Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la mali od palube » 19. 01. 2009. (17:53)

Gaso je napisao/la:Mali od palube, nisam ni ja rođen na moru, ali slušaj ove koji su šta ti kažu, ipak se kuže u brodove, jer plove u njima malo više od 3-4 tjedana godišnje.
Za tvoj brod, unutarnji 30ks diesel i gotovo i još dobiješ neki normalni alternator sa motorom, ipak se radi o motorsaileru.

Naravno! Oni koji su rođeni i odrasli uz more i brodove znaju mnogo. Možda čak i sve. Ali samo iz svoje perspektive. A ta glasi za po ure s kacavidom na brodu promijeniš impeler.
Meni to u moja tri tjedna ne pada na pamet. Tek ako nemam drugog izbora. A imam. Drugi je izbor: prije godišnjega odvezem oba motora u servis s napomenom da idem na godišnji i da hoću da ta tri tjedna od motora diram samo ključ za paljenje. Kakav impeler, kakvi bakrači?!? Eto, to je moja perspektiva. Da živim 100 metara od veza i da sam svako popodne na brodu, dakako da bih razmišljao drukčije. Razmišljao bih (najprije) o drvenom brodu. Ma što razmišljao, kupio bih ga odmah. Ovako... dovesti drveni brod od 8 m s mora u Zagreb za eventualno uređivanje je cca 1000 € u jednom smjeru. I onda ga ovjde smjestiti u kadu da se ne rasuši, pa tako uređivati. Eto, nije isto biti rođen, odrasti, živjeti i raditi uz more i brodove, ili samo ljetovati 3-4 tjedna na moru u brodu. Ja sasvim razumijem njihovu perspektivu (drveni brodovi, stabilni dizeli, loše more, velika juga zimi....), ali razumiju li oni moju? Plovim ljeti kad nema velikoga vjetra i velikih valova... Dobro, ponekad ima... ali u ovih 25 godina mog ljetnog trotjednog navigavanja još nisam doživio situaciju za koju mogu reći da je bila baš opasna. Događalo se da u nekoj pustoj vali ostanemo 2-3 dana na sidru i to je to.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la porer » 19. 01. 2009. (18:08)

Ja odustajem.

Jedino javi broj tabele kad pođeš na more.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la mali od palube » 19. 01. 2009. (19:17)

porer je napisao/la:Ja odustajem.

Jedino javi broj tabele kad pođeš na more.

Brod još nisam ni kupio a on odustaje. Ma daj... Sad tek slijede mjeseci uređivanja i milijun pitanja.

Evo jedan link za tebe... brod 11.5 m s vanbrodskim motorom. Ali ni to nije sve... tu su dva vanbrodska motora! Potpuno besplatno! Ali ni to nije sve... ovaj brod ima čak tri vanbrodska motora...

http://www.interadria.hr/hr/sessamarine ... .php?sid=8
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la Žabar » 19. 01. 2009. (19:44)

:lol: :lol: :lol: I dalje čitam i nevjerujem :lol: :lol: :lol:

Sada bi već i gliser napravio iz jedrilice :lol:

Mali od palube,ima jeftinijih rješenja da utopiš sebe i familiju :lol:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la karamba » 19. 01. 2009. (20:25)

mali od palube , napisat ču nešto pa ti vidi !
,,,
ti si ljepo napisao šta želiš i ja te razumijem . To sve šta si naumio je izvedivo isplastivo i funkcionalno !, pusti njih i gasu !, gaso je perfekcionist s lovom i vjerojatno svi forumaši zajedno nemaju brod ni sličan njegovom , več svi uključujuči i mene imamo barke koje imamo samo iz razloga što nemamo love za nešto bolje .(priznali ili ne)
To što nečeš dizela razumijem i podržavam te u tome jer je ta yamaha vjerojatno i bolja od novog dizela a od polovnog je bolja barem 5 puta . Kolumbu baci ča i u utor po dužini ubaci beton , i barka če bit stabilna i prestabilna , ako ne bude ja ču ju odma kupit od tebe za te pare ! Kolumba je na mjestu isključivo radi sile koje se odvijaju na jedra (ne radi jarbola), a pošto ti nečeš imati ni jedra ni jarbol kolumba je potpuno nepotrebna ! , moj barba ima na drvenoj barci(koja je prije bila jedrilica) od 7 m pomočnu hondu od 4,5 ks i u ljetnim mjesecima s tom barkom vozi goste na plažu (staru unutarnju dizelaču je još prije 10g bacio u smeče i preporodio se) ,
moj prijedlog ostaje da pustiš samo tu yamahu koja je i više nego dovoljna , neki motor od 4ks ubaci u barku za rezervu i ako planiraš veče đite uplati firmi sea tow za ta 4 tjedna neku sitnu lovu i onda si osiguran 100% i u slučaju kakvog kvara .
Novi unutarnji motor koji oni predlažu ti košta minimalno 10 000€, i to če sigurno zajebavat osim ako nisi stručnjak !,
,,,
za to što si naveo da če ti barka služit bi bila dovoljna i vesla a motorič od 15ks vanbrodski je za to idealno rješenje .
,,
na vanbrodskom motoru od 4 ks nisam nikad promjenio impeler a na unutarnjem od 6kW sam ih mjenjao često dok se nije izlizao navoj od poklopca , uz štetu od cjene novog vanbrodskog !
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la Gaso » 19. 01. 2009. (21:41)

Ma nebi se baš složio sa Karambom, nisam ja neki perfekcionista, pa čak mislim da malemu od palube nije problem lova, nego čovjek gušta u izradi brodova i ja tu ne vidim ništa slabo. Ali ipak mislim, ako bi se ja uhvatio te preradnje jedrilice, prvo bi mi bila bitna karakteristika trupa, drugo porivni sustav, a tek onda finese koje su u stvari nebitne. Nije tu bitna konačna šminka nego osnovni brod, pa tako i motor. A treba znat, da se ne može dobiti(ili završiti) odličan brod od 9m za 5.000€, toga nema.
Ne mislim ja ništa lošeg o vanbrodskim motorima, ali ja bi u taj brod iz navedenih razloga dao unutarnji i ne slažem se, da je sa unutarnjim više posla nego vanbrodskim, možda si ti karamba imao potpuno istrošen diesel, pa si zato imao problema. Ja u mom brodu, na lombardiniju nisam još ništa mjenjao, samo ispumpao 3 puta ulje i zamjenio filter ulja 2x i goriva 1x. Impeler bi več trebao mjenjati, ali ga još nisam, posto su im tad(kad sam bio na odmoru) pošle zalihe impelera, i još mi je stari nakon mene napravio nekih 50sati sa 4 godine starim impelerom(motor sam imao 2 godine prije početka radova), tako da ču ga sljedeči put mjenjat. Imam i ja nešto vanbrodskih, pa mogu kazat, da impeler promjenit na vanbrodskom nije baš jednostavno, jer treba odvojit petu itd...., a da ne kažem da ih je treba još prat slatkom vodom,...., ali ipak imaju i oni u nekim situacijama i prijednosti. Mislim, da si se ti preporodio, pošto si kupio NOVI vanbrodski motor, ako bi kupovado 25g stari, možda i nebi bio tako zadovoljan, kupi novi diezel i bit češ isto zadovoljan. Ali nije istina da je sa ispravnim dizelom non stop posla, jer drugog od ulja, impelera, filtera i jermena do 2500sati i nebi smjelo bit, pa nije impeler u vanbrodskom motoru kvalitetniji od impelera u unutarnjem motoru.
Svake jeftine improvizacije su na kraju skupe, pa onda vlastniki nemaju ni 5 godina broda a več ga mjenjaju imamo mi karamba zajednog poznanika, koji ima iza svojeg kafiča nekih 20-ak brodova i nekih 20 vanbrodskih motora, pa diezela, pa bagera itd... i ništa nije od toga završeno ili u nekom normalnom stanju, ali uvijek nešto plastificira(kistom 10m2), prerađuje a na kraju ispadne nikako, pa kupuje drugog kandidata za preradnju. Svake godine odvoji nekih 5.000€ za brodove, a na kraju ništa od toga, pa to je bačenje para.
Svakog posla se treba ozbiljno uhvatit a ne na pola, jer če bi samo problema i slabe volje, eto toliko od mene. ;)
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la raptor » 19. 01. 2009. (22:00)

Gašo,sve pohvale na trudu i podrobnim objašnjenjima samo mislim da ti je trud uzaludan,nažalost :thumbup:
A ni sam se ne slažem baš sa onime ča je karamba napisa ali šta sad,ulazit u beskonačne rasprave :?: palubnom je objašnjeno više puta sve i to podrobno,eto
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Žabar » 19. 01. 2009. (22:01)

Evo,ja se slažem sa Gašom. Kakva vražja muka sa ugradbenim ako sve klapa kako treba?

Što se tiče ovog broda,bilo bi mu šteta uništiti trup sa nekakvim naivnim idejama. Za ovo šta čovijeku treba,jarbol dolje,potruditi se oko kabine (nikakva iverica i lamperija) i natkabine,ostaviti,mooožda podignuti,kolumbu i ima brodinu sa kojom ide gdje hoče i koliko god dana hoče. I po moru po kakvom ja sa svojeg čuda mogu samo gledati iz luke.

Što se torpeda tiče,pa to svaka stara baba na bilo kojem otoku zna servisirati. A bome mu je dosta i tih 9 konja za šta mu treba. Ako je gurao do sada,zašto nebi i dalje?

To što je vergulast da se oprostiti,ali ako se ljulja da sa godišnjeg dođeš kući pun masnica :crazy:

I nakraju,ako ga ne usere sa lamperijom i ne zajebe trup,uvijek bi bez problema mogao dobiti koliko je u njega uložio.

Ali ovo sa dva vanbrodska... :lol: :lol: :lol:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 19. 01. 2009. (22:40)

Gašo,sve što si napisao je točno!
Čovik kad mu pade na um vanbrodski zamišlja novu Hondu ili Yamahu,a kad mu spomeneš unutarnji pada mu na pamet neka krama koja je 30 godina u opticaju!

Ove da tako kažem svakodnevne kvarove i servise je sigurno lakše napravit na unutarnjem(pod uvjetom da nije totalno nedostupan) nego na vanjskom malo većem motoru!
Kad mu prvi put padne gedora ili karburator u more čut ćemo kako je prošlo!
Ko god ima malo veći vanbrodski motor vozi i njega i barku na prikolicu u servis,ne skida se motor svaki dan!

Ljudi misle da je vanbrodski motor laptop,pa pod ruku i u servis!
To možeš s nekim motorom do desetak konja,ostalo je bodi bilding!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la unije » 19. 01. 2009. (22:58)

pa koliko vidim u pravilu se vadi barka van kad su u pitanju motori od 40 ks 4t pa naviše. i onda kao nešto se pitura, radi na staklima i slične monade a u stvari ide se radi motora van.
samo mala digresija, cila ova tema je falivena u startu jer bi trebala imati naziv "od motosailera motornjak" ili tako nekako...tako su jedni lupali u kupe a drugi u špade.
apropo kvarenja i održavanja; sve se kvari i stvarno je pitanje sriče da ti nešto ode ili ne. lipo je reka neko učlani se u sea tow i miran si sa nekim troškovima. more je takvo i što sam više na njemu rastu šanse da te negdi zajebe. inače se ne bi složio da je more liti mirno i da moš kako hočeš ;) malo morgen, najviše nevrimena, vitra, pijavica, straha, neverina vidi se baš liti. ajde sad sam off
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la riberer » 19. 01. 2009. (23:28)

mali od palube je napisao/la:... ali u ovih 25 godina mog ljetnog trotjednog navigavanja još nisam doživio situaciju za koju mogu reći da je bila baš opasna. Događalo se da u nekoj pustoj vali ostanemo 2-3 dana na sidru i to je to.

Eeeeeeeej ... o čemu pričamo? Nije malo dvadeset i pet godina, pa makar i po tri tjedna na godinu.To baš i nije malo. mali od palube je zasigurno stekao svoja iskustva. Govoriti generalizirano o mirnim (ili nemirnim) morima i padanju ključeva u more, nekome ko je do sada programirao svoja "navigavanja" u tančine, a da mu bude baš po volji ... sigurno se mali od palube smije. Ne zlonamjerno, naravno ... slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Žabar » 19. 01. 2009. (23:48)

Smijemo se i mi njemu :lol:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 19. 01. 2009. (23:50)

Zlonamjerno ?! slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
riberer
Moderator

PostPostao/la Žabar » 19. 01. 2009. (23:55)

Ma jok! Nekako mi je i simpatičan. Zbilja ima ideje za zamisliti se.

Imam dva stara tomosakija 4 šta mi več godinama stoje u garaži. Več mi naviru ideje :lol:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 19. 01. 2009. (23:57)

Yamaha daje staro za novo. Možeš ušparat ... slika
riberer
Moderator

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 5 gostiju.