poribljavanje mora

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: poribljavanje mora

PostPostao/la IVEK 85 » 06. 09. 2011. (22:52)

golum je napisao/la:Poribljavanje po kontinentu je čista otimačina i pranje love!!!!
Odprilike to izgleda ovako:
Joža njegov kum i od kuma dva prijatelja osnuju ribičko društvo.(prije toga uzmu neku vodu u koncesiju)
Joža je predsjednik,kum mu je tajnik,jedan prijatelji od kuma je blagajnik a drugi je član vijeća i "čuvar pečata" ribičkog društva....
Dolaze članovi kojima je u prosjeku godišnja dozvola 700kn.
Joža kupuje ribu za poribljavanje a kontrolira ga kum i njegovi frendovi :lol:
Nakon 4-5 dana stampedo na dotičnu vodu,o rezultatima neću pisat presudite sami kako bi riba trebala izgledat onak sjebana od transporta i puštanja u vodu.
Ja kao član mogu lovit samo na vodi za koju sam platio dozvolu,osim ako ne kupim dnevnu koja je u prosjeku 100kn.
Iz napisanog se vidi da je bilo kakva malverzacija "nemoguća".
Odlučio sam ne biti članog ni jednog ribolovnog društva!!!!
Kupim godišnju dozvolu za more koju aktivno koristim u prosjeku 30dana i ne ulovim ribe u toj vrijednosti!
Nadam se da ste me shvatili.
Nemojte dozvolit da vam se dogodi ovo o čem sam pisao!

Svaka čast,u stvarnosti to izgleda točno tak kak si opisal!svako društvo ima svoj interes,poribljvaju s ribom koja uopče nije autohtona odnosno koja je najeftinija samo da bi tih par ključnih ljudi u društvu zaradilo pare!
IVEK 85
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Maestral H330F YAMAHA 5KS 2T

PostPostao/la Blader » 07. 04. 2012. (18:40)

Eh tema je odlicna i ljudi se tribaju osvjestit da su i oni priroda,a ne da je priroda oko nas...
Odatle i proizlazi i svi problemi vezani i uz ribolov.
Dodavanjem mladih riba je ista stvar kao i uzimanje ljekova za smirenje.
To su brzi rezultati jer ce biti riba dok se ne polove ili dok hrane ne nestane...

Problem je puno dublji i ukorjenjen je u covjeku unutra... nema tih rijesenja koja ce rijesiti problem dok god se on ne pripozna.
Covjek je posta nesto sta nije u prirodi,zemlji,svemiru,posta je tumor koji trosi energiju za svoj neki egoisticni rast iluzije.

Ekosustav je povezan ma čak i sa cilim svemirom na neke nacine,i bilo koje petljanje u njega sa danasnjom inteligencijom je kao da malo dijete pokusaje popravit mrezu kompjutera...

Ljudi su ovisni o previse stvari i novac im je jedini nacin da tu ovisnot odrzavaju. Nema vise svijesti i razumjvanja prirode,zato i je velik pad inteligencije...rast intelekta i ega...

Dok god ljudi ne shvate da žive kao paraziti u svemiru,zemlji,tijelu nema tih metoda koji ce vratiti zemlju di je bila prije a kamoli gurati naprid u evoluciji.Tumor na svim razinama...

Ego iskoristava,sve na šta naiđe,cili sustav je naopak.Dok to ne rijesimo u nama,sva ostala ulaganja su uzalud,malo promjene na bolje na povrsini na kratki period a nazadovanje cjelokupno. Sedacija inteligencije...

Žalosno je kad se ubije riba ili neko drugo živo biće da bi se nahranilo i dalo energije manijaku,ubojici i kleptomanu koji se krije u puno puno ljudskih tijela,sve maskirano u drustvene uloge...ali kad se nahrani čovjek-visoka inteligencija e onda je to ulaganje u rast...

Eto hehehe,mozda je malo oftopic ali kad se prica o problemima određene vrste života,onda je nemoguce ne dirnuti se u glavni uzrok...svi smo mi sluge velikog kapitala koji je zabija svoje panđe u sve pore društva.
Da bi se rijesija problem izlova ribe puno toga ce se morati okreniti naglavacke...jer ljudi sta zive od ribolova moraju od necega zivit...i drustvo je jedna vrsta eko sustava,ali jedina razlika je sta tu nema cirkuliranja energije nego samo potrosnja jer se trosi na nestvarno i normalo je da život pati...
Kad bi se rijesavalo glavne uzroke onda nije lose ni bacit malo riba i malo hrane...neka ide riba 8-)
Usmrđena lignja....ajme xD
Blader
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni

PostPostao/la M.I.L.F. » 16. 04. 2012. (09:08)

Dragi moj Blader samo malo jednostavnije složi to drugi put pa da i ja malo slabije inteligencije shvatim (salim se :D )
Pozdrav prijetelju heheheheh. Vidimo se .....

Šifre; NikoTaka ;)
Man I Love Fishing
M.I.L.F.
Member

PostPostao/la M.I.L.F. » 16. 04. 2012. (09:55)

svaka čast za postove i teme o ekologiji. BIG LIKEEE !!!! :thumbup:
Man I Love Fishing
M.I.L.F.
Member

PostPostao/la Blader » 16. 04. 2012. (13:29)

O di si stari spameru :mrgreen:

Znas ti o cemu ja pricam jel razmisljas ko riba 8-)

Cak jedna od najvaznijih tema...

Ne postoje metode koje rjesavaju probleme koje ne diraju u glavni uzrok,sve ostalo je privremeno a za buducnost jos teze rijesivo.
poz i
Usmrđena lignja....ajme xD
Blader
New Entry

PostPostao/la M.I.L.F. » 16. 04. 2012. (13:32)

Slažem se, a o tom cemo jos porazgovarati

PS. Vako oko je imala :D
Man I Love Fishing
M.I.L.F.
Member

PostPostao/la orlando67 » 27. 08. 2012. (23:00)

Poribljavanje je super stvar, ali mislim da ježevi rade ogromnu štetu ribljem fondu. Pobrste sve sa morskog dna i unište sav biološki život u pličaku. Zato se riba povlaći. Trebalo bi organizirati kampanje za uništavanje ježeva.
orlando67
New Entry

Tip plovila: Gliser 5m

PostPostao/la labrax » 28. 08. 2012. (00:11)

orlando67 je napisao/la:Pobrste sve sa morskog dna i unište sav biološki život u pličaku. Zato se riba povlaći.

obrnuto; zbog toga što nestane ribe koja ga drži pod kontrolom on se razmnoži.

a drze ga pod kontrolom podlanica, sarag i hobotnica, koji su u kraju prorijeđeni. sto su prorijeđeniji to su ježi aktivniji.
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la Bonkikava » 15. 07. 2013. (17:13)

Moje skromno znanje iz ekologije jest da unutar svih ekosustava(pa tako i morskih) postoje mehanizmi autoregulacije(samokontrole), ali čim se umješao čovjek, sa svim svojim djelatnostima(ribolov, ugoj ribe, betonizacija....itd.) ti mehanizmi slabe i postavlja se pitanje dali čovjek treba preuzeti ulogu kontolora morskog ekosustava?
Moje mišljenje je da DA, ali da se makne iz određenog područja neko vrijeme sa svim djelatnostima i prepusti prirodi da odradi svoje(nažalost jako dug proces).
Dakle riješenje bi trebalo iznaći kroz osnivanje strogo zaštićenih morskih rezervata(po uzoru na pp Lastovsko Otočje) ali sa poštenom kontrolom(da se zaposle ljudi iz drugih krajeva da nebi opet bila ona:" nemogu se zamirat susidu ili rodu") u suradnji sa znanstvenicima koji će pratiti rezultate u kojem se smjeru razvija ekosustav, jer u prirodi je sve moguće!!!
Dakle, kao što smo vidjeli iz prethodnih postova, poribljavanje je neisplativo i najvažnije neizvjesno, te može biti i opasno!!!
Bonkikava
New Entry

PostPostao/la Daniel R » 25. 05. 2014. (08:28)

Ja mogu pisati o efektima poribljavanja na kontinentalnim vodama, i tih efekata je prilično puno i više manje svi su negativni. Ali se još uvjek poribljava, jer moderni ribolovci hoču ribolov gdje ulove u jednom danu 10 pastrva ili barem 3-4 šarana od 15+ kila. To s šaranima je išlo toliko daleko, da se iz nekih voda kradu šarani za velike pare i prodaju za "poribljavanje" drugih voda, i da se pravila za cijele vode pišu samo za zaštitu šarana u mislima. A on kao alohtona vrsta stvarno ne treba zaštite, jer da ga ima dovoljno svuda.
Evo nekoliko efekta porobljavanja u kotinentalnim vodama:
-jata uzgojnih riba, s kojom se poribljava rijeku se nezna sakriti, jer su dotad živile u bazenu, pa su izvrstna meta za jata kormorana.
-riba s kojom se poribljava je konkurencija za hranu, stanište i za mrijestilišta staroj populaciji. Šaran tako uništava mrijestilišta drugoj ribi, dok kopa po dnu tražeči hranu muti vodu...
-s ribom za poribljavanje se može u vodu dovesti ribju bolest i zaraziti ribju populaciju koja je prije živjela v toj vodi. Prije dolaska u Eu, u Sloveniji smo imali obavezne kontrole riba za riblje bolesti prije nego se je poribljavalo, a sada nisu više obavezne.
-unosom neke nove vrste se može iztrijebiti vrsta, koja je prije živjela u toj vodi, jer nova vrsta uspješnjije konkurira sa starom za hranu i životni prostor
-a vjerovatno največja šteta je što se je promnjenija način razmišljana ribara. Nitko više ne mari za vodu, nego samo za ribu. Ako se od rijeke napravi betonski kanal, to nije nikakva katastrofa. Samo da se može pobljavati i da se još uvijek ulovi 10 velikih riba svaki dan. Ali u takvom kanalu prirodno ne možeš imati puno ribe i čim se pobibljavanje prestane, populacije upade. Ali novodobni ribari samo počnu loviti na nekoj drugoj vodi koja je puna ribe (čitaj: koja je redovito poribljavana) koga boli k za onu rijeku koja je sad prazna. Ali tako ne može u nedogled...
Daniel R
Member

Prethodna

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 30 gostiju.