Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori
riberer je napisao/la:Umjesto otvaranja lova na vještice, za konkretne prijave postoje neki brojevi telefona koji su svima dostupni ... mislim čak da su i besplatni ... jednostavno.
lupis je napisao/la:ma nije ovo nikakav progon nego najobičnija ćakula na za to pravom mjestu,sigurno primjeranije je ovdje na forumu koji se bavi ribolovom izmjenjivati praktična iskustva i probleme s kojima se susrećemo,u nadi da se jednom pa makar i za 10 godina,nekim stvarima stane na kraj što pametnijim zakonima ,što djelovanjem na svijest mlađih naraštaja,jer uzalud cijelo vrime usporedba s penzionerima koji em ne prate forum u toj mjeri(pa nema smisla bez njih vodit rasprave),em su ionako biološki omogućeni činit štetu(ako ju uopće čine) u nekoj daljnjoj budućnosti od 5-10 godina.
...
Kapo je napisao/la:riberer je napisao/la:Umjesto otvaranja lova na vještice, za konkretne prijave postoje neki brojevi telefona koji su svima dostupni ... mislim čak da su i besplatni ... jednostavno.
Nazalost,okretanjem telefona najcesce se ne dogadja nista no to je (opet nazalost)vec jedna druga prica...
riberer je napisao/la:lupis je napisao/la:ma nije ovo nikakav progon nego najobičnija ćakula na za to pravom mjestu,sigurno primjeranije je ovdje na forumu koji se bavi ribolovom izmjenjivati praktična iskustva i probleme s kojima se susrećemo,u nadi da se jednom pa makar i za 10 godina,nekim stvarima stane na kraj što pametnijim zakonima ,što djelovanjem na svijest mlađih naraštaja,jer uzalud cijelo vrime usporedba s penzionerima koji em ne prate forum u toj mjeri(pa nema smisla bez njih vodit rasprave),em su ionako biološki omogućeni činit štetu(ako ju uopće čine) u nekoj daljnjoj budućnosti od 5-10 godina.
...
Kada bi se ovaj dio posta izvukao iz konteksta ove teme i iz konteksta foruma, ne bih mogao reći ništa drugo nego da se slažem, valjda svi želimo da se neke stvari poboljšaju, a ovo naše druženje bi tome trebalo pridonesti, bilo prenošenjem pravih informacija, bilo širenjem svijesti o tome što je pravo, a što ne ... tako je i započela ova tema, dani su i odgovori, spomenuli su se limiti ulova, "razumne" mjere i puno korisnih detalja koji nisu ništa drugo, nego potvrda gornje ideje.
Ali ... vraćajući se u kontekst foruma, teme, posta i nekih pogleda na ... mogućnosti raznih tipova ribolova, ne nalazim argumentiranim pisanje u kojem prevladavaju mišljenja da su neke od tih kategorija (penzioneri nisu kategorija) već samim svojim postojanjem kriminalci, da sada ne navodim radi čega, a još manje je razloga da sumnjamo u njih samo zato jer: "ja to dobro znam". Mislim ovdje i na podvodnjake, ali i na druge tipove ribolovaca (osim parangala i panule ... no to valjda je samo slučajna podudarnost u tvom slučaju). Dobro je govoriti o svemu tome što može poboljšati naš odnos sa morem, spominjati zakone onima koji ih nisu poznavali, utjecati na svijest ribolovca osuđujući ulove ispod mjere, ulove ostvarene u vrijeme mrijesta i sve ono za što smatramo da nije u skladu sa prirodom i razumom, a nije spomenuto u niti jednom zakonu.
Nije dobro, ni edukativno sistematično proganjati neke od kategorija ribolovaca samo zato, jer su neki pojedinci bez imalo milosti i ne poštujući niti jedno prirodno pravilo, a kamo li zakone, bezobzirno i pohlepno krenuli u pljačku podvodnih bogatstava sa jedinim ciljem da zarade što više i time bacili ljagu na sve one koji tim kategorijama pripadaju, ali se tako ne ponašaju. Nadam se da nam nije cilj getoizacija nekih kategorija radi postupaka nekih pojedinaca!?
Dakle, ne radi se samo o najobičnijoj ćakuli ...
jrjure je napisao/la:Pušak i netreba za lovit hobotnice tako da je možete i ukinit većina hobotnica se lovi galicom, vršama i pod sviću upozna sam dosta ljudi šta tko love i do 70 80 kg i njima je to normalno,a u svemu ima debila nemoš protiv toga!
jrjure je napisao/la:Bavin se ronjenjen 15god i mislin da svaki razuman,normalan podvodnjak koji se bavi sportskim ribolovom i uživa otić na more neće lovit hobotnice nema tu nikakvog gušta ali večina i to mislin negi oko 85% ih nemože ulovit ribu jer to nije lako ni na mistima di ima ribe pa love nedoraslu ribu i hobotnice.Pušak i netreba za lovit hobotnice tako da je možete i ukinit većina hobotnica se lovi galicom, vršama i pod sviću upozna sam dosta ljudi šta tko love i do 70 80 kg i njima je to normalno,a u svemu ima debila nemoš protiv toga!
piškera je napisao/la:Činjenica jedna stoji,a to je da sve manje ribe ima i da većina podvodnih ribara ide samo na hobotnice,cijena na veliko je 40-tak kn,napuni škrinju od 50l svaki put,pa računajte.
Ali,opet se vraćamo na staro,samo neka svak radi svoj posao,pa tako i inspektori,a njih nema !!!
podla je napisao/la:piškera je napisao/la:Činjenica jedna stoji,a to je da sve manje ribe ima i da većina podvodnih ribara ide samo na hobotnice,cijena na veliko je 40-tak kn,napuni škrinju od 50l svaki put,pa računajte.
Ali,opet se vraćamo na staro,samo neka svak radi svoj posao,pa tako i inspektori,a njih nema !!!
napiši to na forumu podvodnog ribolova di od srama nemožeš staviti sliku hobe koja je ispod 4.5kg.
Ja sam novi na forumu ali moram se ukljućiti u temu. Podvodni ribolovac je za mene bila rič od prestiža,
kada sam počeja učiti loviti, samo mi je bilo da ubijen bar brancina, pa da ubijen bar podlanicu, pa zubaca...itd.
sada kad san dobar u tome 3-5kg prosjek,( ako idem po svojim poštama cili dan),.. malo sam se zasitija tog napora
koji ljude doslovno "stari".Onda sam se pribacija na tunju di san odma doša na 3-5kg ribe dnevno(malo je možda
lošije kvalitete ali je riba).
Tija sam reči sljedeće; za postati podvodni ribolovac tribaju godine krvavog i skupog iskustva i nije u usporedbi sa niti jednim
sportskim lovom, isto tako nijedan sportski lov nije toliko ekstreman i opasan kao ovaj.
Nemojte uspoređivat termin "hobotnjaci" sa terminom "podvodnjaci" jer u hrvatskoj ima na tisuće podvodnih lovaca
koji plaćaju godišnje 500 kn i pošteno rade to što znaju a oni drugi "hobotnjaci"- to nema veze s nama
Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.