Flapsovi na Istranci

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Flapsovi na Istranci

PostPostao/la Baško junior » 09. 02. 2012. (00:54)

Imate pravo.i Znan da je to deplasmanac i da nemogu bas letiti sa istrankom,al kad bi moga dobit milju,milju ipo dvi,zasto ne.A iman teleskopski stap.U planu su mi i komande,a onda cu vidit,flapsovi ili krilca na pentu.A brzina od 7 milja je sasvim ok za mene.Nadan se da cu je i postici sa vasim savjetima.Zivili mi :Drink40:
Baško junior
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Betina 500 cabin honda 8 ks

PostPostao/la el passo » 09. 02. 2012. (19:01)

Trogiranin je napisao/la:Piz u provi ti neće riješit problem. Samo će ga povećat. Opterećuješ brod i smanjuješ mu samim time brzinu. Povećanje težine dodatno potapa, uranja trup. Povećava se uronjena površina trupa, a time i otpor mora. U koliko snaga ostaje ista - brzina se smanjuje. Probaj eventualno ako nemaš daljinske komande na kabini nabavit onu teleskopsku ručicu za gas pa se pomaknit u vožnji prema naprijed. I sam taj potez može polučiti određene promjene u plovidbi kod takvih plovila i motora. :wave:

Nebi se složio da bi dodatna na pramcu težina usporila barku. Tu se radi o čistom deplasmanu za kojeg ne vrijede isti zakoni hidrodinamike kao za poludep. ili gliser.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Baško junior » 09. 02. 2012. (20:21)

Hmmmm
Baško junior
Senior Member

PostPostao/la el passo » 09. 02. 2012. (22:02)

Baško junior je napisao/la:Hmmmm

jest da mi pod tip plovila piše crestliner, ali prije je bila istranka :wave:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la Baško junior » 10. 02. 2012. (01:47)

El passo.koji ste motor imali,i jeste li pokusavali testitari istranku sa pizom u provi,flapsovima ili icim drugim sto bi joj malo spustilo provu i poguralo je malo brze.svaki savjet mi je korista.uostalom da ponovim,znan da nemogu napravit gliser od nje,i ne zelin,al eto
Baško junior
Senior Member

PostPostao/la el passo » 10. 02. 2012. (10:11)

Imao sam tomos 10 i 18. Ja sam bio stavio malo dodatne težine i provu da se toliko ne diže i da je ugodnije ploviti. Na brzinu nisam obračao previše pažnje na brzinu jer mi je bila najbitnija potrošnja goriva. Ako sam nešto i dobio na brzini mislim da nije bilo više od milje.Izgubio nisam sigurno. Teško je to izračunati pri tako malim brzinama i bez gps-a. Kako je več pisano, probaj staviti krilca na motor- to je najjeftinije i najjednostavnije, izmjeri brzinu, onda dodaj malo težine u provu, pa opet mjeri, i onda češ viditi da li ima nekih rezultata. Jednom sam sa t10 šlepao brugu istranku koja je imala t4.8 i na istom gasu kao kad sam vozio sam išli smo brže nego samo on sa t4.8.
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 10. 02. 2012. (10:21)

el passo je napisao/la:Nebi se složio da bi dodatna na pramcu težina usporila barku. Tu se radi o čistom deplasmanu za kojeg ne vrijede isti zakoni hidrodinamike kao za poludep. ili gliser.

Hmmmmmm ne bi se ni ja složija. Iztranka sa tomosom 18 i istranka sa motorom od 8 ks ?!? Dvotaktni, četverotaktni, mjerenje brzine od oka bez GPS. Mislim da bi se tu dalo dosta raspravljati o utemeljenosti ovih tvrdnji. Moj dobar prijatelj ima galeba sa janmarom tri cilindra 36 ks i tvrdi da mu ide 16,5 . Kune se i kaže ako ne viruješ pitaj pokojnog Mačka, on me vidija s rive kad san bacija brod u more i proletija kraj njega ... GPS ? Ha HA Ha ni čut ... Tako da ... :think:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la el passo » 10. 02. 2012. (12:02)

Trogiranin je napisao/la:Probaj eventualno ako nemaš daljinske komande na kabini nabavit onu teleskopsku ručicu za gas pa se pomaknit u vožnji prema naprijed. I sam taj potez može polučiti određene promjene u plovidbi kod takvih plovila i motora. :wave:

stavljanjm težine u pramac, pomicanjem prema naprijed može se dobiti određene promjene u plovidbi. Oboje govorimo u biti isto, dajemo savjet kako smanjiti ukopavanje krme, a sa ciljem dobivanja na brzini. Tako da bi bilo u redu od Baška da kad obavi mjerenja gps-om posta ovdje koji relevantni podatak o brzini pa da potvrdi naša teoretiziranja :D :wave:
Zadnja izmjena: riberer; 10. 02. 2012. (12:44); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: [quote][/quote] ... ?
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 10. 02. 2012. (12:06)

Možda je pokojni Mačak imao negdije u šteku onaj uređaj od pandura za mjerenje brzine :lol:
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la bboksic » 10. 02. 2012. (12:35)

Ako hoćeš brži brod, kupi bržega. Nećeš sa fićom i na njemu znakom i kolima mercedesa ni ić, ni izgledat kao mercedes.
To su riječi jednog inžinjera brodogradnje, koje sam dobio kada sam maštao o ovakvim " poboljšanjima".
bboksic
Member

Tip plovila: Istranka sa natkabinom (samogradnja),

PostPostao/la Trogiranin » 10. 02. 2012. (13:10)

Ali su zato fiće u svoje doba išleeeeeee ajme ako su bile dobro sređene i u dobrim rukama bile od masu mercedesa iz tog istog razdoblja za neusporedivo manje novaca. Slažem se sa El pasom da ćemo vidit šta kaže Baško kad "sve" naše teorije isproba i ovde nam ih prezentira. Je da ga to pusto testiranje neće baš malo koštat, ali vridi se potrudit, zato šta čovik i ne traži neka čud od 10-12 . On je zadovoljan i sa +1; 1,5 . :clap: :thumbup:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la Kapo » 10. 02. 2012. (13:58)

bboksic je napisao/la:Ako hoćeš brži brod, kupi bržega.

To je to...pun pogodak :thumbup:

E sad,to sto su vremena shebana i tu smo di smo :thumbdown: ...to je druga prica.... :(
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la Baško junior » 10. 02. 2012. (14:16)

Opala.ova tema postaje zanimljivija svaki dan.Ovako,ja san prvo ima tomos deset.proslo lito san kupija hondu 8 cetverotaktnu.i mogu reci da san se spasija.najvise mislin na potrosnju,tihi rad,nema buke,nema vibriranja,i mogu reci da je jaca nego tomos 10(tomos zapravo nema 10 konja).trosi mi oko 1,2l do 1,4 litre.cudo.jedina stvar zajebana sto penta ima 45 kila,tako da nije ni cudo sto dize provu.
Trenutno testiranja nemogu obavit,jer san na faksu,a i penta mi je spremljena.Tako da cu to obaviti na prolice,i naravno objavit na forumu.
I reka san vec da ne zelin gliser,ali ako cemi vasi savjeti spustit provu i dati milju,milju ipo vise ,ja san zadovoljan ka beba.A i nece me toliko puno kostat.krilca na penti san gleda kostaju oko 350 do 400 kuna,a nekog piza cu nabavit pa cemo vidit.
I drago mi je sto ima vas koji zele pomoci sa dobrim savjetom,jer san novi clan i relativno mlad,tako da cu dosta toga naucit uz vas.ugl,fala.
Nadan se da ce bit jos rasprave oko ove teme. :thumbup:
Baško junior
Senior Member

PostPostao/la vridnjak » 10. 02. 2012. (14:46)

bboksic je napisao/la:Ako hoćeš brži brod, kupi bržega. Nećeš sa fićom i na njemu znakom i kolima mercedesa ni ić, ni izgledat kao mercedes.
To su riječi jednog inžinjera brodogradnje, koje sam dobio kada sam maštao o ovakvim " poboljšanjima".

samo ti viruj inžinjerima :D
"Tko izgubi dobitak, dobije gubitak" -Grunf
vridnjak
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: istranka GTI

PostPostao/la Baško junior » 10. 02. 2012. (15:08)

Evridnjak,a sto je sa tvojom,ipak je GTI.imas koji savjet?
Baško junior
Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.