ribar s Ugljana koji prodaje isti takav motor. Ali koliko je to u kunama i lipama, nemam pojma. Aj ti reci neku cijenu. Živiš i radiš s tim motorima, mogu li ga dovesti k tebi u radionicu, pa ga ti prodavaj. Uz neku proviziju, dakako. Slobodno možeš za njega staviti obje ruke u vatru, kao i ja, jer je novi-novi, iako je kupljen 2005-te.