Raspodjela troškova i ulova

Neobavezni razgovori ... sa isključivo "morskim" temama

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Re: Raspodjela troškova i ulova

PostPostao/la emils » 30. 08. 2011. (12:38)

teo_ribar je napisao/la:ča emils neda za benzu :mrgreen: :lol: : Laughing4:

Još najbolje da mu i za to dajen :D

Pazi, troškove podilimo kako tako, šta u pribor šta na iće i piće, a ulov kad je sitnija riba nosi slot a kad je bolji ulov poidemo zajedno i svi zadovoljni :D
emils
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la valko » 30. 08. 2011. (13:09)

I prije nego sam otvorio temu svjestan sam bio da je o ovim stvarima "nezgodno" pričati ali sudeći i po broju vaših odgovora smatram da ipak nisam promašio temu. Zna se tu dogodit svašta među prijateljima i "prijateljima". Kod mene je to obično išlo tako da sam ja plaćao manje-više sve osim ponekad marende. Netko će se upitat (kao što već i je u jednom od postova): Pa kakvi su to prijatelji? Ima i tu svega. Ima nekih koji su dali nešto za gorivo, ima nekih koji ni nemaju pojma koliko gorivo košta, ima nekih koji su išli samo par puta, a ima i onih (meni najdražih) koji igrom slučaja ili sudbine trenutno nisu u stanju dati za gorivo ali se svim silama trude to nadoknaditi nekim drugim načinom. Takvima nikad nisam i nikad ni neću uzeti ništa pa makar zbog toga i ne išao na ribe. Budući su i brod i praktički svi troškovi (a i znanje i pošte) bili moji, uzimao sam sebi za pravo da uzmem veći dio ribe. Bilo je i tu nezgodnih situacija ali ne bih previše o tome jer ako smo prijatelji, trebali bi imati i bar toliko snage da preko takvih stvari pređemo. Inače, i najveći dio te ribe koju sam uzeo sebi smo opet pojeli zajednički kod mene. Nisam nikad ništa prodao.
No, što je bilo, bilo je. Za ničim ne žalim i radio sam sve onako kako sam htio i volio bih da je i dalje tako ali... da ne ulazim u detalje, kako sam spomenuo u uvodnom postu, idu malo teža vremena. Ne bih htio da me krivo shvatite ali nije mi do novca nego do ribolova. Kad odem za vikend u ribe potrošim otprilike 500 kn goriva i sve je dobro ako ima nekog ulova ali što ako se ništa ne ulovi i tako 5 puta zaredom :( Amortizaciju neću spominjat. S druge strane par puta sam uhvatio i više od 20kg zubaca ali prošle godine dogodilo se to samo jednom. Uglavnom, ja sam prije računao da uhvatim ribe bar za gorivo, a to je možda tako i bilo. E sada, ako se počne lošije loviti (kao što je prošle godine i bilo) i kad podilim drugovima nešto ribe, bojim se da neće ostat puno para za ić opet. Zaključak je da moram nekako raspodjelit troškove ako mislim češće ići u ribe, a što smatram ne bi trebao biti neki ni problem i bilo bi bar donekle pošteno. Ipak, žao mi je kad se s prijateljima mora pričati o tome. Najljepše bi naravno bilo da je sve spontano ali što ako nije?
Eto, u tom smislu htio sam vas upitati za savjet kako raspodjeliti trošak i ribu, a da ostane i meni nešto da mogu ići opet. S druge strane želio bih biti i što korektniji prema prijateljima koje vodim odnosno da sve skupa podilimo onako kao što to većina ljudi radi odnosno onako kako je kod većine uobičajeno. Hvala vam na odgovorima :thumbup:
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Tip plovila: Antares Patrol 690

PostPostao/la gonič zmajeva » 30. 08. 2011. (14:57)

aladin je napisao/la:Cudno mi je ovo da svi "dijele ulov". Sa covjekom sa kojim idem najcesce u ribolov (ako ne idem sam) gorivo dijelimo. Jednom natocim ja, jednom on... ali ne brojimo bas svaku.
Ulov dijelimo po principu "ko je sta ulovio to nosi kuci" (postoje iznimke ponekada tipa "bas mi treba jedan brancin od kile jer imam sutra goste" ali to je rijetko)

Nema ko je šta uvatija. Uvik na jednake djelove , s tim da najveća riba ide onom ko je diga.U ribolovu s kraja ako ide vas tri-četri, obično samo jedan napipa ribu. Ako smo ekipa i skupa jedemo i pijemo uvik dilimo svima isto. Dovoljna je trauma ovome šta nije uvatija dobro da je slab ribič :lol: Još ga traumatizirat s podjelom ko je šta uvatija :crazy: :lol:
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la peškafondo » 30. 08. 2011. (16:02)

ab ovo je napisao/la:Na more idem sam. Tako imam više prijatelja.
:D :thumbup:
Ovo je živa istina!

Prva 2-3 puta prođe lišo,onda počmu priče zašto idemo tu a ne tamo,ja bi na panulu a ne na tunju,meni je zima ajmo doma.......
Teško je naći pravog kopanjona i da se u svemu slažete. A kako vidim tu se svi ugrubo slažemo da je pola -pola za sportaše najrealnije,jednom ja gorivo a ti marendu i obrnuto .Mora i on razumiti da nešto moraš staviti u rezervar,ako ne motor ne pali.A za jednom svako toliko nema problema.
Na more idem sam. Tako imam više prijatelja.
by ab ovo
peškafondo
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara bez kabine 4.8m

PostPostao/la matrix357 » 31. 08. 2011. (22:46)

sa "prijateljima" ne idem nigdje a sa prijateljima(ali njih je malo)svugdje i nije bitno tko ce i koliko platiti a ribu podijelimo na pola ili po dogovoru a to opet nije problem.
najbolje dane proveo sam noću!
matrix357
Senior Member

Tip plovila: qs435 40efi

PostPostao/la Pape » 31. 08. 2011. (23:27)

...najbitnije je da imaš pravu ekipu za na more i čim se pogledaš...odma je sve dogovoreno i ne triba se objašnjavat šta, kako, zašto, zbog čega...nema tu puno filozofije onda...niti u diljenju ulova, niti u troškovima ribanja...jedno je ako se ide tu malo iza punte zezat, pa ono ako šta bude, tu niko ne gleda sad litru goriva, šaku ješke...al ako se ide dalje i na koji dan, dva...onda prava ekipa zna svak svoj zadatak u obavljanju visinskih priprema i ono najbitnije poznaje brod ko i gazda... a iskreno prvi ne volin ić sa nekim, a još u tuji brod, a da nisan ugiran na tom brodu. ok izletit tu malo pa ako padne koja bajoka, al na duže, ne volim i gotovo. meni je to onda mučenje samog sebe, a i ostalih po brodu. ebiga dok ne upoznaš način funkcioniranja na dotičnom brodu, nisi za igru sa tom ekipom. gazda broda drži sidra u ovom boksu, ne u tom, slaže konope sidra na ovi način ne na oni kako si ti na svom navika, ganač stoji vamo, ne tamo, kuvalo se pali ovo, ne ono, ili ovako, ne onako kako ti misliš, mimoilaziš se po ovom kantunu, ne po onom,...tako da sad tu dok ne upoznaš sve začkoviljice po brodu i ne uigraš se...ebiga nisi igrač...više postaneš smetalo, ili od straja da nešto ne zasereš, pa ne mrdaš sa jednog mista i ne radiš ništa, postaješ gotovan...bekorisan si teret u brodu i samo trošak po osnovi goriva i pjata sa kojeg ćeš papit...
uigrani igrač zna već sa koliko će force se povuć na korpomorto da timunjer lagje i veselije izađe iz porta...ili jednom riči pozna brod.... tako da je sve novopečene partizane u ribanju mogu istrpit jedan put...mogu i dva...i tri...ali poslin toga ako ne skuže...ma lakše mi je otić sam... :wave:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Lando » 31. 08. 2011. (23:28)

eto , baš tako :thumbup:

Zaista s prijateljima nije problem ko će koliko i što uzet , ni kad se odlazi ni kad se vraća doma .
Lando
Old Senior Member

Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la aleks » 01. 09. 2011. (11:26)

Valko je napisao: "Žao mi je kad se sa prijateljima mora pričati o tome. Najlepše bi naravno bilo da je sve spontano ali šta ako nije?"
Moje je mišljenje da uvijek treba o svemu otvoreno porazgovarati, znači ako te muči podjela troškova moraš to otvoreno reći. To što su loša vremena ne znači da se trebaš i osjećati loše, troškove bi trebalo dijeliti i u dobrim vremenima. Ne kaže se za badava: čist račun duga ljubav. Nisu svi ljudi spontani, pa da odmah skuže što tebe tišti i muči. A neki to možda i jesu, ali ih ne sekira što tebe muči. Znači, čovjeku otvoreno izrecitiraš svoje probleme i osluškuješ reakciju. Ako je pozitivna i složi se sa tobom da trebate ravnopravno sudjelovati, tebi je odmah lakše i pretpostavka je da ćete i dalje zajedno riboloviti. A ako ne, onda ti i onako ne treba biti žao, jer ti teško može biti prijatelj netko tko nema sluha za tvoje osjećaje (džep :( ). Nađi si novo društvo ili idi sam, biti češ zadovoljniji. Ali u svakom slučaju pokušaj otvoreno razgovarati, po meni ne možeš pogriješiti. Naravno da se sve to odnosi i na ostale diobe; hrana, piće, ulov, ješka i sve ono što smatrate da bi trebalo podijeliti.
aleks
New Entry

Tip plovila: Gurges 545, Tohatsu 20

PostPostao/la bboksic » 01. 09. 2011. (11:32)

Da li je riječ o špotrskom ribolovu ( do 5 kg / dnevno). To je najbolje zajedno pojesti.
A, ako je riječ o većem ulovu ( prelovu), to je nešto drugo i to se rješava izvan foruma. Trećina brodu, a ostalo po broju učesnika u ribolovu.
Pravi prijatelji ne dijele ulov, nego ga zajedno pojedu.
bboksic
Member

Tip plovila: Istranka sa natkabinom (samogradnja),

PostPostao/la valko » 01. 09. 2011. (11:43)

Aleks i BBoksic, dobro govorite i jedan i drugi i apsolutno se slažem :thumbup:
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Tip plovila: Antares Patrol 690

PostPostao/la slot » 01. 09. 2011. (12:49)

prijatelji se samo moraju razumiti i sve ostalo dolazi po sebi....a cim se netko tereti znaci da nesto ne stima ...treba razlikovati poznanstvo od prijateljstva,a ima onaj drugi soj ljudi takozvani snobovi...oni vec unaprid dilu ribu,nose spizu i pice samo za sebe,nose uvik tocno alata,pribora ,a udice i olova vade iz nekog tajnog pretinca ili zepa i uvik govore da im je kraju,ima tu jos x stvari ,ali zna se i nama desiti nekad ove stvari,slucajno,ali ako se desi 3 put zaredom onda taj sigurno ima predispozicije poznanika ili snoba,a nikako prijatelja,kad to prepoznate onda je sve lako ;)
voda je gradu podarila ime
slot
Old Senior Member

Tip plovila: Naval 19 Yamaha 40/60

PostPostao/la Pape » 01. 09. 2011. (12:58)

...lako šta Emils ne da za benzinu već ima i tajne pretince... :lol: :lol: :lol:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 01. 09. 2011. (13:09)

Šta se smiješ teo, pa to je poznato. A slot kako je fin nema srca da mu to kaže u facu, boji se da će dobiti ban :mrgreen:
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la slot » 01. 09. 2011. (13:23)

: Laughing3: : Laughing4: :Muhahaha44: kako vi to brzo zamutite...jaci ste od mixera za beton
voda je gradu podarila ime
slot
Old Senior Member

Tip plovila: Naval 19 Yamaha 40/60

PostPostao/la Pape » 01. 09. 2011. (13:27)

...ne može niko zaebat oni tvoj boschev mixer.... :o

:lol: :lol: :lol:
Pape
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Mandrać

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.