Dijelovi rebara koji su napukli ili su sagnjili (uglavnom na spojevima lokoća oko pocinčanih brokava) su zamijenjeni. Prethodno sam ih ispilao pod oštrim kutem, slično kao i vrhove rebara, što sam već prikazao.
Ovaj komad treba cijeli zamijeniti, jer se raspukao, a na njega će se učvrstiti nosači motora, pa mora biti solidan. Da bi ga izvadio morao sam ga ispilati popola, ali tako da se može sastaviti i precrtati na karton.
Novi komad sam napravio od dva komada hrastovine koje sam zalijepio epoksidnom smolom i prenio nacrt sa kartona.
Kažu da epoksid nije dobar za lijepljenje hrastovine zbog tanina, pa sam drvo na spoju prethodno očistio acetonom. Osim toga, ovdje čvstoća spoja i nije toliko bitna, jer ionako se sve skupa priteže pašajicom.
Jedan dan pilanja, blanjanja, brušenja i bušenja i izgleda ovako:
Šteta je na ovo zamastiti uljem iz motora.
Na kraju je sve skupa zalijepljeno, povezano inox pašajicama 8 mm s lokoćama i inox vidama kroz madire. Glave vida su izvanka upuštene kroz plastiku i zalivene smolom. Izvanka će na kraju to trebati ponovo plastificirati i pokitati, ali to je najmanji problem.
I ostali ispilani djelovi su zamijenjeni, zalijepljeni i zavidani. Ovako na kraju izgleda rebro, kojega je falilo skoro pola.
Obzirom da nemam puno raspoloživog vremena, za ovo mi je trebao cijeli tjedan (par sati popodne, ne baš svaki dan).