Dalmatinka, izbor vanbrodskog motora

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Dalmatinka, izbor vanbrodskog motora

PostPostao/la krešo » 23. 10. 2011. (20:20)

Poštovani forumaši,
Ako se dalmatinka sa spojlerom (spojler se nastavlja na linije trupa, čisti deplasman) vozi na putnoj brzini od recimo 6,5čv, koliko će potrošnja varirati ovisno o tome pogoni li je 2t15ks, 2t18ks, 2t25ks, 4t15ks, 4t20ks? Jasno mi je da će najmanje trošiti sa 4t15ks a najviše sa 2t25ks, ali nemam osjećaj koliko se brojke razlikuju u apsolutnom iznosu. Pitam zato jer je između nabavnih cijena razlika mala, a zgodno je imati rezervu snage ako to previše ne košta u potrošnji.
Je li ispravno razmišljanje da će mi ukupni godišnji troškovi održavanja i potrošnje kroz duži period biti manji sa 2t ako je motor u pogonu manje od recimo 80h godišnje?

I jedno pitanje za panulaše koji imaju glavni vb motor a za panulu koriste pomoćni motor: upravljate li pomoćnim motorom ručno na krmi ili ste složili neki sustav koji olakšava upravljanje pomoćnim motorom? Vadite li tokom panulanja petu glavnog motora iz mora?

Bit će mi korisno svako iskustvo.

Hvala,
krešo
...
krešo
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: VEN 590 Z

Re: Dalmatinka, izbor vanbrodskog motora

PostPostao/la tg-boy » 24. 10. 2011. (12:50)

iz iskustva 4ks-5litara
10 ks- 7litara
18ks-10litara
ovo gore za dvotaktne i upitno dobiti tu putnu brzinu

4t 15ks - 3litre na sat ---- eto ... bilo je ovde baš za dalmatinku proračun potrošnje kao i u burzi nautike - malo potrazi po net-u :wave:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la krešo » 24. 10. 2011. (13:39)

tg-boy je napisao/la:iz iskustva 4ks-5litara
10 ks- 7litara
18ks-10litara
ovo gore za dvotaktne i upitno dobiti tu putnu brzinu

4t 15ks - 3litre na sat ---- eto ... bilo je ovde baš za dalmatinku proračun potrošnje kao i u burzi nautike - malo potrazi po net-u :wave:

Hvala na odgovoru! nije mi bitno je li u konačnici to 6,5čv ili 5,5čv, zanima me usporedna potrošnja na nekoj razumnoj putnoj brzini. Gledao sam testove, ali koliko se sjećam nisu bili za toliki raspon motora, testirana je samo 2t 10ks i brojke su bile 4200 / 6,3 / 4,8 na punom gasu. Brojke koje navodiš izgledaju mi kao potrošnje na maksimalnim gasu, i to ako motor postigne maksimalne okretaje. Je li moguće da su tolike razlike na putnoj brzini? Pa onda ću cijelo vrijeme voziti na pomoćni motor! :)

krešo
...
krešo
Member

PostPostao/la tg-boy » 24. 10. 2011. (16:54)

ma možda nije potrošnja baš precizna za uru rada ali do pošte sam prije nosija kantu od 5l min i to za tomos4, ista pošta tomos 10 kanta 7-8 litara, ista pošta tomos 18 12litara--- sve dvotaktno----- kad san priša na suzuki 15 četritakta ista pošta maksimalno 3,5 litara.... .....
sad su dvotaktaši išli naprid i manje troše ali i dalje je 4-takt isprid njih barem u ovim niskim snagama potrebnim za dalmatinku tj. 20ks.--- prednost im je i dobar dugotrajan rad na minimumu za panulu --- pozdrav
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la el passo » 24. 10. 2011. (21:04)

Razlika u potrošnji 2t 18 i 25 ks za putnu brzinu nebi trebala biti veća od 1l. Iz osobnog iskustva s istrankom i tomosima 10 i 18 nije bilo razlike u potrošnji za putnu brzinu. Najveća ti je razlika kad panulivaš. Sad imam gliser sa yamahom 40 prije je bilo gore mariner 25 i isto je jako mala razlika u potrošnji za putnu brzinu ( cca 05l ). Naravno da na maximumu postoji poprilična razlika. Ja panulivam sa tomosom 4 kojeg sam spoio sa yamahom preko poluge, a za gas sam dodao posebni komandu koja mi stoji kod nogu da ne smeta kad dižem ulov. Upravljivost je puno bolja nego prije kad nisam imao taj sistem. :)
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la krešo » 25. 10. 2011. (20:12)

el passo, imaš li fotografiju izvedbe poluge? Kako je pomoćni motor obično pomaknut unazad u odnosu na glavni pokušavam se domislit kako bi izgledalo optimalno rješenje. hvala za podatke o potrošnji, pomoći će kod izbora motora!
...
krešo
Member

PostPostao/la el passo » 25. 10. 2011. (21:09)

krešo je napisao/la:el passo, imaš li fotografiju izvedbe poluge? Kako je pomoćni motor obično pomaknut unazad u odnosu na glavni pokušavam se domislit kako bi izgledalo optimalno rješenje. hvala za podatke o potrošnji, pomoći će kod izbora motora!

poslikati ću sutra
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 26. 10. 2011. (09:13)

mali problemi. sad će slika
slika
slika
slika
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la krešo » 26. 10. 2011. (17:12)

el passo, ovo si odlično napravio! :) super da su se poravnale zadnje strane motora, ali sad kad vidim kako sve stoji, za slučaj da se ne poravnaju može se i dodati šipka iza kraćeg pa ih onda učvrstiti ovako, isto će raditi.
sad mi se po glavi roji novi set planova. :)
hvala za fotografije!

krešo
...
krešo
Member

PostPostao/la slot » 26. 10. 2011. (17:17)

el passo,bas si domisljat :thumbup:
voda je gradu podarila ime
slot
Old Senior Member

Tip plovila: Naval 19 Yamaha 40/60

PostPostao/la Kapo » 26. 10. 2011. (17:50)

krešo je napisao/la:Je li ispravno razmišljanje da će mi ukupni godišnji troškovi održavanja i potrošnje kroz duži period biti manji sa 2t ako je motor u pogonu manje od recimo 80h godišnje?
Hvala,
krešo

Ako kupuješ novi motor i radiš oko 80 sati godišnje,isplativije je kupiti 2T motor jer je razlika u cijeni znatna i sa 80-ak sati razliku u cijeni je teško isplatiti
u razlici potrošnje,a još je tu i veći trošak održavanja 4T motora (ovo pišem iz vlastitog iskustva sa fishermanom od 5.5 m, 4T motorom od 90 KS i 100-tinjak sati godišnje).
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la krešo » 28. 10. 2011. (09:56)

Kapo je napisao/la:Ako kupuješ novi motor i radiš oko 80 sati godišnje,isplativije je kupiti 2T motor jer je razlika u cijeni znatna i sa 80-ak sati razliku u cijeni je teško isplatiti
u razlici potrošnje,a još je tu i veći trošak održavanja 4T motora (ovo pišem iz vlastitog iskustva sa fishermanom od 5.5 m, 4T motorom od 90 KS i 100-tinjak sati godišnje).

Nabavne cijene svih navedenih Tohatsu motora (dakle 15-25ks 2T i 15-20ks 4T) su između 20k i 25k kn, tako da mi sama nabavna cijena čak nije presudna. Za 2T je održavanje jednostavno, pa bih ga sam preuzeo nakon isteka garancije (kao što radim i sa 2T motorima koje sad koristim). Za 4T nisam siguran da ću imati volje (kao što nemam ni volje za održavanje automobila), a strah me i skupih kvarova na motoru koji cijelu godinu stoji na moru a rijetko se koristi.

Možeš li mi napisati koliko otprilike košta redovni servis?

krešo
...
krešo
Member

PostPostao/la Kapo » 01. 11. 2011. (13:04)

krešo je napisao/la:
Kapo je napisao/la:Ako kupuješ novi motor i radiš oko 80 sati godišnje,isplativije je kupiti 2T motor jer je razlika u cijeni znatna i sa 80-ak sati razliku u cijeni je teško isplatiti

Nabavne cijene svih navedenih Tohatsu motora (dakle 15-25ks 2T i 15-20ks 4T) su između 20k i 25k kn, tako da mi sama nabavna cijena čak nije presudna. Za 2T je održavanje jednostavno, pa bih ga sam preuzeo nakon isteka garancije (kao što radim i sa 2T motorima koje sad koristim). Za 4T nisam siguran da ću imati volje (kao što nemam ni volje za održavanje automobila), a strah me i skupih kvarova na motoru koji cijelu godinu stoji na moru a rijetko se koristi.

Možeš li mi napisati koliko otprilike košta redovni servis?

krešo

Redovni servis oko 1000-1200 kn
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.