Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
kalafat je napisao/la:u ciloj prici je bitan ovi anzac ( na slici fi A) on drzi osovinu u centru...
skropec je napisao/la:Bok svima,
radio sam preinaku osovine promjera 25mm za spoj na kopču Yanmara 3GM30, želeći ugraditi gumeni umetak debljine 30mm kako bih zaštitio kopču od konopa i sl. a i ukapčanje je tiše. Međutim zbog necentričnosti tog gumenog umetka dobio sam dodatne vibracije na osovini, jer osovina ukupno ima ca. 3,5mm ekscentra. Umetak sam kupio u Splitu i pokušati ću s njima razgovarati. Inače, sada sam plovio s kračom osovinom za tih 30mm tako da sada imam 4mm razmaka između propele i zadnjeg ležaja osovine (bukole?) tako da imam kavitaciju jer bi taj razmak trebao biti barem 1,5 promjera osovine.
Zbog svega gore napisanog želio sam postaviti 2 pitanja pa ako mi tko može pomoći, biti ću zahvalan.
1) Dali itko ima iskustva s ugradnjom takvog gumenog umetka?
2) Budući mi je sada osovina prekratka moram ili ugraditi metalni umetak s vijcima kroz umetak, od prirubnice do prirubnice ili raditi novu osovinu?
3) Postojeća osovina mi sada ima konusni spoj s prirubnicom s "kajlom" i vijcima, dali je to bolje od tzv. Vetusovih prirubnica gdje se osovina steže uz pomoć 4 vijka i jednog koji se okomito uvrće u osovinu i služi kao neka "kajla"?
Eto to su moja pitanja i dileme pa molim za savjet.
Hvala unaprijed!
ceko je napisao/la:kalafat je napisao/la:u ciloj prici je bitan ovi anzac ( na slici fi A) on drzi osovinu u centru...
Evo kako je u mene - ima "anzac", ali pitanje je da li je uopće nužno imati tu elastičnu spojku/amortizer ili more i bez.. Ovih više nema za nabavit, a sve drugo je ili preskupo (vetus) ili ne vridi (kao šta je opisao škropec).
ceko je napisao/la:kalafat je napisao/la:u ciloj prici je bitan ovi anzac ( na slici fi A) on drzi osovinu u centru...
Evo kako je u mene - ima "anzac", ali pitanje je da li je uopće nužno imati tu elastičnu spojku/amortizer ili more i bez.. Ovih više nema za nabavit, a sve drugo je ili preskupo (vetus) ili ne vridi (kao šta je opisao škropec).
ceko je napisao/la:Da, osovina ionako "radi", pomake osovine bi jedino kardan potpuno eliminira..
ako ti je motor i osovina dobro centrirani, ako su stope motora odgovarajuce tvrdoce ( ako motor nije u tvrdo) po meni nema nekoga smisla stavljat te gumene spojnice i slicno, koliko god san motori centrira a bilo ih samo na dva san stavlja to a isti brod proba i bez toga i nema nikakve razlike.
Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.