Gaso je napisao/la:Mali od palube, nisam ni ja rođen na moru, ali slušaj ove koji su šta ti kažu, ipak se kuže u brodove, jer plove u njima malo više od 3-4 tjedana godišnje.
Za tvoj brod, unutarnji 30ks diesel i gotovo i još dobiješ neki normalni alternator sa motorom, ipak se radi o motorsaileru.
Naravno! Oni koji su rođeni i odrasli uz more i brodove znaju mnogo. Možda čak i sve. Ali samo iz svoje perspektive. A ta glasi za po ure s kacavidom na brodu promijeniš impeler.
Meni to u moja tri tjedna ne pada na pamet. Tek ako nemam drugog izbora. A imam. Drugi je izbor: prije godišnjega odvezem oba motora u servis s napomenom da idem na godišnji i da hoću da ta tri tjedna od motora diram samo ključ za paljenje. Kakav impeler, kakvi bakrači?!? Eto, to je moja perspektiva. Da živim 100 metara od veza i da sam svako popodne na brodu, dakako da bih razmišljao drukčije. Razmišljao bih (najprije) o drvenom brodu. Ma što razmišljao, kupio bih ga odmah. Ovako... dovesti drveni brod od 8 m s mora u Zagreb za eventualno uređivanje je cca 1000 € u jednom smjeru. I onda ga ovjde smjestiti u kadu da se ne rasuši, pa tako uređivati. Eto, nije isto biti rođen, odrasti, živjeti i raditi uz more i brodove, ili samo ljetovati 3-4 tjedna na moru u brodu. Ja sasvim razumijem njihovu perspektivu (drveni brodovi, stabilni dizeli, loše more, velika juga zimi....), ali razumiju li oni moju? Plovim ljeti kad nema velikoga vjetra i velikih valova... Dobro, ponekad ima... ali u ovih 25 godina mog ljetnog trotjednog navigavanja još nisam doživio situaciju za koju mogu reći da je bila baš opasna. Događalo se da u nekoj pustoj vali ostanemo 2-3 dana na sidru i to je to.