Postao/la mali od palube » 19. 01. 2009. (15:10)
Pazi sad perspektivu gledanja na temu. Nju pojnt of vju!
NORMALNA PRIČA No 1:
Taj moj već spomenuti prijatelj Teo iz Rijeke... Prijatelj je malo preambiciozno jer smo se upoznali prije dvije godine kad sam mu preko oglasa prodao brod. Onaj od lamperije. Otada se svako toliko čujemo, a teme su u pravilu brodske i morske.
Dakle, Teo poželio jedrilicu, prodao moj-svoj brod od lamperije i u Biogradu kupio već spomenutu Elan jedrilicu dugu 777 cm. Morem su ju dovezli u Rijeku. Točnije, Kraljevicu. Do Zadra (dakle tek nešto više od početka puta) su imali dobar vjetar i plovili 7-8 čvorova na jedra. Onda je vjetar stao i dalje su išli motorom kojega ta jedrilica ima kao pomoćni motor. Toihatsu (valjda se to tako piše) vanbrodski 10 KS. Obješen na nosač na krmenom zrcalu. I u toj je priči sve normalno i nema mjesta za diskusije na forumima. Kupio čovjek jedrilicu od 7.77 m s vanbrodskim pomoćnim motorom od 10 KS na nosaču na krmenom zrcalu.
NORMALNA PRIČA No 2:
Moja malenkost, ja, mali od palube, kupim onu jedrilicu ili motorsailer o kojoj lamentiramo, osposobim jarbol i jedra, stavim balastnu kobilicu, a na krmu na stalak onu YAMAHU od 15 KS koju imam, kao pomoćni motor. I tako dobijem obiteljsku jedrilicu za tri-četiri tjedna godišnjega s familijom. Žena, djeca i ja. Dakako, ta tri ili četiri tjedna je u srpnju ili kolovozu, vjetrovi salbi ili ih nema, meni se ne jedri i vozim se pomoćnim motorom 99% kilometraže (tj. miljaže). Tako to rade svi obiteljski jedriličari. Kad se digne vjetar i more, bježi se u zaklon - opet na motor. Tada na scenu stupaju freakovi koji baš vole jedriti, ali tada ne vode sa sobom žene i djecu, već iste takve freakove kakvi su sami. Sasvim okej... tko voli nek izvoli. I u ovoj priči je opet sve pet i nema mjesta za diskusije na forumima. Krasna obiteljska jedrilica s pomoćnom YAMAHOM 15 na krmenom zrcalu.
SF PRIČA No 1:
Ista je kao i NORMALNA PRIČA No 2, samo što moja malenkost unaprijed zna da će se na godišnjem 99% kilometraže (ili miljaže) voziti motorom, pa će prije godišnjega skinuti jarbol, jedra, oputu i sve što služi za jedrenje. Ako se skine jarbol visok 10-11 m, ako se ne jedri, moja malenkost računa da može skinuti i balast. Ako ne cijeli, ono barem dio. Ili ga barem pretopiti u vodoravno položen, i tako smanjiti gaz za cca 70-tak cm. Ona ista YAMAHA 15 i dalje stoji na istom stalku na krmenom zrcalu, samo sada umjesto 99% vozi brod svih 100% milja u tri do četiri tjedna. Čak što više, moja malenkost smisli kupiti još jednu takvu YAMAHU 15, zlu ne trebalo. I odjednom je to sajns fikšn priča o kojoj mi lamentiramo već dva dana. Dakle, ako na barku postavim jarbol, sajle i zamotam jedro oko deblenjaka, onda se mogu voziti vanbrodskom YAMAHOM 15 na stalku na krmenom zrcalu i onda to nikome nije čudno, a ako jarbol i ostalo skinem, pa se tako vozim tim istim motorom, onda je to zlo i naopako.
Ne branim ja sad očajnički svoj prvotni naum, samo diskutiram. I vjerojatno ću poslušati savjete o stabilnom dizelu. Da se netko ne naljuti, oni "freakovi" su odmila. Netko voli jedriti a netko jesti.