Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
bojan111111 je napisao/la:Molio bih vas za pomoć, naime kupio bi tohatsu 2-takni (obavezno) motor za gumenjak quicksilver air deck 310 - http://www.mercury-croatia.com/gumenjac ... a=QSEAD310, e sada dvoumim se između 9.8 i 9.9 modela.Činjenice koju znam su:
9.8 - 7.2kw, 169ccm, 26kg, 12l tank
9.9 - 7.3kw, 247ccm, 41kg, 25l tank, alternator 12V + cca 2000kn skuplji
Snaga im je skoro identična. Koliko vidim 9.8 je "nabrijana 6-ica" a 9.9 "prigušena 15-ica".Zanima me šta to zaći na moru u vožnji, potrošnji, koja su vaša iskustva sa tim motorima,razlike između ta 2 modela u brzini itd.
unaprijed zahvaljujem na odgovorima
Kapo je napisao/la:Ja ti na Hondinom gumenjaku od 3 m(tender,Al podnice,kobilica na napuhavanje) imam Tohatsu 9.8 KS i super sam zadovoljan.Sa dvije osobe (100 + 60 Kg) ide 16 cvorova,sa jednom osobom (100 kg)17.5, sa tri osobe teze izglisira,treba se igrat sa rasporedom tezine. Ako ces cesce manipulirati motorom (skidanje) svakako gledaj uzeti sto laksi motor. Isto tako gumenjak od 3 m nije "bas velik" i svaka dodatna tezina na krmi sigurno nije dobrodosla. Za potrosnju me nemoj pitati,koristim ga kao tender i za kratke ribolovne djite sa broda,uglavnom rezervar 10 litara traje podosta,nije neka tlaka sa potrosnjom. Imam ga 2 sezone,sam radim servis i konzervaciju,zasada motor bez greske.
bojan111111 je napisao/la:
Dosta mi pomaže tvoje iskustvo je su to vrlo slični čamci pa sad vidim šta mogu očekivati.Vjerojatno bi i 9.9 imao problema sa izglisiravanjem sa 3 osobe(cca 260kg + nešto opreme), tako da bi možda 9.8 bio bolji izbor zbog težine ali i cjene.
bojan111111 je napisao/la:da oba su dvotaktna, četverotakni mi nikako nije isplativ jer ću motor koristiti mjesec dana godišnje, što se tiće skidanja motora u principu bi ga stavio na čamac i nakon mjesec dana skinuo, nebi bilo previše seljakanja ali u svakom slučaju mi odgovara da je lakši zbog eventualnih odlazaka na servis, jedino me mući dali je uistinu 9.9 jači, koja je razlika u potrošnji? Kad već kupujem novo, nebi htio nakon mjesec dana shvatit da sam se zeznuo.
Kapo je napisao/la:Da,oba dvotaktni,ja sam nesto pobrkao prema tezini...
Sto se potrosnje tice nece ti tu biti znacajnih odstupanja.To te ne treba sekirati ako planiras upotrebu samo mjesec-dva preko ljeta.Meni je 9.8 na ljetnoj djiti od cca 4 sedmice svaki dan u pogonu po nekoliko puta,potrosnja nije uopce neka zabrinjavajuca stavka.
Sto se razlike kvalitete tice,nemas sekiracije,nema danas lose napravljenog motora koji nece trajati,ima samo losih i neodgovornih vlasnika koji ih ne odrzavaju i ganjaju bez servisa (citaj :troskova),pa onda kad krepa seru okolo kako je motor ovakav ili onakav...
Uz pravilno odrzavanje,kvalitetno ulje i konzervaciju svaki od ta dva motora ce te dugo i sigurno sluziti na obostrano zadovoljstvo.
I jos da ne zaboravim,ako ti nije hitno svakako se strpi do sajma nautike u Zg,mozes dobiti lijepi popust,cjenkaj se,ja sam na sajmu 9.8 kupio za 9600 kn kod Rijeckog zastupnika.
bojan111111 je napisao/la:Kapo je napisao/la:Da,oba dvotaktni,ja sam nesto pobrkao prema tezini...
Sto se potrosnje tice nece ti tu biti znacajnih odstupanja.To te ne treba sekirati ako planiras upotrebu samo mjesec-dva preko ljeta.Meni je 9.8 na ljetnoj djiti od cca 4 sedmice svaki dan u pogonu po nekoliko puta,potrosnja nije uopce neka zabrinjavajuca stavka.
Sto se razlike kvalitete tice,nemas sekiracije,nema danas lose napravljenog motora koji nece trajati,ima samo losih i neodgovornih vlasnika koji ih ne odrzavaju i ganjaju bez servisa (citaj :troskova),pa onda kad krepa seru okolo kako je motor ovakav ili onakav...
Uz pravilno odrzavanje,kvalitetno ulje i konzervaciju svaki od ta dva motora ce te dugo i sigurno sluziti na obostrano zadovoljstvo.
I jos da ne zaboravim,ako ti nije hitno svakako se strpi do sajma nautike u Zg,mozes dobiti lijepi popust,cjenkaj se,ja sam na sajmu 9.8 kupio za 9600 kn kod Rijeckog zastupnika.
Hvala na savjetima. Mislim da ću se i ja odlučiti za 9.8 jedino ako bude mala razlika u cjeni onda bi uzeo 9.9. Ne žuri mi se i ciljam na sajam u Zagrebu.Jel taj Riječki zastupnik Motomariner kod kojeg si dobio popust? Ako je moram pohvaliti tvoje mogučnosti pregovaranja jer vidim na njihovoj stranici cjenik iz 01/2011 u kojem 9.8 košta 12400kn, 9600kn je stvarno odlična cjena za takav motor.Nadam se da će i ove godine spustiti cjenu, ipak je recesija.
Još da priupitam, koje ulje je dobro za taj motor koristiti za mješanje sa gorivom i koja mu je cjena za litru?
madi je napisao/la:Prije 3mjeseca su me ovi iz Motomarinera vozali mjesec i više dana.
Dali dobru cijenu za Tohija, i ja čekao i čekao, i naravno nisam dočekao. Iz tjedan u tjedan "dobivali" motor a nikako ga ja dobit.
Cijena kod drugih dilera je bila svuda podjenaka a ovi su kao bili jeftiniji dobrih 1.000kn ....
OPREZ!!
Na kraju sam naletio na polovni 5god star 2t 9,8ks i kupio ga.
Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.