MANIKELA PD guc 6m - izrada modela

Forum namjenjen isključivo proizvođačima brodica, te opreme za brodice.

Moderator/ica: riberer

Pravila foruma
U ovom forumu nove teme mogu otvarati SAMO PROIZVOĐAČI BRODICA (i /ili opreme za brodice), dakle poduzeća registrirana za njihovu proizvodanju.
> DA BI SE OTVORILA NOVA TEMA, POTREBNO JE ISHODOVATI SUGLASNOST ADMINISTRATORA FORUMA O UVJETIMA NJEZINOG OTVARANJA<

MANIKELA PD guc 6m - izrada modela

PostPostao/la tg-boy » 10. 02. 2012. (20:28)

zore bravo - hvala na lipoj temi,
ja bih samo dodao za te famozne CNC strojeve - ima ih raznih i različito skupih - ovi šta se koriste u 3d modeliranju jedni od skupljih ako ne i najskuplji , najkompliciraniji za programiranje - ovisni su o alatu koji je ključ brzine i sposobnosti brzine obrade itd.... da skratim nijedan CNC stroj nebi se isplatio u ovakvom tipu brodogradnje i na našem tržištu ponavljam za ove stvari ---- primjerice u italiji postoje na stotine tisuča proizvođača cipela ili dijelova cipela --- vrlo mali broj ima CNC stroj za modeliranje čitavog oblika i izrade kalupa , a i to imaju samo oni koji barataju sa većim brojem modela različitih veličina--- pa kad je neisplativo za cipele - onda šta bi bilo s brodovima----- ono porerovo možda bi imalo smisla kada bi se radile neke varijacije istogako broda - tipa 4, pa 5, pa 6 metara ista linija i to za rebra pa onda proporcionalno programiranje- ovako čovik stolar pa gušta pomalo na kraju to je gotovo umjetnički a ne industrijski posal -
--- u svakom slučaju super tema
ps . baš mi je drago da se trogiranin namusija - sad me neće komentirat :D :D
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
Avatar
tg-boy
Old Senior Member
 
Postovi: 1786
Pridružen/a: 07. 06. 2008. (22:00)
Lokacija: trogir
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

Re: MANIKELIN NOVI PD GUC OD 6M

PostPostao/la ceko » 10. 02. 2012. (20:45)

Evo samo podatak (kojeg vjerojatno znate :mrgreen: ) - Scam marine ima CNC stroj za rezanje vodenim mlazom pa ko voli nek izvoli. I nisu u Kini :lol: ..
Muci, jebi i ki te ca pita!
Avatar
ceko
Old Senior Member
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 27. 11. 2010. (19:04)
Lokacija: hvar
Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

Re: MANIKELIN NOVI PD GUC OD 6M

PostPostao/la Pape » 10. 02. 2012. (21:39)

...WoW!... te imaš na svakom kantunu i za rizanje su limova u nekim oblicima i igranja izrezivanja slova iz istih....a obićno su to ovi manji di je već komad lima metar za metar problem....

...Trogirski!... :thumbup:
Avatar
Pape
Old Senior Member
 
Postovi: 7863
Pridružen/a: 28. 01. 2010. (08:17)
Lokacija: Split
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

Re: MANIKELIN NOVI PD GUC OD 6M

PostPostao/la ceko » 10. 02. 2012. (21:55)

Neko je kod njih riza baš rebra i dr. djelove za brod/model (negdje sam to pročita, pa je materijal morao ili nije bit vodootporan - i to se spominjalo u tekstu samo nisam iša za tim, sad se ne mogu sitit detalja). Nije bitno..
Muci, jebi i ki te ca pita!
Avatar
ceko
Old Senior Member
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 27. 11. 2010. (19:04)
Lokacija: hvar
Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

Re: MANIKELIN NOVI PD GUC OD 6M

PostPostao/la tg-boy » 10. 02. 2012. (22:38)

ma najbolje se ostavit priče o CNC--- ajmo nastaviti zore daj slika...........oće li više to --- koliko to traje od grožđa do šampanjca :Other19: :Other19:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
Avatar
tg-boy
Old Senior Member
 
Postovi: 1786
Pridružen/a: 07. 06. 2008. (22:00)
Lokacija: trogir
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

Re: MANIKELIN NOVI PD GUC OD 6M

PostPostao/la zore70 » 10. 02. 2012. (23:41)

ceko je napisao/la:Evo samo podatak (kojeg vjerojatno znate :mrgreen: ) - Scam marine ima CNC stroj za rezanje vodenim mlazom pa ko voli nek izvoli. I nisu u Kini :lol: ..


Tako je ....2D stroj za rezanje vodenim mlazom,imaju i plazmu...ima ga u mom susjedstvu..u Kastilima,u Mucu,Imotskom...Senju...nekoliko u ZG...ko zna koliko u HR...rize sve i svasta, ali trodimenzionalno nista..

Onaj naziv CNC ne znaci nista...samo da je stroj upravljan racunalom....ka i one igracke sa neta...a sta sve moze ili ne moze pojedini primjerak...e to je druga prica ;)

tg-boy je napisao/la:ma najbolje se ostavit priče o CNC--- ajmo nastaviti zore daj slika...........oće li više to --- koliko to traje od grožđa do šampanjca :Other19: :Other19:


Ajde sta si nestrpljiv...pomalo,nemozemo sve perje odma razbacat po ledini :lol:

Nije to ni u prirodi brzo nastalo,ima tu posla..a kad dodemo do trenutno aktualnog stanja izrade modela onda cemo objavit koliko je sati poslo u to..

I usput..."nahranit" cemo i one druge dvi teme sa njihovim brodima ;)

Ostali smo bili tri ure bez struje,tek je maloprije dosla,snig i olujni vitar deru...nisan stiga poredit sve slike...pa koliko stignem dok ima struje...
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
Avatar
zore70
Old Senior Member
 
Postovi: 2455
Pridružen/a: 05. 08. 2008. (18:56)
Lokacija: PODSTRANA
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

Re: MANIKELA PD guc 6m - izrada modela

PostPostao/la kordun » 12. 08. 2013. (03:16)

za male novce se može napraviti odličan cnc obradni centar,naravno ko se razumije u te stvari, potrebni su step motori,vretenaste vodilice,kostur koji svaki bravar može lako uraditi,potrebna je elektronika za povezivanje sa kompjuterom,tj kontroler i to je najskuplji input,kao i radni alat bilo da vam treba glodalica,ili plazma za sječenje ili kao što ste pominjali gore sječenje mlazom vode,sve u svemu za 1000 evra se može sklopiti u samogradnji pristojan cnc obradni centar sa odstupanjima od oko 10-20 mikrometara ,što je izuzetno precizno za većinu potreba. ja imam dosta iskustva sa time ,jer mi je to jedno vrijeme bila profesija.naravno uz sve to potrebno je da imate i neki 3D Cad program i da naučite u njemu raditi,jedan od najpopularnijih je artCAM ,zato što je jednostavan za korištenje ,pored njega vam treba i program koji će izvršavati CNC kod npr. program mach.nikakvog manualnog programiranja ne treba,a cnc kod je jako jednostavan,bazira se na kordinatama alata i vrlo lako ga je provaliti i prilagoditi manuelno kao treba,mada nije obavezno,danas je to prosta stvar,nije kao ranije kada su se koristili komplikovani programski jezici
Avatar
kordun
New Entry
 
Postovi: 6
Pridružen/a: 12. 08. 2013. (01:31)
Lokacija: novi sad
Tip plovila: drvena pasara bez kabine


Natrag na Proizvođači brodica i opreme

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.