Pape -nabrojao si milijun problema,a iskreno priznao sve kako jest.
Evo mene muči utjecaj intonka na živi svijet u moru,ispod barke koju uredno svake godine piturajemo.
Da se razumimo-sve barke imaju intonak,pa sad zbrajaj i razmišljaj....
Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori
Pape je napisao/la:
..ja ti opet kažem da se slažem sa tim tvojim, ali nisu samo kaljuže jedini i isključivi problem. šta ćemo sa motorima koji rigaju ulje na auspuh? šta ćemo sa uljnim mazalicama na trinelama? šta ti je sa motorom, jel ima 100% sagorjevanje? jer opereš vanbrodski motor nakon minjanja ulja u peti i podmazivanja noge i di ga opereš i u čemu, i di ta voda završava? di završava voda di si ispitiva vanbrodski motor u bačvi? šta ćemo sa onim kad izvadiš brod iz mora pa ga sadereš sa glavi koliko ..........................................................
borro je napisao/la:Ja se već dugo bavim mišlju da si dam na dno naljepiti onu foliju kao naljepnicu u što zamataju brodove ili nešto slično (znam da ima), dakle donji dio trupa, od bokoštitnice. Kad se dobro obraste, samo skineš i staviš novi. To sam čuo da se prakticira po svijetu. I to je neki materijal koji se može reciklirati, a ne topi se u moru i ne ubija mikroorganizme.
Zna li tko više o tome!? Kao da se spominjalo u nekim temama.
Gaso je napisao/la:Ovi antifoulingi što se prodavaju za turistične namjene, su koliko toliko prihvatljivi za okoloiš, dok škverski nije, pa nije u prodaji za osobne namjene, ali to više zbog utjecaja na zdravlje ljudi, pošto se uvijek netko kupa okolo broda, mjenja cijnkove itd..., pa takav AF šteti čovjeku, jer je ipak otrov.
Gaso je napisao/la:Samo ovaj je več ekološki prihvatljiv, jer ne sadrži odkside bakra, zato su i na veliko napisali ne sadrži organometale, jer ovi su otrovni i uzrokuju karcinom.
Neke države su več zabranile upotrebu tih otrvnih antifoulinga i za gospodarske namjene, pa vjerojatno če prije ili kasnije bit po čitavom svjetu zabranjeno, pa če svi veliki brodovi koristit ekološki prihvaljive antifoulinge bez organometala.
el passo je napisao/la:Kapo, a šta je s balastnim vodama
Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora
Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.