Postao/la Gaso » 06. 01. 2009. (21:53)
Jablan, onaj brod nije moj, moj dođe krajem 3. mjeseca 2009, ovaj brod je od jednog bivšeg forumaša, koji je isto bio malo skeptik u vezi brzine broda, ali smo se svi iznenadili.
Ako koga interesira, na ovom brodu bio je rađen test, koji če izač u časpisu Navigator u februarskom broju. Test je radio vlastnik časopisa i Tonči Žanko - Tona. Brod je izuzeto stabilan i ne naginja se kod zaokretaja, što je specifika za ovaj trup, a drugo što je več Felker u testu NBM spomenuo je, da se pramac ne diže, kao kod konkurentnih brodova, pa se lako može gledati naprijed sa upravljačke stolice, što ponekad može kod nekih deplasmanca bit problem. Koliko mi vlastnik gornjeg broda kaže, a ima iskustva i sa ostalim HR proizvađačima, izuzeto je zadovoljan sa maritimnim sposobnostima broda, te kaže da dobro drži more.
Brod na kojem je rađen test za časopis bio je nakrcan sa dosta opreme i petorico ljudi, dva od njih svaki pojedinačno 100kg. Mislim, da bi svakako bili pravi ljudi za komentar tako i Tona kao i Felker, pošto su oni imali Graše 20 ili 23, Betinu 600, pa sudjelovali na testovima B700, tako da bi oni sigurno znali objektivno usporediti prijednosti i nedostatke između ovih brodova. Ali istina je, da svaki vlastnik radi brod po svojim željama, praktički od kita dalje, pa tako da ni dva broda nisu jednaka, tako da ako se kome ne sviđa razpored na komandni ploči itd..., treba znat da su takve bile želje vlastnika, a svatko ima svoje želje, pa se nekima sviđa a nekima ne. Ja plovio na B700 još nisam, ali bio sam u radioni.
Več sad ima dosta opcija, različite krmene platforme, kasuni za motor, rolbar, ...., za koje su modeli več urađeni pa uzmeš šta ti odgovara. Ja sam recimo izbacio plinsko kuvalo, pošto ču imat onaj prijenosni ionako ne mislim puno kuhat na brodu, tako sam mogao pustiti stolicu za 5cm pa mi ne treba podignut kolo kormila, pošto mi to ne odgovara, jer mi je prioriteta imati mjesta za display od 12", koji bude ugrađen u upravljačko konzolu, jer inače bi zauzeo pola prozora, znači uvijek ima nekih želja i kompromisa, ovisi o opremi koju želiš ugraditi, ali barem možeš sudjelovati, pa da brod onda ispadne kako si željeo, a ne da na kraju gotov brod prerađuješ ili mjenjaš za dvije godine.
O plastiki sam več kazao, da mi se čini izuzeto jaka, nadkabina je rađena jače od nekih trupova drugih brodova, kroz plastiku se nikdje ne vidi sunce, kako kod nekih drugih brodova, radovi sa plastikom odlični, sama završna obrada je več puno bolja od 1. broda, koji je bio na testu u NBN, pa tako je sad brisač drugi, kutija za Radio/CD druga. Interesantno je što se više ne ugrađuju plastični spremnici goriva, pošto je bilo nekih problema sa puštanjem goriva, tako da se več u zadnjih par brodova seriski ugrađuju samo inox spremnici, tako i WC je sad isto samo Jabsco. Pokušava se napravit dobar imidž tvrtke, što mislim, da im zaista uspjeva, pa ako se u slučaju, kod nekih več prodanih brodova pojavi koji nedostatak u montirani opremi, sledeči brodovi to imaju več ispravljeno.
Moje mišljenje je, da je odluka za motor Nanni od 3L zapremniine i 155KS, bolja od onog Yanmara BY 2L zapremnine - commonrail, pošto ima Nanni zbog zapremnine veči okretni momenat, pa zato postigne skoro dvije milje veču putno brzinu na 3000 okretaja, ovaj sa Nannijem 18čvorova na 3000rpm, dok sa Yanmarom skoro dva čvorova manje.