Viking 28 (ex "Leut")

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Leut

PostPostao/la luka » 02. 11. 2011. (00:53)

Bice to odlicno kad se zavrsi, debljina produzetaka rebara sasvim dovoljna. Na konus od 24 cm mogo si slobodno nastiklat rebra jos toliko drzalo bi sigurno jer su rebra dosta siroka i velikaje povrsina lijepljenja kad bi racunao silu po centimetru kvadratnom sasvim dovoljno. I ja sam veliki protivnik natiklavanja rebara da drze mrtvu bantu bas iz razloga koje si naveo, a i ima puno zajebancije popratit linije i da to bude estecki lijepo.
Jos jednom svaka cas, i slobodno pravi guscu mjesavinu epoxija i pilotine, i lakse bi ti bilo da je jos sitnija, sami kad je gusca natopis prije dobro samim epoxijem i bez brige, a i manje ti toci i slijeva se
Bolje ti je vise puta kitovati nego da poslije puno brusis, a i manje materijala trosis.
Samo napred za sad odlicni vidi se velika volja.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la domagoj » 19. 11. 2011. (19:54)

Prošli tjedan sam počeo nadostavljat odcijepljene vrhove rebara.
slika
Donje na slici je konačno izblanjano , a gornje je tek ispilano i čeka blanjanje.

Kako su niske večernje i noćne temperature, za sada ih samo pripremam, a lijepit ću ih kad budu povoljnije temperature.
Pilanje ide sporo, jer nemam tračnu pilu, nego pilam ubodnom i sabljastom pilom. Posljedica je da imam malo više blanjanja, tako da ide dosta sporo. U prosjeku, za cijeli proces od šablone i ocrtavanja, pilanja, blanjanja i upasavanja ode cijelo popodne za jedan nastavak. Za sada ih je gotovo pet.

Ovo rebro se ne može popravljati, treba promijeniti cijeli komad.
slika

Nakon što je skinuto, sve brokve su izvađene, a kad se stavi novi komad, učvrstit će se vidama.
slika
U tu svrhu je s vanjske strane na mjestima gdje su bile brokve izbušena plastika. Kad se rebro vrati i zavida to će trebati ponovo plastificirati.

Šablona je napravljena od kartona i prenesena na drvo - hrastovi punat koji je ispucao, pa sam ga nabavio u pola cijene, a za ovu svrhu je sasvim iskoristiv.
slika

slika
Ispilano i sad slijedi blanjanje.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la legi » 24. 11. 2011. (12:47)

Bit će ti lip brod,što više ča si ga sam obnovio i guštaj u njemu.... :thumbup:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la domagoj » 27. 11. 2011. (18:23)

Prošli tjedan sam uspio odvojiti dva kasna popodneva i malo više od pola subote za rađu. U utorak je usto još i zajužilo tako da se noćna temperatura povisila dovoljno da se može ljepiti epoksidom. Rezutat:
slika
Izblanjan i upasan nastavak rebra. Ostaje ga samo zaljepiti i zavidati.
slika
slika
Pet vrhova rebara je nadostavljeno s prethodno pripremljenim nastavcima. Zaljepljno epoksidnom smolom i nakon par dana izbrušeno. Spoj je dobar, a razlika u boji drveta je neizbježna zbog razlike u starosti od nekih tridesetak godina. Epoksidna smola s piljevinom je super stvar.

Još jedan komad vanjskog opasa je zaljepljen i učvršćen vidama, nakon što mu je otpilan gornji dio u debljini 3,5 cm, koji je bio propao.
slika

Toliko ovaj tjedan.
domagoj
Member

PostPostao/la luka » 27. 11. 2011. (19:11)

Pohvale mestre samo napred, Forzza !!!
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la Mali Dabar » 01. 12. 2011. (23:26)

ti ovo detaljno uređuješ :thumbup: ,samo nemoj odustati.
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la domagoj » 02. 12. 2011. (12:51)

Ma kakvo odustajanje. Ne daj bože bolesti ili nekog većeg zla.
domagoj
Member

PostPostao/la piškera » 02. 12. 2011. (14:57)

Kako je to sve lipo gledati,neka,neka NAS ,nedaj se !!
...riči dide mog:upamti zauvik da u njima vire ni,nisu oni ka i mi ...
piškera
Member

Vrsta ribolova: profesionalni

PostPostao/la luka » 03. 12. 2011. (00:09)

Evo jednan savjet pa skini da ne remeti temu, posto kazes da imas vise da skidas nakon pilanja rebara mozes se posluziti ovakvom blanjom jedino je tesko nac za kupit a moze i dosta da kosta
slika
a mozes je sam napraviti, kupis na buvvljan neku osrednju obicnu blanju i osjeces ovo ispod crne linije i dobijes slican alat jedino kod ovog prvog mozes mijenjati zakrivljenost to je prednost
slika
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la domagoj » 03. 12. 2011. (20:46)

Imam ja takvu blanju. Otac ju je negdje kupio ili mu je netko dao još prije trideset godina. Još je u originalnoj kutiji. Ali, nije mi baš išlo blanjanje s njom. S mekšim drvom nije problem, ali s hrastovinom ide dosta teško. Jedan razlog je što nije naoštrena. Drugi razlog je da ima nešto tuplji kut nego standardna blanja, pa se u tvrdo drvo ukopava umjesto da skida strugotinu. A, treba i točno namjestiti radijus zakrivljenosti. Ako previše savijem onda se ukopava. Ako samo malo manje savijem onda nož ostaje u zraku. Neko sam se vrijeme mučio i onda odustao, dok je ne naoštrim, a nisam imao brus pri ruci.
domagoj
Member

PostPostao/la Mali Dabar » 04. 12. 2011. (23:04)

Domagoj,teško ceš to sa blanjom,vidio si i sam.
Važna ti je vanjska strana,da madir dobro sidne,ovo unutra se radilo sa teslicom,ali danas ti to nije potrebno,ispilaj sa ubodnom pilom i poslje obradi sa brusnim papirom.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la kumpanjo » 04. 12. 2011. (23:37)

Mali Dabar je napisao/la:Domagoj,teško ceš to sa blanjom,vidio si i sam.
Važna ti je vanjska strana,da madir dobro sidne,ovo unutra se radilo sa teslicom,ali danas ti to nije potrebno,ispilaj sa ubodnom pilom i poslje obradi sa brusnim papirom.

Kao što se vidi na slikama korbe su u vrhu gotovo ravne, pa se tu da obraditi običnom blanjom.Ašeta se koristi niže doli ,di je luk korbe veći ,a kao i nekad tako i danas ,uz svu tehniku i ostala pomagala nemože se izbjeći njeno korištenje pri imalo ozbiljnijoj brodogradnji ili remontu.Na kraju unutarnja strana korbi u vrhu je bitna jer tu dolazi kontra centa koja također mora nalijegati na sve korbe po dužini broda. Vjerujem da će biti vraćena na mjesto jer uz viržine čine bitna ojačanja uzdužne čvrstoće nekog broda.
kumpanjo
Member

Tip plovila: Drveni brod 11m. BETA MARINE-90 hp

PostPostao/la domagoj » 05. 12. 2011. (08:04)

kumpanjo je napisao/la:Na kraju unutarnja strana korbi u vrhu je bitna jer tu dolazi kontra centa koja također mora nalijegati na sve korbe po dužini broda. Vjerujem da će biti vraćena na mjesto jer uz viržine čine bitna ojačanja uzdužne čvrstoće nekog broda.

Naravno da će biti vraćena jer što bi inače držalo razme i spone kuverte, a i zbog uzdužnog ojačanja. Točnije, napravit ću novu jer planiram produžiti rebra za 10 cm, pa ova ne bi pasala kad se podigne. A i na nekim mjestima gdje su ukopavane spone je propala, zbog brokava i oštećene razme. Ali ću ovu iskoristiti tako što ću utore ispilati, a zdravi dio (10 - 12 cm) vratiti na svoje mjesto ispod nove (podignute) kontracente. Time ću dobiti na uzdužnoj čvrstoći, što si i sam primjetio. Pogotovo, što ovaj brod nema verzine, ne znam zašto? Mislio sam da ih je netko prije skinuo, ali onda bi se vidili tragovi brokava. Ako nisu trebale prije, sad kad je trup plastificiran, pogotovo ne trebaju.
domagoj
Member

PostPostao/la domagoj » 08. 12. 2011. (21:39)

Rađa se nastavlja. Dovoljno je toplo preko dana da se može raditi s epoksidom.

Ovo rebro je malo drugačije nastavljeno - kosina je pilana sa strane.
slika
Uz ljepljenje dodatno je učvršćeno sa dvije vide sa strane. Ovo se ne bi moglo napraviti bez nastavka za bušenje pod pravim kutem.

slika
Zaljepljeno, stegnuto i zavidano - tvrđe od originala.
slika
I konačno izbrušeno.
domagoj
Member

PostPostao/la mikula moli » 08. 12. 2011. (21:54)

bravo meštre :thumbup:

gušt je pratit ovu tvoju temu, samo naprid.......

lipo je gledat rad sa drvom nakon svih ovih nasi plasticnih brodova.......
mikula moli
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.