Panulavanje i dvotaktni motor

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Panulavanje i dvotaktni motor

PostPostao/la Robi » 08. 01. 2009. (11:28)

Pozdrav,

procitao sam na nekoliko mjesta da dvotaktni motori nisu za panulavanje jer im ne odgovara rad na malom broju okretaja, pa bi volio malo vise informacija o tome. Trenutno imam godinu i po dana staru Selvu 15 KS, dva takta, dva cilindra. Da li cu napraviti kakvu stetu motoru ako bi sa njim panulavao 2 puta tjedno po otprilike 3 sata? Ili je bolje da nabavim kakvog starog Tomosa za male pare pa stavim nekakav nosac i njega koristim u tu svrhu?
Robi

Re: Panulavanje i dvotaktni motor

PostPostao/la primorac » 08. 01. 2009. (13:55)

Ni jednom motoru u principu ne odgovara rad na malim (isto ni na vrlo visokim) okretajima. Zbog nepotpunog sagorijevanja nakuplja se garež i talog na neželjenim mjestima, a podmazivanje je lošije, dakle motor se ubrzano troši.

Najbolja po mom mišljenju opcija ti je mali vanbrodski motorić koji može gurati barku od 1,5 čv i malo brže, na jedno pola gasa (ili mrvicu više). Odličan izbor je mala Honda 2,2 zračno hlađena.

Dobar je i Tomosacchi, još ako nađeš propelu sa najmanjim korakom ( u originalu su nudili propele sa tri različita koraka).
Mnogi stave vanjski auspuh na Tomosa, bilo u vodu - niz nogu, bilo u ariju (ako se pogodi dobro ne buči odviše).
Poželjno je staviti sintetičko dvotaktno ulje za zrakom hlađene scootere - 2%, kakvog renomiranog svjetskog proizvođača, i kvalitetniju svjećicu - NGK npr. Svijetlo smeđa boja elektroda svjećice je nnajbolji znak da je sve u redu - i smjesa zrak/benzin, i pravilna svjećica, i sagorijevanje, a također da je motor u dobroj kondiciji.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la Gaso » 08. 01. 2009. (14:11)

Ja ti nebi preporučio zračno hlađene Honde imam je i sam, nego 2.5KS Suzuki, koji ima kopču(ler, naprijed) i vodeno je hlađen. Honda je bučna za pop...it, a suzuki 2.5KS je milina napram Hondi 2 ili 2.3 inače ti je več primorac sve odgovorio.
Ja sam ti panulao i sa Yamahom 8 2T, nije bilo nekih problema, radila je dosta i na minimumu, ali ipak bolja opcija ti je manji 4T motor.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la svihor » 08. 01. 2009. (14:39)

mene isto muči taj problem imam 2 taktni tohatsu 9,9 ks ali je drugi problem pasara vodičanka nema mjesta za manji
pomoćni motor.Molim savjet :?
svihor
New Entry

PostPostao/la primorac » 08. 01. 2009. (15:18)

Meni je Hondica simpatična jer nema impelera (jedna zajebancija manje) i troši izuzetno malo, je da pravi nevjerovatnu buku. Mali Suzuki 2,5 ima impeler i dosta je tih, a isto je dvotaktni, trpi svakojako maltretiranje (moj susjed je ima na gumenom od 2 i po metra, ali uredno svi zloupotrebljavamo taj motorić i jadan uvik kreše od prve).

Ne sviđaju mi se odviše 4T motori manjih dimenzija jer su preosjetljivi i traže brigu koju mi na Jadranu nismo navikli davati (naučili na Tomosa - naši susjedi u deželi napravili su dvije neoprostive greške: prestali proizvoditi Reanault 4 i Tomos 4 :mrgreen: )

Svihor, možda je mrvu (teke) prejako 9,9 na vodičku lastu, pa ako bi stavio motor 4 ili 5 ks bilo bi mista i za malenoga od 2 ks?
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la Gaso » 08. 01. 2009. (15:23)

Uzmi neki motor dva cilindara i 6KS, 4T, sa tim motorom če ti brod imat max brzinu isto ko sa tvojim 9.9(5.5čvorova), a min če ti bit na 1.3 NM, to ti je prejak motor za tu barku, dovoljno je 6KS. Kad sam još panulao sa pasarom elan 5m, imao sam Hondu 6 4T, koja je imala i alternator od 5A, pa sam još sa tim punio akumulator za FF, nekako mi se ovaj motor pokazao optimalnim za ove plastične barke oko 5m i najbolje je imat jedan univerzalni motor i gotovo, ova 6. je jedan rijetkih motora koji več ima dva cilindara, koji su zakon, pošto je motor puno tiši i manje vibrira. Ako bi imao Hondu 2 ili 2.3, sa centrifugalnom kopčom, uvijek treba dat malo gasa, da se počne propela okretati, pa onda ide brod sa 2KS, brže nego sa H. 6KS, na minimumu, ne treba tebi pomočni, uzmi neki 6KS i gotovo. Ponekad sam bio ljen, pa mi se nije dalo stavljat Hondu 6(32kg) na barku, pa sam stavio Hondu 2, i sa tim motorom Elan pasara 5m išla je 4.4čvorova.

Primorac, imam ja Suzuki 4T i 2.5ks, a šta je lakše trpit, slušat buko da te boli glava, par sati panulivanja ili jedno na 3 godina izmjenit impeler, pa zašto misliš da sam ja nabavljao novi pomočni motor Suzuki, a Honda 2 mi več godinama stoji u spremištu, a mogao bi i nju koristi za pomočni ;) A tomosakia imao je moj stari dok sam bio dijete, možda se oni činu ljudima koji su ih svakodnevno koristili dobri, pošto su jih svakodnevno palili, a za nas koji smo ih upalili 10 dana godišnje to je bio jedan najlošijih motora šta sam ja imao mogučnost vidjeti. Sječam se starog kako je non stop imao probleme sa Tomosom, kad je onda nabavio prvo Yamahu 8 2T, tek tada smo onda vidjeli šta znači imat dobar motor, ali to su bile Yamahe g. 86, a ne ko ove nove Yamaha 4KS 4T, sa kojim isto imaju ljudi dosta problema, ova moja 1. Yamaha g. 86, još danas radi bez problema, a vlastnik me zamolio, ako slučanjo znam za koju 8. 2T da je odmah kupi, on isto puno panula na minimumu.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la lošinj » 08. 01. 2009. (16:28)

Imam i Ja Suzukija 2,5 4t i zadovoljan sam sa njime.
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la dome » 08. 01. 2009. (19:27)

Robi R je napisao/la:Pozdrav,

procitao sam na nekoliko mjesta da dvotaktni motori nisu za panulavanje jer im ne odgovara rad na malom broju okretaja, pa bi volio malo vise informacija o tome. Trenutno imam godinu i po dana staru Selvu 15 KS, dva takta, dva cilindra. Da li cu napraviti kakvu stetu motoru ako bi sa njim panulavao 2 puta tjedno po otprilike 3 sata? Ili je bolje da nabavim kakvog starog Tomosa za male pare pa stavim nekakav nosac i njega koristim u tu svrhu?

Motor koji imaš je trnutno najjednostavniji na tržištu sa najeftinijim dijelovima(ležajevi radilice sa semerinzima ispod 100kn)
Rok trajanja impeleru je 5 godina ili 500 radnih sati pa što se prije ispuni.Koristi kvalitetnije ulje (ne valvoline ili shell to je srednja žalost po kvaliteti ko i inino samo skuplje nego YAMALUBE ili QUICKSILVER) i panulaj slobodno koliko god hoćeš.Obvezatno jednom godišnje provjeri rad termostata i nakon tri godine ili tristo sati naslage kamenca u kanalima hlađenja.Nakon 5 godila ili 500 sati otvori motor i očisti garež,provjeri prstenove i ležaje radilice,semeringe i impeler obvezatno promjeni i motor ti nikada neće stati ma koliko god panulao.I zapamti nema motora koji nije za panulu nego samo loše održavanih motora ako se motor propisno održava onda je svaki dobar i sa njim neće biti problema bio on SELVA.YAMAHA, SUZUKI ili koji god.................
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Robi » 08. 01. 2009. (20:57)

Najvise me brinulo sto na malom gasu 2 dvotaktna cilindra rade nemirno pa ima dosta vibracija i nisam bio siguran kako se to odrazava na radilicu i lezajeve.

Puno hvala svima na savjetima!
Robi

PostPostao/la dome » 08. 01. 2009. (23:17)

ma ne brini za ležajeve oni su ionako najjeftinija stavka pa čak i da ih malo ranije promijeniš.
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la Robi » 09. 01. 2009. (16:43)

dome je napisao/la:ma ne brini za ležajeve oni su ionako najjeftinija stavka pa čak i da ih malo ranije promijeniš.

odlicno, hvala!
ovaj motor sam ionako dobio poprilicno jeftino, i koristit ce mi jos otprilike godinu dana dok ne skupim nesto novaca za kakvih 25 ili 40 KS sto bi bilo optimalno za moju barku...
Robi

PostPostao/la wildstar » 12. 01. 2009. (23:00)

Možeš panulavati sa bilo kojim motorom samo mu svako određeno vrime dodaj naglo gasa ( dvotaktnom ) da dobije goriva dosta u karter a sa gorivom i ulja.Ulje šta kvalitetnije to bolje.Ja imam prerađeni tomos 4.8 za panulavanje sa auspuhom od kroma koji ide u more nešto slično seagulu.Po 6-7 sati panulam več par godina.Normalno da motor moraš malo pregledati svaku godinu , nakon određenog vremena očistiti garež na klipu i glavi.Sada imam na brodu staru yamahu 8a to je yamaha stara 30 godina i sa njom panulam po 5-6 sati ne promini zvuk.Ljudi se varaju kad kažu da je 4t bolji za panulavanje ,a kao da on ima dobro podmazivanje na minimumu .Montirajte manometar ili sijalicu na tlak ulja pa kad se ugrije vidit će te koliko vam tlaka ima skoro ništa.ako ne daš malo gasa na momente ili ga malo ne ispušeš ista je to stvar.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la Eventum » 12. 01. 2009. (23:37)

wildstar je napisao/la:...samo mu svako određeno vrime dodaj naglo gasa ( dvotaktnom ) da dobije goriva dosta u karter a sa gorivom i ulja....

Svako koliko? Svakih 10 minuta, pola sata...?
Eventum
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 500+6KS Suzuki & Bavaria Cruiser 37

PostPostao/la Robi » 13. 01. 2009. (17:55)

wildstar je napisao/la:Možeš panulavati sa bilo kojim motorom samo mu svako određeno vrime dodaj naglo gasa ( dvotaktnom ) da dobije goriva dosta u karter a sa gorivom i ulja.

to sam i radio, nekako mi je bilo logicno... ali opet nisam bio siguran da li je dovoljno za ne ubit dvotaktni motor..
Robi

PostPostao/la dome » 13. 01. 2009. (20:49)

nemožeš motor ubiti korištenjem panulao ti ili ne ili išao na sviću ili parangale ili bilo što................ja na održavanju imam na desetke panulaša i svićara i to ljudi koji žive i prehranjuju obitelji svićarenjem na dvotaktu yamahu 5,selvu 6,suzukija 4 itd. pa im motori uz adekvatno održavanje traju po više od desetak godina nakon čega budu isluženi i potpuno amortizirani ali napominjem to su korisnici koji su svaki dan tj.noć na moru po desetak sati.ali motor možeš ubiti samo i isključivo neodržavanjem i zanemarivanjem dakle panulaj slobodno samo motor redovito servisiraj kod pedantnog meštra i nećeš nikada imati problema...................
2) koristi “Pretražnik”
dome

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.