Drvene barke - slike

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Drvene barke - slike

PostPostao/la topala » 14. 11. 2011. (21:19)

riberer je napisao/la:
topala je napisao/la:
domagoj je napisao/la:Topala,
predlažem da otvoriš posebnu temu ..

hm nije problem medjutim odvuće se to malo-do 4mj neće bit gotova ...

Razlog više ... za naše nestrpljenje. Dakle, čekamo strpljivo ... ;)

nije greda dečki fotkam i pojasnjavam zasto sta i zbog čega radjeno .
topala
New Entry

PostPostao/la topala » 14. 11. 2011. (22:18)

a nadalje kad smo kod drvene barke i brodogradnje-

pripremljena je knjiga i već tiskana u par probnih primjeraka (povjest korč. brodogradnje) koju su u posljednjih 40 godina pripremali korčulani prvo otac pa nastavio sin g.N.Fazinić, i imam ju, medjutim kako nema srestava za tiskati znatnu količinu tako :? vam je nemogu ni reklamirat još , mada će i sama knjiga skoro kad se pojavi upućenijima malo predočiti moć nekadašnje dalmatinske drvene brodogradnje gledane iz korčule i prikaz meštara korčulana u zadnjih 150g poimenice,što je ko radio i kakav meštar je bio, koliko i za koliko novaca je šta gradio- ma sve do detalja s prikazima svih detalja od pred ugovora za barke,skica do računa :shock:
knjiga postoji i u pdf-u medjutim jel......
a zasad kad mi se pojavi susjed"kumpanjo" dam mu da vam okači na forum brošuru koju je tiskalo 1949 brodogradilište cetinić iz ko. pa cemo onda raspravljati što je kaić,guc,pasara trajta ili leut.
on je malo besposleniji on to napravi.
topala
New Entry

PostPostao/la boles » 19. 11. 2011. (02:49)

A moze li se kupiti probni primjerak ? i koja bi bila cijena?
boles
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara 5m + Tomos 3.5

PostPostao/la domagoj » 19. 11. 2011. (19:14)

Topala,
zadnjih dana je bilo dobro vrime, jeli se išta napravilo. Slike??

I otvori posebnu temu, nije to neki problem, samo klikneš na nova tema i eto ga... Ostalo će riberer
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la topala » 20. 11. 2011. (22:50)

imam zajebanciju s bitvama (8 kom+1 velika koju montira već) nisam imao suho drvo pa sam usjekao česvinu praje par dana na baštini to sve u jednoj bačvi kuhao satima pa sad prisilno sušenje ( česvina u promjeru 20cm nebi se osušila za par godina- ovako sad imam mokru česvinu a ne siravu pa se nadam u peći na 60c bi trecala bit suha za 15 dana.
ma radim na jednom muzeu barka mi je sporedna. ovo je osnova trenutne slike u izradi kreveti su gotov upravo večeras a prostorija je da napomenem vjerna prikazu još pod stolice stol i lutke -
naravno u tamnici su pomorci.... sve se vrti oko drvenih broda
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
topala
New Entry

PostPostao/la domagoj » 21. 11. 2011. (07:59)

Koja je svrha kuhanja? Ubijanje gljivica i parazita, stabilizacija ili nešto treće?
domagoj
Member

PostPostao/la primorac » 21. 11. 2011. (16:01)

:Other12:

kuhanjem dobiješ omekšani drveni element, kojeg zatim savijaš u pripremljenom kalupu na traženi oblik....
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la topala » 21. 11. 2011. (16:58)

domagoj je napisao/la:Koja je svrha kuhanja? Ubijanje gljivica i parazita, stabilizacija ili nešto treće?

ne dečki -
svako drvo ima kakvu takvu smolu smola se u porama sporo suši ,hrast par godina, itd-
ja kuhanjem vadim smolu van a ostaje voda.
dakle drvo više nije siravo nego je mokro "tek usječeno je sirova gradja a suho pokislo je mokro ;)
suši se jako brzo, manje puca ,nema šećera niti mirisa koje privlače štetnike, naravno muha ga i dalje napada al daleko manje
ma u drvnoj industriji koriste termin "stabilnije" dakle kuhaju se lišćari ne četinari i krotkiji su stabilniji- a u velikim količinana imaju kotlove i parne prostorije pa to na 600c pare s manje troška vode itd

mene od svega interesira drvo za bitvu da ne puca da sebrzo suši da mogu radit snjim pa skoro za 15 dana :silent:
topala
New Entry

PostPostao/la domagoj » 21. 11. 2011. (21:02)

Spomenuo si peć u kojoj sušiš drvo na 60 stupnjeva. Kakva je to peć?
domagoj
Member

PostPostao/la topala » 21. 11. 2011. (22:58)

ma bačva od nafte u kojoj kuhao drvo, grijalica i termo prekidač improvizacija do daske-
prvo čak poklopi bačvu i ostavi na vatri bez vode pa me bilo strah da ne raspzkne drvo i sve obanduna.
komadi su u promjeru 20cm dugi 1m- dosta veliki pa će trebat dosta da se osuši,a planiram sve potokarit otprilike na mjeru pa opet nastavit sušit,brže će poć.
kompa mi izračunao da po intenzitetu paljenja grijalice potrošim samo 20kn struje- ma ko ga....
topala
New Entry

PostPostao/la legi » 24. 11. 2011. (12:53)

A da ga je laminirat epoxijem ko šta rade podvodne puške i slično gdje je potrebna velika čvrstoća(bitve) i ne puca.....inače lipo radiš gušt je gledat slike :thumbup:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la domagoj » 11. 12. 2011. (20:35)

Topala,
jučer sam otvorio časopis More i unutra u sklopu reportaže o Korčuli i njenoj brodogradnji prikazan je i ovaj tvoj brod. Svaka čast.
:clap:
domagoj
Member

PostPostao/la motonave » 22. 01. 2012. (23:54)

kumpanjo je napisao/la:Brod na slici je izgrađen 1972, piše u Tribunju.
Volio bi znati tko ga je izgradio i za koga . Načuo sam da je građen za fratre na otoku Prviću( podatak nije provjeren)
Poslije je završio u Trogiru, ali dali se netko sijeća da ga je viđa prije ,ili zna nešto više o njegovim putevima,neka javi.
Inače građen je vrlo kvalitetno i od prvoklasnog drva, mahagonij , hrast,i bor koji i danas ima svoj prepoznatljivi miris.
Slike_037.jpg

Ne znam za godinu ni za koga je rađen, ali bio je osamdesetih vezan u portu u Vodicama, građen je u Sovlju (mislim da su dva rađena po istim šablonama) radili su ih Ignacio i Tome u današnjem škveru Stipaničev - Sovlje.
kaže moj meštar mome meštru: eee moj meštre!!!
motonave
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara - md2; prvić 25 - 3ym30

PostPostao/la dexy195 » 28. 01. 2012. (10:58)

Volio bi znati tko ga je izgradio i za koga . Načuo sam da je građen za fratre na otoku Prviću( podatak nije provjeren)
Poslije je završio u Trogiru, ali dali se netko sijeća da ga je viđa prije ,ili zna nešto više o njegovim putevima,neka javi.
Inače građen je vrlo kvalitetno i od prvoklasnog drva, mahagonij , hrast,i bor koji i danas ima svoj prepoznatljivi miris.
Slike_037.jpg

moj brod je slične građe kao i ovaj s tvoje slike samo što je moj skromnijih dimenzija (7,16 m). Zanimljivo je što ima pločicu na kojoj piše ˝BRODOGRADITELJI UKIĆ I STIPANIĆEV TRIBUNJ 1971˝. Eto možda ti to pomogne.
Dok riba grize, nema krize...
dexy195
New Entry

PostPostao/la kumpanjo » 28. 01. 2012. (22:26)

dexy195 je napisao/la:
Slike_037.jpg

moj brod je slične građe kao i ovaj s tvoje slike samo što je moj skromnijih dimenzija (7,16 m). Zanimljivo je što ima pločicu na kojoj piše ˝BRODOGRADITELJI UKIĆ I STIPANIĆEV TRIBUNJ 1971˝. Eto možda ti to pomogne.

Stavi koju sliku!!
kumpanjo
Member

Tip plovila: Drveni brod 11m. BETA MARINE-90 hp

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.