Postao/la luka » 08. 11. 2011. (02:30)
Nije samo kompjuterska simulacija. Kad se nacrtaju 3d modeli, onda se oni mogu renderovati pa se dobiju ove slike to je sada trend u brodogradnji pa se i mi zezamo sa tim renderima, a inace 3d model ima CNC kod, petoosna CNC (cak mi mosga i sa 3 stepena ali ima nekih komplikacija) masina je moze izrezati sve osim oplate i da sastavljas ko lego kocke.
Kad sam prije 2 god bio na jednom duzem krstarenju u St. Tropez tamo sam se sreo sa dosta neobicnih drvenih baraka sa razlicitim modifikacija latinskog jedra, poceo sam se raspitivati i sve se vrcelo oko tamosnjeg jet seta. Nasli su skupi hobi, kupuju stare barke i ugradjuju latinska jedra i prave rezne regate, nijesu im bitne pare samo da se prica o necijim rezultatima i cijene baraka su ogromne barka od 5 - 6 m duzine ide od 50 000 - 70 000 eura. I onda sam poceo da malo cackam razne modele nasih baraka, italijanskih, spanskih, ali sa stanovista sto boljih jedrilicarskih sposobnosti. I za ovu kako oni kazu vela latinu linije sam ja sam stvorio na osnovu vise modele. Pokusao od svih modela koje sam uspio nabavit izvuc nesto najbolje i napravit kao neki univerzalni dizajn. E onda je moj prijatelj uzeo te linije i storio ovo, jedino sto moja barka nije bila namijenjena za ugradnju unutrasnjeg motora.