Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la unije » 21. 01. 2009. (22:41)

Dome ajde ajde lažno si skroman.bilo bi dobro na netko sa takvim znanjem o motorima malo to tu podrobnije objasni pa makar to bilo na stranici dvije.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Žabar » 21. 01. 2009. (23:04)

Malom od palube ne trebaš niš objašnjavati,kada ionako ne želi niš shvatiti :mrgreen:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 22. 01. 2009. (00:10)

Žabar je napisao/la:Malom od palube ne trebaš niš objašnjavati,kada ionako ne želi niš shvatiti :mrgreen:

To sam shvatio ....................ja san zaista imao najplemenitije namjere i ponudio mu najkvalitetnije jeftino riješenje ..............a, ča ima bolje od toga...............ali kad se čovik neće pameti ča ću mu ja....................neka lipo obisi dva ventilatora ka ča je i namislija na krmu to će ga koštati najmanje 5000 eura (ča nabavka novog motora ča nabavka i ugradnja kormilarskog uređaja za 2 motora, ča one propele ča mu nudu u trnju ili trnskom ili di li već, ča izrada i montaža nosača jerbo te motore ne moreš obisiti na patent pomoćni nosač) naravno pod uvjetom da sve nabavlja novo a, ne na jakuševcu.Ma koće ih lipo od smokvine odelati njegova stvar ja san mu dosta savjeta da a, njega kako pamet uči ko je opće ima...........................................
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la mali od palube » 22. 01. 2009. (07:10)

Eto ga na! Pa što se ljutite na mene?! Razumijem ja da 200 konja i 200 konja nije isto, samo ne razumijem zašto. Imam nekog vrlo dobrog (ma što vrlo dobrog, naboljeg) bageristu iz Vrbovca koji mi već godinama radi sve bagerske poslove. Žabar ga možda i poznaje. Štef Crneković,na glavnoj ulici s desne strane na početku kad se odavde ulazi u Vrbovec. Štef ima novi bager, sve se na njemu sjaji a motorčina od - samo 100 KS. Nisam mogao vjerovati kad mi je to rekao. Manji osobni auti imaju više konja od njegovoga bagera.
Jasan mi je i prijenos - više okretaja, manje snage i obrnuto. Kao brzine na biciklu. Svojevremeno je u SAM-u objavljena (prije više od 20 godina) dobra usporedba. Trkaći konj i tegleći konj. Ovaj prvi svakako ne može vući plug, a ovaj drugi ne može sudjelovati na utrkama. A svak ima jednu konsku snagu. Sve je to meni jasno na toj nekoj slikovitoj razini. Ali nedostaje mi onaj konačni klik u glavi koji će reći ahaaa... tako je... pa da!
Nekako predosijećam da tu veliku ulogu igra taj famozni okretni moment. E, to mi, vidiš, fali. O tome okretnom momentu znam ono osnovno: to nije nešto što se jede i sigurno nije žute boje. E, sad dalje... nemam pojma.
Inače, Dome, nova 15-tica košta neke 24.000 kn. Nova 25-tica, takva teretna kakvu ti spominješ, cca 10.000 kn više. Ako od te razlike oduzmem još i cca 3.000 kn za dvije nove elise, pa cca 1.000 kn za dodatnu sajlu... pa još poneku kunicu za razliku u potrošnji, iako mi je potrošnja zadnja briga, onda je jasno da je tvoj savjet (i onih trgovaca u dućanu) najbolji. Nova 25-tica ima električni trim, što je jako korisno za prilaženje plažama. Taj tvoj što ima kod tebe motor... čim čovjek živi na moru, nije od njega pametno kupovati motor. Ako do toga dođe, volio bih da kod tebe izmjerimo kompresiju jednog i drugog, pa da budemo pametniji. Naravno, svoj ćeš trud i stučno mišljenje (objektivno i stručno) naplatiti. Ako do trgovine ipak ne dođe, 15-ticu bih prodao preko oglasa, ali nemam ni približnu predodžbu o cijeni. Jasno mi je da mogu tražiti nešto više nego, recimo, ribar s Ugljana koji prodaje isti takav motor. Ali koliko je to u kunama i lipama, nemam pojma. Aj ti reci neku cijenu. Živiš i radiš s tim motorima, mogu li ga dovesti k tebi u radionicu, pa ga ti prodavaj. Uz neku proviziju, dakako. Slobodno možeš za njega staviti obje ruke u vatru, kao i ja, jer je novi-novi, iako je kupljen 2005-te.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la beba » 22. 01. 2009. (07:54)

neš ti bagera,pa motor mu služi samo da vrti hidro pumpu i sve mu je priko hidraulike tj ulje kruži a ti samo otvaraš ventile.
Kako da ti obajasnim okretni momenat evo probat ču slikovito šta veči zamanjac veči je okretni momenat e pa sad usporedi
zamanjac na penti od 25ks i na volvu ležečem od 25 ks kad gasiš pentu ona trenutno pristane vrtit a volvo se gasi još par sekundi. :D
beba
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la unije » 22. 01. 2009. (08:17)

pa dobro zna li neko definiciju što je to okretni moment i u čemu se izražava, koje jedinice, koje su to sile ? veza između obrtnog momenta i poriva i veličine propele i brzine broda, ajde malo strojari potrudite se nađite to negdi na mreži.....
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la primorac » 22. 01. 2009. (08:23)

To o čem govoriš Beba je inercija. Moment sile je nešto drugo, evo najjednostavnijeg objašnjenja /TORQUE je moment/
slika

Definicija:
Moment sile je vektorska fizikalna veličina kojom se u mehanici opisuje rotacija, odnosno kaže se da rotaciju vrši moment sile ili kraće moment. Može se reći i da je moment djelovanje sile na nekom kraku. Moment se uvijek odnosi na neku točku ili os oko koje se vrši rotacija. SI jedinica je newtonmetar.

Gornju sliku lako je povezati sa elementima motora, bilo benzinskog bilo dieselskog (npr sila koja poriva klip diesel motora prema dolje puno je jača od benzinskog, obično su klipnjače duže, radilica veća, što sve doprinosi većem momentu. Npr, veliki brodski motor ima promjer klipa DVA METRA i hod klipa ČETIRI METRA).

Možda je najjednostavniji primjer kad se ne da odvidati neki vijak, na ključ nataknemo cijev dugu metar, istom silom pritisnemo cijev (na suprotnom kraju od glave vijka 8-) ) i vijak pušta...
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la unije » 22. 01. 2009. (08:45)

e to je pravo objašnjenje ko za dicu iz pučke škole. tako triba a ne tamo neki radni konji i trkači konji. jedino me sad ovi newtonmetri malo bune kako bi se to sa kilogramima moglo povezati i sa silom potiska. recimo snaga/moment/potisak uuuuuuuuu ko će ovako rano mislit prije kave
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la primorac » 22. 01. 2009. (09:14)

Kilogram (kg) je osnovna jedinica SI sustava, za masu.

Newton je izvedena jedinica za silu, sa posebnim imenom, oznaka (N) dakle,definicija: mkg x s na minus drugu....

Moment sile je izvedena jedinica, oznake (Nm)... Nekad je umjesto N stajalo kg...

dosta nauke za danas.

A oni konji, neka pametna glava u americi je rekla: količina konja prodaje automobile, a na trkama pobjeđuje veći moment... (Ovo više usporedba linijskih i V motora).
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 22. 01. 2009. (10:08)

mali od palube je napisao/la:mogu tražiti nešto više nego, recimo, ribar s Ugljana koji prodaje isti takav motor. Ali koliko je to u kunama i lipama, nemam pojma. Aj ti reci neku cijenu. Živiš i radiš s tim motorima,................je kupljen 2005-te.

Ma možeš ti tražiti koliko god hoćeš...........................pa to je tvoj motor i tvoja volja za koliko si ga se spreman odreći.
Ovdije na obali teško da ćeš dobiti lipu više od 2000 eura za tvoj motor.........................ma kako on lipo izgledao ............
ne zbog toga što je on loš nego zato jer nije kurentna roba jer ima jako usku primjenu a, ponuda motora te klase je bogata.To je motor koji nije koncipiran za pomoćni jer nema komande na sebi nego su daljinske dakle može ga se montirati samo kao glavni.Klasa brodica na koji ga možeš staviti za glavni već duboko zalazi u klasu di se rađe koriste dizelaši tako da će ga kupiti
u pravilu onaj ko je sklon vanbrodskima a, ti su rijetki i obvezno šparinjozi a, sa druge strane ponuda je šarena.Da je potpuno manualni i ima ručku kormila puno bi ga lakše prodao za istu cijenu jer su takvi traženiji kao pomoćni i za batele.
Mislim da se ovaj ne javlja jer se dvoumi zato što i njemu treba motor na ruku i ovi tvoj mu je nezgodan ko i što mu je njegov bio.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la lupis » 22. 01. 2009. (11:00)

unije je napisao/la:e to je pravo objašnjenje ko za dicu iz pučke škole. tako triba a ne tamo neki radni konji i trkači konji. jedino me sad ovi newtonmetri malo bune kako bi se to sa kilogramima moglo povezati i sa silom potiska. recimo snaga/moment/potisak uuuuuuuuu ko će ovako rano mislit prije kave

Bune te?Ha-ha!

Jeba te kad čitam tvoja pitanja sjetim se kako sam u školi odgovarao fiziku i matematiku na ploči usmeno.....,ono kad se profa napravi neznalica i sad ja njemu nešto moram objasnit!

Smatram da je Primorac zaslužio peticu,iz znanja i zalaganja!Što se tiče ovog predmeta!

Primorac ,sjedi!Pet!

Ajmo vi ostali iz zadnjih klupa.....!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la primorac » 22. 01. 2009. (11:50)

Primorac je polu sijed, sukadno godinama...

O ostalim (ribarskim)temama neću, jer sam u ribolovima sudjelovao i nekad kad nisu bile propisane norme i kila, kad su se jastozi lovili oko tvog otoka, kad školj Sv.Marka nije bio srednji potporanj mostu, kad je vozio trajekt Črišnjeva-Voz, kad je ARAN bio normalna pojava u gajetama. Štap za ribolov još mi je uvijek asocijacija na riječni ribolov (koristim ih i ja, jer je tako zaista bolje).
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 22. 01. 2009. (12:18)

E onda ni nemoj ništa "širit",ko zna zna ko ne zna neka pati!
Nadoknadit propušteno se ionako i ne smi i ne more!

Ovo sam nedavno snimio samo za tebe,jer si jednom prilikom negdi napisao da ti je to nekad bio teren...
slika
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la unije » 22. 01. 2009. (19:14)

joooo da mi je znati stavljati slike :Other9:
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 22. 01. 2009. (19:22)

unije je napisao/la:joooo da mi je znati stavljati slike :Other9:

Ajd se javi na pp pa ti probam objasnit sve :thumbup:
raptor
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.