Postao/la Gaso » 20. 09. 2011. (21:05)
U stvari kako mikula kaže, pa i ja mislim da sam več više puta napisao na forum.
Kod panela kad je deklarirana snaga, recimo 80W, ona nije deklarirana na 13V nego na optimalnih, kdje je jačina največa.
Kad se čelija spoji preko običnog regulatora ili PWM regulatora, ako se izmjeri napon na solarnom panelu on je jednak trenutnom naponu na akumulatoru, što znači regulator odredi 13.5V napon punjenja u istom trenutku je i 13.5V na solarnem panelu. Pa sada dođe do ovog problema: kad imamo npr. deklariranu snagu na panelu 80W na 19V, što bi značilo da če bit max struja:
80W/19V = 4.2A
bitna je max struja punjenja 4.2A, pa kad se takav panel spoji sa PWM ili običnim regulatorom, onda dobijemo isto struju punjenja koja ide kroz regulator, odnosno smanjeno za grijanje samog regulatora, ali trenutno to nije bitno, pa ako je napon punjenja sada 13.5V, kod ovog napona solarni panel
puni sa maksimalnom snagom:
4.2A * 13.5V = 56.7W
znači to je teorestka maksimalna snaga 80W panela ali na naponu 13.5V, ako se koristi običan regulator ona može od oka bit maksimalno 56W i nikada neče puniti panel sa 80W na 13.5V.
Kod MPPT napon na čeliji nije jednak naponu na akumulatoru, jer je između inverter, tako da MPPT regulator drži napon optimalnim za panel i mjenja napon na panelu, tako da se dobije maksimalna moguča snaga u odnosu na situaciju osvjetljenja, što bi u ovom primjeru panela 80W na 19V, značilo, da če bit napon na panelu 19V, dok na akumulatoru, napon punjenja cca 13.5V. MPPT troši nešto više struje, pa se ne isplati za manje panele od 80W, ali svejedno uz gubitke ipak je bolje, pošto sada isti panel radi sa 80W, kod maksimalnog osvjetljenja umjesto 56W u slučaju običnog regulatora.
4.2A * 19V = 80W
što je za cca 40% veča snaga punjenja od slučaja, da je napon na panelu 13.5V. MPPT troši malo više struje od običnog regulatora, pa če bit u praksi razlika kod 80W nekdje oko 20%, dok se za jače panele od 80W više dobije na iskorisljivosti i veča je razlika između MPPT i običnog regulatora ili PWM regulatora, ali nekdje oko 80W je na granici isplatljivosti. Ovi regulatori EPSolar, koje je stavio Kiana nisu MPPT nego običan PWM, znači to je u stvari običan regulator, koji ima na izlaznoj strani različne režime punjenja za svaki tip akumulatora i sa PWM regulatorom ne profitira se ovo u vezi punjenja kao kod MPPT što sam gore napisao. Ovaj PWM regulator nema invertora unutra za ulaznu stranu, kdje doše panel. MPPT je ustravi PWM na izlaznoj strani + invertorska regulacija napona na ulaznoj strani. Jedini problem je da je MPPT 2 do 3 puta skuplji od PWM. MPPT 20A je 240€. Nadam, se da če sada bit svakome jasno, što u stvari radi MPPT.