Postao/la Gaso » 20. 01. 2009. (08:00)
Ne radi se o motoru da povuče zrak, nego da če dnevni povuč zrak iz glavnog, pošto preko glavnog se povremeno povuče zrak, onda tek nakon nekog vremena če se dogodit, da če bit dnevni pun zraka i dobavna pumpa neče više povuč nafto, jest istina da ako je dnevni zapremnine 1L to če bit puno prije nego ako je 10L, ali u principu ti trebaš iz dnevnog odvajat zrak da če to radit kako treba. Jer ti motor stvara tlak u cjevi i nije to ista situacija, kao za slučaj da se motor gasi. Tako kako predlažeš, dnevni rezervar neče bit uvijek potpuno pun, malo razmisli, kakvi su uvjeti kad je na cjevi tlak, koji stvara pumpa goriva. Taj tlak je isti na usisu nafte u glavnom, pa tako i u čitavom dnevnom rezervaru, ko u svim cjevima, ove cjevi su sve pod tlakom i to je razlog, da zrak, ako se jednom nalazi u malom, neče moč izači, dok motor radi, kad ga gasiš onda da, ali samo ako je cjev velikog promjera. Zamisli, iz glavnog usisna cjev povuče zrak, pa onda samo slijedi zrak po toj cjevi, glavni(povuče zrak) -> ide po po cjevi -> dnevni, pa tu onda zrak ostaje. Motor če još vuč naftu dok se ovaj zrak ne razteže toliko, da izjednači tlak koji stvara dobavna pumpa motora. Pošto ti je zrak rastezljiv, kad se jednom nađe u cjevi, na usisu glavnog rezervara če tlak past na nulo, znači neče moči povuč nafto.
Pa možeš zamisliti dnevni tank, ko neko vrlo dugo obično, cjev za gorivo, da dobiješ tih 5L zapremnine, pa si predstavljaj da je ova tvoja zapremnina dnevni rezervar. Kad ti jednom povuče zrak u cjev, i ako na putu do motora zrak nisi nekako odvojio od nafte, on če jednom doč do motora.
Ali neznam dali smo se mi razumjeli, ja sam tebe pitao, za slučaj, da ovaj obstoječi usis iz glavnog, koji se sad koristi spojiš na dnevni, tako sam ja razumjeo iz tvog posta, da želiš upravo to.
To što ja predlažem, je da se napravi novi usis iz glavnog sa donje strane i ne koristi se obstoječi, pa napravi odušnik iz dnevnog ili da se napravi neka velika cjev, kao šti si ti predložio ali isto sa donje strane glavnog rezervara ali bez da se koristi stari usis glavnog rezervara, ako če cjev bit velikog promjera, oda če zrak moči it nazad prema glavnom i sve to stoji kako si zamislio.
Ali ako ovu debelo cjev spojiš preko normalnog usisa iz glavnog rezervara neče biti dobro. Jer u stvari to je isto, recimo ko da staviš neki separator goriva od zapremnine 5L na najdonju točku broda, ali kad če jednom u ovaj separator doči zrak, onda če motor stat, baš zbog toga što je zrak rastezljiv.
Nadam se, da sam bio razumljiv.