Otpadne vode i zbrinjavanje

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

PostPostao/la borro » 20. 02. 2012. (12:45)

Gaso je napisao/la:Pošto nemamo teme o ovom filteru, pa pišem iskustva nakon testiranja. Nedavno sam kupio ovaj filter/separator, koji služi da se več na pumpi kod točenja goriva odvoji voda od goriva, ili kad livamo gorivo iz karnistra u rezervar.
slika
Mogu potrvrditi, da radi odlično, napravio sam test da sam u njega iz pipe nalio vodu i voda ne prolazi skroz, nego samo gorivo. Filter odvoji svu vodu, koja se na kraju baci, pa se tako ne može dogoditi, da dođe kod točenja goriva iz benziske crpke voda ili neka prljavština u rezervar, znači eliminira se problem takozvanog lošeg Hrvatskog goriva i rješi taj problem. Još uvjek treba imati na umu, da svejeno kroz vrijeme dolazi do kondenzacije u rezervaru goriva, pa treba imat još uvijek filter/separator na instalaciji odnosno cjevi goriva ali i ova kondenzacija može se puno smanjiti ako se ima uvijek pune rezervare, tako da ima što manje zraka u njima, ali tih tema zašto tako, ima na forumu puno. Mogu potrvrditi, da več kod točenja, ovaj Mr. Funnel filter odvoji 100% vode i ne prođe ni kap, to sam osobno testirao, pa predlažem da zbog stanja na Hrvatskim pumpama, jer i njima u njihovim cisternama se taloži voda na dnu i rjetko ga očiste čitavog a gorivo se uzima na dnu cisterne, kdje je talog i voda i zbog toga preporučujem da kupite ovaj filter jer radi kako treba. Nema nikakvog održavanja filtera, kupi se jednom i gotovo, čak je preporučeno po uputama svake toliko vremena, naliti vode, pa da se testira, ako još uvijek radi separacija kako treba. Ima ih više modela, ako livate iz karnistera uzme se F1(ovog sam ja kupio) ili F3, za one koji bi htjeli točiti na pumpi, treba veči mode F15, on je dovoljne veličine da se može direktno sa pumpe bez prekidanja točiti gorivo. F15 dimenzija je na slici gore. Pošto si ja uvijek trebam napraviti zalihu goriva u karnistrima, pa mi stoji koji karnistar i više od godinu dana, pa sam zbog toga imao ponekada problema sa lošim gorivom sa vanbrodskim motorima, odlučio sam kupi ovaj filter i čimi se OK stvar.

A gdje se baci ta voda koja ostane na dnu!? Obzirom da je zauljena i masna nisam siguran baš da će ju raja stavit u bocu pa bacit negdje u zauljeni otpad, već direktno preko bande.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

Re: Separator Mr. Funnel

PostPostao/la el passo » 20. 02. 2012. (14:42)

Možda bi neko bacio preko bande, ali kad pročita tvoj post sigurno će razmisliti o nabavci plastične boce samo za tu namjenu :angel:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la kalafat » 20. 02. 2012. (15:17)

borro je napisao/la:A gdje se baci ta voda koja ostane na dnu!? Obzirom da je zauljena i masna nisam siguran baš da će ju raja stavit u bocu pa bacit negdje u zauljeni otpad, već direktno preko bande.

to prolit priko bande moze samo bolestan covik i takve triba direkt metak u celo
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la teo_ribar » 20. 02. 2012. (15:20)

kalafat je napisao/la:
borro je napisao/la:A gdje se baci ta voda koja ostane na dnu!? Obzirom da je zauljena i masna nisam siguran baš da će ju raja stavit u bocu pa bacit negdje u zauljeni otpad, već direktno preko bande.

to prolit priko bande moze samo bolestan covik i takve triba direkt metak u celo

istina.......ali nemoreš reć da svaki porat nema par idiota ki zauljene santine ispumpaju bez problema va portu vamore....tako da će se nać i specijalaca ki će ovo samo bućnut overboard :thumbdown:
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la el passo » 20. 02. 2012. (15:53)

A kamo ljudi ispumpavaju zauljene santine?. Nisam vidio neku drvenjaču da ima bačvu zboka u koju joj kaljužna pumpa baca vodu. Štoviše nikad nisam ni vidio da neko u bilo kojoj lučici u kojoj sam bio nosi kantu sa kaljužnom vodom. Možda svi imaju pročistače kaljuže? Ajde gospodo, ovo nema smisla. Sad će neko napisati još" ne bacam ja, za sve je kriva moja kaljužna pumpa" . Iako nisam jedan od tih, mislim da ova rasprava nema smisla, a niti može na što utjecati
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la teo_ribar » 20. 02. 2012. (16:06)

ova tema ide (a i ja sam jedan od krivaca) u OT

a to je za neke druge teme
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la Pape » 20. 02. 2012. (16:27)

el passo je napisao/la:A kamo ljudi ispumpavaju zauljene santine?. Nisam vidio neku drvenjaču da ima bačvu zboka u koju joj kaljužna pumpa baca vodu. Štoviše nikad nisam ni vidio da neko u bilo kojoj lučici u kojoj sam bio nosi kantu sa kaljužnom vodom. Možda svi imaju pročistače kaljuže? Ajde gospodo, ovo nema smisla. Sad će neko napisati još" ne bacam ja, za sve je kriva moja kaljužna pumpa" . Iako nisam jedan od tih, mislim da ova rasprava nema smisla, a niti može na što utjecati

...a jesi me nasmija... :lol: :lol: :lol:

:thumbup:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Kapo » 20. 02. 2012. (16:31)

el passo je napisao/la:A kamo ljudi ispumpavaju zauljene santine?. Nisam vidio neku drvenjaču da ima bačvu zboka u koju joj kaljužna pumpa baca vodu. Štoviše nikad nisam ni vidio da neko u bilo kojoj lučici u kojoj sam bio nosi kantu sa kaljužnom vodom. Možda svi imaju pročistače kaljuže? Ajde gospodo, ovo nema smisla. Sad će neko napisati još" ne bacam ja, za sve je kriva moja kaljužna pumpa" .Iako nisam jedan od tih, mislim da ova rasprava nema smisla, a niti može na što utjecati

Svaka rasprava u cilju ocuvanja okolisa i mora, za mene ima smisla i moze makar malo utjecati na ostatak neosvjestenog pucanstva.Pa mic po mic...mozda jednoga dana i shvatimo neke stvari...samo da ne bude prekasno,kako to cesto biva u Lijepoj nasoj Rvackoj...
Ako se kaljuza drzi cista i uredna,sto i nije neka filozofija,nego samo stvar malo dobre volje i odvojenog vremena, onda nece biti ni problem da se more koje udje u kaljuzu zadrzi cistim i kao takvo ispumpa nazad bez griznje savijesti.Ovo je naravno,narocito primjenljivo na plasticnim brodicama.
U svakoj trgovini nauticke opreme,cak i u bolje opremljenim zeljezarama ima za kupiti "absorbent" materijal u dimenzijama cca 50 x 50 cm koji upija eventualno nakupljeno ulje po povrsini kaljuzne vode. Nije cak ni skupo !! Svaka brodica koja podlijeze 5-ogodisnjem pregledu i obnovi registracije mora ih imati u obaveznoj opremi + kanticu/kanister za sakupljanje zauljenih voda. A svaka ozbiljna i iole opremljena lucica ima odlagaliste za takav otpad pa ni to ne bi trebalo predstavljati problem.
Dakle,mrkvu imamo,sad samo treba batina. :Angry53: ..tako to nekako uvijek funkcionira kod nas...nazalost!!!

I na kraju, poznavajuci stanje na nekoliko nasih crpki duz obale,Mr. Funnel gadget mi se cini OK i sasvim funkcionalan dodatak dodatne opreme :thumbup:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la Pape » 20. 02. 2012. (17:04)

...ma Kapo, sve pet, i tako bi tribalo bit...međutizim oni koji tako rade moga bi ih nabrojat na prste jedne ruke na ciloj hr. obali. kakvi uljni apsorber za skupljanje ulja po kaljuži?! dobro prominu i ulje u motoru...ili bilo šta drugo po brodu... ili ajmo počet od čarlija za suđe na brodu...priče ovde o biočarliju su mazanje okica ovde javno, ka svi smo ekološki osvješteni, a obađi brode, svi su na Jaru, Domestosu za wc ko ga ima, Keo za odmaščivanje ...pa dok dođemo do kaljuže imamo šta jahat....evo pitaj Zoru u čemu je nekidan pliva u jednoj strojarnici nek ti kaže...dera je tri dana kožu sa sebe...bacija cilu radnu robu u smeče instant, a doma otiša u mudantama šta je to bilo. kuga i kolera, ne samo uje, uje je spašavalo stvar da ne vonja okolo jer je fonju zatvorilo odozgar. možemo mi pričat priče o ekologiji, ali nemamo mi para za ekologiju i brinit se za to, možemo pričat i busat se u prsa ja nisan....ali jesmo, jesmo svi mi koliko nas ima....
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la kalafat » 20. 02. 2012. (17:47)

Pape je napisao/la:...ma Kapo, sve pet, i tako bi tribalo bit...međutizim oni koji tako rade moga bi ih nabrojat na prste jedne ruke na ciloj hr. obali. kakvi uljni apsorber za skupljanje ulja po kaljuži?! dobro prominu i ulje u motoru...ili bilo šta drugo po brodu... ili ajmo počet od čarlija za suđe na brodu...priče ovde o biočarliju su mazanje okica ovde javno, ka svi smo ekološki osvješteni, a obađi brode, svi su na Jaru, Domestosu za wc ko ga ima, Keo za odmaščivanje ...pa dok dođemo do kaljuže imamo šta jahat....evo pitaj Zoru u čemu je nekidan pliva u jednoj strojarnici nek ti kaže...dera je tri dana kožu sa sebe...bacija cilu radnu robu u smeče instant, a doma otiša u mudantama šta je to bilo. kuga i kolera, ne samo uje, uje je spašavalo stvar da ne vonja okolo jer je fonju zatvorilo odozgar. možemo mi pričat priče o ekologiji, ali nemamo mi para za ekologiju i brinit se za to, možemo pričat i busat se u prsa ja nisan....ali jesmo, jesmo svi mi koliko nas ima....

evo kad si ovo spomenija sta sve pliva u santinama, tako san i ja jedan put zamolija moju neputu koja se bavi kako ja recen "punoglavcima", da odnese to na analizu, i nakon analize, urlikanje na telefon ne diraj to rukama, nemoj slucajno da ti padne na kozu, bozesacuvaj progutat..
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la el passo » 20. 02. 2012. (18:35)

Kapo imam osječaj da si optimist. To je pohvalno. Ja sam u vezi ove tematike optimist s iskustvom ( pesimist ) :wave:
Vidim ja da bi mi mogli :Drink40:
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 20. 02. 2012. (19:09)

Imaš na svakoj benziskoj crpki cisternu za bacanje odpadnog ulja i na Susku imamo ovakvo. Znači bacaš odpadnu vodu u ovu kantu, tamo gdje bi inače trebali več bacati odpad iz separataora vode, kojeg večina ima montiranog, pa tako i odpadno ulje. Sad sam zaista zabrinut šta radite sa odpadnim uljem, jer ova tema bi več trebala bit svakome jasna, kamo se baca odpadno ulje, tako da mi nije jasno što se uopšte pojavlja to pitanje, zato nisam ni spomenuo bacanja odpadnih zauljenih stvari. Kamo ste onda do sada bacali odpadno ulje, nakon promjene?
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Kapo » 21. 02. 2012. (03:44)

Pape je napisao/la:...ma Kapo, sve pet, i tako bi tribalo bit...međutizim oni koji tako rade moga bi ih nabrojat na prste jedne ruke na ciloj hr. obali. kakvi uljni apsorber za skupljanje ulja po kaljuži?! dobro prominu i ulje u motoru...ili bilo šta drugo po brodu... ili ajmo počet od čarlija za suđe na brodu...priče ovde o biočarliju su mazanje okica ovde javno, ka svi smo ekološki osvješteni, a obađi brode, svi su na Jaru, Domestosu za wc ko ga ima, Keo za odmaščivanje ...pa dok dođemo do kaljuže imamo šta jahat....evo pitaj Zoru u čemu je nekidan pliva u jednoj strojarnici nek ti kaže...dera je tri dana kožu sa sebe...bacija cilu radnu robu u smeče instant, a doma otiša u mudantama šta je to bilo. kuga i kolera, ne samo uje, uje je spašavalo stvar da ne vonja okolo jer je fonju zatvorilo odozgar. možemo mi pričat priče o ekologiji, ali nemamo mi para za ekologiju i brinit se za to, možemo pričat i busat se u prsa ja nisan....ali jesmo, jesmo svi mi koliko nas ima....

Nazalost tu smo di smo i takvi smo kakvi smo...rekli bi mnogi : i nema tu pomoci !!
Ima,ima pomoci,itekako...kad udari po dzepu,da vidis kako ima pomoci...
Evo primjer : na mojoj kompaniji su pred 5 godina platili u USA 30.000.000 (slovima : trideset milona ) dolara globe, i to uz sudsku nagodbu + 3 godine pod povecalom .... da vidis kako su se ekoloski osvijestili i neograniceno prosvijetlili preko noci i danas sa punom odgovornoscu mogu tvrditi da su medju vodecima u svijetu po pitanju ekologije opcenito,kako na brodovima,tako i na kopnu (ekoloske akcije zaposlenika i financijska podrska ekoloskim projektima i udrugama !!!)

Tako je i kod nas,dok ne dodje kontrola i globa,nema pomaka...a kontrola bi mogla biti vrlo jednostavna i prakticki besplatna, a evo i kako : zaustavi te kapetanija, kontrola dokumenata + digni pajol da vidimo kaljuzu !! Ako je zauljeno,opici globu od 2-3 iljade kuna + oduzimanje dozvole, pa te onda lijepo uputi na ovlastenu firmu za ekolosko ciscenje i uz njihov prilozeni racun na dodatni pregled od kapetanije koji naravno opet moras platiti, pa ti za to vrime brod stoji,pa isto tako opet kad te zaustavi policija....

Eto,bilo bi jednostavno,prakticki besplatno,vremenski kapetaniji i policiji nezahtjevno,drzavni proracun bi imao koristi a i more bi bilo bolje cuvano. Samo nekome treba doci iz guz.... u mozak !!!
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la porer » 21. 02. 2012. (08:03)

U skupljim modelima nakon lijevanja ostaje pitka voda ;)
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Pape » 21. 02. 2012. (12:19)

Kapo je napisao/la:
Nazalost tu smo di smo i takvi smo kakvi smo...

...ja ti opet kažem da se slažem sa tim tvojim, ali nisu samo kaljuže jedini i isključivi problem. šta ćemo sa motorima koji rigaju ulje na auspuh? šta ćemo sa uljnim mazalicama na trinelama? šta ti je sa motorom, jel ima 100% sagorjevanje? jer opereš vanbrodski motor nakon minjanja ulja u peti i podmazivanja noge i di ga opereš i u čemu, i di ta voda završava? di završava voda di si ispitiva vanbrodski motor u bačvi? šta ćemo sa onim kad izvadiš brod iz mora pa ga sadereš sa miniwošem? šta ćemo sa prašinom kad odereš brod da bi da intonak opet? jel ga opašeš svaki put prašinonepropusnom "veštom" i onda radiš ispod u ventiliranim uvjetima? di baciš važe od potrošenog nekad ultra otrovnog intonka i ostalih kemija? di ti kapa solna kiselina kad pereš propelu, usise/ispuste ispod vodene linije i di ta voda završava kad ih ispereš? di baciš bocu od solne kiseline? pa di je pranje suđa, pa tuširanje, pa kenjanje na brodu? imaš li crni tank na brodu, di ga ispustiš i jel sve 100% organsko i biorazgradivo završilo u njemu kad ga ispustiš u more? pa onda jel imaš siguran brod, svu opremu na brodu, uvjete za sigurno navigavanje? jer utopiš li se, dal postaješ ekološki problem sa svojim utopljenim brodom?......pa moga bi unedogled sa ovim i ovakvim pitanjima pri korištenju i održavanju samog broda....i tiće se ne samo vlasnike brodova, već i šire, lučice, marine, servisere,kapetaniju, pom. policiju, državu...i sve one koji imaju doticaja u branši....i reci mi koliko od tih uvjeta svi zadovoljavaju? ...ja ću ti reć...malo ko, a i oni koji zadovoljavaju, zadovoljavaju minimum minimuma...a 90% njih niti to. a da bi to imali prvo bi tribalo stvorit uvjete u lučicama, marinama, servisima, pa onda tek ić tražit to isto od vlasnika broda, i tek onda ko se ne pridržaje, nabit drakonske kazne...najlakše je nekog rebnit (država) a nije stvorila ni osnovne uvjete da bi se moglo pridržavat slova zakona...tako da sve ostaje opet na pojedincu i njegovoj savjesti...

da se razumimo dalje, meni je moja kaljuža bitna i čista prvenstveno radi mene i radi zdravlja moje familije, pa i zdravlja mene koji prčkan najviše u njoj, al da san 100% čist i ekološki neutralan po pitanju zagađivanja, nisan, iman i ja masla na glavi koliko oćeš i ne mogu arlaukat na druge.....
Pape
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju.