Ekologija na starinski

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Ekologija na starinski

PostPostao/la unije » 30. 12. 2008. (09:28)

naravno raptor, ovi stranci kao gaso umiruju savjest i nabijaju nama osječaj krivnje posječujući eko akcije koje najvoli lupis a bilo bi poštenije da odvrnu špinu. neka doći će i to. no frks ako ne žele plačati za vlastita sr@**a treba uvesti porez na imovinu u kojoj ne živiš biće para. sad ako se može oporezovati poljoprivredno onda možemo i te kučerine sa svakojakim muljatorima i njihovom vizijom života na mediteranu kakav je nekad bio...ako ja mogu platiti porez na barku od 7 metri koja nije uopće jahta oko 100 eura godišnje pluspomorsko dobro onda vlasnik kuće od 150 - 300 keka eura nek plati proporcionalno tome. to je cca 3000 eura godišnje poreza paš vidit kako se znamo brinit o ekologiji
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Robi » 30. 12. 2008. (09:47)

unije je napisao/la:naravno raptor, ovi stranci kao gaso umiruju savjest i nabijaju nama osječaj krivnje posječujući eko akcije koje najvoli lupis a bilo bi poštenije da odvrnu špinu. neka doći će i to. no frks ako ne žele plačati za vlastita sr@**a treba uvesti porez na imovinu u kojoj ne živiš biće para. sad ako se može oporezovati poljoprivredno onda možemo i te kučerine sa svakojakim muljatorima i njihovom vizijom života na mediteranu kakav je nekad bio...ako ja mogu platiti porez na barku od 7 metri koja nije uopće jahta oko 100 eura godišnje pluspomorsko dobro onda vlasnik kuće od 150 - 300 keka eura nek plati proporcionalno tome. to je cca 3000 eura godišnje poreza paš vidit kako se znamo brinit o ekologiji

nema potribe skakat po Gasi, jer je i sam reka da placa kanalizaciju i sve ostalo iako je nema. ja sam u nacelu protivnik turizma i stranaca, ali pustite covika na miru... da su svi ka on, ne bi bilo problema.... a sta se tice poreza, koliko god ti skupia eura, nece to prominit stav u glavi naseg svita.
ja iman vikendicu na otoku, i kad vidin sta nas svit radi doje mi rigat.
Robi

PostPostao/la lupis » 30. 12. 2008. (11:25)

Održavanje i izgradnju kanalizacije,pumpi,plaće ljudi koji tamo rade....,to mi domaći plaćamo kao što je i red,kroz cijenu vode i kanalizacije....,i to 12 mjeseci na godinu.I na taj novac se računa u izgradnji bilo čega!

Koja budala će gradit kanalizaciju da bi se ona upotrebljavala mjesec dana na godinu!Di je tu računica?
Računica je da postoji domaće stanovništvo koje to financira tokom cijele godine!I ljude koji tamo rade!
E pa o tome bi svi koji tu žive gotovo mufte preko ljeta trebali razmislit!

Da nema nas domaćih i infrastrukture koju smo mi izgradili,srali bi te u poljski WC!Kao tamo gdje nema civilizacije,npr u sred šume!
A to ča je netko dao jednokratno tisuću-dvi eu za priključak,to je tek toliko da se nešto plati!

kad se bude shvatilo da je vikendica teški luksuz,da to u normalnom svijetu mogu imat samo jaaaaako,jaaaaaako bogati ljudi(ne mislim na samu izgradnju nego na dugotrajno vlasništvo),da to ne može plaćat i održavat jedan penzioner iz prošlog režima,onda će bit drugačije!
Svaka čast ljudima koji su u prošlom i u ovom sistemu iskoristili inflaciju,razne rupe u zakonu,i imali dovoljno novca za samu izgradnju,ali te vikendice treba tretirat kao čisti luksuz,što i jesu,i kao teret komunaloj infrastrukturi!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Jablan » 30. 12. 2008. (12:02)

lupis je napisao/la:Svaka čast ljudima koji su u prošlom i u ovom sistemu iskoristili inflaciju,razne rupe u zakonu,i imali dovoljno novca za samu izgradnju,ali te vikendice treba tretirat kao čisti luksuz,što i jesu,i kao teret komunaloj infrastrukturi!

Slažem se!

Da imamo pametnu državu i da im je imalo u interesu Hrvatska odavno bi se to promjenilo. No njima je građevina prva i jedina gospodarska grana kojom su bave jer tu dizu veliku paru.
Evo bio na otoku Visu, kako je tamo lipo, se kuće i ulice su u kamenu i verujen da je to već sada rijetkost u svijetu.
No polako i tamo dolazi apartmanizacija i za 10 let više neće biti rijetkost u svijetu, već samo običan otok kao i tisuće drugih!
Obalu i more kakvu mi imamo nema nitko na svijetu i to bi se dalo tako pozitivno iskoristiti da bi cela država mogla živet od turizma, ali ne masovnog već onog skupog i luksuznog, gdje će se jako skupo plaćat vikendice, komunalije, apartmani i ostalo. I naravno gdje će za onečišćenje mora bit takva kazna da nikome više neće past na pamet da pvc vrećicu hiti va more!
Se ono ča mi vidimo na slikama- Jamajka, Kuba, Tunis, Karibi i sl. si oni kao more imaju ocean, gdje je temperatura mora u ljetnim mjesecima 15C s valovima od 2m.
Sve to lijepo izgleda na slikama, ali u tom moru se neda kupat.

Ja mislin da ćemo si zajedno za 10 let kukat kako je bilo lipo danas.

Zato uživajmo dok još traje
....i tad su došli popovi.... pa topovi.... pa lopovi...
Jablan
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski

PostPostao/la raptor » 30. 12. 2008. (12:59)

Robi R je napisao/la:
unije je napisao/la:naravno raptor, ovi stranci kao gaso umiruju savjest i nabijaju nama osječaj krivnje posječujući eko akcije koje najvoli lupis a bilo bi poštenije da odvrnu špinu. neka doći će i to. no frks ako ne žele plačati za vlastita sr@**a treba uvesti porez na imovinu u kojoj ne živiš biće para. sad ako se može oporezovati poljoprivredno onda možemo i te kučerine sa svakojakim muljatorima i njihovom vizijom života na mediteranu kakav je nekad bio...ako ja mogu platiti porez na barku od 7 metri koja nije uopće jahta oko 100 eura godišnje pluspomorsko dobro onda vlasnik kuće od 150 - 300 keka eura nek plati proporcionalno tome. to je cca 3000 eura godišnje poreza paš vidit kako se znamo brinit o ekologiji

nema potribe skakat po Gasi, jer je i sam reka da placa kanalizaciju i sve ostalo iako je nema. ja sam u nacelu protivnik turizma i stranaca, ali pustite covika na miru... da su svi ka on, ne bi bilo problema.... a sta se tice poreza, koliko god ti skupia eura, nece to prominit stav u glavi naseg svita.

Robi,nisi prcizira koji to naš svit,jel oni ča tamo živi ili oni ča dođe jaja namakat tri tjedna i gas doma :?:
Po gaši niko ne skaće već on sam na sebe skoći svrimena na vrime :mrgreen: a kako ti znaš da on plača račune :?: zato jel je on to napisa :?: mileni,možda da a možda i ne ;)a i gašo se pojavi na susku samo kad je lipo vrime za ribu mlatit ;) oli misliš da je on ili neko drugi sad tamo kad je ovo "domaće"grubo vrime nastupilo :?: Sam veliš da imaš vikendicu pa malo zbroji koliko si ukupno dana u godini u njoj.Je milina doć a ono toplo,pune plaže curica,čićoni ti se smucaju isprid nosa,fešte na svaki metar,more toplo,diže ti se kara na sami pogled na ambijent, a vidi sad,nigdi pasa ,pustoš,jad i bjeda skoro,ča je neko napisa ;jebeš doć u liti i glumit ekolga,sad triba bit ekolog,kad dere bura,jugo,kišurina,ni maške ni vanka :!: Malo mi dođe grubo kad neko raspravlja o otocima ,ekologiji i inom a bude tamo tri tjedna na lito dana a kako vidim ti su najglasniji :!:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Robi » 30. 12. 2008. (13:47)

raptor je napisao/la:
Robi R je napisao/la:

Robi,nisi prcizira koji to naš svit,jel oni ča tamo živi ili oni ča dođe jaja namakat tri tjedna i gas doma :?:
Po gaši niko ne skaće već on sam na sebe skoći svrimena na vrime :mrgreen: a kako ti znaš da on plača račune :?: zato jel je on to napisa :?: mileni,možda da a možda i ne ;)a i gašo se pojavi na susku samo kad je lipo vrime za ribu mlatit ;) oli misliš da je on ili neko drugi sad tamo kad je ovo "domaće"grubo vrime nastupilo :?: Sam veliš da imaš vikendicu pa malo zbroji koliko si ukupno dana u godini u njoj.Je milina doć a ono toplo,pune plaže curica,čićoni ti se smucaju isprid nosa,fešte na svaki metar,more toplo,diže ti se kara na sami pogled na ambijent, a vidi sad,nigdi pasa ,pustoš,jad i bjeda skoro,ča je neko napisa ;jebeš doć u liti i glumit ekolga,sad triba bit ekolog,kad dere bura,jugo,kišurina,ni maške ni vanka :!: Malo mi dođe grubo kad neko raspravlja o otocima ,ekologiji i inom a bude tamo tri tjedna na lito dana a kako vidim ti su najglasniji :!:

u zadnje 3 godine odem na vikendicu dva tjedna tokom zime, liti sve skupa 3-4 dana. zimi gustan jer je sve tiho i mirno, ponesen drva i cili dan nesta pecen u kaminu, lovin lignje i gustan u tisini. liti je previse nervoze i guzve zbog turista, a i radin u hotelijerstvu pa sam liti ionako lud. osim toga zivin na moru, pa mi je ionako svejedno.
cicone i curice ne smin ni gledat, jer bi me odma moja opizdila po nosu :)

a sta se tice ekologije, iman oci pa vidin sta se dogadja. nasi ljudi (oni koji tu zive) prazne crne jame u uvalu di zive, pustaju kad je kisa da sve pliva od govana i pisake po ulicama oko vlastite kuce, tucu ribu dinamitom, ispilaju borovu sumu za grijanje zimi, uzgaju pozar i spale pola obale, a ne vikendasi ili turisti.

da me se ne bi krivo shvatilo, protiv globalizacije sam, protiv toga da se strancima prodaje zemlja i nekretnine, protiv turizma osim u nekom malim okvirima. ali jebat ga kad je nas svit u kurcu. koliko sam puta vidija na svoje oci da nije vazno sta neko nema nego je vaznije da drugi nema vise ili bolje. nas ce covik sjebat i sebe samo da moze napakostit svom prvom susidu.

ne da mi se branit Gasu, jer ga niti ne poznam, ali ako covik uredno placa sve sta mu stigne, tu i tamo se potrudi nesta i ocistiti ka sta bi svaki dobar gost i treba, ne vidin di je problem? istina ne mogu ja bit 100 posto siguran da se on uistinu i ponasa tako kako kaze, ali to vridi jednako za svakoga ovde na forumu.

i ne razumin sta je lose u tome da o ekologiji raspravlja, a po mogucnosti nesto i ucini, bilo koji covik bez obzira jeli samo toci jaja par tjedana liti ili tamo zivi cilu godinu?
Zadnja izmjena: Robi; 30. 12. 2008. (15:13); ukupno mijenjano 1 put/a.
Robi

PostPostao/la lupis » 30. 12. 2008. (14:06)

Niko ne treba Gašu branit jer njega osobno nitko ne napada!
On je prije neki sinonim!I svaka čast njemu,kakva mu je god teorija,ipak se ne pravi blesav kao ostali vikendaši iz HR,koji čitaju ove naše tekstove i mudro šute!
Nitko nema ništa protiv nikoga,svi ste dobrodošli,ali treba shvatit da niste tu kod kuće ako živite misec dana preko sezone!
I kao takvi,možete jedino kritizirat ekološku "politiku" u svom mjestu prebivališta,tamo gdje doprinosite i radite,i gdje vam djeca idu u školu!
Ako se nekom ne sviđa kako mi živimo,more ostat doma!

Nemojte razvlačit temu o pišanju ,jer ja kad hodam Rijekom ili Zagrebom,hodam sredinom trotoara iz razloga jer je uz kuće sve posereno od raznih pudlica i popišano od ljudi i pudlica!
Zašto vas to ne brine?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la tramontana » 30. 12. 2008. (14:56)

Upadam sa malom zamjerkom na pretjerano citiranje - ako je već potrebno, izvući poneku bitnu rečenicu. Ovako se stranica bespotrebno razvlači i liči na jučerašnje novine.
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la raptor » 30. 12. 2008. (14:57)

lupis je napisao/la:Nemojte razvlačit temu o pišanju ,jer ja kad hodam Rijekom ili Zagrebom,hodam sredinom trotoara iz razloga jer je uz kuće sve posereno od raznih pudlica i popišano od ljudi i pudlica!
Zašto vas to ne brine?

Luponja,uopće nisi ekološki nastrojen,jel da jesi onda bi ti tamo u Smogogradu pokupio tu istu kakicu pudlica kako i naši furešti isto pokupe kakicu svojih ljubimaca u našim mistima :mrgreen:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Robi » 30. 12. 2008. (15:28)

raptor je napisao/la:
lupis je napisao/la:Nemojte razvlačit temu o pišanju ,jer ja kad hodam Rijekom ili Zagrebom,hodam sredinom trotoara iz razloga jer je uz kuće sve posereno od raznih pudlica i popišano od ljudi i pudlica!
Zašto vas to ne brine?

Luponja,uopće nisi ekološki nastrojen,jel da jesi onda bi ti tamo u Smogogradu pokupio tu istu kakicu pudlica kako i naši furešti isto pokupe kakicu svojih ljubimaca u našim mistima :mrgreen:

ljudi, cinjenica je da su veci gradovi vec izasrani i puni skovaca. ono sta nam je ostalo je ono malo prirode i mora i to triba cuvat ka oko u glavi. pogotovo ako neko baci kantu, gumu, kesu ili olupinu od auta usrid grada, neko ce je na kraju morat maknit, bila to "Cistoca" ili neko drugi, dok to skoro pa niko nece izvadit iz mora ili izvuc iz sume.
meni osobno i vise odgovara kad se "oni" brinu o priobalju di ja zivin vise nego o svome sporkom gradu, iako bi se tribalo jednako pazit na okolis bilo di. tu dolazimo do osobne kulture, jer ako je netko odgojen nece za sobom nikad bacat ili ostavljat skovace, pa bija on bodul, vlaj ili Gaso :)
je da nam smetaju furesti, ali nije ni nas svit 100 posto ispravan po tom pitanju. ja jednostavno volin kritizirat sve kad vidin da cine nesta lose. jesan za dignit strancima poreze u nebo, ali koliko god mi zaradili novaca, kreten ce uvik ostat kreten. triba opalit ogromne kazne i kako novcane tako i zatvorske.
Robi

PostPostao/la Gaso » 30. 12. 2008. (16:01)

Ajmo nešto prvo razjasnit, u 50 godina na Susku nije bila sagrađena ni jedna nova kuča, nije to ko Vir, pa bezvete uspoređivat Susak sa nekim aprtma naseljima, znači broj kuča je oduvijek isti. Da domačini nebi krajem 2. sv. rata išli u Ameriku, tami bi bilo još duplo više stanovnika, pošto je u mom skladištu od 20 četvornih metara žvljelo 9 ljudi, pa tako je bilo i u drugim kučama. Znači da bi kanalizaciju trebalo sagraditi u svakom slučaju i nije to zbog turizma ionako imaju sve kuče septičke od prije 100 godina i nije to neki izum koji su furešti smislili.
Do prije 5 godina(do izrade kanalizacije), svi su imali septičku bez dna pa i danas je isto, a kdje bi onda praznio septičku na Susku, pa nije to ko na kopnu, kdje možeš zvat komunalo da dolazi izpraznit septičku. A da dođe jedan brod iz ML, pa onda spoji cjevi do moje kuče nekih 1000m, do gornjeg sela, to bi bila znanstvena fantastika. :D
Svi trebamo platit za kanalizaciju 12 mjeseci tako je bilo oduvijek i kad nije bilo kanalizacije, pa nisam kazao da ja nebi platio pristojbine, kako je Unije kazao, nego sam kazao da mi je to normalno da treba svatko platit, dali je spojen na kanalizaciju ili ima septičku, ionako nije to neka velika suma i neznam kako bi itko mogao izbječi tom porezu.

To što moja kuča i još 100 drugih nema kanalizacije, je problem, što bi trebalo posebno za ove kuče napravit novo cjev do kolektora, pa je nažalost nestalo para za nastavljanje, zato je jedina opcija septička i to bez dna, jer nema nikoga tko bi došao ispraznit septičku, pa je zato to jedina opcija.

Samo ne razumijem, kako mislite, da domači plačaju više zbog turizma, da na Susak nebi došli novi vikendaši, za onih 70 domačina nikada nebi radili kanalizacije i kolektora. Od onih 70 domačina ni jedan nije platio u prošlim godinama više od svih ostalih vikendica. Ovaj porez se plača po kuči 12 mjeseci.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la raptor » 30. 12. 2008. (16:12)

[quote="Gaso"]
Do prije 5 godina(do izrade kanalizacije), svi su imali septičku bez dna pa i danas je isto, a kdje bi onda praznio septičku na Susku, pa nije to ko na kopnu, kdje možeš zvat komunalo da dolazi izpraznit septičku. A da dođe jedan brod iz ML, pa onda spoji cjevi do moje kuče nekih 1000m, do gornjeg sela, to bi bila znanstvena fantastika. :D

Gašo,postoje vozila koja se zovu govnosrk te ona mogu doć trajektom,brodom ili čim već na Susak, te obavit usrkavanje kakice iz vaših septičkih jama, što naravno triba i platit ;) Dakle posredi je kinta u pitanju a ne nemogučnost dolaska navedenog vozila.To treba bit opcija(zakonska) za sva mista koja nemaju kanalizaciju ,već večinom rabe crne jame :!:
Naravno da treba poduzet nešto i u svezi kanalizacije koja ima slobodan ispust u more i to gradnjom kolektora i slično.
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la unije » 30. 12. 2008. (18:22)

pa naravno u susački porat ne može uplovit tanker za posaugat g... i mirna vam je savjest što kakica ide u more. postoje i manji brodovi od tankera i manji uređaji od cisterne od 15 tona ;) trebalo bi vam zabranit uopće primati goste na otok dok ne riješite kanalizaciju. sramota.
da naravno da domaći plačaju zbog vikendaša i turista više. jedno je imati kapacitet komunalne strukture; voda, kanalizacija i struja za 500 ljudi a drugo je imati to za 5000 i još prostorno disperziran po mjestima utroška. ni po jada da tih 5000 plačaju sve što treba nego iznajmljujete na crno, bacate smeće di stignete, trošite vodu ko da je nijagara u blizini, trošite najlona i plastike na vagune, klime tandrkaju dan i noć, i onda još uplovi jahta od 80 maetara i generatori dimu cilu noć a muzika ko da je brod seksa i turizma olaaaaaaaaaa
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 30. 12. 2008. (18:37)

Raptor, znam da postoje takva vozila, a i ljudi bi platili da dođe ova mašina na Susak, pogotovo kad se septička-bez dna, nekima zaštopa, što se u stvari često dogodi, ali nikako da dođe ova mašina na Susak. U svakom slučaju skoro nema šance da ovo vozilo može doč u gornji grad na Susku, po improviziranom putu, kdje mogu samo mali motokultivatori, ako baš nema rupa na putu od 1m dubine. Do sad još nitko nije ponudio mogučnost da ovo vozilo zaista tamo dođe, tako da do sad nitko nije mogao platit ovu uslugui i ako bi hteo. Takav sistem septičkih je tamo oduvijek, sad se polako sve mjenja. Ovo što ti predlažeš, ja dobro poznam na Krku, kdje imamo septičku, pa se onda pozove svako toliko vremena komunala, da dođe ovo vozilo, zadnji račun bio je 1700 kuna za apratman kučo - 9 apartmana, znači ne radi se o neki veliki lovi. Ali da če to jednom bit na Susku :lol: :lol: :lol: :lol:

Ja se slažem sa tobom, da bi trebalo to nekako rješiti, isto i mislim, da je kolektor jedino pravo rješenje za ovaj otok, samo treba proraditi, pa če bit OK.

Unije, neznam o kojem otoku ti to pričaš, na Susku ima svaka kuča cisterno, a da o potrošnji vode da ne govorim, štedi se više nego što ti misliš, ako kome nestane vode ima gradska cisterna, kdje se plati voda po kubiku, pa šta ti predlažeš da treba još kišu naplačivat vlastnicima kuča. Na Susku ima nekih 10 kuča koje imaju apartmane i nema toliko turista na otoku koliko misliš, ostali su svi vlastniki kuča, koji ih koriste za osobne svrhe, pa i oni plačaju sve isto, bili oni rođeni na Susku(20 osoba) ili doseljeni pa tamo stalno žive(50 osoba) i ostali, svi vlastnici kuča trebaju sve jednako platit. Baš zato što nema toliko turista na Susku, otok još ima ljepo obalo pa tako i more.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Žabar » 30. 12. 2008. (22:19)

slika
Meni još nije jasno zašto negdje vikendaši plačaju komunalije manje nego domaći?
Žabar
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.