Otpadne vode i zbrinjavanje

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Otpadne vode i zbrinjavanje

PostPostao/la mala od kužine » 21. 02. 2012. (12:50)

Pape :clap: :clap: -nabrojao si milijun problema,a iskreno priznao sve kako jest.
Evo mene muči utjecaj intonka na živi svijet u moru,ispod barke koju uredno svake godine piturajemo.
Da se razumimo-sve barke imaju intonak,pa sad zbrajaj i razmišljaj....
"Zaletjela se iako je bilo upaljeno crveno svjetlo,prošla između rampe i uzalud sam joj vikao i gestikulirao da se zaustavi jer nije me obadavala nego pun gas nastavila,preletjela most u trenutku dok je bio podignut najmanje dva i pol metra,zaustavila se tek na kopnu i sad sjedi u kafiću."
mala od kužine
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Nautika 600k, yamaha 4t 100k, yamaha 4t 6k

PostPostao/la borro » 21. 02. 2012. (13:10)

Ja se već dugo bavim mišlju da si dam na dno naljepiti onu foliju kao naljepnicu u što zamataju brodove ili nešto slično (znam da ima), dakle donji dio trupa, od bokoštitnice. Kad se dobro obraste, samo skineš i staviš novi. To sam čuo da se prakticira po svijetu. I to je neki materijal koji se može reciklirati, a ne topi se u moru i ne ubija mikroorganizme.
Zna li tko više o tome!? Kao da se spominjalo u nekim temama.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la ceko » 21. 02. 2012. (21:27)

A ovo: ko zna koliko se svake godine izlije ulja po zemlji preko motornih pila? Ja redovito bar 5 l svake godine.. Ulje iz broda ili auta mi nebi palo ni na kraj pameti proliti u more ili po zemlji, a ovako? Postoji li neka ekološki prihvatljiva zamjena za ulje za podmazivanje lanca? Jeste li razmišljali o ovom? :problem:
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la riberer » 21. 02. 2012. (22:20)

Postoji i to odavno, valjda biljno ulje, barem po mirisu. Problem je što neka od njih ne mogu dugo stajati, jer se zgusnu ...

slika

OT ...
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la ceko » 21. 02. 2012. (22:47)

Super! Ima i od ine! :thumbup: A masu ljudi pila na izgoreno ulje :problem: ..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

Re: Separator Mr. Funnel

PostPostao/la Kapo » 22. 02. 2012. (04:26)

Pape je napisao/la:
..ja ti opet kažem da se slažem sa tim tvojim, ali nisu samo kaljuže jedini i isključivi problem. šta ćemo sa motorima koji rigaju ulje na auspuh? šta ćemo sa uljnim mazalicama na trinelama? šta ti je sa motorom, jel ima 100% sagorjevanje? jer opereš vanbrodski motor nakon minjanja ulja u peti i podmazivanja noge i di ga opereš i u čemu, i di ta voda završava? di završava voda di si ispitiva vanbrodski motor u bačvi? šta ćemo sa onim kad izvadiš brod iz mora pa ga sadereš sa glavi koliko ..........................................................

Ma slazem se ja s tobom,razumijemo se, izmedju ostalog, htio sam reci da konacno netko kompetentan treba povuci crtu/granicu, sve to zakonski uobliciti i naravno poceti taj isti zakon provoditi u praksi. Jedino tako moze doci do nekih pozitivnih pomaka u ovoj problematici. Jer samo cekajuci ekolosko osvjestenje nacije,poznavajuci nas u globalu, moglo bi poprilicno potrajat !!
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la Gaso » 23. 02. 2012. (11:47)

borro je napisao/la:Ja se već dugo bavim mišlju da si dam na dno naljepiti onu foliju kao naljepnicu u što zamataju brodove ili nešto slično (znam da ima), dakle donji dio trupa, od bokoštitnice. Kad se dobro obraste, samo skineš i staviš novi. To sam čuo da se prakticira po svijetu. I to je neki materijal koji se može reciklirati, a ne topi se u moru i ne ubija mikroorganizme.
Zna li tko više o tome!? Kao da se spominjalo u nekim temama.

Folija če bit obraštena za 20 dana, pa češ trebati skidati foliju. Ovi antifoulingi što se prodavaju za turistične namjene, su koliko toliko prihvatljivi za okoloiš, dok škverski nije, pa nije u prodaji za osobne namjene, ali to više zbog utjecaja na zdravlje ljudi, pošto se uvijek netko kupa okolo broda, mjenja cijnkove itd..., pa takav AF šteti čovjeku, jer je ipak otrov. Dok ostali tipovi AF rade na drugi princip i ne ubijaju mikroorganizme imaš i drugih varianta koji rade na princip oksidiranja bakra, pa na ultrazvuk,,...., samo ja ne bih mjenjao i eksperimentirao, ja imam AF na bazi biocida, koji je ekološki prihvatljiv, brod u moru 4. godinu, ove godine ču ga promjenit, ali košta 160€ za 2-3 ruke, za brod od 5m. što je ipak bolje i jeftinije od coppercoata, koji je skupji i još uvijek treba svake godine brod vadit iz mora i oprat mlazom, moj brod nije bio vani 4 godine, a cinkove mjenjam u moru ljeti isto i kormilo i propelu povremeno očistim.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la porer » 23. 02. 2012. (12:01)

Gaso je napisao/la:Ovi antifoulingi što se prodavaju za turistične namjene, su koliko toliko prihvatljivi za okoloiš, dok škverski nije, pa nije u prodaji za osobne namjene, ali to više zbog utjecaja na zdravlje ljudi, pošto se uvijek netko kupa okolo broda, mjenja cijnkove itd..., pa takav AF šteti čovjeku, jer je ipak otrov.

Ovo je škverski antifouling u slobodnoj prodaji: http://www.rallus.hr/index.php?subactio ... egetativne
Pa ko voli...
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Gaso » 23. 02. 2012. (14:59)

Samo ovaj je več ekološki prihvatljiv, jer ne sadrži odkside bakra, zato su i na veliko napisali ne sadrži organometale, jer ovi su otrovni i uzrokuju karcinom.
Neke države su več zabranile upotrebu tih otrvnih antifoulinga i za gospodarske namjene, pa vjerojatno če prije ili kasnije bit po čitavom svjetu zabranjeno, pa če svi veliki brodovi koristit ekološki prihvaljive antifoulinge bez organometala.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Kapo » 24. 02. 2012. (01:34)

Gaso je napisao/la:Samo ovaj je več ekološki prihvatljiv, jer ne sadrži odkside bakra, zato su i na veliko napisali ne sadrži organometale, jer ovi su otrovni i uzrokuju karcinom.
Neke države su več zabranile upotrebu tih otrvnih antifoulinga i za gospodarske namjene, pa vjerojatno če prije ili kasnije bit po čitavom svjetu zabranjeno, pa če svi veliki brodovi koristit ekološki prihvaljive antifoulinge bez organometala.

Ima vec 5-6 godina da se za velike brodove poceo upotrebljavati silikonski premaz,ekoloski prihvatljiviji od standardnih (no ne i potpuno prihvatljiv!!) koji smanjuje trenje izmedju trupa i morske vode i samim time potrosnju goriva za cca 2% pa i na taj nacin djeluje pozitivno na okolis. Dosta je skuplji od standardnog pa ga nisu bas sve kompanije "usvojile".
Inace,brodovi danas uglavnom idu u dokovanje svakih 5 godina pa se antifouling jako pazljivo bira, jer npr. samo povecanje potrosnje od 4-5 % zbog obrastenog trupa za ovaj brod na kojem sam trenutno iznosi otprilike 4 tone / dan x 700 USD = 2800 USD dnevno. A brod komercijalno plovi cca 300 (+) dana godisnje pa to daje krajnji iznos od 840 000 USD na godinu dana samo za razliku u cijeni goriva.
Slicno je i sa nasim malim plovilima,samo su naravno cifre proporcionalno manje...

I da se vratimo na temu,evo i na trgovackim brodovima otpadne vode se tretiraju, voda iz WC-a se tretira bakterijama koje "papaju" nas cijenjeni otpad,zatim prolazi kroz klorinator i tako "prociscena" nazad u more.
Otpadne vode iz kaljuze filtriraju se posebnim uredjajima (sadrze specijalne filtere) koji ne propustaju vise od 15 ppm-a.
Filteri se mijenjaju prema potrebi i ekoloski zbrinjavaju na kopnu.

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 24. 02. 2012. (10:19)

Kapo, a šta je s balastnim vodama :?:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Kapo » 24. 02. 2012. (11:04)

el passo je napisao/la:Kapo, a šta je s balastnim vodama :?:

Danas je na brodovima "segregated ballast" sto bi u prijevodu znacilo da su balastni tankovi potpuno odvojeni od teretnih i ta dva fluida u normalnoj eksploataciji ne dolaze u nikakav izravni ili neizravni dodir.
Ukrcani ballast (npr u Kini) se tokom putovanja na ukrcaj (npr Perziju) ,a po otvorenom moru (Indijski ocean), mora izmijeniti sistemom ispiranja tanka,odnosno kroz tank se mora procirkulirati 3 x zapremina ballastnog tanka. Tako se donekle smanjuje utjecaj zagadjenja balastnim vodama i cuva okolis,a sa druge strane,da bi to napravilo treba izgoriti 30-40 tona mazuta !!! Pa ti sad budi pametan...
U pripremi je medjunarodna konvencija kojom ce se balastne vode morat dodatno tretirati prilikom iskrcaja (UV i sl...) kako bi se izbjeglo bilo kakvo prebacivanje zivih organizama. To ce biti prilicno zahtjevne i nimalo jeftine dodatne instalacije koje ce nam naravno dodatno iskomplicirati vec dovoljno s....n zivot na brodu. Jedino me tjesi da ce time i nas Jadran biti ipak malo bolje zasticen od takve vrste kontaminacije.

Kapo
Old Senior Member

Prethodna

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.