SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la matan » 20. 10. 2011. (10:24)

Totalni sam antitalenat za struju. Je li dovoljno na 1 akumulator od 80Ah staviti 1 panel 80W samo radi nadopune jer ne izlazim na more tako često?
matan
New Entry

PostPostao/la Trogiranin » 20. 10. 2011. (10:44)

Ako ćeš samo radi dopune baterije onda ti je više nego dovoljno. Dovoljno je i ako imaš manji frižider uz uvjet da ne budeš lin poć malo lovit ribu, bacit parangal i sl. ka šta je reka Grinteša :thumbup: . Ali ako ćeš stat na vezu i ne palit motor, a imat frižider, tuširat se toplom vodom i kakat na struju, eeee onda ti nije dovoljno ni 80 W ni 80 Ah :mrgreen:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la Grinteša » 20. 10. 2011. (11:10)

E, sad što znaći ne ideš često na more?
Ne stojiš više dana na moru ili ideš rijetko na more?
Gašo je ovde lipo napisa.
Ako misliš da ti samo zimi održava akumulator, onda je dosta 5W panel. ;)
Gaso je napisao/la:Zavisi kako se koriste potrošači. Meni je dovoljno, da mi solarni panel pokriva frižider, znači koliko potroši frižider, toliko treba solar u prosjeku napuniti.
Prije kad, sam imao 85W i PWM regulator, nakon 4. dana, ako brod na vezu nije bio upaljen u tih dana motor izpraznio sam servisne akumulatore sa frižiderom. Pošto nemam mogučnosti montirat neki veči solar, odlučio sam za MPPT samo zbog ograničenosti sa veličinom solarnog panela. Sada, mislim da sam sa time iz istog solara dobio nekih 10-20% više Ah preko dana, i to je dovoljno, da mi održava frižider i nikada mi se nisu izpraznili akumulatori, a stao je brod na vezu sa upaljenim frižiderom i po 10 dana. Zači kod mene 85W + MPPT je dovoljno jedino za frižider. Moje mišljenje je, za održavanje akumulatora dovoljno je 5W solar, za održavanje frižidera treba min 80W, sve ostalo između 5-80W ja nebi stavljao, jer je previše za održavanje akumulara i premalo za održavanje frižidera.

Meni je to bitno, jer imao sam samo problem potrošnjom na vezu ako sam imao frižider upaljen 24h, ali ja želim tako imat upaljen frižider. Za ostale, koji imate probleme, sa potrošnjom kad ste na brodu i koristite ga(znači nije na vezu), ja mislim da nečete ništa sa solarom rješiti, i bezveze je tako rješavati, nego trebate promjeniti alternator ili montirati dodatni alternator ili čak generator, ovisi od situacije.

Mislim, da je ovo rješenje u vezi solara dobro samo, za pokrivanje potrošnje za frižider, kad nema ljudi na brodu, i frižider je u stvari jedini potrošač, kad se napusti brod recimo za 1,2 dana, sve ostale probleme treba rješaviti kod alternatora i onda preko bilance punjenja izračunati potrebni kapacitet. Treba rješiti problem punjenja, sa večim kapacitetom ako se uz to ne uveča amperaža punjenja, samo se premjesti vrijeme, kad če se akumulatori potpuno izprazniti.
Grinteša
Senior Member

Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la matee » 20. 10. 2011. (13:15)

ljudi pa ko stoji 4 dana na vezu i ne pali motor može stati i kući
ili ugovoriti s elektrom priključak za struju bilo bi jeftinije, šala šala
prostorno 2 x 120 w, malo ko može smistiti na brod
matee
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Kosanović mm700 aifo 8061, elan 490, drvo 5m

PostPostao/la Pape » 20. 10. 2011. (13:50)

matee je napisao/la:ljudi pa ko stoji 4 dana na vezu i ne pali motor može stati i kući

deboto, slažen se...a 2x120W...pa eto ideje kako napravit hard top... :lol:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la som » 20. 10. 2011. (16:48)

Ne radi se o stajanju u vali četiri dana, makar se i to događa. Pola trogirana dođu na Drvenik i stoje po 20 dana da bi samo s jednim brodom ili kaićem išli u ribe. Kad te zatvori nema tri-četiri dana vanka vale. Znaju to svi koji su doživili, sigurno vas ima tu doli da ste bili na Drveniku po nekoliko dana u vali i jeli samo konzerve i malo prstaca treći dan. Svi moji postovi se svode na jedno: Stavljati panel od 5 W je dobro za držat bateriju živom a sve ispod 120 W je bacanje para. Panel 80 W: 80:17.5 (napon na panelu) =4.57. Znači 4.5 A, teoretski a u praksi oko 3A na sat i to cca 6-8 sati dnevno, liti. Max. 24-25 A dnevno šta može pokriti potrošnju frižidera samo ako je nacrtan na boku broda. 80 W panel možda može pokriti potrošnju frižidera da je brod na vezu i da niko ne otvara frižider kojem mora biti osiguran protok zraka jer mu je teže raditi ako je u kabini 50 stupnjeva C. Teorija je jedno a praksa sasvim drugo.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la makineta » 20. 10. 2011. (17:45)

Pape je napisao/la:
matee je napisao/la:ljudi pa ko stoji 4 dana na vezu i ne pali motor može stati i kući

deboto, slažen se...a 2x120W...pa eto ideje kako napravit hard top... :lol:

....ili kako dignit još jedan kat na brodu :lol:
makineta
Member

Tip plovila: GULL-745 Yanmar4JH4

PostPostao/la Grinteša » 21. 10. 2011. (13:38)

Pozdrav,
stigao mi je i solarni regulator punjenja.Na njemu mogu izabrati "charging frequency" između 25Hz,50Hz i 100 Hz.
O čemu se radi i što izabrati?
Grinteša
Senior Member

PostPostao/la opus » 22. 10. 2011. (22:06)

som je napisao/la:Svi moji postovi se svode na jedno: Stavljati panel od 5 W je dobro za držat bateriju živom a sve ispod 120 W je bacanje para. Panel 80 W: 80:17.5 (napon na panelu) =4.57. Znači 4.5 A, teoretski a u praksi oko 3A na sat i to cca 6-8 sati dnevno, liti. Max. 24-25 A dnevno šta može pokriti potrošnju frižidera samo ako je nacrtan na boku broda. 80 W panel možda može pokriti potrošnju frižidera da je brod na vezu i da niko ne otvara frižider kojem mora biti osiguran protok zraka jer mu je teže raditi ako je u kabini 50 stupnjeva C. Teorija je jedno a praksa sasvim drugo.

Mada po tvojoj teoriji ne bi trebalo, meni u praksi je savim drugacije i 2x40 W paneli pokrivaju frizider i radio. Doduse, vozim 2x 15 minuta dnevno, pa je to mozda razlika izmedju teorije i prakse. ;)
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la Trogiranin » 22. 10. 2011. (22:17)

Složio bi se sa Opusom ! Što se tiče teorije ne bih ulazio u detalje jer tu nisam baš doma, ali u praksi moj panel od 80 W i servisna baterija Varta K8 od 140 Ah savršeno funkcioniraju. Za startnu imam Optimu plavu koja također može radit kao servisna, ali je moja u upotrebi isključivo kao startna. Frižider mi je i dan danas uključen (non-stop, ne gasim ga). Doduše ja sapadam u one trogirane koji u principu svaki dan isplovljavaju na tunju, parangal ili panulu, a alternator na motoru mi je od 80 A. :wave:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la som » 22. 10. 2011. (22:38)

opus je napisao/la:
som je napisao/la:Svi moji postovi se svode na jedno: Stavljati panel od 5 W je dobro za držat bateriju živom a sve ispod 120 W je bacanje para. Panel 80 W: 80:17.5 (napon na panelu) =4.57. Znači 4.5 A, teoretski a u praksi oko 3A na sat i to cca 6-8 sati dnevno, liti. Max. 24-25 A dnevno šta može pokriti potrošnju frižidera samo ako je nacrtan na boku broda. 80 W panel možda može pokriti potrošnju frižidera da je brod na vezu i da niko ne otvara frižider kojem mora biti osiguran protok zraka jer mu je teže raditi ako je u kabini 50 stupnjeva C. Teorija je jedno a praksa sasvim drugo.

Mada po tvojoj teoriji ne bi trebalo, meni u praksi je savim drugacije i 2x40 W paneli pokrivaju frizider i radio. Doduse, vozim 2x 15 minuta dnevno, pa je to mozda razlika izmedju teorije i prakse. ;)

Moja preporuka je da prodaš patentna prava za perpetum mobile.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la opus » 24. 10. 2011. (20:53)

som je napisao/la:
opus je napisao/la:

Moja preporuka je da prodaš patentna prava za perpetum mobile.

Drage volje bih se obogatio, samo ne znam tko bi to kupio. ;)
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la Grinteša » 25. 10. 2011. (06:29)

Grinteša je napisao/la:Pozdrav,
stigao mi je i solarni regulator punjenja.Na njemu mogu izabrati "charging frequency" između 25Hz,50Hz i 100 Hz.
O čemu se radi i što izabrati?

Di je ekipa šta se kuži?
Zna li tko šta ovde treba izabrati?
Grinteša
Senior Member

PostPostao/la porer » 25. 10. 2011. (07:10)

Radi se o frekvenciji na kojoj želiš da radi PWM u izlazu. Za punjenje je nebitno koju ćeš izabrati, izbor postoji samo zato da ako se pojave interferencije i smetnje kod drugih uređaja (radio, TV, računalo, GPS, FF, stanica...) onda je mijenjaš dok smetnje ne nestanu.

P.S. Pretpostavljam da nisi dobro pročitao, radi se o kilohercima (25kHz, 50kHz i 100kHz) ;)
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la mikula moli » 25. 10. 2011. (07:44)

je Porer upravu si, ai u upustvima pise Hz a ne kHz....

tvornicki je postavljeno na 25, pa ja sam svoga tako ostavija.......
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.