TORPEDO 7 KS - elektropokretač

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

TORPEDO 7 KS - elektropokretač

PostPostao/la fordson » 04. 11. 2011. (19:05)

Pozdrav svima ! Je li bolje elektropokretač montirati tako da zamašnjak okreće preko remenice i remena, ili pak na zamašnjak utisnuti zupčani vijenac i onda klasično s uzubljivanjem ? Imam dojam da je preko remena neophodno koristiti dekompresor, a preko uzubljivanja možda i ne bi trebalo. Što bi moglo biti "zdravije" za motor ? Koliko dekompresor može štetiti ventilu ? Hvala na odgovoru :!:
fordson
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: drvena pasara s kabinom, Torpedo 7 KS

Re: TORPEDO 7 KS - elektropokretač

PostPostao/la beba » 04. 11. 2011. (21:34)

nemože mu štetit,a i netreba dizat dekompresor kad je dinamostarter jer se stave dva remena pa neprokliziva
beba
Senior Member

Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la fordson » 05. 11. 2011. (13:28)

Pa da, zvuči logično, zato na zamašnjaku i jesu dva utora. Opet, s druge strane, stari Yanmari imaju tvornički nazubljen zamašnjak i klasični elektropokretač ...
fordson
New Entry

PostPostao/la bananko28 » 07. 11. 2011. (11:56)

i meni bi trebao taj dinamostarter jer mi je vise muka kurblat, pogotovo sad kad zahladi. di se to može nabavit? može li preko ebaya?
bananko28
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la beba » 07. 11. 2011. (14:23)

eco coming split ali nije jeftin više se isplati kupit neki zaribali motor sa tim za 2000-2500 kn nego njemu plačat pun ku... :D
beba
Senior Member

Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la fordson » 07. 11. 2011. (16:15)

bananko28 je napisao/la:i meni bi trebao taj dinamostarter jer mi je vise muka kurblat, pogotovo sad kad zahladi. di se to može nabavit? može li preko ebaya?

Preko e-baya se sve može nabaviti, ali je poštarina užasno skupa, a dinamostarter je itekako težak ... Ja sam mislio pronaći odgovarajući nazubljeni prsten od nekog auta i onda istokariti zamašnjak koliko treba i iskoristiti auto-elektropokretač i posebno alternator ... treba malo kopati po mjerama i auto-otpadima, ali mislim da bi to išlo ...
fordson
New Entry

PostPostao/la fordson » 07. 11. 2011. (16:19)

Nešto mi govori da bi Renault 4 mogao imati takav zamašnjak, ili Dyana ili nešto slične kubikaže ... treba uzet metar i malo se zabavljat po otpadima ...
fordson
New Entry

PostPostao/la ceko » 08. 11. 2011. (22:08)

Imaš za kupiti zupčanik od Torpeda (cca 1300 kn)..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la fordson » 09. 11. 2011. (08:33)

ceko je napisao/la:Imaš za kupiti zupčanik od Torpeda (cca 1300 kn)..

Da, znam, ali mi se čini da je to previše novaca. Za DMB tj. LDA 450 sam siguran da ide zupčanik od Renola i njegov elektropokretač, provjereno i isprobano na IMT frezi, uz relativno mali trošak tokaru da uzme rub zamašnjaka i onda utisne zupčanik na toplo.
fordson
New Entry

PostPostao/la bananko28 » 16. 12. 2011. (12:46)

ceko je napisao/la:Imaš za kupiti zupčanik od Torpeda (cca 1300 kn)..

ceko di to ima za kupit? i dal paše na zamašnjak od 7-ice?
bananko28
Old Senior Member

PostPostao/la ceko » 16. 12. 2011. (13:00)

Pa, u puli je imao tip šta drži skf ležajeve i djelove za volvo (na punti poslije kružnog toka), poslije ljeta je moj kum kupio kod njega tu krunu i cijena je bila oko 1300 kn. Za ugradit trebalo je grijat, izbit postojeću i stavit novu.. Posao od pola sata.. Ma mogla bi se skinuti i sa nekog starog torpeda.. Ali po meni to ugradit na 7 ks nije isplativo.. Treba tokarit zamašnjak, pa napravit ležište za anlaser, pa ležite za alternator, pa sve da paše - ukratko preskupo i previše posla.. U Trstu imaš za te novce novi dinamostarter, dvi vide, regler i piči.. :wave:
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la bananko28 » 16. 12. 2011. (19:02)

ceko je napisao/la:Pa, u puli je imao tip šta drži skf ležajeve i djelove za volvo (na punti poslije kružnog toka), poslije ljeta je moj kum kupio kod njega tu krunu i cijena je bila oko 1300 kn. Za ugradit trebalo je grijat, izbit postojeću i stavit novu.. Posao od pola sata.. Ma mogla bi se skinuti i sa nekog starog torpeda.. Ali po meni to ugradit na 7 ks nije isplativo.. Treba tokarit zamašnjak, pa napravit ležište za anlaser, pa ležite za alternator, pa sve da paše - ukratko preskupo i previše posla.. U Trstu imaš za te novce novi dinamostarter, dvi vide, regler i piči.. :wave:

a i to je što kažeš. dal ti misliš kad stavit ključ? ovaj moj motorić je ko bog, zadovoljan sam sa njim, a kad bi bija kljuć bija bi sretan ko da iman novog janmara! :D :thumbup:
bananko28
Old Senior Member

PostPostao/la jmt » 16. 12. 2011. (19:53)

Ova sedmica je puno bolji motor od devetke ,puno manje problema oko brtve glave i nježniji rad motora a šta se tiče samog startera ma koliko god zvučalo komplicirano za ugradnju dajem mu prednost u odnosu na dino jer je dino konstantan veliki potrošač snage samog motora odnosno puno više nego alternator .Zamajaca opet ima više vrsta koji je dijametar u tog motora možda se i nađe koja kruna kod mene.
jmt
Member

Tip plovila: prvić 25

PostPostao/la ceko » 16. 12. 2011. (20:40)

Na sedmicu još nisam čuo da je netko ugradio anlaser.. Mislim da je kruna manji problem, a to da dinamostarter opterećuje motor je istina, ali i alternator mu uzme sigurno 1 ks. Mislim, ovo je zadatak za entuzijaste i ako ko uspije (ili je uspio) volio bi da podijeli iskustva sa nama.. :thumbup:

@ bananko: za sada ne planiram staviti paljenje na ključ, ali ako naletim na neki dinamostarter ko zna.. Ide mi malo na živce dizat poklopac motora i palit ga na manicu svako malo, pogotovo na lignjama, ali to rješavam tako da ga skoro ni ne gasim.. :lol: Dobro si reka, da je moći nabaviti novog nebi ni trena razmišljao, ali ovako sve više razmišljam o ugradnji vanbrodske Yamahe 9,9 high thrust jednog dana - s njom greben stvarno dobro ide i savršena je za ono šta meni treba. Samo što Yamaha troši više od 7-ice, a mala potrošnja i pouzdanost su najveći plus ovom motoru :thumbup: . Ja sa njim odradim po izlasku 5-6 sati bez da ga gasim (ljeti to zna biti i po dva puta dnevno) tako da je ovaj motor stvarno zahvalan, ali godine rade svoje (38 :o !!)...
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la bananko28 » 16. 12. 2011. (21:21)

ja svog bez dekompresora palim samo jednaput ujutro, a nakon toga ga palim bez da ga dižem, cak i nakon par sati od posljednjeg gašenja. jedino me živcira sad paljenje zimi ujutro, dođe mi da ga isti čas izvadim i bacim pod barku!

Znači u budučnosti misliš imat samo vanbrodski? o tome i ja razmišljam, ali kad pomislim da se praktički sa ovim motorom vozim za badava brzo me prođe volja, ali doće vrime da se i on zamine, pa ću onda dobro izvagat dal vanbrodski ili brodski! :D
bananko28
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.