Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
peškafondo je napisao/la:A kako se troše ostali cinkovi?
bobipu je napisao/la:...usis vode nisam a i neznam kako ga povezat,samo je matica i iznad kuglični ventil.Za šta uhvatit?..
som je napisao/la:Taj šta si ti riza tračnom pilom nije baš pametno staviti na brod. Ako nisi zna ljevanje cink protektora je sve samo ne jednostavna rađa.
som je napisao/la:Cinkovi koji služe kao žrtvene anode su preko 99 posto cink uz dodatak bakra,kadmija, olova, nikla i željeza koje je najvažnije jer ga nesmije biti više od 0.002 %. Ako ga režeš pilom ili čistiš recimo nožem ili čeličnom četkom povečavaš količinu željeza ma koliko ti to smješno izgledalo i smanjuješ mu djelotvornost. Duže traje ali lošije radi.
ceko je napisao/la:;)Isplati se išta reći? Al bar im cink traje duže..
emils je napisao/la:Ceko,
Ovu smo temu već obradili negdje drugo na forumu. Uglavnom ovdje kod mene u remontu su radili testove sa novim cinkovima i to tako da su ih montirali na čelične ploče dimenzije 1000x1000 mm jedne nisu dirali a druge su "očistili" čeličnom četkom. Ovi drugi su nakon tri mjeseca iz mora izašli kao novi dok su se prvi dosta potrošili. Ne znam sve detalje ispitivanja pa ću pokušati uhvatiti ekipu koja je testiranje obavila ali u principu znam da je bilo i objavljeno na stranicama jednog od naših instituta ali ne mogu pronači link.
Trenutno korisnika/ca: / i 26 gostiju.