Uzmi neki motor dva cilindara i 6KS, 4T, sa tim motorom če ti brod imat max brzinu isto ko sa tvojim 9.9(5.5čvorova), a min če ti bit na 1.3 NM, to ti je prejak motor za tu barku, dovoljno je 6KS. Kad sam još panulao sa pasarom elan 5m, imao sam Hondu 6 4T, koja je imala i alternator od 5A, pa sam još sa tim punio akumulator za FF, nekako mi se ovaj motor pokazao optimalnim za ove plastične barke oko 5m i najbolje je imat jedan univerzalni motor i gotovo, ova 6. je jedan rijetkih motora koji več ima dva cilindara, koji su zakon, pošto je motor puno tiši i manje vibrira. Ako bi imao Hondu 2 ili 2.3, sa centrifugalnom kopčom, uvijek treba dat malo gasa, da se počne propela okretati, pa onda ide brod sa 2KS, brže nego sa H. 6KS, na minimumu, ne treba tebi pomočni, uzmi neki 6KS i gotovo. Ponekad sam bio ljen, pa mi se nije dalo stavljat Hondu 6(32kg) na barku, pa sam stavio Hondu 2, i sa tim motorom Elan pasara 5m išla je 4.4čvorova.
Primorac, imam ja Suzuki 4T i 2.5ks, a šta je lakše trpit, slušat buko da te boli glava, par sati panulivanja ili jedno na 3 godina izmjenit impeler, pa zašto misliš da sam ja nabavljao novi pomočni motor Suzuki, a Honda 2 mi več godinama stoji u spremištu, a mogao bi i nju koristi za pomočni
A tomosakia imao je moj stari dok sam bio dijete, možda se oni činu ljudima koji su ih svakodnevno koristili dobri, pošto su jih svakodnevno palili, a za nas koji smo ih upalili 10 dana godišnje to je bio jedan najlošijih motora šta sam ja imao mogučnost vidjeti. Sječam se starog kako je non stop imao probleme sa Tomosom, kad je onda nabavio prvo Yamahu 8 2T, tek tada smo onda vidjeli šta znači imat dobar motor, ali to su bile Yamahe g. 86, a ne ko ove nove Yamaha 4KS 4T, sa kojim isto imaju ljudi dosta problema, ova moja 1. Yamaha g. 86, još danas radi bez problema, a vlastnik me zamolio, ako slučanjo znam za koju 8. 2T da je odmah kupi, on isto puno panula na minimumu.