Postao/la MURTER 600 » 07. 12. 2011. (01:38)
Davne 1968.god.Međimurac došao poslom na otok Krk. "Stao na ježa" i ostao do danas! Plivati naucio na Dravi još kao dijete.
Prva barka(nikada zaboravljena)drvena pasara 4,80.Veslati do uvale Valbiska(sada trajektna luka)i nazad navecer bila je
normalna stvar,isto kao i do Plavnika za položiti parangal!Prva motorizacija je bio motor Tomos Lamo a kada sam nabavio
dva Tomosa sa po 4KS nitko mi nije bio ravan! Familija se pocela brojcano povecavati i nije bilo druge nego kupiti vece
plovilo.Odlucio sam se za Istranku-Labin Raša i to sa motorom Tomos10 KS sa daljinskim komandama.Prvi skok na provu te barke
doživio sam veliko razocarenje.Kad je plastika zaškripala ,ja sam mislio da ce se fondat! No nakon nekog vremena sam se priviknuo
na to ali želja za vecom i stabilnijom barkom nije prestajala.Zato je došla na red Primorka sa iste adrese i to sa neuništivim
Torpedom 18/24 unutarnjim motorom.E tada sam vec bio "ozbiljan moreplovac" Položivši za instruktora ronjenja razmišljao
sam kako je iskoristiti za ozbiljan "biznis".Vec 1988. god.napustio sam državnu tvrtku i otvorio vlastitu tvrtku.No uskoro sam uvidio da
je ta barka prespora i premala za ozbiljniji posao.Kupio sa Boston whajlera ,tip fišermana 6,53-2,20 sa Mercurijem 200KS dva takta.
Plovilo nepotopivo,maritivne sposobnosti odlicne,brzina i preko 40 knota(dvije osobe) ali pijanac bez premca (do 50 lit.na sat)
Posao se širio i trebalo je misliti o necem vecem.Naletio je povoljno brod Transfer Pajero ,dužine 14,50met,celicne konstrukcije
sa dva Perkins-Rakovica motorima po70 ks,kabinom i 2 dupla ležaja+ 3 za jednu osobu,veliki frizer,sudoer,prostrani wc,el. vinc
rezervoar nafte 800 lit,vode 600lit i velikom provom i zadnjom palubom,registriran po HRB.u za 40 putnika.Ja sam mu dogradio
platformu sa skalama za silazak ronilaca u more i sa tim brodom sam prokrstario jadran od Brijuna do Splita. Bilo je teškog mora
(vanjska strana Premude ,Silbe,Dugog otoka,Žirje,Kornati i da ne nabrajam)ali najviše bura sam proživio oko Prvica(Senjska vrata)
Golog ,Grgura,Raba te sjevero istocnu stranu Cresa i Lošinja.
Eto došlo i doba mirovine pa sam se riješio i broda! No nije se moglo bez mora i barke te sam kupio najljepšu i najbolju barku
sa kojom sam super zadovoljan i koja zadovoljava sve moje prohtjeve!
Murterino 21Demokracija je kada dvije budale imaju više prava od jednog pametnog!
To što su se meduze održale bez mozga preko 650 miliona godina,daje nadu mnogim ljudima..........