Otvaram ovu temu prvenstveno da prokomentiramo običaje i radnje nekih vlasnika penti, a isto tako i razloge zbog kojih neki pokrivaju pente raznim vrečama, najlonima i ostalom glanterijom.
Gledam ja tako na molu gdje mi je vez za barku stoje 4 barke jedna do druge i svi uredno imaju zamotene pente u najlon. Dolazi barba, gasi pentu i odmah najlon oko pente i zamotaj!
Gledam ja, znam da je pentu kupio prošle godine, dakle nova je, al mislim da neće dugo.
Moj tom os, a i većina ostalih penti u marini stoji na barkama cijelu godinu po svim vremenskim uvjetima i uglavnom pale na prvu. da stvar bude bolja lik svaki dan koristi pentu.
Moje je mišljenje: ako se penta zagrije, a za vrijeme vožnje do nje dođe i vlage i soli, pa red ju je ostaviti da se ohladi i ispari bar nešto sa nje. Ovako ju baš držiš lijepo vlažnu i sve, a osim toga odozno uz nogu uvije kođe nešto vlage od isparavanja, ali van od najlona baš i ne može, obzirom da obično isparava prema gore.
Pa zar nisu pente napravljene za more i vlagu, vlažne uvjete, kišu i tako to. Kaže čovjek, a to je da kiša ne pada i ne ide sol!!!???
Ja lijepo upalio pred čovjekom Tomosa i dok je radio stresem preko njega 7-8 punih kanti vode, a on radi i dalje. E tu me čovjek već blesavo gledao. Pa napravljena je da se voziš i po kiši , kažem ja njemu, a vlaga i voda je njemu prirodno okruženje, pa nije rađen da radi na suhom. Dakle ako pokisne, bar će isprati nešto soli sa nje, a ispod vašeg najlona neće nikada.
Na kraju je skinuo najlon.
Ne znam, možda ja griješim, ali bar nikad nisam imao problema niti sa jednom od 4 pente koliko imam (pardon 5, ali Sea Gulla još nisam koristio).
Kakva su vaša mišljenja i razlozi? Dali i vi zamatate pente u razne najlone i šatorska krila, komade tendi i slično; i zašto?