sinitram je napisao/la:Kapo je napisao/la:nac je napisao/la:Ima još jedno rešenje kod toga i to je pristajanje i vezanje provom na obalu. Daleko bolja situacija je kod isplovljavanja krmom kao obrnuto.
Imam Adriju 1002 (dva motora) i također je prilično teška za manevar krmom (boljka svih limun krma),a problem sam u velikoj mjeri riješio upravo s gore navedenim rješenjem,odnosno pristajanje provom na vez. Izlazak krmom je mačji kašalj jer ravno izići s veza zaista nije nikakav problem. A i ulazak na brod s prove mi je puno zgodniji obzirom na visinu rive gdje je brod vezan.
Mali savjet, tako su mene ucili manovri sa dva motora. uhvatis obje manice rukama i okreni se glavom di zalis da prova ide.
Npr. zelis se zavrtiti u livo, okreni glavu u livo a ramena ce napraviti sljedece- liva ruka ce potegniti livi motor unazad a desna ruka ce gurniti desni motor unaprid.
Ista stvar je za okretanje udesno.
dodavanjem ili smanjivanjem gasa se postize da brod lagano ide unazad ili unaprid dok se okrice.
Sve je to dobro poznato ali ipak je najlakše pristati provom na rivu bez puno komplikacije. Još kad uzmeš u obzir i ljetni maestral koji te puno puta nemilo tuče,onda je najbitnije što brže se uglavit među brodove a tu je ipak ulaz provom zakon,brži,jednostavniji i nadasve sigurniji.