Podvodnjaci i hobotnice

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Podvodnjaci i hobotnice

PostPostao/la lupis » 23. 01. 2012. (13:28)

ma nije ovo nikakav progon nego najobičnija ćakula na za to pravom mjestu,sigurno primjeranije je ovdje na forumu koji se bavi ribolovom izmjenjivati praktična iskustva i probleme s kojima se susrećemo,u nadi da se jednom pa makar i za 10 godina,nekim stvarima stane na kraj što pametnijim zakonima ,što djelovanjem na svijest mlađih naraštaja,jer uzalud cijelo vrime usporedba s penzionerima koji em ne prate forum u toj mjeri(pa nema smisla bez njih vodit rasprave),em su ionako biološki omogućeni činit štetu(ako ju uopće čine) u nekoj daljnjoj budućnosti od 5-10 godina.
Prije bi neprimjerenim mogao nazvat baš tu usporedbu i prozivanje penzinera,koji su ovdje u najmanjoj mjeri prisutni,pa su vjerojatno i pogodni da se po njima tuče iz svih oružja,da postanu zajednički neprijatelj svih mlađih informatički pismenih ribolovnih naraštaja.
Toliko o vješticama i babarogama.
Telefoni su naravno poznati odprije,to valjda nije upitno,ali smatram da ipak ljude treba educirat ili skrenut im pažnju na prijateljski način,na njihove greške.
Di bi stigli kad bi samo okretali telefone ?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Kapo » 23. 01. 2012. (13:43)

riberer je napisao/la:Umjesto otvaranja lova na vještice, za konkretne prijave postoje neki brojevi telefona koji su svima dostupni ... mislim čak da su i besplatni ... jednostavno.

Nazalost,okretanjem telefona najcesce se ne dogadja nista :thumbdown: no to je (opet nazalost)vec jedna druga prica...
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la riberer » 23. 01. 2012. (14:18)

lupis je napisao/la:ma nije ovo nikakav progon nego najobičnija ćakula na za to pravom mjestu,sigurno primjeranije je ovdje na forumu koji se bavi ribolovom izmjenjivati praktična iskustva i probleme s kojima se susrećemo,u nadi da se jednom pa makar i za 10 godina,nekim stvarima stane na kraj što pametnijim zakonima ,što djelovanjem na svijest mlađih naraštaja,jer uzalud cijelo vrime usporedba s penzionerima koji em ne prate forum u toj mjeri(pa nema smisla bez njih vodit rasprave),em su ionako biološki omogućeni činit štetu(ako ju uopće čine) u nekoj daljnjoj budućnosti od 5-10 godina.
...

Kada bi se ovaj dio posta izvukao iz konteksta ove teme i iz konteksta foruma, ne bih mogao reći ništa drugo nego da se slažem, valjda svi želimo da se neke stvari poboljšaju, a ovo naše druženje bi tome trebalo pridonesti, bilo prenošenjem pravih informacija, bilo širenjem svijesti o tome što je pravo, a što ne ... tako je i započela ova tema, dani su i odgovori, spomenuli su se limiti ulova, "razumne" mjere i puno korisnih detalja koji nisu ništa drugo, nego potvrda gornje ideje.

Ali ... vraćajući se u kontekst foruma, teme, posta i nekih pogleda na ... mogućnosti raznih tipova ribolova, ne nalazim argumentiranim pisanje u kojem prevladavaju mišljenja da su neke od tih kategorija (penzioneri nisu kategorija) već samim svojim postojanjem kriminalci, da sada ne navodim radi čega, a još manje je razloga da sumnjamo u njih samo zato jer: "ja to dobro znam". Mislim ovdje i na podvodnjake, ali i na druge tipove ribolovaca (osim parangala i panule ... no to valjda je samo slučajna podudarnost u tvom slučaju). Dobro je govoriti o svemu tome što može poboljšati naš odnos sa morem, spominjati zakone onima koji ih nisu poznavali, utjecati na svijest ribolovca osuđujući ulove ispod mjere, ulove ostvarene u vrijeme mrijesta i sve ono za što smatramo da nije u skladu sa prirodom i razumom, a nije spomenuto u niti jednom zakonu.

Nije dobro, ni edukativno sistematično proganjati neke od kategorija ribolovaca samo zato, jer su neki pojedinci bez imalo milosti i ne poštujući niti jedno prirodno pravilo, a kamo li zakone, bezobzirno i pohlepno krenuli u pljačku podvodnih bogatstava sa jedinim ciljem da zarade što više i time bacili ljagu na sve one koji tim kategorijama pripadaju, ali se tako ne ponašaju. Nadam se da nam nije cilj getoizacija nekih kategorija radi postupaka nekih pojedinaca!?

Dakle, ne radi se samo o najobičnijoj ćakuli ...
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la riberer » 23. 01. 2012. (14:21)

Kapo je napisao/la:
riberer je napisao/la:Umjesto otvaranja lova na vještice, za konkretne prijave postoje neki brojevi telefona koji su svima dostupni ... mislim čak da su i besplatni ... jednostavno.

Nazalost,okretanjem telefona najcesce se ne dogadja nista :thumbdown: no to je (opet nazalost)vec jedna druga prica...

To je potpuno druga priča Kapo, ali radimo na tome da barem mi, koji se smatramo dijelom ovog foruma, ne moramo nikada imati straha da bi taj broj mogao proraditi ... zbog nas :mrgreen:
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la lupis » 23. 01. 2012. (14:57)

nitko normalan neće cijelu skupinu "podvodnjaci" ili "parangalisti" označit istim pridjevom,valjda smo tu razinu savladali...,to je i ideja s početka teme,nije dovoljno nešto prepustit savjesti ili eventualno,kod pojave zlorabljenja, dodatno naplatit i time prešutno legalizirat nelegalno...
eto,toliko od mene
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la Tony_Zd » 24. 01. 2012. (14:43)

riberer je napisao/la:
lupis je napisao/la:ma nije ovo nikakav progon nego najobičnija ćakula na za to pravom mjestu,sigurno primjeranije je ovdje na forumu koji se bavi ribolovom izmjenjivati praktična iskustva i probleme s kojima se susrećemo,u nadi da se jednom pa makar i za 10 godina,nekim stvarima stane na kraj što pametnijim zakonima ,što djelovanjem na svijest mlađih naraštaja,jer uzalud cijelo vrime usporedba s penzionerima koji em ne prate forum u toj mjeri(pa nema smisla bez njih vodit rasprave),em su ionako biološki omogućeni činit štetu(ako ju uopće čine) u nekoj daljnjoj budućnosti od 5-10 godina.
...

Kada bi se ovaj dio posta izvukao iz konteksta ove teme i iz konteksta foruma, ne bih mogao reći ništa drugo nego da se slažem, valjda svi želimo da se neke stvari poboljšaju, a ovo naše druženje bi tome trebalo pridonesti, bilo prenošenjem pravih informacija, bilo širenjem svijesti o tome što je pravo, a što ne ... tako je i započela ova tema, dani su i odgovori, spomenuli su se limiti ulova, "razumne" mjere i puno korisnih detalja koji nisu ništa drugo, nego potvrda gornje ideje.

Ali ... vraćajući se u kontekst foruma, teme, posta i nekih pogleda na ... mogućnosti raznih tipova ribolova, ne nalazim argumentiranim pisanje u kojem prevladavaju mišljenja da su neke od tih kategorija (penzioneri nisu kategorija) već samim svojim postojanjem kriminalci, da sada ne navodim radi čega, a još manje je razloga da sumnjamo u njih samo zato jer: "ja to dobro znam". Mislim ovdje i na podvodnjake, ali i na druge tipove ribolovaca (osim parangala i panule ... no to valjda je samo slučajna podudarnost u tvom slučaju). Dobro je govoriti o svemu tome što može poboljšati naš odnos sa morem, spominjati zakone onima koji ih nisu poznavali, utjecati na svijest ribolovca osuđujući ulove ispod mjere, ulove ostvarene u vrijeme mrijesta i sve ono za što smatramo da nije u skladu sa prirodom i razumom, a nije spomenuto u niti jednom zakonu.

Nije dobro, ni edukativno sistematično proganjati neke od kategorija ribolovaca samo zato, jer su neki pojedinci bez imalo milosti i ne poštujući niti jedno prirodno pravilo, a kamo li zakone, bezobzirno i pohlepno krenuli u pljačku podvodnih bogatstava sa jedinim ciljem da zarade što više i time bacili ljagu na sve one koji tim kategorijama pripadaju, ali se tako ne ponašaju. Nadam se da nam nije cilj getoizacija nekih kategorija radi postupaka nekih pojedinaca!?

Dakle, ne radi se samo o najobičnijoj ćakuli ...

Jedan od boljih postova koje san u zadnje vrime procita na forumu :thumbup:
Tony_Zd
Member

Tip plovila: Elan gt495f-yamaha 50, Gobbi 650-volvo tamd31

PostPostao/la jrjure » 21. 02. 2012. (17:33)

Bavin se ronjenjen 15god i mislin da svaki razuman,normalan podvodnjak koji se bavi sportskim ribolovom i uživa otić na more neće lovit hobotnice nema tu nikakvog gušta ali večina i to mislin negi oko 85% ih nemože ulovit ribu jer to nije lako ni na mistima di ima ribe pa love nedoraslu ribu i hobotnice.Pušak i netreba za lovit hobotnice tako da je možete i ukinit većina hobotnica se lovi galicom, vršama i pod sviću upozna sam dosta ljudi šta tko love i do 70 80 kg i njima je to normalno,a u svemu ima debila nemoš protiv toga! :evil:
jrjure
New Entry

PostPostao/la mala od kužine » 23. 02. 2012. (09:36)

jrjure je napisao/la:Pušak i netreba za lovit hobotnice tako da je možete i ukinit većina hobotnica se lovi galicom, vršama i pod sviću upozna sam dosta ljudi šta tko love i do 70 80 kg i njima je to normalno,a u svemu ima debila nemoš protiv toga!

Galicom!?
70-80kg!?
"Zaletjela se iako je bilo upaljeno crveno svjetlo,prošla između rampe i uzalud sam joj vikao i gestikulirao da se zaustavi jer nije me obadavala nego pun gas nastavila,preletjela most u trenutku dok je bio podignut najmanje dva i pol metra,zaustavila se tek na kopnu i sad sjedi u kafiću."
mala od kužine
Old Senior Member

Tip plovila: Nautika 600k, yamaha 4t 100k, yamaha 4t 6k

PostPostao/la piškera » 23. 02. 2012. (10:30)

Činjenica jedna stoji,a to je da sve manje ribe ima i da većina podvodnih ribara ide samo na hobotnice,cijena na veliko je 40-tak kn,napuni škrinju od 50l svaki put,pa računajte.
Ali,opet se vraćamo na staro,samo neka svak radi svoj posao,pa tako i inspektori,a njih nema !!!
...riči dide mog:upamti zauvik da u njima vire ni,nisu oni ka i mi ...
piškera
Member

Vrsta ribolova: profesionalni

PostPostao/la el passo » 24. 02. 2012. (10:30)

jrjure je napisao/la:Bavin se ronjenjen 15god i mislin da svaki razuman,normalan podvodnjak koji se bavi sportskim ribolovom i uživa otić na more neće lovit hobotnice nema tu nikakvog gušta ali večina i to mislin negi oko 85% ih nemože ulovit ribu jer to nije lako ni na mistima di ima ribe pa love nedoraslu ribu i hobotnice.Pušak i netreba za lovit hobotnice tako da je možete i ukinit većina hobotnica se lovi galicom, vršama i pod sviću upozna sam dosta ljudi šta tko love i do 70 80 kg i njima je to normalno,a u svemu ima debila nemoš protiv toga! :evil:

Kad kažeš da nema sporta u lovljenju hobotnica slažem se s tobom. Ja sam kao klinac skinuo osti sa podvodne i stavio harpun baš radi toga. Veči je gušt. Na žalost svi znamo da ima nesavjesnih ribolovaca u svim kategorijama. Tome stati na kraj može samo redovna kontrola i oštre kazne. Odavna sam donio zaključak da bi se uloženo u nove patrolne brodove i ljude na njima jako brzo vratilo državi upravo iz đepova krivolovaca, i starih turista ( pogotovo talijana na našem dijelu obale ) koji su naučeni da je tu ljetovanje besplatno
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la podla » 06. 04. 2012. (08:33)

piškera je napisao/la:Činjenica jedna stoji,a to je da sve manje ribe ima i da većina podvodnih ribara ide samo na hobotnice,cijena na veliko je 40-tak kn,napuni škrinju od 50l svaki put,pa računajte.
Ali,opet se vraćamo na staro,samo neka svak radi svoj posao,pa tako i inspektori,a njih nema !!!

napiši to na forumu podvodnog ribolova di od srama nemožeš staviti sliku hobe koja je ispod 4.5kg.
Ja sam novi na forumu ali moram se ukljućiti u temu. :crazy: Podvodni ribolovac je za mene bila rič od prestiža,
kada sam počeja učiti loviti, samo mi je bilo da ubijen bar brancina, pa da ubijen bar podlanicu, pa zubaca...itd.
sada kad san dobar u tome 3-5kg prosjek,( ako idem po svojim poštama cili dan),.. malo sam se zasitija tog napora
koji ljude doslovno "stari".Onda sam se pribacija na tunju di san odma doša na 3-5kg ribe dnevno(malo je možda
lošije kvalitete ali je riba).
Tija sam reči sljedeće; za postati podvodni ribolovac tribaju godine krvavog i skupog iskustva i nije u usporedbi sa niti jednim
sportskim lovom, isto tako nijedan sportski lov nije toliko ekstreman i opasan kao ovaj.
Nemojte uspoređivat termin "hobotnjaci" sa terminom "podvodnjaci" jer u hrvatskoj ima na tisuće podvodnih lovaca
koji plaćaju godišnje 500 kn i pošteno rade to što znaju a oni drugi "hobotnjaci"- to nema veze s nama :thumbup:
podla
New Entry

Tip plovila: Fisherman Quicksilver 650 weekend merkury 100

PostPostao/la Tony_Zd » 06. 04. 2012. (09:49)

Podla :thumbup:
To je bila i moja poanta u postovima prije... :wave:
Tony_Zd
Member

Tip plovila: Elan gt495f-yamaha 50, Gobbi 650-volvo tamd31

PostPostao/la lupis » 07. 04. 2012. (13:32)

podla je napisao/la:
piškera je napisao/la:Činjenica jedna stoji,a to je da sve manje ribe ima i da većina podvodnih ribara ide samo na hobotnice,cijena na veliko je 40-tak kn,napuni škrinju od 50l svaki put,pa računajte.

napiši to na forumu podvodnog ribolova di od srama nemožeš staviti sliku hobe koja je ispod 4.5kg.
Ja sam novi na forumu ali moram se ukljućiti u temu. :crazy: Podvodni ribolovac je za mene bila rič od prestiža,
kada sam počeja učiti loviti, samo mi je bilo da ubijen bar brancina, pa da ubijen bar podlanicu, pa zubaca...itd.
sada kad san dobar u tome 3-5kg prosjek,( ako idem po svojim poštama cili dan),.. malo sam se zasitija tog napora
koji ljude doslovno "stari".Onda sam se pribacija na tunju di san odma doša na 3-5kg ribe dnevno(malo je možda
lošije kvalitete ali je riba).
Tija sam reči sljedeće; za postati podvodni ribolovac tribaju godine krvavog i skupog iskustva i nije u usporedbi sa niti jednim
sportskim lovom, isto tako nijedan sportski lov nije toliko ekstreman i opasan kao ovaj.
Nemojte uspoređivat termin "hobotnjaci" sa terminom "podvodnjaci" jer u hrvatskoj ima na tisuće podvodnih lovaca
koji plaćaju godišnje 500 kn i pošteno rade to što znaju a oni drugi "hobotnjaci"- to nema veze s nama :thumbup:

poanta je da ne postoje podvodnjaci koji love samo hobe i oni koji love samo ribu...,radi se o istim ljudima..,a podjelu možeš napravit na način da razlikuješ one koji jesu spojili ugodno s korisnim i one koji to nisu.
Koliko je iskustvo krvavo,skupo,opasno i ekstremno ne zanima nikoga,to je stvar samog ronioca i nema potrebe nekome tko ne roni naglašavat te stvari,niti se njima opravdavat,nitko nikog ne tira ronit,to je stvar dobre volje.
I paraglajding je opasan i skup , što ne znači da će paraglajderi u svom letu hvatat fazane i prepelice kako bi njihov hobi imao smisla.
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la Pape » 07. 04. 2012. (14:00)

...a evo i šah se računa ko sport. i vrlo je opasan...šta bi se moglo ulovit baveći se tim sportom?...čisto ono da ne uložin masu nojaca i vrimena, a ne mogu spojit ugodno s korisnim...eto, pomagajte...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la podla » 07. 04. 2012. (15:00)

onaj ko zna ubit i naći ribu nije mu ni na kraj pameti da troši vrime oko hobotnica kojih i onako nema toliko,
da kad odeš 20 milja od kuče možeš spajati ugodno s korisnim(umisto ribe hobe i školjke itd.)
Možda bi još i palagrajder tribali nabaviti za doć do pošte, pa usput skupiti i kojeg fazana, pa po putu odigrati šah partiju sa hobon itd.
Jedan lik iz Škabrnje je reka kad su ga pitali jel što ulovija (poveli ga frendovi na ribe),
kaže on: jesan...zeca, a kako pitaju ga ljudi...? Kaže on ulovin hobotnicu i bacin je u grm, ona meni zeca : Laughing3:
Sve pet Lupis imaš pravo na svoje mišljenje i ja fala bogu na svoje i to je to bar smoje strane :wave:
podla
New Entry

Tip plovila: Fisherman Quicksilver 650 weekend merkury 100

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.