Flapsovi na Istranci

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Flapsovi na Istranci

PostPostao/la vridnjak » 11. 02. 2012. (13:50)

Baško junior je napisao/la:Evridnjak,a sto je sa tvojom,ipak je GTI.imas koji savjet?

moja još nije GTI :D , biti će do lita
ja ću radit skoro pa identično kako izgleda gruges 545
"Tko izgubi dobitak, dobije gubitak" -Grunf
vridnjak
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: istranka GTI

PostPostao/la Baško junior » 11. 02. 2012. (13:56)

Aha,gurges ima lip spojler.Al ja to ne zelin.Ako bi ga i radija,tija bi da se sto manje vidi.Kad skupin nesto love vjerovatno cu stavit komande i flapsove pa cemo vidit.Evo popodne cu vjerovatno stavit slike svoje limuzine.u temu uredjenje istranke.
Baško junior
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Betina 500 cabin honda 8 ks

PostPostao/la vridnjak » 11. 02. 2012. (14:00)

porer je napisao/la:Klasična priča iz Uljanika, 'jebeš inžinjera ne zna zavariti dva komada...'.
Vridnjak, Istranka je projektirana u vrijeme kad je Tomos 4 bio vrhunski domet a Tomos 18 ekskluziva za bogate. Na šta bi ličila da je u to vrijeme projektirana bilo kako drugačije nego kao deplasmanac?

istina, ali tema se " rasplamsala" :D na ovaj citat ""Ako hoćeš brži brod, kupi bržega. Nećeš sa fićom i na njemu znakom i kolima mercedesa ni ić, ni izgledat kao mercedes.
To su riječi jednog inžinjera brodogradnje, koje sam dobio kada sam maštao o ovakvim " poboljšanjima"."".
Znači komentiramo preradu već postojećeg broda, pa bila to istranka iz "76. ka moja ili neka izvedenica iz današnjih dana.
Ja samo želim reći da za nekog ko je viješt rukama a ima ili je relativno jeftino ka ja nabavija navedeni brodić može za sitne pare uredit brodić koji će ić 10- 15 kts imat će se di sklonit ako ga uvati kiša i može sam sa guštom otić na ribičiju .
vridnjak
Member

PostPostao/la vridnjak » 11. 02. 2012. (14:04)

Baško junior je napisao/la:Aha,gurges ima lip spojler.Al ja to ne zelin.Ako bi ga i radija,tija bi da se sto manje vidi.Kad skupin nesto love vjerovatno cu stavit komande i flapsove pa cemo vidit.Evo popodne cu vjerovatno stavit slike svoje limuzine.u temu uredjenje istranke.

nije mi samo bitno radi spojlera, više mi je radi bočnog stabiliteta.Kad to sve napravim onda ću i zaminit pentu jer će ipak tribat jači motor ako mislim brže ići.
vridnjak
Member

PostPostao/la Baško junior » 11. 02. 2012. (14:23)

Da,a koju pentu trenutno imas?
Baško junior
Senior Member

PostPostao/la vridnjak » 11. 02. 2012. (14:31)

honda 5 4t, planiram neku 2t od 15-20 konja
vridnjak
Member

PostPostao/la mikula moli » 11. 02. 2012. (14:58)

flapsoovi na istranci koja ide 5-6knot i sa motorom od 8hp po mome skromnome sudu nece imati nekog efekta, flapsovi bolje rade sta je brzina veca, ili za manje brzine idu površinski veci flapsovi, al ako malo bacite oko na benett-ove kataloge, onda niko ne spominje flapsove za brzine ispod 12-15knot......
ja sam ima pasaru sa 15hp, i stavija sam hydro stabilizator na petu, al efekat je bio slab i nikakav.... ok, nije bija Doel-fin, al mislim da u ovoj kombinaciji sa motorom od 8hp ni on nebi bilo nekog efekta, spojler bi tu bija bolji pogotoovo sta bi se dobilo na stabilitetu.......

mada radit od istranke plovilo koje ide 10-15knot nije sigurno jeftino pa cak i kad sve sam radis, ode tu vrimena i materijala i nezaboravimo da bi triba motor ood bar 20hp, i oda je vrlo upitno kako ce se sve to ponasat i kolka ce se stvarno brzina postic.....
a ukolko govorimo o nekom starijem motoru 2T, onda sigurno to nije ekonomicna potrosnja.......
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la el passo » 11. 02. 2012. (16:27)

mikula moli je napisao/la:mada radit od istranke plovilo koje ide 10-15knot nije sigurno jeftino pa cak i kad sve sam radis, ode tu vrimena i materijala i nezaboravimo da bi triba motor ood bar 20hp, i oda je vrlo upitno kako ce se sve to ponasat i kolka ce se stvarno brzina postic.....
a ukolko govorimo o nekom starijem motoru 2T, onda sigurno to nije ekonomicna potrosnja.......

:Other14: . Kupiti pasaru da od nje radiš gliser :Other15:
Zadnja izmjena: riberer; 12. 02. 2012. (18:58); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: [quote][/quote] >>> http://forum.ribolovnamoru.com/viewtopic.php?f=5&t=3697
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Baško junior » 11. 02. 2012. (16:30)

Ajme toliko razlicitih misljenja,na kraju necu nista radit,haha.Salin se,ma neka mi ti flapsovi ne daju previse brzine,al ako ce mi malo brod ispravit i smanjit ukopavanje krme opet dobro.
Baško junior
Senior Member

PostPostao/la Kapo » 11. 02. 2012. (16:43)

vridnjak je napisao/la:je, inžinjeri su projektirali ali velika većina tih inžinjera nije u životu zamišala nit kil smole. A svi znamo da se istranka može od broda koji ide max. 5-6 kts relativno jeftino prepravit u brod koji ide 10-ak kts putne brzine i pri tom ne gutat velike količine goriva. Za skromne ljude ,koji znaju nekog vraga sa svojih deset prstiju napravit,dovoljno.
Da je o tom pričat sa projektantima brodova oni bi se držali visoko sa spikama o deplasmancima, poludepl. formulama, izračunima, isplativosti, ekonomičnosti itd.....
Ja ću svoju istranku isto na proliće malo frizirat pa će bit malo sličica. Nema šanse da me radovi dođu preko 1500-1800kn.( radit ću sam).Sa tom računicom da dobijem 3kts.putne i malo na stabilitetu, ja zadovoljan.

Uz duzno postovanje prema svim obrtima,na fakultetu se ipak ne uci kako se mijesa smola iz kante...tamo se uci i rijesava druga problematika,da sad ne ulazimo u detalje...ali mislim da se razumijemo.
Ne bi se nista projektanti drzali visoko u spikama...zasto tako mislis,uostalom projektanti su,valja znaju sto govore o svojoj struci i iz svog iskustva i testiranja sigurno imaju bolje,tocnije i konkretnije informacije nego svi mi zajedno na forumu...a to sto neki ne razumiju spiku nije nista neobicno,brodogradnja je ionako dovoljno komplicirana sama za sebe.Sto se mene tice,volio bih da ih je i vise ovdje na forumu pa da dobijemo strucni savjet kad nam treba umjesto "ja mislim,mozda bi bolje bilo ovako,neki moj dalnji rodajak je nekad imao isti brod" itd,itd......
Stara dobra Istranka bila je projektirana u neka druga vremena,kad je i Tomos 10 bio luksuz....da ne govorimo o tome da je PD bio uglavnom nepoznanica za mnoge u to doba...i treba ju kao takvu uzimati u raspravama,za svoje vrijeme je bila vise nego "IN" i dostupna obicnom puku...
Uostalom evo novih Istranki i Dalmatinki u obliku novih PD modela (npr Naval 19 itd),sto mislis tko ih je konstruirao i projektirao...ekipa iz lucice? jesu li to lose brodice ? Sumnjam da jednu takvu ne bi volili imati..
Sto se tvoje preinake tice,super ako to mozes izvesti za te novce,zaista nije skupo i sa malo znanja moze se lijepo izvesti. Ali ne zaboravi da je Istranka deplasmanac i ima svoja ogranicenja,a koliko ces brzine dobiti to ces tek vidjet jer RACUNICU nemas,to rade projektanti i jedino ti oni mogu reci koliko mozes dobiti na brzini prije nego krenes u izradu. Zelim da ti se ocekivanja svakako ispune,iznesi rezultate kad bude gotovo, bit ce zanimljivo da ih prokomentiramo.

I ne zaboravi onu staru izreku : Trebas vecu brzinu? Kupi brzi brod !!! :wave:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la el passo » 11. 02. 2012. (16:58)

To oko narvala, gurgesa i ostalih koji su od klasičnih pasara napravili PD-e može zbunjujuće djelovati na one koji tako nešto žele pokušati sami. Zašto oni mogu, a ja ne?
Treba uzati u obzir da se kod deplasmanaca radi o plastici večinom starijoj od 20 god. I da ti narvali, gurgrsi, venovi vjerojatno imaju deblju plastiku i ojačanja dna koje se kod starih deplasmanaca ne može napraviti bez potpunog rastavljenjea brodice, a sve i svrhu sigurne plovidbe. Makar da budem iskren gurges mi je djelovao dosta šuplje kad sam kuckao po dnu ( za razliku od mog glisera di je zvuk kao da lupaš po drvetu ).
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la vridnjak » 11. 02. 2012. (18:35)

svi ste vi u pravu i kapo i el passo ali kad uzmete u obzir financiske mogućnosti i svrhu korištenja broda onda bi se vjerovatno i složili sa mnom.
Npr. za uzet brod tipa naval 19 ili kakav drugi PD triba 10-ak iljada eura (sa motorm). Znači, prodat istranku za kakve 2, 2 ipo iljade i nabavit još 7,5 do 8 iljada,ODAKLE :shock: :D . Ovako,na proliće do 2 iljade kn(sa sam malo diga ljestvicu) sredit spojler i malo okratit kolumbu. Na jesen ( ako sezona bude plodna) prodat pentu, nadodat iljdu eura i uzet 2t do 20 konja. Tako uređen brod će sigurno imat 10-15kts putne brzine. To znači da ću do pošti dolazit za duplo manje vrimena, umisto po ure bit će 15 min. umisto dvi ure uru vrimena.S obzirom da sam zaposlen meni puno znači da ušparam koji po ure za ribolov.
Što se tiče ojačanja broda, nešto malo bi se poduzelo i po tom pitanju,ali moj brod ionako neće izlazit po gorem vrimenu. Priko 12-ak kts vitra neće van nit prije a niti poslije zahvata.Situacija je takva da takav brod mora vozit makar 4 godine, a posli se možda (ako bog da) počastim nečim malo većim i malo bržim. Za mene je ovo trenutno najjeftinija verzija da mogu duže uživat na moru ,bilo ribičija, bija to kupanjac sa obitelji.
vridnjak
Member

PostPostao/la el passo » 11. 02. 2012. (20:07)

nadam se da će ti se sve želje i očekivanja ostvariti :thumbup:
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la Baško junior » 11. 02. 2012. (20:16)

A sad da zakljucimo na kraju.flapsovi?da ili ne?
Baško junior
Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 11. 02. 2012. (20:31)

ostajem pri svom postu
i dodajem --- inox flapsovi +cink+prilagodnici-ukrute trupa i slično minimum 100e---- dobitak sa ovim motorom mali i nikakav,
preradu vridnjaka od 2000kn (skračivanje kolumbe - epoxi filer, prajmer, koper-- za donji dio + nešto za gornji tipa gurges ) bojim se da će biti malo para ili dio materijala već ima pa ne treba nabavljati..... u svakom slučaju zbog mojih postova ne odustajite od ideja :wave:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.