Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la porer » 19. 01. 2009. (15:03)

Fino. Daj koju sliku unutrašnjosti.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la lupis » 19. 01. 2009. (15:05)

Raptore,Mrak ne zna zapalit makinu!
Em ne zna,em je šparinjoz!

Meni se čini da je na onom od Malog škatulasta krma a ne ljimun,možda se i varam!

Inače,Mrak vam je kompetentan po ovom pitanju!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la porer » 19. 01. 2009. (15:09)

lupis je napisao/la:Meni se čini da je na onom od Malog škatulasta krma a ne ljimun,možda se i varam!

Je, lijepo se vidi.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 19. 01. 2009. (15:10)

Pazi sad perspektivu gledanja na temu. Nju pojnt of vju!

NORMALNA PRIČA No 1:

Taj moj već spomenuti prijatelj Teo iz Rijeke... Prijatelj je malo preambiciozno jer smo se upoznali prije dvije godine kad sam mu preko oglasa prodao brod. Onaj od lamperije. Otada se svako toliko čujemo, a teme su u pravilu brodske i morske.
Dakle, Teo poželio jedrilicu, prodao moj-svoj brod od lamperije i u Biogradu kupio već spomenutu Elan jedrilicu dugu 777 cm. Morem su ju dovezli u Rijeku. Točnije, Kraljevicu. Do Zadra (dakle tek nešto više od početka puta) su imali dobar vjetar i plovili 7-8 čvorova na jedra. Onda je vjetar stao i dalje su išli motorom kojega ta jedrilica ima kao pomoćni motor. Toihatsu (valjda se to tako piše) vanbrodski 10 KS. Obješen na nosač na krmenom zrcalu. I u toj je priči sve normalno i nema mjesta za diskusije na forumima. Kupio čovjek jedrilicu od 7.77 m s vanbrodskim pomoćnim motorom od 10 KS na nosaču na krmenom zrcalu.

NORMALNA PRIČA No 2:

Moja malenkost, ja, mali od palube, kupim onu jedrilicu ili motorsailer o kojoj lamentiramo, osposobim jarbol i jedra, stavim balastnu kobilicu, a na krmu na stalak onu YAMAHU od 15 KS koju imam, kao pomoćni motor. I tako dobijem obiteljsku jedrilicu za tri-četiri tjedna godišnjega s familijom. Žena, djeca i ja. Dakako, ta tri ili četiri tjedna je u srpnju ili kolovozu, vjetrovi salbi ili ih nema, meni se ne jedri i vozim se pomoćnim motorom 99% kilometraže (tj. miljaže). Tako to rade svi obiteljski jedriličari. Kad se digne vjetar i more, bježi se u zaklon - opet na motor. Tada na scenu stupaju freakovi koji baš vole jedriti, ali tada ne vode sa sobom žene i djecu, već iste takve freakove kakvi su sami. Sasvim okej... tko voli nek izvoli. I u ovoj priči je opet sve pet i nema mjesta za diskusije na forumima. Krasna obiteljska jedrilica s pomoćnom YAMAHOM 15 na krmenom zrcalu.

SF PRIČA No 1:

Ista je kao i NORMALNA PRIČA No 2, samo što moja malenkost unaprijed zna da će se na godišnjem 99% kilometraže (ili miljaže) voziti motorom, pa će prije godišnjega skinuti jarbol, jedra, oputu i sve što služi za jedrenje. Ako se skine jarbol visok 10-11 m, ako se ne jedri, moja malenkost računa da može skinuti i balast. Ako ne cijeli, ono barem dio. Ili ga barem pretopiti u vodoravno položen, i tako smanjiti gaz za cca 70-tak cm. Ona ista YAMAHA 15 i dalje stoji na istom stalku na krmenom zrcalu, samo sada umjesto 99% vozi brod svih 100% milja u tri do četiri tjedna. Čak što više, moja malenkost smisli kupiti još jednu takvu YAMAHU 15, zlu ne trebalo. I odjednom je to sajns fikšn priča o kojoj mi lamentiramo već dva dana. Dakle, ako na barku postavim jarbol, sajle i zamotam jedro oko deblenjaka, onda se mogu voziti vanbrodskom YAMAHOM 15 na stalku na krmenom zrcalu i onda to nikome nije čudno, a ako jarbol i ostalo skinem, pa se tako vozim tim istim motorom, onda je to zlo i naopako.

Ne branim ja sad očajnički svoj prvotni naum, samo diskutiram. I vjerojatno ću poslušati savjete o stabilnom dizelu. Da se netko ne naljuti, oni "freakovi" su odmila. Netko voli jedriti a netko jesti.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la mrak » 19. 01. 2009. (15:19)

Ma ne govorin samo o krmi nego o celon trupu na limun, a unutrašnjost moran malo poredit pa onda slikat, :oops: trenutno baš ni lipo za vidit . To je ono o čemu govorin sad po zimi je radni brod :D
more je veliko jer ne podcjenjuje ni najmanju rijeku
muškarac bez trbuha je kao nebo bez zvjezda
mrak
Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Meteor 8 Lombardini

PostPostao/la primorac » 19. 01. 2009. (15:21)

Tohatsu se piše.
Zaključak: Imaš motor 60 ks, kupi Bakana i jurcaj naokolo čitav godišnji odmor.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la mali od palube » 19. 01. 2009. (15:24)

primorac je napisao/la:Tohatsu se piše.
Zaključak: Imaš motor 60 ks, kupi Bakana i jurcaj naokolo čitav godišnji odmor.

Ma motor je 15 KS, a težak je cca 60 kg.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la lupis » 19. 01. 2009. (15:35)

Mali,taj Elan dug 777cm,to je Elan Express?

Jer ako je,a je 100%,njega nemožeš ni u ludilu uspoređivat s tim tvojim brodom!

Elan Express je prava jedrilica,nekad je rasturala,danas je malo demode ali ako su posada i jedra na nivou,zajebat ćeš i dan danas mnoge na regati!

Zaboravi na usporedbu s njom!

Ne stvarno,zaboravi,to je Exress,taj ide na prdac,dok bi za tvog za pomaknut se mjesta trebalo malo više od toga!
Blizu mene je vezan jedan,prije par dana sam čak hodao po njemu,nešto smo prčkali po karburatoru upravo Tohatsua kojeg ima kao glavni motor!

I da se ne naginje kad mu staneš na bandu?Nagne se samo tako,zato jer je jedrilica a ne maona!
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la raptor » 19. 01. 2009. (15:42)

Palubni,meni ni jasno zač tebi smeta jarbol :?: pa nek ostane,biće lipo za vidit,a jedrit ne moraš ;) Skračivanjem kolumbe ćeš ujebat težište broda te će bit vergulastiji.Vanbrodski motor je dobar za one koji večinom jedre a pompčnim se pomognu u slučaju da ni vitra ili za pristajanje u porte ili vale,a za tebe koji ćeš 100% odrađivat vožnju motorom obavezno moraš imat unutarnji :!: Pročitaj još jednom ča ti je Gašo sve napisa a i ostali,a ti radi po svom ,kako oćeš ;)
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la mali od palube » 19. 01. 2009. (15:47)

Ne znam koji je Elan, ali to nije poanta. Poanta je da su se oni u 11 mjesecu lavovski dio puta vozili na motor. I da to tako biva s jedrilicama, pogotovo ljeti kad je u pitanju obiteljski godišnji odmor. A sasvim je okej da je pomoćni motor na jedrilici od 8 m neki vanbrodski cca 10 KS. Poanta je zašto je normalno voziti s takvim motorom na takvoj jedrilici cijeli godišnji, ako imaš još i jarbol (za ukras), a ako jarbol skineš, onda to nije normalno. Eto samo to....
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la lupis » 19. 01. 2009. (15:57)

Poanta je u tome da to tvoje nije jedrilica!
Poanta je da se zapitaš zašto originalna Dalmatinka ne glisira s motorom od 100 konja a neki gliser od 6 metri da!
Poanta je da vanjske motore imaju ili male jedrilice ili one namjenjene za regate!
poanta je da ne znači ako si ti to negdi vidio da je to to,možda čovik nema pojma!

Misliš da je Sirius s jarbolom i jedrima jedrilica?Ili M 700?

Misliš da je Reno 4 s jarbolom jedrilica?
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la raptor » 19. 01. 2009. (16:01)

mali od palube je napisao/la:Ne znam koji je Elan, ali to nije poanta. Poanta je da su se oni u 11 mjesecu lavovski dio puta vozili na motor. I da to tako biva s jedrilicama, pogotovo ljeti kad je u pitanju obiteljski godišnji odmor. A sasvim je okej da je pomoćni motor na jedrilici od 8 m neki vanbrodski cca 10 KS. Poanta je zašto je normalno voziti s takvim motorom na takvoj jedrilici cijeli godišnji, ako imaš još i jarbol (za ukras), a ako jarbol skineš, onda to nije normalno. Eto samo to....

Dobro,ča je ovi brod ča si kupia :?: jel to jedrlica,motorsejler,gliser,motornjak,jahta :?: dakle,svaki od nabrojanih ima svoju osnovnu namjenu i za to je rađen,prerade navedenih su po meni bedastoće,eto
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la porer » 19. 01. 2009. (16:02)

Ma jednostavno to je ružno. Što misliš, kreneš sa obitelji preko Kvarnera i na pola ti rikne impeler. Odjebao si karijeru dok ga promijeniš otelit ćeš se. Na unutarnjem to je posao od po ure maximum da imaš dvije lijeve ruke. Digneš kasun, uzmeš kacavidu i pivu, sjedneš lijepo i radiš. Znam reći ćeš da hoćeš montirati dva komada. Onda gubiš bilo kakvu mogućnost da staviš krmenu platformu a to je meni omiljeni dio broda. Da ne govorim ako je s jednim motorom ružno sa dva je više nego duplo ružno.
Evo školski primjer kako to radi dr. Gašo (za tebe a i ostalima podsjetnik) :

http://gaso.moj-album.com/album/9214569/ :OK 17:
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 19. 01. 2009. (16:12)

Mali od palube, nisam ni ja rođen na moru, ali slušaj ove koji su šta ti kažu, ipak se kuže u brodove, jer plove u njima malo više od 3-4 tjedana godišnje.
Za tvoj brod, unutarnji 30ks diesel i gotovo i još dobiješ neki normalni alternator sa motorom, ipak se radi o motorsaileru.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la mali od palube » 19. 01. 2009. (16:26)

porer je napisao/la:Evo školski primjer kako to radi dr. Gašo (za tebe a i ostalima podsjetnik) :

http://gaso.moj-album.com/album/9214569/ :OK 17:

Gašo, svaka čast! Kad vidim te fotke, srce mi zaigra i odmah bih išao po njega i još večeras počeo uređivati.
mali od palube
Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.